ekopo
25.11.11,17:06
Dnes som si na jednom fóre prečítal tieto vety:

"Hanba každému jednému, komu je málo pridať 300,-€ na plate, keď obrovské množstvo z nás pracuje za plat, pohybujúci sa okolo tejto sumy. A verte páni doktori, tiež sme študovali!
Pracovníci vodárne, odstavte vodu, plynári, zatvorte kohútiky, pekári, odstaviť pece. Všetci do ulíc. Učiteľ, ty máš plat ako v Nemecku? Policajt, ty si na tom o 2/3 horšie ako tvoj kolega za hranicami?*** Áno? Všetci poďme štrajkovať. Učitelia zavrú školy, naše deti budú hlúpe a kto z nich potom spraví ďalšiu generáciu lekárov? Policajti, odstavte autá a keď niekto napadne lekára, lebo mu nechcel poskytnúť starostlivosť, nekonajte."


a plne sa s nimi stotožňujem.

Viem, že tu budú príspevky, ktoré budú vehementne súčastný postoj lekárov obhajovať - podľa mňa je to ale už vydieranie a vydieranie nás všetkých. Ak niekomu ponúknu 30% zvýšenie platu a on to zamietne, no neviem....Tak poďme gréckou cestou...
Samozrejme, majú málo , ale nie len oni...
Keby aspoň vačky nenatŕčali..... u mňa osobne zlé skúsenosti prevládajú nad tými dobrými u lekára.....
Mila123
25.11.11,16:11
salsa
25.11.11,16:28
V posledných rokoch som bola na viacerých operáciach ale poviem Vám , že pobyt v nemocnici som prežila vďaka myšlienke , že ľudia dokázali prežili aj koncentračný tábor .
Rozalka
25.11.11,16:34
zajko51
25.11.11,16:39
Áno vydobyli si dosť. Niekto za to pridanie pracuje, niekto má taký dôchodok a žije. Je taká doba, opasky si stále uťahujeme tak nech chvíľu vydržia ako to pôjde ďalej. Žiaľbohu, pri operácii každý vezme, nezaujíma ho koľko ten dotyčný zarába, alebo či mu to nenaruší rozpočet. Pravdou je a prečo im dávame, sú aj takí čo nedali a žijú.
Zimama
25.11.11,16:58
A ten nápad, že nech teda peniaze pridajú aspoň tým, ktorí dali výpovede, je hodný naozaj vysoko študovaných a vzdelaných ľudí...! :cool: Je im jedno, čo bude s ľuďmi, ktorí sú odkázaní na ich pomoc (lekár = povolanie, poslanie, nie len zamestnanie), a za to chcú zvýšiť platy?
(Dcérina 26-ročná kolegyňa leží už druhý týždeň v nemocnici s krvácaním do mozgu, lebo ju lekárka z pohotovosti poslala domov, nech si dá tabletku proti bolesti hlavy... :eek: A ďalšia známa - liečili ju na vodu v pľúcach, prikázali málo piť, a "nevšimli" si, že má len jednu ľadvinu - lebo veď za taký nízky plat môžu liečiť len jeden orgán, nie celého človeka, nie? Za toto im je 300 éčok málo?!?!!!)
...a keď výpovede vstúpia do platnosti, som zvedavá, čo bude všetkých x-tisíc "lekárov" robiť - za hranicami (za lepšie platy) sa ich už iste nevedia dočkať... :rolleyes:
Mila123
25.11.11,17:02
ak chce lekár ísť do zahraničia pracovať vo svojej funkcii musí si dať vystaviť doklad o vzdelaní z MZ SR.....a tých lekárov od začiatku roka je asi cca 50....
môj názor je to sprosté vydieranie zo strany lekárov......
Dáša_
25.11.11,17:13
DanielaSL
25.11.11,17:26
Aj ja som toho názoru, že to zneužívajú..a vydierajú...cez nás..asi na prísahu zabudli...a možno ani pre nich nebola vôbec podstatná. Hanba všetkým, ktorí svoju prácu odfláknu..a je ich dosť...a ešte sa nehanbia brať úplatky....
Ale zase...naposledy som bola na vyšetrení na súkromnej klinike...pán doktor bol príjemný, vedel...poradil.... Zaplatila som za vyšetrenie a s dobrým pocitom odišla domov.
misoft
25.11.11,17:31
Zatiaľ sa nedohodli. Lenže si pletú sami na seba bič! Chcú v priemere 800€ (nereálne!). Prezident vyhlási výnimočný stav - budú musieť chodiť do práce (môžu až 90 dní) a dostanú 70% mzdy! Potom môžu ísť kade ľahšie - dovtedy tu budú iní lekári.
Zitulda
25.11.11,17:57
Dáška tvoj link http://korkep.sk/sk/cikkek/mindennap...u-zabili-dieta je naozaj zaujímavý a odporúčam ho, aj keď je to z maďarského portálu, ale písaný slovensky a Slovenkou. Vlastný prípad napísala pisateľka, keď v máji 2006 pre ostrý štrajk lekárov prišla o vlastné dieťa. Naozaj je to nehorázne pre svoje plné vrecká páni lekári takto hazardovať so životmi ľudí.
pepsikova
25.11.11,18:03
...ja sa akurát bojím, aby ma nesklamal prezident...očividne lekári nemienia ustúpiť, tak aby si nezmyslel ustúpiť on a niekde tie prachy vydolovať..to by ma teda fest nasjedoval...a už sa mu to raz podarilo, keď menoval túto vládu...mesiac som ho nemohla nikde ani vidieť...
Zitulda
25.11.11,18:13
Súhlasím s Tebou Danielka, aj s tým, že súkromný lekár je milý príjemný aj lepšie poradí či vyšetrí. Bodaj by nie, veď od toho závisí jeho živobytie, ale dá si to aj naozaj poriadne zaplatiť. Poznám to tiež, ale nie každý na tom našom Slovensku si môže dovoliť ísť na súkromnú kliniku, aj keď je lepšia, lebo na to sám z malého príjmu, či nebodaj dôchodku si to dovoliť nemôže. Takých chudobnejších, čo počítajú každý centík a nie iba € je aj v radoch mladých ľudí naozaj neúrekom. A ak náhodou ten čo na to nemá, ale vie, že bude dobre ošetrený či liečený, potom iba finančná výpomoc rodiny a príbuzných pomôže.
pavol54
25.11.11,18:20
http://www.cas.sk/clanok/211453/vyhlasenie-nudzoveho-stavu-slovensko-ako-vo-vojne.html
To by bolo dobre ak by bol vyhlásený, aspoň by museli nastúpiť do práce aj také kategórie ľudí ktoré od roku 1989 nepracovali, alebo nudzový stav sa bude týkať len ľudí s preukázanou schopnoťou pracovať?
Luna
25.11.11,18:20
A ja chcem o 800 EUR viac, lebo môj príjem mi nestačí na údržbu môjho drahého auta a luxusného domu. A poviem vám tento rok som bola iba na 2 exotických dovolenkách na 3 na lyžovačku do Álp mi už nevydalo.
Niekto by bol rád keby mal 300 EUR mesačne. Sú regióny kde je obrovká nezamestnanosť, kde ľudia by radi aj za 300 EUR robili. Niekto by bol rád keby mal istý mesačný plat, zaplatené odvody a nemal pocit že je ten najväčší chudák, ktorému sa robiť nechce, nemal pocit menejcenosti keď sa ide hlásiť na ÚP.
Zitulda
25.11.11,18:22
Budem zlá?:)... a čo tak získať peniaze pre lekárov aj na niečo iné?...priamo od válova?:) Skrátiť poslanecké ministerské platy nedať im Matovičom písané 20% zvýšenie platov?
A páni lekári máte peniaze na zvýšenie platov, ale určite nie o 800 €.
DanielaSL
25.11.11,18:26
Myslím Zitka, že obyčajní smrteľníci dávajú veru tým "zlým" doktorom vyššie úplatky ako ja zaplatím za vyšetrenie na súkromnej klinike....Takže si to môžu dovoliť aj iní.... len by mali rozlíšiť či to dať a porušovať zákon...a zvykať ich žiť na vysokej nohe..alebo to oficiálne v pokladni nemocnice zaplatiť.
trisestri
25.11.11,18:42
...ja sa akurát bojím, aby ma nesklamal prezident...očividne lekári nemienia ustúpiť, tak aby si nezmyslel ustúpiť on a niekde tie prachy vydolovať..to by ma teda fest nasjedoval...a už sa mu to raz podarilo, keď menoval túto vládu...mesiac som ho nemohla nikde ani vidieť...

ja tipujem ze premierka aj prezident ustupia a pridaju im cca 500 eur-pre mna by bolo obrovskym prekvapenim ak by mali na to gule neustupit vydieraniu, pritom verim ze keby videli silneho partnera tak pristupia nie na 300 eur ale aj na 200 eur a inak neviem preco by im niekto mal rucit za to ze vsetkych prijmu naspät,Kolar trepal ze je malo lekarov v nemocniciach,ak si je isty svojim tvrdenim tak naco pyta take zaruky,na ktore nema vlada kompetencie,je to vec invidualnych pracovnych vztahov,kto dal vypoved mal vediet o rizikach takeho protestu,je vec riaditelov aby zvazili koho stiahnutie vypovede akceptuju a koho nie./chvalil som prezidenta,ale nedoplo my ze po silnych slovach maju nasledovat ciny,aby nedopadol ako Uhliarik ktory napinal svaly a splasol prave vtedy kedy mal tromfy v rukach,teraz kdh naklusalo a stavim sa ze presadia kompromis aspon na 500 eur-lekari su vydrbany,nielen ze nehorazne vydieraju,ale vidia ze politici su posrany az za usami a je pred volbami tak duplom/
day
25.11.11,18:51
ja som za moj zivot stretol 2 lekarov, ostatni boli len v robote,
nic nezvysit a urcite nie pausalne
Luna
25.11.11,18:53
Mne sa páčilo vyjadrenie, že oni dali síce výpovede, ale odísť nechcú.


