lollip0p
20.10.11,12:35
Zdravím ,poraďáci mám takú otázku , <br>jeden môj známy ako živnostník dostal zákazku od jednej nemenovanej firmy ako sa povie na dobré slovo , týkalo sa to montáže kuchynskej linky . Bolo to bez zmluvy , bez dohody ako hovorím čisto na dobré slovo . Známy svoju prácu odviedol a zákazník podpísal prevzatie od známeho (montážnika , živnostník) . O 2 mesiace na to podpísal zmluvu s firmou ktorá mu poskytla aj onú predošlú zákazku . Zmluva bola na dobu určitú 31.8.2011 ktorá už vypršala s dotyčnou firmou , v zmluve ale nebolo nič o predchádzajúcej spolupráci. Respektíve sa zmluva nevzťahovala na minulú spoluprácu ale čisto nadchádzajúcu spoluprácu. Lenže pred pár dnami čo je ale už po vypršaní zmluvy s dotyčnou firmou sa zákazník ktorý však ale prevzal kuchynskú linku (bolo to však pred podpísaním zmluvy s dotyčnou firmou) sťažoval na montáž a odvolal sa na deformáciu linky , firma poslala vlastného zamestnanca ktorý ohodnotil škodu na 380€ ktorú fakturovala firma môjmu známemu (e-mailom). Môj známy nebol ani informovaný o reklamácií , ani jednou ani druhou stranou takže vyšiel z tejto situácie ako tretia osoba. Firma takto porušila či už zmluvné podmienky ( zaniknutej zmluvy ), ako aj morálne a privlastnila si montáž ktorú však nevykonal ich zmluvný pracovník. Čo je v momentálnej situácii nepodstatné ,firma špekulatívne skúša trpezlivosť môjho známeho. A rieši jeho montáž cez svoju stranu čo je proti právne ak sa ta montáž nevzťahovala na zmluvu ale čisto len na "pekné slovo". Môj známy však montáž priznal a riadne zdanil takže neporušil akékoľvek zákony SR. A preto sa pýtam , či máte na túto situáciu iný názor alebo súhlasíte . Ako by mohol môj známy firme predložiť ich chybu . <br><br><br>P.S. montáž bola vykonaná profesionálnym náradím a zákazník bol od srdca špekulant už pri montáži vznikli problémy jeho zavinením nie montážnikom. Preto by som rád vedel kde môžem nájsť alebo ktorý zákon ustanovuje reklamáciu na službu , alebo podmienky reklamácie zo strany spotrebiteľa . Aké práva má živnostník pri reklamácii atď. <br><br>Ďakujem veľmi pekne.<img src="http://www.porada.sk/images/smilies/smile.gif" alt="" title="Smile" smilieid="1" class="inlineimg" border="0">
profesional
20.10.11,11:04
Co sa tyka tej prvej montaze, tak aj na tu sa vztahuje zaruka. To ze zmluva o poskytnuti sluzieb nebola v pisomnej forme este neznamena ze ziadna zmluva medzi nimi nebola. Bola medzi nimi zmluva. AVsak uzatvorena ustne. Ustne uzatvorena zmluva ma rovnaku pravnu zavaznost ako zmluva uzatvorena pisomne, pokial pre takuto zmluvu zakon nepredpisuje povinne pisomnu formu.

Co sa tyka poskytnutych sluzieb, tak na tie sa vztahuje 6 mesacna zaruka, ktora zacina plynut prvym dnom nasledujucim po dni ukoncenia poskytnutia sluzby. AJ keby zivnostnik pocas tejto doby zrusil zivnost, za zavzky vyplyvajuce z tohto zodpoveda pocas celej doby zaruky.

Ta nova zmluva nema ziadny vztah k povodne vykonanym pracam. Treba si uvedomit ze vela ludi si mysli ze ak niekto nieco urobi bez pisomnej zmluvy, ze to urobil bez zmluvy. Pravda je taka ze zmluva vznikne, avsak bud ustne alebo samotnym plnenim.

Co sa tyka toho ako postupoval obstaravatel, tak ten bol povinny postupovat v sulade so zakonom a uplatnis si reklamaciu u toho kto sluzbu poskytol. Ak si takuto reklamaciu neuplatnil, tak nie je mozne uplatnovat narok na vratenie kupnej ceny, nakolko neboli splnene zakonne podmienky.

Ak tretia strana zaslala fakturu za opravu Vasmu znamemu a nie firme ktora si opravu objednala, treba fakturu vratit naspat s tym, ze faktura sa nezaklada na ziadnom pravnom titule ktory by opravnoval k plneniu. V ziadnom pripade neusi Vas znamy fakturu zaplatit. Nakolko Vas znamy si nic od firmy co mu zaslala fakturu neobjednal.
lollip0p
20.10.11,12:05
Ďakujem pekne za rýchlu odpoveď , určite mu to dám prečítať len by ma ešte zaujímalo ako nájdem alebo aký zákon je presný zákon na tých 6 mesiacov záruky na vykonanú službu :) Vrelé vďaka