Zuzana0440
21.11.11,12:51
Dobrý deň,

chcela by som poprosiť o radu ako postupovať pri nasledovnej situácii. V auguste tohto roku sme si vybrali cez interent dodávateľa interiérových dverí. Vo vzorkovni sme si vybrali dvere, prišli nám zamerať rozmery, zaplatili sme zálohovú faktúru vo výške asi 70% z celkovej ceny a čakali sme. Komunikácia prebiehala zväčša mailom. Dodacia lehota mala byť 10-12 týždňov. V októbri nám zavolali, že sa ospravedlňujú, ale že dvere, ktoré sme si objednali nemajú. Ostali sme dosť prekvapení, že v dobe kedy mala pomaly prebiehať montáž, sa dozvieme niečo také. Nakoniec sme si vybrali iné vyhotovenie a mali sme čakať 4 týždne. Dnes som telefonovala tej pani s ktorou som komunikovala, vyzerá že má zrušené číslo. Zavolala som konateľovi spoločnosti, ten mi oznámil, že v objednávke je niečo pomotané a že máme čakať ďalej. To ma už nahnevalo a povedala som, že nemáme ďalej záujem o takého neseriózneho dodávateľa a že budeme žiadať vrátiť zálohovú platbu. Podľa rozhovoru som pochopila, že tomu sa budú chcieť vyhnúť. Poraďte mi prosím, či sa dá vôbec nejak odstúpiť od takejto dohody, pretože my sme žiadnu zmluvu s nimi nepodpísali, čo bola zrejme chyba. Jediný doklad, ktorý mám, je potvrdenie o zaplatení zálohovej platby, ktoré mi prišlo poštou z tej spoločnosti. Mám nárok na vrátenie peňazí?

Ďakujem za radu.
Mária27
22.11.11,08:51
Pravdaže maš, inak by to bolo bezdôvodné obohatenie z právneho dôvodu, ktorý odpadol. Zmluva nemusí byť uzatvorená písomne.
Len im napíš, že odstupuješ od zmluvy, nakoľko ti nedodali/nezhotovili objednaný tovar ani v dodatočne poskytnutej lehote a že žiadaš zálohu vrátiť. Pozri občiansky zákonník:

§ 642


(1) Až do zhotovenia diela môže objednávateľ od zmluvy odstúpiť; je však povinný zaplatiť zhotoviteľovi sumu, ktorá pripadá na práce už vykonané, pokiaľ zhotoviteľ nemôže ich výsledok použiť inak, a nahradiť mu účelne vynaložené náklady.

(2) Objednávateľ je oprávnený odstúpiť od zmluvy aj vtedy, ak je zrejmé, že dielo nebude včas hotové alebo nebude vykonané riadne, a ak zhotoviteľ neurobí nápravu ani v poskytnutej primeranej lehote.


§ 634


(1) Ak nie je výška ceny dojednaná zmluvou alebo ustanovená osobitnými predpismi, treba poskytnúť primeranú cenu.

(2) Ak nie je dohodnuté inak, platí sa cena až po skončení diela. Ak sa však dielo vykonáva po častiach alebo ak vyžaduje vykonanie diela značné náklady, je ten, komu bolo zadané, oprávnený požadovať už počas vykonávania diela od objednávateľa primerané preddavky.



§ 451


(1) Kto sa na úkor iného bezdôvodne obohatí, musí obohatenie vydať.

(2) Bezdôvodným obohatením je majetkový prospech získaný plnením bez právneho dôvodu, plnením z neplatného právneho úkonu alebo plnením z právneho dôvodu, ktorý odpadol, ako aj majetkový prospech získaný z nepoctivých zdrojov.



§ 498 (Preddavok)
Na to, čo dal pred uzavretím zmluvy niektorý účastník, hľadí sa ako na preddavok.