Ekopo, ako tak počúvam, tak ja som nepočula žeby niekto kroky lekárov obhajoval, skôr naopak.
Ice dive
25.11.11,19:05
Zatiaľ sa nedohodli. Lenže si pletú sami na seba bič! Chcú v priemere 800€ (nereálne!). Prezident vyhlási výnimočný stav - budú musieť chodiť do práce (môžu až 90 dní) a dostanú 70% mzdy! Potom môžu ísť kade ľahšie - dovtedy tu budú iní lekári.

ešte by som na "rýchlo" prijal zákon, že sa nemôžu potom prihlásiť na úrade práce, keďže sa vybodli na pacientov, žiadna podpora v nezamestnanosti, licenciu na vlastnú ambulanciu neudeliť... a po pol roku živorenia by mohli nastúpiť späť s platom o 300 € nižším... treba ich naučiť pokore a vážiť si prácu...

s nikým z nás by sa zamestnávateľ takto nemaznal...
optimistka
25.11.11,19:06
ved nech idú ... v zahraničí na nich čakajú ako na "spasenie", neviem koľkí by boli schopní uplatniť sa na klinikách v zahraničí bez znalosti jazyka a so slovenským diplomom z univerzity, možno tak na ukrajine, tam ale zarábajú podstatne menej, ukrajinským doktorom je u nás aj so slovenským platom hej
Negoti
25.11.11,19:18
teraz ide tlačovka ,live, na TA3
tictac7
25.11.11,19:22
...a najviac ma dorazilo - nočná tlačovka v stredu na schodoch, keď "pán" predseda LOZ (ozaj, za túto funkciu mu tí lekári tiež nie málo peňazí platia) obhajoval tú ich sumu na zvýšenie platov tým, že oni sa musia celoživotne vzdelávať? A nik iný sa celoživotne nemusí vzdelávať?!
tictac7
25.11.11,19:24
teraz ide tlačovka ,live, na TA3

tak nech na ten veľtrh práce idú a nech idú do Nemecka....
day
25.11.11,19:24
v nemecku by robili mozno tretieho asistenta,
neviem kto z nasich primarov by zobral pracu pomocnika, mozno za vsemocne €, ale potom chodte
optimistka
25.11.11,19:25
po tej tlačovke už naozaj nemám slov, tí odboroví predáci asi nemajú všetko v hlave ok
ewita888
25.11.11,19:28
kurnik šopa, tak oni nevedia, čo je v ich prípade stav núdze.. sa prejavili teda..

niektorým by som tých 300 éčiek skôr zobrala, jak pridala.. a podla mojich nedávnych skúseností aj licenciu..
tictac7
25.11.11,19:29
po tej tlačovke už naozaj nemám slov, tí odboroví predáci asi nemajú všetko v hlave ok

nie asi, ale určite - a včera aj tú trápnu osmičku držali dole hlavou - aha, už viem prečo, týmto jasne ukázali, že potrebujú psychiatra - ozaj, aj psychiatri dali výpovede?
optimistka
25.11.11,19:31
dnes držali 6, to je asi počet dní do konca ich fungovania v sk nemocniciach
Ice dive
25.11.11,19:33
ved nech idú ... v zahraničí na nich čakajú ako na "spasenie", neviem koľkí by boli schopní uplatniť sa na klinikách v zahraničí bez znalosti jazyka a so slovenským diplomom z univerzity, možno tak na ukrajine, tam ale zarábajú podstatne menej, ukrajinským doktorom je u nás aj so slovenským platom hej

však o tom sa už tiež písalo, že slovenský lekár, pracuje v Hainburgu na klinike ako "sestrička" resp. pomocný personál... nikdy nezabudnem na to, ako mojej babke v 1995 robil lekár vyšetrenie a potom povedal, na západe by ste za takéto vyšetrenie zaplatili 1000 dolárov... (asi čakal úplatok...) babkiná odpoveď na západe by ste v nemocnici šúrovali dlážky za 200 dolárov... a pán doktor bol vybavený...

inak len tak na zamyslenie... koľko ľudí sa v zahraničí naozaj uplatní vo svojom odbore... v každom štáte platí, že najprv podporíme svojich... a cudzincom dáme robotu, ktorú nechceme... v Rakúsku napr. ulice zametajú turci, v McDonalde robia prevažne turci, lebo sú to roboty ktoré by za ten plat rakušák nikdy nerobil... koľko ukrajincov robí na slovenských stavbách ťažkú manuálnu prácu, a ešte ich aj zdierajú... ale kedy sa Vám prihovorila napr. v banke za priehradkou pani s ukrajinským prízvukom...? (skôr ju stretnete v reštárácií šúpať zemiaky...)
optimistka
25.11.11,19:35
neviem ako vy, ale ja chudobného slovenského lekára nepoznám ...,
prečo deti lekárov tiež študujú medicínu ...
Ice dive
25.11.11,19:36
v nemecku by robili mozno tretieho asistenta,
neviem kto z nasich primarov by zobral pracu pomocnika, mozno za vsemocne €, ale potom chodte

ešte by mu dali aj pocítiť, že ako nič nevie... nech ide vrátiť diplom...
Oliwa
25.11.11,19:43
​Hippokratova prísaha, pomenovaná podľa gréckeho lekarára Hippokrata z Kósu (http://sk.wikipedia.org/wiki/Hippokrates), je súbor etických pravidiel pre konanie lekára. Je to text, na ktorý prisahajú budúci lekári. Považuje sa za prvú podstatnú formuláciu lekárskej etiky.
Tradične sa pripisuje Hippokratovi alebo niektorému z jeho žiakov, ale jej postoje mohli mať korene aj v učení pytagorejcov.

Dnešná upravená verzia prísahy:
„Prisahám pri Apolónovi, bohovi lekárstva, pri Aeskulapovi, Hygiei a Panacei aj pri všetkých bohoch a bohyniach a dovolávam sa ich svedectva, že túto prísahu a tieto záväzky budem podľa svojich síl a svedomia poriadne dodržiavať:
Svojho učiteľa v tomto umení si budem rovnako ctiť ako vlastných rodičov a vďačne mu ponúknem všetko potrebné, ak si to vyžiada nutnosť. Jeho potomkov budem pokladať za vlastných bratov a keď sa budú chcieť vyučiť tomuto umeniu, vzdelám ich bez nárokov na odmenu aj akékoľvek záväzky. Svojim synom aj deťom svojho učiteľa aj žiakom, ktorí sa slávnostne zaviazali lekárskou prísahou, umožním, aby sa zúčastňovali na výučbe aj na prednáškach aj na celej vede. Nikomu však inému. Spôsob svojho života zasvätím podľa vlastných síl a svedomia úžitku chorých a budem ich ochraňovať pred každou krivdou a bezprávím. Ani prosbami sa nedám prinútiť na podanie smrtiaceho lieku, ani sám nikdy na to nedám podnet. Nijakej žene nepodám prostriedok na vyhnanie plodu. Svoj život a svoje umenie vždy budem chrániť v čistote a udržím ich bez akejkoľvek viny. Sám neuskutočním rez u nijakého chorého, ktoré trápia kamene, ale odovzdám ho do rúk mužom skúseným v tomto odbore. Nech vkročím do akéhokoľvek domu, vojdem tam len s úsilím pomôcť chorým a budem sa vyhýbať každému podozreniu z bezprávia alebo hocijakého ublíženia. Zrieknem sa túžby po zmyslových pôžitkoch či so ženami či s mužmi, či so slobodnými či otrokmi. Keď pri svojej lekárskej praxi zbadám alebo vypočujem niečo, čo by malo zostať tajomstvom, o súkromnom živote ľudí všetko zamlčím a ako tajomstvo uchovám.
Ak budem túto prísahu dodržiavať a poriadne spĺňať, nech sa mi dožičí žiť navždy šťastne, nech sa dožijem úcty všetkých ľudí a nech sa radujem z plodov svojho umenia. Ak ju však poruším či poškvrním, nech sa mi stane pravý opak.“
Alena Ribanská
25.11.11,20:04
Za 22 rokov z prosperujúceho zdravotníctva sa tunelovaním, zriaďovaním všelijakých pochybných s.r.o. (viď Veriteľ s.r.o.) podarilo porevolučným vládam urobiť toto čo tu máme. Ľudia už začínajú zomierať na nedostatok lekárskej pomoci, v lekárňach dostávajú drahé lieky, ktoré ani liekmi nie sú, len všelijakými lacnými náhražkami, podľa toho ktorý lekár s akým dealerom spolupracuje. Chudáci ľudia na odľahlejších kopaniciach, tam sa sanitky ani nedočkajú.
Ak si pritom všimneme ako sa národ stravuje, t.j. všelijakými dovezenými sajrajtmi do supermarketov hádam si dokážeme predstaviť ako to s našim zdravím bude vyzerať v budúcnosti. Ľudia jedia mäso napichané všelijakými toxínmi, zeleninu pestovanú v živných roztokoch, mlieko je až modré, syry priesvitné akoby vodové. Plesnivý chlieb, červivá múka. Poniektorí už teraz hladujú a žijú aj v zime vonku. O 5-10 rokov tie následky budú katastrofické.

