marian29
04.10.11,15:03
Dobrý deň !

Mám nasledujúci prolém.Som väčšinova spoluvlastnička domu, ktorý sa chystám vysporiadať súdnou cestou, nakoľko s druhým spoluvlastníkom neprišlo k dohode.
Ale nastal tu jeden problém, keď sa druhý spoluvlastník dozvedel, že ho idem dať vysporiadať súdnou cestou, zriadil na svoj podiel vecné bremeno pre svoje dve deti s právom doživotného bývania a užívanie.Urobil to zámerne,aby sa poistil ak by súd prehral a dom by musel opustiť tak ma takto znechutí tým , že sice ak vyhrám súd budem mať celý dom, ale jeho deti budú do konca života v ňom bývať.Pritom druhý spoluvlastník a jeho deti nemajú s mojou rodinou nič spoločné ide o cudzie osoby.Chcem sa preto opýtať existuje nejáka možnosť po vysporiadaní zrušiť toto účelové vecné bremeno.
Ďakujem za rady.
Mária27
04.10.11,13:53
Pozri na list vlastníctva, koho vecné bremeno zaťažuje. Ak zaťažuje len jedného spoluvlastníka, zánikom jeho spoluvlastníctva zanikne aj vecné bremeno.
Ak zaťažuje všetkých spoluvlastníkov, zriadenie bremena je protiprávne - súčasne s návrhom na vyporiadanie spoluvlastníctva riešte aj toto. Účastníkmi takého právneho úkonu by museli byť všetci spoluvlastníci, nestačí dať naň len súhlas.
marian29
04.10.11,14:09
Zatažený vecným bremenom je len podiel menšieho spoluvlastníka, ale mám obavu, že toto bremeno len tak nemôže zaniknúť,pretože ak sa napr. predáva nejaká nehnuteľnosť s vecným bremenom mení sa vlastník,ale bremeno zostáva
Mária27
04.10.11,15:36
Vecné bremeno bolo zriadené dohodou, ktorá zaväzuje iba jej účastníkov. Keď pripadne vlastníctvo inému, nemožno od neho požadovať plnenie záväzkov zo zmluvy pôvodného vlastníka. Nemôže to žiadať ani oprávnený z vecného bremena, nakoľko dohodu neuzatvoril so všetkými spoluvlastníkmi. Nemá na to právny dôvod.


§ 151p

(2) Vecné bremeno zanikne, ak nastanú také trvalé zmeny, že vec už nemôže slúžiť potrebám oprávnenej osoby alebo prospešnejšiemu užívaniu jej nehnuteľnosti; prechodnou nemožnosťou výkonu práva vecné bremeno nezaniká.
marian29
05.10.11,03:52
Ďakujem za odpovedeď

Teraz ma napadlo, či v tomto pripade súd napokon vysporiada spoluvlastnictvo, pretože sa môže odvolať na ,, prípad hodný osobiteho zreteľa a spoluvlastnictvo kôli vecnému bremenu nevasporiada.
Mária27
05.10.11,07:51
A bývajú tam tie deti? Vzhľadom nato, že chceš vyhrať celý dom, predpokladám, že ho užívaš ty.
Súd bude zohľadňovať pomery spoluvlastníkov. Vecné bremeno by zohľadňoval vtedy, keby išlo o spoločné vecné bremeno, ale najmä vtedy, keby to bremeno skutočne ten dom potrebovalo a malo k nemu citovú väzbu. Napr. 80-ročný človek si ťažko zvyká na nové prostredie ...
Môžeš dôvodiť aj svojvôľou spoluvlastníka a tým, že to urobil z vypočítavosti a schválne.
doktor23
05.10.11,13:32
Nechápem, ako mohol kataster povoliť zriadenie vecného bremena len na časť nehnuteľnosti, ktorú nemáte reálne rozdelenú .....
marian29
05.10.11,21:06
Proste povolil, chystam sa za advokatom, potom dam vediet co mi poradil, mozno to pomože ďalším s podobným problémom