Pred 22 rokmi mal každý úrad, každá továreň svojho závodného lekára, robilo sa zadarmo štítkovanie, očkovanie, fluorizácia zubov, preventívne prehliadky, lieky boli dostupné každému.
Až mi je na vracanie ako dámy budú v kožuchoch ponúkať zadarmo na vianočných trhoch kapustnicu a grog chudobe. Po predvianočných uliciach sa začne žobranie na charitu: nevidiacich, deti v DD, televízia bude robiť zbierky cez sms..........
zanetth
25.11.11,20:15
Nechcem tu polemizovať o tom, či si lekári zaslúžia o 300 Eur viac alebo nie, v každom prípade si myslím, že minister zdravotníctva absolútne nezvládol situáciu a pripájam jeden veľmi dobrý diskusný príspevok:

http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t=7061&postdays=0&postorder=asc&start=0
ewita888
25.11.11,20:15
s ostatným súhlasím, ale:
-čo ti vadí, zbierky, alebo to, že sa tu supluje štát?
-dámy v kožuchoch? no kolkí majú kožuchy a vybodnú sa na akúkolvek pomoc...

sú velmi ťažké časy a akákolvek pomoc,bohužial chudákovi, sa cení...
Dáša_
25.11.11,20:31
No neviem, ja mám pocit, že veľkým problémom zdravotníctva je práve jeho vyspelosť. Nie je to tak dávno - možno tých 22 rokov a lekári si vystačili rentgenom, fonendoskopom a ekg. Dnes je dostupné množstvo rôznych prístrojov, programov, automatov.... Možno na jednej strane uľahčujú lekárom práce. Na druhú stranu, stávame sa iba objektom. Máloktorý lekár si sadne, vypočuje, pozrie sa komplexne. Skoro každý hľadí hlavne na čísla z počítača.

A s tým, ako sa zvyšujú možnosti, závratne stúpa aj počet pacientov. K lekárom sa chodí aj s banálnosťami - na všetko sa rovno dávajú drahé lieky. A ideálne je, keď sa podarí vyrobiť chronického pacienta.

Do zdravotníctva ide veľa peňazí. Veľa ale pretečie nakoniec firmám, ktoré dodávajú lieky, prístroje, zariadenie...

A pacienti, zblbnutí reklamou žiadajú hneď tie naj, naj lieky. Obzvlášť starší - tam dokonca funguje také, že keď dostanú drahší liek, tak sa cítia nejak významnejšie. Lebo su chorejší... Sú dôležitejší... Nedajbože im lekár poradí bylinkový čaj. Alebo oddych. Alebo im vysvetli, že v ich veku je to proste už normálne. (Teda vlastne, taký lekár je skôr zázrak a veľká výnimka)
Alena Ribanská
25.11.11,20:40
Kto spôsobil tie veľmi ťažké časy?
Ja s mojim 500 € platom alebo manžel tej dámy v kožuchu čo sa o Vianociach pretŕča na obrazovke s tou kapustnicou? Najlepšie sa predsa zarába na bezbranných: starých ľuďoch, malých deťoch, chorých v podobe nadácií, charity. Určite ani jeden manžel tej dámy v kožuchu nezarobil na firme ktorá má na dobrého advokáta, ale na bezbrannom čo má ledva na chleba.

Tieto ťažké časy už 22 rokov majú na svedomí bohatí.
mann
25.11.11,20:41
Ako odlíšim lekára ktorý dal výpoveď, od lekára, ktory ju nedal. Bolo by vhodné farebné odlíšenie odevu?
optimistka
25.11.11,20:46
ten, ktorý dal výpoved možno bude mať po 1.12. na nohách okovy ako na nútených prácach :(
misomiso
25.11.11,20:47
Pravdepodobne by sa mal stat vazne zaoberat myslienkou, ze ked nasi lekari za primerany (ani + 300 Eur zvyseny) plat nechu robit, tak ze su krajiny, kde maju tiez dobrych lekarov, ktori by u nas mozno radi robili aj za sucasny plat. Ked u nas robia na stavbach Ukrajinci, preco by v nemocniciach nemohli prijat ukrajinskych lekarov? Alebo ruskych? Myslite si, ze su horsi ako ti nasi?

V Cine vam chlapik alebo baba za par korun 2 hodiny skutocne poctivo masiruje chrbat a cele telo. Je ne nom vidno, ze je rad, ze ma pracu, zaujima ho aby ste boli maximalne spokojni a prisli opat, ked mu platite, cely ziari stastim, ze zarobil par korun. O nejakom sprepitom nemoze by ani reci, urazil by sa. Mna naposledy masiroval mladik, ktory mal hrce na slachah na zapasti, a rany po operaciach, od tej namahy. (Cinska masaz je trocha ina kava, je to naozajstna makacka). Napriek tomu mi dve hodiny masiroval cele telo a robil to s plnym nasadenim. Neskutocne mi ho bolo luto...

Myslute, ze v Cine nemaju dobrych lekarov? Naopak, cinska medicina je znama unikatnimy postupmi. Cinski lekari maju dnes moderne vzdelanie ako kazdy iny lekar, no navyse vasto ovladaju tradicne liecitelstvo. Myslite, ze by sa nenaslo dost cinskych lekarov, ktori by boli ochotni robit u nas? Chcelo by to iba zabezpecit im najeky 1-rocny jazykovy kurz. Stale by to v konecnom dosledku asi vyslo drahsie.

Ked sa nasi stale vyhrazaju, ze pojdu robit do zahranicia, tak prijmime ich migracnu filozofiu a importujme lekarov, ktori si budu vazit miesto u nas.
Dáša_
25.11.11,20:51
Kto spôsobil tie veľmi ťažké časy?
Ja s mojim 500 € platom alebo manžel tej dámy v kožuchu čo sa o Vianociach pretŕča na obrazovke s tou kapustnicou? Najlepšie sa predsa zarába na bezbranných: starých ľuďoch, malých deťoch, chorých v podobe nadácií, charity. Určite ani jeden manžel tej dámy v kožuchu nezarobil na firme ktorá má na dobrého advokáta, ale na bezbrannom čo má ledva na chleba.

Tieto ťažké časy už 22 rokov majú na svedomí bohatí.

Vieš, toto navážanie sa do bohatších sa mi veľmi nepáči. Len tak mmch, kto ti dá skôr prácu: ten bohatý, čo má napríklad aj na kožuch pre manželku, alebo ten chudobný? Čo celý život len plánuje, čo by urobil, keby....

A keď povieš, že ten bohatý ťa vykorisťuje, čo tak to skúsiť sama? A dať prácu aj iným? Keď je to jednoznačne len tak skvelé... A môžeš si byť istá, že peniaze na začiatku ešte z nikoho úspešného podnikateľa neurobili...
day
25.11.11,20:53
Ked sa nasi stale vyhrazaju, ze pojdu robit do zahranicia, tak prijmime ich migracnu filozofiu a importujme lekarov, ktori si budu vazit miesto u nas.

ked to pojde takto dalej, tak je to blizka buducnost
Alena Ribanská
25.11.11,20:55
Hrôza ma ale obchádza z toľkých prisťahovalcov, ktorí si so sebou prinesú svoje zvyky, choroby, manželky, deti, svokry. Ja by som bola rada keby naši študovaní mladí ľudia neumývali v Rakúsku zadky bezvládnym dôchodcom, ale keby našli robotu tu doma, aby som sa aj ja tu cítila bezpečne a hlavne doma. Lebo Slovensko je môj domov.
misomiso
25.11.11,20:58
Som zvedavy, kedy vlada najde 300 EUR na platy ucitelov.

Hoci zvysenie platov ucitelov neznamena automaticky zvysenie urovne skolstva, no je jednou z podmienok na zlepsenie jeho fungovania. Ak bude skolstvo a veda na vyssej urovni, pociti to blahodarne cela spolocnost a predovsetkym ekonomika. Ked bude ekonomika lepsie fungovat, vyberie sa viac na odvodoch, a teda aj do zdravotnicta sa dostane viac penazi. Potom nebude mat nikto nic proti tomu, aby tieto peniaze isli aj na platy lekarom.
ewita888
25.11.11,20:59
Kto spôsobil tie veľmi ťažké časy?
Ja s mojim 500 € platom alebo manžel tej dámy v kožuchu čo sa o Vianociach pretŕča na obrazovke s tou kapustnicou? Najlepšie sa predsa zarába na bezbranných: starých ľuďoch, malých deťoch, chorých v podobe nadácií, charity. Určite ani jeden manžel tej dámy v kožuchu nezarobil na firme ktorá má na dobrého advokáta, ale na bezbrannom čo má ledva na chleba.

Tieto ťažké časy už 22 rokov majú na svedomí bohatí.
poznám takú, ktorá nemá manžela, zarába poskromne a aj z toho mála si potrpí na peknom oblečení.. je proste dáma, ale s neskutočne velkým srdcom... tak ak ju náhodou uvidíš, ako rozdáva na vianoce kapustnicu, tak len do nej...
Dáša_
25.11.11,21:05
Inak, tá migrácia lekárov je úplne prirodzená - našim sa doma nepáči, chcú aspoň do čiech, alebo do rakúska, či nemecka. Českí lekári pokukujú hlavne po nemecku. Nemeckí lekári po amerike. Ku nám prídu lekári z ukrajiny, z indie, z afriky.
A americký lekári v rámci lekárov bez hraníc prídu do indie, do afriky. A kruh sa uzatvára...
misomiso
25.11.11,21:06
Hrôza ma ale obchádza z toľkých prisťahovalcov, ktorí si so sebou prinesú svoje zvyky, choroby, manželky, deti, svokry. Ja by som bola rada keby naši študovaní mladí ľudia neumývali v Rakúsku zadky bezvládnym dôchodcom, ale keby našli robotu tu doma, aby som sa aj ja tu cítila bezpečne a hlavne doma. Lebo Slovensko je môj domov.

No taka ista hroza ta obchadza, ako obchaza tych Rakusanov, ktori si musia nechat zadok umyvat Slovakom (a pri tom sa boja, aby ich neokradol a pod...) Pizzu si musia nechat pripravit Turkom, rovnako ako ked sa chcu odviezt taxikom, musia sa nechat odviezt Turom. Samozrejme kazdy Rakusan by bol radsej, keby mu zadok umyval Rakusan alebo Svajciar. Lenze problem je v tom ze hoci ziaden Rakusan nie je stastny z pristahovalcov, sam by zadok nikomu neumyval.

Velmi mi to pripomina domovu schodzu v baraku, kde vlastim byt.

Hlavny bod - zimna udrzba arealu. Ponuka dodavatela 30 EUR za vyjazd. Reakcie - kurnik sopa, ved to je na dve hodiny roboty to odhadzat a posolit. Ved je to par metrov. No dobre - takze zoberie si to na starost niekto z domu a budeme platit jemu? Ticho. Takze berieme tu ponuku od tej firmy? No ja neviem, vam sa to nezda vela 30 EUR za par krat hodenie lopatou? Tak zoberiete si to vy? Ja nemozem.
day
25.11.11,21:10
chyba zabavne, u nas podobne, ale s umyvanim schodov :)
day
25.11.11,21:11
miso s ucitelmi nesuhlasim, ako nesuhlasim s doktormi
Oliwa
25.11.11,21:15
Na umývanie schodov sa dá spraviť rozpis služieb ;) ... Ešte keby ich tak sám aj umýval... :)
Alena Ribanská
25.11.11,21:16
Je fakt že som asi iného myslenia: neznášam charitu, žobranie na deň narcisov, modré z neba, predvianočné koncerty, smskovanie. Platíme dane a tie by mali byť použité v prvom rade na to, aby takéto ponižujúce akcie pre potrebných sa nemuseli robiť. Až potom keď budú mať všetci dosť, nikto nebude hladovať a trpieť zimou sa môžu dať vytlačiť samolepky "pomáhať a chrániť". A manžel tej dámy v tom kožuchu o tom rozhoduje.
Bohatí nemajú neskutočne veľké srdce .........
misomiso
25.11.11,21:16
Ale ved aj na zimnu udrzbu sa da spravit rozpis.
BXLmiami
25.11.11,21:17
Som zvedavy, kedy vlada najde 300 EUR na platy ucitelov.

Hoci zvysenie platov ucitelov neznamena automaticky zvysenie urovne skolstva, no je jednou z podmienok na zlepsenie jeho fungovania. Ak bude skolstvo a veda na vyssej urovni, pociti to blahodarne cela spolocnost a predovsetkym ekonomika. Ked bude ekonomika lepsie fungovat, vyberie sa viac na odvodoch, a teda aj do zdravotnicta sa dostane viac penazi. Potom nebude mat nikto nic proti tomu, aby tieto peniaze isli aj na platy lekarom.
A učitelia maju zaujem o zvýšenie platov?Ze som ich nepočula.Aj ste niečo podnikli,alebo len potichu frflete a závidite tým,čo sa postavili ked to vy neviete?
day
25.11.11,21:18
to sedi, rozpis nepusti :(, ja som bol za upratovaciu sluzbu
trisestri
25.11.11,21:24
Vieš, toto navážanie sa do bohatších sa mi veľmi nepáči. Len tak mmch, kto ti dá skôr prácu: ten bohatý, čo má napríklad aj na kožuch pre manželku, alebo ten chudobný? Čo celý život len plánuje, čo by urobil, keby....

A keď povieš, že ten bohatý ťa vykorisťuje, čo tak to skúsiť sama? A dať prácu aj iným? Keď je to jednoznačne len tak skvelé... A môžeš si byť istá, že peniaze na začiatku ešte z nikoho úspešného podnikateľa neurobili...

no zalezi ako k tomu bohatstvu prisiel,lebo tu sa velmi tazko bohatne cestnym podnikanim a pracou-nevadia my ludia ktory poctivo prisli k majetkom,neriesim ci je vykoristovanie alebo nie,ale ako je dolezity podnikatel,tak dolezity su aj jeho zamestnanci,jeden by tazko existoval bez druheho-mame taky zvyk ist z extremu do extremu,raz je veducou triedou robotnicka trieda,raz podnikatelska vrstva.
ewita888
25.11.11,21:25
Je fakt že som asi iného myslenia: neznášam charitu, žobranie na deň narcisov, modré z neba, predvianočné koncerty, smskovanie. Platíme dane a tie by mali byť použité v prvom rade na to, aby takéto ponižujúce akcie pre potrebných sa nemuseli robiť. Až potom keď budú mať všetci dosť, nikto nebude hladovať a trpieť zimou sa môžu dať vytlačiť samolepky "pomáhať a chrániť". A manžel tej dámy v tom kožuchu o tom rozhoduje.
Bohatí nemajú neskutočne veľké srdce .........
aby sme to tu my dve nezahlcovali od témy, uzavriem to želaním tebe, aby si nikdy neklesla tak na dno, aby si aj ty raz nežobrala o pomoc... lebo tí,ktorým sú tie zbierky určené, tam bohužial sú... ale ty im asi pomocnú ruku nepodáš..
pekný večer
Alena Ribanská
25.11.11,21:33
Ja želám tým dámam v kožuchu aby padli na to isté dno ako ten bezdomovec čo si špinavou rukou berie od nej misku s vianočnou kapustnicou. V mojom okolí je toľko ľudí chudobných a potrebných že sa nemusím pretŕčať v televízii ak chcem dakomu skutočne pomôcť. A bohužiaľ ich z roka na rok pribúda .... až sa tam ocitneme všetci nielen ja. Skutočná pomoc pre chudobného je tá keď má robotu a nie že raz za rok dostane kapustnicu. Ak má robotu, nepotrebuje na Vianoce misku kapustnice, zabezpečí si za peniaze byt a uvarí si ju doma.

Myslím že to je rozdiel v tom myslení medzi nami dvomi: ja chcem odstrániť chudobu a nie ako bohatá raz za rok poľutovať chudobných. To čo je za pomoc?
Oliwa
25.11.11,21:57
...nedať hladnému rybu, ale udicu a naučiť ho loviť...
marjankaj
25.11.11,21:58
Ja želám tým dámam v kožuchu aby padli na to isté dno ako ten bezdomovec čo si špinavou rukou berie od nej misku s vianočnou kapustnicou. V mojom okolí je toľko ľudí chudobných a potrebných že sa nemusím pretŕčať v televízii ak chcem dakomu skutočne pomôcť. A bohužiaľ ich z roka na rok pribúda .... až sa tam ocitneme všetci nielen ja. Skutočná pomoc pre chudobného je tá keď má robotu a nie že raz za rok dostane kapustnicu. Ak má robotu, nepotrebuje na Vianoce misku kapustnice, zabezpečí si za peniaze byt a uvarí si ju doma.

Myslím že to je rozdiel v tom myslení medzi nami dvomi: ja chcem odstrániť chudobu a nie ako bohatá raz za rok poľutovať chudobných. To čo je za pomoc?

To si ho má nasťahovať k sebe? A starať sa oňho? Veď to môžeš aj ty.:eek:

A prečo hádžeš všetky tie dámy v kožuchu do jedného vreca?
Kto je v kožuchu je automaticky ten zlý?
gypsynka
25.11.11,22:11
Trochu odbočujete od témy s tými kožuchmi...
marjankaj
25.11.11,22:27
Trochu odbočujete od témy s tými kožuchmi...
A čo tu chceš riešiť?
Vláda si svoje povedala, teraz sú na ťahu lekári. Uvidíme ako sa rozhodnú.
Alebo že by sme im my nariadili ako majú fungovať?
misoft
25.11.11,22:35
Je fakt že som asi iného myslenia: neznášam charitu, žobranie na deň narcisov, modré z neba, predvianočné koncerty, smskovanie. Platíme dane a tie by mali byť použité v prvom rade na to, aby takéto ponižujúce akcie pre potrebných sa nemuseli robiť. Až potom keď budú mať všetci dosť, nikto nebude hladovať a trpieť zimou sa môžu dať vytlačiť samolepky "pomáhať a chrániť". A manžel tej dámy v tom kožuchu o tom rozhoduje.
Bohatí nemajú neskutočne veľké srdce .........
Nie je charita ako charita - sú "charity", kde vyzbierané €uráče sa síce dostanú k príjemcovi, ale bez 75% "prevádzkových nákladov" a potom sú charity, kde "náklady" predstavujú dobrovoľnosť a ochotu.
Dane platíme, tie sa odvádzajú do jednej kasy a z nej sa delia - lenže pri delení tam sedia isté skupiny ľudí, ktoré určujú, kam ich dajú - a často ich dajú tam, kde vôbec nie sú potrebné a nepošlú tam, kde ich veľmi potrebujú.
Až bude všetkého dosť - bude tu raj a nemusíme robiť zbierky na charitu.
....... ale chudobní ho majú obrovské! Stačí sa pozrieť, kto prispeje na charitu - dôchodca, matka s deckom, robotník, ale málokedy frajer s bavorákom, elegán v obleku na mieru, dáma s troma radmi bižutérie okolo gágora, podnikateľ s teplou vodou s hodinkami za 30000€ na ruke (česť výnimkám - tých je ale málo). Pre nich sme len nástrojom pre získavanie bohatstva.

To isté lekári - zabudli na Hypokratovú prísahu, zabudli, prečo študovali, teraz ich zaujíma len to, aby zarobili o pár stovák € viacej (a mnohí pracujúci - nelekári sú radosťou celí preč, ak im zamestnávateľ pridá 1-2€ k platu).
Alebo si lekári myslia, že len oni tak ťažko pracujú? Veď je toľko profesií, kde sú platy 2krát nižšie ako u lekárov a pritom fyzicky (a často i psychicky) ťažšie, často vykonávané v nepohode za každého počasia (lekár je predsa v teplej ordinácii, alebo operačnom sále). Tak čo vlastné chcú? Vykonávať to, čo sa naučili, alebo vydierať a brať ako rukojemníka chorého človeka? Ak to druhé - potom nech sa zbalia a idú preč - hoci aj do Nemecka (tam ich naučia, že plat si musia zaslúžiť).
(Nájdu sa však aj lekári, ktorí si pomenovanie lekár zaslúžia!)
sito
25.11.11,23:07
Vy to nevidíte? Všetci majú málo a pritom stačí tak málo, aby bolo dosť ...
allizommm
26.11.11,02:27
Re: lekári a čo ďalej?



http://www.porada.sk/images/misc/quote_icon.png Pôvodca textu príspevku: misomiso http://www.porada.sk/images/buttons/viewpost-right.png (http://www.porada.sk/181130-lekari-a-co-dalej-post1902954.html#post1902954)
Som zvedavy, kedy vlada najde 300 EUR na platy ucitelov.

Hoci zvysenie platov ucitelov neznamena automaticky zvysenie urovne skolstva, no je jednou z podmienok na zlepsenie jeho fungovania. Ak bude skolstvo a veda na vyssej urovni, pociti to blahodarne cela spolocnost a predovsetkym ekonomika. Ked bude ekonomika lepsie fungovat, vyberie sa viac na odvodoch, a teda aj do zdravotnicta sa dostane viac penazi. Potom nebude mat nikto nic proti tomu, aby tieto peniaze isli aj na platy lekarom.

BXLmiami (http://www.porada.sk/member.php?u=57955)


A učitelia maju zaujem o zvýšenie platov?Ze som ich nepočula.Aj ste niečo podnikli,alebo len potichu frflete a závidite tým,čo sa postavili ked to vy neviete?



Potichu frflú a závidia ??? Skôr sa nestačia diviť toľkej drzosti ! Dnes , keď mnohí žijú z menej ako navrhovaných 300 eur zvýšenia , je to výsmech z obyčajných ľudí pani - v prvom rade podnikateľka a potom i lekárka . Ozaj , nemalo by to byť opačne ? Asi áno , ale z vašich príspevkov tu na porade cítim , že je to správna formulácia .
BXLmiami
26.11.11,05:58
:) Dobré ráno.Neurazíte ma,na Poradu nemám prečo prísť ako lekár,na Poradu som prišla ako podnikateľ.A okrem toho som zistila,že ľudia skvele sa orientujuci v učtovnictve nemaju ani tucha o tom čo sa deje vlastne v zdravotníctve a snažím sa Vám to vysvetlovať.Nedá sa.Kým to nezažijete na vlastnej koži,nezložíte tie okuliare z očí.Skúste sa odosobniť a prečítajte si hlavne temu zdravotnictvo nestranne a porozmýšľajte nad tým čo som napísala.A napíšem ešte niečo a síce vetu...toto je začiatok.Zdravotníctvo je totálne na kolenách a lekári nemaju kde dalej cuvnuť.Všetci lekári,štátni,sukromní,obvodáci,špecialisti. Takže tento cirkus bude pokračovať.
pepsikova
26.11.11,06:11
...my to vieme,netreba nás strašiť...neviem pochopiť, ako môže byť lekár nestranný a písať nestranne...a ako sa vcíti do role pacienta..keby sa vymenili úlohy v tejto fraške, čo by sa stalo?..keby pacienti chceli ľudský prístup, odbornosť a lieky za svoje peniaze, ktoré tolké toky dávajú na daniach?..lebo takmer 80% pacientov sú tí, ktorí tie peniaze dávali celý život a dnes majú chápať čo???...na začiatku, keď sa vyrobila kopa zdravotných poisťovní, vtedy držali hubu, nikto sa nesťažoval,každý išiel byť súkromný, aby mal zlatú baňu, lebo im to vyhovovalo a dnes im je málo 300€, fuj!......šlakmatrafí...!!!...
..ja už som to niekde písala, však keď sa im máli, nech idú do Čiech, ani nemusia do Nemecka, zbadajú, ako sa zarábajú peniaze!!...a vítať ich budú so slavobránou...
pepsikova
26.11.11,06:16
:) Dobré ráno.Neurazíte ma,na Poradu nemám prečo prísť ako lekár,na Poradu som prišla ako podnikateľ.A okrem toho som zistila,že ľudia skvele sa orientujuci v učtovnictve nemaju ani tucha o tom čo sa deje vlastne v zdravotníctve a snažím sa Vám to vysvetlovať.Nedá sa.Kým to nezažijete na vlastnej koži,nezložíte tie okuliare z očí.Skúste sa odosobniť a prečítajte si hlavne temu zdravotnictvo nestranne a porozmýšľajte nad tým čo som napísala.A napíšem ešte niečo a síce vetu...toto je začiatok.Zdravotníctvo je totálne na kolenách a lekári nemaju kde dalej cuvnuť.Všetci lekári,štátni,sukromní,obvodáci,špecialisti. Takže tento cirkus bude pokračovať...

..a prečo štrajkujú za vyššie platy?..prečo neštrajkujú za to, aby im poisťovne zvýšili limity?..prečo nechcú viac peňazí od poisťovní?..tam peniaze sú---štát bohužial nemá len lekárov, má aj kopu iných, ktorí by si vedeli dupnúť, že chcú žiť na vyššej úrovni ako stewardka!..
BXLmiami
26.11.11,06:23
...my to vieme,netreba nás strašiť...neviem pochopiť, ako môže byť lekár nestranný a písať nestranne...a ako sa vcíti do role pacienta..keby sa vymenili úlohy v tejto fraške, čo by sa stalo?..keby pacienti chceli ľudský prístup, odbornosť a lieky za svoje peniaze, ktoré tolké toky dávajú na daniach?..lebo takmer 80% pacientov sú tí, ktorí tie peniaze dávali celý život a dnes majú chápať čo???...na začiatku, keď sa vyrobila kopa zdravotných poisťovní, vtedy držali hubu, nikto sa nesťažoval,každý išiel byť súkromný, aby mal zlatú baňu, lebo im to vyhovovalo a dnes im je málo 300€, fuj!......šlakmatrafí...!!!...
..ja už som to niekde písala, však keď sa im máli, nech idú do Čiech, ani nemusia do Nemecka, zbadajú, ako sa zarábajú peniaze!!...a vítať ich budú so slavobránou...
:) Vieš čo mi je smiešne?Ze človek ktorý sa rozčuluje nad poistovnami a čo všetko a ako zle to spravili a vytunelovali,struhne príspevok o tom,ako dúfa,že ju pán prezident nesklame.Všetky tieto poistovne,body,pravidlá,spôsoby financovania,tunelovanie poistovní,zákon ktorým povinne šli obvodáci,gynekologovia zubári a deckári do privátu,toto všetko vzniklo v rokoch 1994-1996,ked bol starý ujo Mečiarovým mužom číslo 2.
BXLmiami
26.11.11,06:26
..

..a prečo štrajkujú za vyššie platy?..prečo neštrajkujú za to, aby im poisťovne zvýšili limity?..prečo nechcú viac peňazí od poisťovní?..tam peniaze sú---štát bohužial nemá len lekárov, má aj kopu iných, ktorí by si vedeli dupnúť, že chcú žiť na vyššej úrovni ako stewardka!..
Objem penazí ktorý ide do zdravotníctva určuje ministerstvo financií,ktoré práve čuší ako voš pod chrastou.A to určuje aj koľko dá na neaktívnych ľudí.Teraz je to okolo 31 euro mesačne.
pepsikova
26.11.11,06:27
..ibaže teraz nie sme u Mečiara..a situácia sa radikálne zmenila..dostali ponuku na 300€ a mňa by naozaj sklamal prezident, keby ustúpil a v súčasnej situácii by im dal 600 až 800€..nevedia sa zmestiť do toho čo majú,lebo sú nenažraní a za to, čo majú a berú, nedávajú to, čo by mali..a fakt končím debatu na túto tému, lebo vyhrážať sa štátu výpoveďami a držať rukojemníkov chorých ľudí- to je hnus, nech je už príčina kdekoľvek..
Jagelkova Olga
26.11.11,06:28
Mali by sme za svojich lekárov štrajkovať všetci, robotníci, učitelia aj nezamestnaní. Veď naši predstavitelia, ktorí o nás rozhodujú si zaplatia, keď im bude treba lekára rovno z vrecka súkromného a mi ostatní ak budeme mať smolu alebo nehodu môžeme umrieť. Bojím sa o svoje deti.
BXLmiami
26.11.11,06:32
Ešte som dočítala o tom ako chcel byť každý sukromný a ako sme držali hubu.Takž e už hore som napísala že zákon z roku 1995 prinutil primárny kontakt isť do privatu,nemali na výber.A ak chceš vedieť ako sme držali hubu,tak si pusti správy posledný rok pred pádom Mečiara.Odmietli sme verejne Pesrpektívu,upozornili sme ako sa tuneluje,do Kubišovej telky sme sa nedostali a ako k tomu pristupili pacienti?Vtedy ešte bola šanca nečo zvrátiť.Ale bohužiaľ,odvtedy sme verejní nepriatelia čislo 1.
pivko
26.11.11,06:37
Šak nech idú kadeľahšie , nenažranci. By som chcel vidieť lekára z východu čo tu má vilu za 300.000 Eur , deti čo mu chodia do školy že by sa sťahoval niekam do Čiech. A Ukrainci sem radi prídu za takýto plat robiť na ich miesta.
BXLmiami
26.11.11,06:40
ááááá propaganda funguje:)
DanielaSL
26.11.11,06:47
Skutočne nepoznám lekára , ktorý by sa mal zle.....doprajem mu to..viem čo obnáša štúdium.... a čo by mala byť jeho práca..Ale bohužiaľ nie je..... Pacient sa stal kusom...lekár na neho ani poriadne nepozrie....zanedbá diagnózu..... a po zosypaní sa pacienta ani nenesie dôsledky svojej neschopnej práce - ale ruku na úplatok natrčí ..... Ja keď ako účtovník urobím chybu..... daňový úrad ma pokutuje....
Je mi z tých lekárov zle .....
BXLmiami
26.11.11,07:02
Vieš,posledné obdobie súčasťou školení býva aj právnik.Obvodáci a špecialisti sa sťažuju na množstvo pacientov,30 -40 bežne a právnici vravia-nerobte to.Na pacienta máte mať pol hodinu,dvaja maximálne za hodinu,ak sa niečo stane,nikto nebude riešiť,či ste boli ustatí.No a tak sa pýtam ak takto začneme robiť,a mnohí už začali,kedy sa dostanete na rad?Co s tým?
Mila123
26.11.11,07:09
Vieš,posledné obdobie súčasťou školení býva aj právnik.Obvodáci a špecialisti sa sťažuju na množstvo pacientov,30 -40 bežne a právnici vravia-nerobte to.Na pacienta máte mať pol hodinu,dvaja maximálne za hodinu,ak sa niečo stane,nikto nebude riešiť,či ste boli ustatí.No a tak sa pýtam ak takto začneme robiť,a mnohí už začali,kedy sa dostanete na rad?Co s tým?
a čo tak podeliť obvod? aby mali čas na každého???? nie iba na reprezentanta farmafirmy??????
BXLmiami
26.11.11,07:14
Zo zákona ked príde nový lekár a má zluvu čo len s jedným pacientom-obvodák alebo deckár-tak poistovna s ním musí uzavrieť zmluvu.Neviete kde tí lekári sú?Prečo nerobia ambulancie?Vyhlasujem pátrane po ambulantnom lekárovi pod 40 rokov.
Dáša_
26.11.11,07:20
Vieš, kedysi boli u nás dvaja detskí lekári na celý veľký obvod. Dnes je ich asi 7 a nestíhajú. Pritom v školách je detí menej. Sme viac chorí? Alebo v čom je problém?
Napriek desiatkam očkovaní, ktoré deti podstupujú, napriek tomu, že od malička sú kŕmené širokospektrálnymi antibiotikami, napriek tomu, že skoro všetky sú v starostlivosti alergológa....
Alebo je to práve vďaka tomu?


A jeden príklad z praxe - nedávno začal v jednom meste ordinovať nový gynekológ. Dopredu vyhlasuje, že bude ordinovať podľa kresťaqnských zásad - ale to je vedľajšie. Strhla sa priam mediálna štvanica na neho - lebo chudákom gynekológom z krajského mesta zrejme uberie pár pacientiek...
pepsikova
26.11.11,07:31
Vieš,posledné obdobie súčasťou školení býva aj právnik.Obvodáci a špecialisti sa sťažuju na množstvo pacientov,30 -40 bežne a právnici vravia-nerobte to.Na pacienta máte mať pol hodinu,dvaja maximálne za hodinu,ak sa niečo stane,nikto nebude riešiť,či ste boli ustatí.No a tak sa pýtam ak takto začneme robiť,a mnohí už začali,kedy sa dostanete na rad?Co s tým?.

..čo budete robiť?..kedy sa dostanete na rad?..ako dlho budete čakať?..
..čo je to?..vydieranie!, podľa mňa..a vyhrážanie!..toto môžete?..len tak laicky sa pýtam, môžete?..
..ak by sa zrušila Hypokratova prísaha, stali by ste sa radovými robotníkmi v tomto štáte, ako všetci tí, čo ku svojej práci nikomu nič neprisahali (je jedno, čo robia),a robili by ste za mzdu stanovenú štátom...(to len tak uvažujem, prečo robíte zo seba nadčlovekov)
veronikasad
26.11.11,07:39
Zo zákona ked príde nový lekár a má zluvu čo len s jedným pacientom-obvodák alebo deckár-tak poistovna s ním musí uzavrieť zmluvu.Neviete kde tí lekári sú?Prečo nerobia ambulancie?Vyhlasujem pátrane po ambulantnom lekárovi pod 40 rokov.
Máme novú mladú obvoďáčku v budove lekárne vedľa nášho činžiaka. Mala problém so získavaním pacientov, práve vzhľadom na svoj vek ...
Dáša_
26.11.11,07:48
Máme novú mladú obvoďáčku v budove lekárne vedľa nášho činžiaka. Mala problém so získavaním pacientov, práve vzhľadom na svoj vek ... a možno je problém aj s rajonizáciou a tým, že žiadny z preťažených lekárov sa svojho kmeňa nezriekne dobrovoľne
veronikasad
26.11.11,07:58
a možno je problém aj s rajonizáciou a tým, že žiadny z preťažených lekárov sa svojho kmeňa nezriekne dobrovoľne
Daška, nemyslím, že to je dôvod. Na našom sídlisku je to prvá "dospelácka" ambulancia. Sama som zvažovala o zmene lekára, mám to pár metrov od domu. Zatial som zostala pri starej (aj keď s ňou nie som spokojná), za ktorou musím dochádzať...(dôvod: obavy z nedostatočných skúseností a praxe)
Eulalia
26.11.11,08:10
alaya1
26.11.11,08:10
Ja som z tych lekarov zhrozena. pritom, maju sa dobre, keby mali vyzit z 300 euro mesacne, potom by si to rozmysleli. Moja obvodacka rano pride o 8.15. Ordinuje do 10.30. Potom ma pol hodiny prestavku a konci o 13.00. Minule som u nej bola v ambulancii a mala telefonat, ktory som si nahodne vypocula, nakolko ma neposlala s ambulancie prec. Volala s nejakym znamym, ze sa s nim zase nemoze stretnut, lebo uz 3. den je v robote do 14.30!!! Bola rozculena do vyvrtky.A este nespokojna. je smutne, ze lekari su uz len podnikatelia, ich poslanie je v nenavratne.
Mne bolo povedane, ze oni Hypokratovu prisahu dodrziavat nemusia, lebo na nu neprisahali!!
alaya1
26.11.11,08:17
Vieš,posledné obdobie súčasťou školení býva aj právnik.Obvodáci a špecialisti sa sťažuju na množstvo pacientov,30 -40 bežne a právnici vravia-nerobte to.Na pacienta máte mať pol hodinu,dvaja maximálne za hodinu,ak sa niečo stane,nikto nebude riešiť,či ste boli ustatí.No a tak sa pýtam ak takto začneme robiť,a mnohí už začali,kedy sa dostanete na rad?Co s tým?

Mila moja, treba ambulovat normalnu pracovnu dobu a nie 5 hodin denne, vsetko sa stihne. Moja mama osetrila denne aj 60 pacientov a dostavala len normalny plat.A isla aj v noci, ak niekto u nas zazvonil. Zadarmo, nie za nehorazny poplatok, vysetrenie mimo ordinacnych hodin. My nie sme sprosti, vidime, ako lekarka samozivitelka si za 5 rokov praxe postavi dom bez hypoteky. Ja ako VS vzdelana s dvoma VS a manzelom, si to nedovolim, ani s hypotekou.
optimistka
26.11.11,08:35
nechápem toto malé rozhašterené slovensko, tu neexistujú jasné pravidlá a výklady zákonov, ved nie je možné, ked vláda s prezidentom chcú vyhlásiť stav núdze, ako sa môže objaviť názor nejakého ústavného právnika že je to v rozpore s ústavou SR a hladajú sa dôvody na obhajobu niečoho, čo obhajobu ani neznesie, sami sebe si robíme zle
optimistka
26.11.11,08:48
a ešte dodám, že aj vdaka médiám, vdaka všetkým tým komerčným televíziám, ktoré v honbe za senzáciou robia tak neobjektívne príspevky ... týmto kŕmia dennodenne ľudí, pozrieš jedny správy a začneš uvažovať, čo tu ešte robíš ...
ivustek
26.11.11,08:49
Lekári tvrdili, že vláde ponúkli návrhy na hľadanie zdrojov na financovanie ich požiadaviek, no tá ich odmietla. Radičová však povedala, že chceli napríklad spoplatniť výjazd sanitky na 20 až 40 eur, zastaviť nákup techniky do nemocníc, obnoviť výmenné lístky či to, aby vyšší plat dostali iba tí lekári, ktorí podali výpovede.

-kým som si toto neprečítala na aktuálne.sk tak som im fandila. Tak oni chcú také nehorázne zvýšenie platov refundovať z našich 400-500€ platov spoplatnením výjazdov, zastavením nákupu techniky do nemocníc - aby sme mali ešte ďalšie výdaje za cestovaním za potrebnou technikou do vzialených nemocníc. A to, aby vyšší plat dostali len tí, ktorí dali výpovede - tak toto fakt nemá obdobu.
marjankaj
26.11.11,08:55
Ústavný zákon 227/2002


Čl. 5
Núdzový stav
(1) Núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde
k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových
hodnôt v dôsledku živelnej pohromy, katastrofy, priemyselnej, dopravnej alebo inej prevádzkovej
havárie; núdzový stav možno vyhlásiť len na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území.
(2) Núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní.

Akosi tam nie je uvedený tento súčasný stav. Teda hromadné výpovede ani štrajk.:eek:
Teda núdzový stav môže byť vyhlásený iba v dôsledku uvedených skutočností.
A postupovať by sa malo podľa zákona a nie podľa toho, čo si kto myslí.
Rozalka
26.11.11,09:22
Ústavný zákon 227/2002


Akosi tam nie je uvedený tento súčasný stav. Teda hromadné výpovede ani štrajk.:eek:
Teda núdzový stav môže byť vyhlásený iba v dôsledku uvedených skutočností.
A postupovať by sa malo podľa zákona a nie podľa toho, čo si kto myslí.

Janko, a čo ohrozenie života a zdravia osôb?


Daška, nemyslím, že to je dôvod. Na našom sídlisku je to prvá "dospelácka" ambulancia. Sama som zvažovala o zmene lekára, mám to pár metrov od domu. Zatial som zostala pri starej (aj keď s ňou nie som spokojná), za ktorou musím dochádzať...(dôvod: obavy z nedostatočných skúseností a praxe)
Veronika, never tomu, že mladí sú neskúsení, príklad zo skutočného života: môj známy bol na dovolenke v Karibiku, po návrate ho stále svrbela noha a mal na chodidle chrasty od škrábancov. Obvodná a ani kožná nezmohli nič, len akési maste.
Na jednej oslave to prišlo do reči a prítomná mladá (asi 2 roky po ukončení VŠ) lekárka sa na to pozrela a poslala ho do infekčnej ambulancie z dôvodu tropickej choroby - pri kúpaní sa mu zavŕtalo akési drobnulinké, takmer neviditeľné zvieratko a to si robilo v chodidle malé tunelčeky. Do 2 týždňov bolo po zvieratku a aj svrbení.
kezeso
26.11.11,09:29
Už dávno sme mali inzerovať nábor lekárov z Ukrajiny a urobiť im rýchlokurzy slovenčiny.
marleau
26.11.11,09:34
Nechcem sa zastávať lekárov,ale ak obyčajní ľudia dávajú za pravdu politikom,že lekárom sa nemajú dvíhať platy,tak nech zabudnú,že sa raz zdvihnú aj im.Ľuďom nevadí,že sa by sa malo prilepšiť lekárom,ale že sa neprilepší aj im.Pritom každý nadáva,ako málo zarobí.Nechápem,žeby to bolo mentalitou národa?
misomiso
26.11.11,09:37
A učitelia maju zaujem o zvýšenie platov?Ze som ich nepočula.Aj ste niečo podnikli,alebo len potichu frflete a závidite tým,čo sa postavili ked to vy neviete?

Nemusis mna zahrnat do mnoziny ucitelov, ja uz niekolko rokov neucim. Rozhodol som sa (podobne ako dnes niektori lekari) ze sa mi to neoplati a ze zo skolstva ododem. (Mimochodom, ucenie som mal vzdy iba ako druhe zamestnanie). Lenze medzi mojim rozhodnutim a chrapunskym jednanim lekarov dnes je velky rozdiel.

Ja som odisiel sam, nehuckal som kolegov, aby sme hromadne dali vypovede vsetci v jednom termine, nevytvaral som situaciu, ktora by viedla ku kolapsu systemu. Na moje miesto nebol problem zohnat nahradu.

A teraz k samotnej otazke, zi si nepocula, o tom, ze by ucitelia neboli spokojni - bohuzial nesledujes media. Ucitelia boli pred par tyzdnami v strajkovej pohotovosti. Lenze potom uznali, ze teraz nie je najlepsi cas na takyto tlak, pretoze docasna vlada nema mandat na skutocne vyjednavanie.

Ucitelia kazdopadne vyjadruju svoje poziadavky zatial kultivovanejsim sposobom, a tiez neziadaju pridat 800 EUR.
marjankaj
26.11.11,09:47
Janko, a čo ohrozenie života a zdravia osôb?

Ale píše sa tam v dôsledku čoho.
Ja som tú formuláciu nevymyslel. Len čítam ako je to napísané.
misomiso
26.11.11,09:49
Mozem vas ubezpecit, ze ludia, ktori chodia na Poradu, aj uctovnici velmi dobre poznaju situaciu v zdravotnictve, pretoze kazdy sa cas od casu s lekarom stretne ako pacient.

Ak by som ja mal pisat vsetky skusenosti mna aj blizkych, zahltilo by to server, takze vyberam jednu najtypyckejsiu prihodu. Doviesol som manzelku v noci do porodnice. V sluzbe dvaja lekari, stary a mlady, nikomu sa nechcelo. Stale nastojili, ze koho maju zavolat k porodu, ze ved manzelka predsa musela k niekomu chodit na kontroly, a ze ten dotycny urcite bude chiet aj odrodit (hoci nema sluzbu - v noci!!!), a tak stale dokola. Beznou praxou uz pre mnohymi rokmi bolo, ze ano, takyto lekar sa volal z domu aj v noci za minimalne 5.000 do vacku. Dovod bol pochopitelny - rodicka dala rada 5.000, lebo vedela, ze lekar v sluzbe by ju mozno ani nepozrel. (to sa stalo nasej susede, ktora nema na taketo uplatky, ze ju rodila sestra, hoci lekar v sluzbe bol).

My sme povedali, ze netreba nikoho volat, v skutocnosti znama, ku ktorej zena chodila bola aj tak na dovolenke. Tak stary to samozrejme nechal na mladeho, co by bolo v poriadku, ved aj mlady ma diplom. Od tech chville sme obaja s manzelkou museli pocuvat kvilenie toho mladeho, ze aky ma mizerny plat, ze si ani odbornu knihu nemoze dovolit kupit, ani nevyzije, ze mu to zahranicni kolegovia ani neuveria. Dalej to ani nebudem popisovat, je to pod ludsku dostojnost.

Pointa toho celeho je, ako to vyzeralo vtedy na nemocnicnom parkovisku. Bolo tam iba par aut, pretoze bola noc, boli to iba auta lekarov. Pod milion ani jedno. Same nove Audi 6 a Audi 8.

Dalsie skusenosti su zo 90% zhodne, nema zmysel rozpisovat detaily.
trisestri
26.11.11,09:57
Mila moja, treba ambulovat normalnu pracovnu dobu a nie 5 hodin denne, vsetko sa stihne. Moja mama osetrila denne aj 60 pacientov a dostavala len normalny plat.A isla aj v noci, ak niekto u nas zazvonil. Zadarmo, nie za nehorazny poplatok, vysetrenie mimo ordinacnych hodin. My nie sme sprosti, vidime, ako lekarka samozivitelka si za 5 rokov praxe postavi dom bez hypoteky. Ja ako VS vzdelana s dvoma VS a manzelom, si to nedovolim, ani s hypotekou.

a este dodam u nas niektory chirurgovia aj iny zacinaju o 8 hod a na dverach maju oznam ze po 14 hod beru poplatok v zmysle pohotovostnej sluzby,ja sa pytam lekari maju iba 6 hod pracovnu dobu? A maju aky dovod vyhlasit hociktoru ordinaciu za pohotovostnu sluzbu,to uz bude mat kazdy vlastnu ci ako?
A ten Kollar sa sprava ako hulvat a este aj nehorazne klame,vraj maju podporu pacientov-ktorych? /rodiny,znamych,tych co maju u nich protekciu-lebo ostatnych je prevaha aj tych co im fandili ale toto nehorazne vydieranie a chamtivost ich nastvali,po forach su aj take nazory ze vypovede dali taky doktori ktory nemaju dobry vztah k pacientom a myslia len na svoje platy/
Dalsou vecou ktorou sa lekari uplne zosmiesnili je tvrdenie ze im nejde o platy-pritom to bola jedina poziadavka na ktorej sa odmietli dohodnut./inak ludia zbytocne zomieraju v nemocniciach aj ked su tam lekari,vid posledny pripad rodiciek v Trnave,aj ten gynekolog co zapricinil ich smrt podal vypoved,aj jemu musia garantovat ze ho zoberu spät?/Lekarom ide tak o pacientov ze dali navrhy aby ti zacvakali ich navysenie,len pacient nie je dojna krava.Ta odporna novinarka co predpokladam ze ma v rodine lekara po takej stedrej ponuke vlady da stupidnu otazku ze ci pani premierka ma empatiu k lekarom-pizda sprosta ale lekarov sa neopytala ci maju empatiu k pacientom ked chcu platy riesit na ich ukor,ci maju empatiu k pacientom,ked stupnuju svoje poziadavky a svojich pacientov drzia ako rukojemnikov,ci maju empatiu ku chorym ludom s nizkym prijmom,ci vedia ze dlhodoba choroba je casto sprevadzana aj nizkym prijmom-ved niektory lekari si myslia ze ked oni maju 1500 eur,tak vsetci ostatny zarabaju 2000 eur a ze dochodky su najmenej 800 eur-vychadzamz toho ake drahe diety radili pacientom,alebo pobyty pri mori atd. Mal som sympatie,ale po odmietnuti 300 euroveho zvysenia platov moje sympatie stratili.
misomiso
26.11.11,09:57
Prave preto je tam na konci "INEJ prevadzkovej havarie", respektive pred tym je tam mezdi dvoma ciarkami ",katastrofy," tada je to katastrofa vo vseobecon vyzname slova.
Marína
26.11.11,09:58
Ústavný zákon 227/2002

Čl. 5
Núdzový stav
(1) Núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde
k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových
hodnôt v dôsledku živelnej pohromy, katastrofy, priemyselnej, dopravnej alebo inej prevádzkovej
havárie; núdzový stav možno vyhlásiť len na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území.
(2) Núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní.

Akosi tam nie je uvedený tento súčasný stav. Teda hromadné výpovede ani štrajk.:eek:
Teda núdzový stav môže byť vyhlásený iba v dôsledku uvedených skutočností.
A postupovať by sa malo podľa zákona a nie podľa toho, čo si kto myslí.
Jano, a čo je podľa teba súčasný stav? Azda nie katastrofa?:rolleyes:
misomiso
26.11.11,09:59
Prave preto, ze sa tam nepise, v dosledku coho, sa da tento bod bez problemov pouzit na sucasny stav.
marjankaj
26.11.11,10:01
Prave preto je tam na konci "INEJ prevadzkovej havarie", respektive pred tym je tam mezdi dvoma ciarkami ",katastrofy," tada je to katastrofa vo vseobecon vyzname slova.
No to by sme museli mať ten núdzový stav stále. Čo sa deje v tomto štáte je celkovo katastrofa.
trisestri
26.11.11,10:10
Nechcem sa zastávať lekárov,ale ak obyčajní ľudia dávajú za pravdu politikom,že lekárom sa nemajú dvíhať platy,tak nech zabudnú,že sa raz zdvihnú aj im.Ľuďom nevadí,že sa by sa malo prilepšiť lekárom,ale že sa neprilepší aj im.Pritom každý nadáva,ako málo zarobí.Nechápem,žeby to bolo mentalitou národa?

ty si to asi zle pochopil,ludia aspon cast by s tym 300 eurovym zvysenim suhlasila,ale lekarom 30% zvysenie platov nestaci,chcu 800 eurove a to na ukor penazeniek pacientov-vlada riesi platy iba v statnej a verejnej sprave,takze nie kazdy ma moznost vydierat vypovedami,no a cast lekarov bola za zrusenie minimalnej mzdy,inym nedopraju ani tu minimalnu mzdu a pre nich je zvysenie o 300 eur malo,pricom druhy z toho maju vyzit cely mesiac aj z menej-keby dali vypovede ine profesie tak im povedia mame za vas nahradu,alebo zbalime svestky a ideme do Rumunska,Madarska,Ukrajinu atd-no a taka postupnost najprv musia narast mzdy vo vyrobnej sfere,aby narastli aj odvody z ktorych sa financuje zdravotnictvo,potom treba tlacit na efektivnejsie hospodarenie poistovni,statu a nasledne sa da pridat aj viac,ved toto zvysenie nemusi byt posledne-len lekari odmietaju akciovky,kde by sa mohlo efektivnejsie hospodarit
fosgeen
26.11.11,10:18
O lekároch a "lekároch " by sa dolo strašne veľa písať. Ale aj to, že úplatky berú od každého a stále. Ja si pametám na dedine, ako každý bral aj od starých ľudí. Im sa stále máli. Ozajstným lekárom - operatérom a pod, ktorý ozaj zachraňujú životy by som dala slušný plat. Za žiadne peniaze sa život kúpiť nedá. Ich práca je neoceniteľná. Ale dnes je veľa takých, ktorý ponúkajú lieky na základe komerčnej ponuky, z čoho aj oni ešte profitujú. Je im jedno, že to na pacientovi nechá vedľajší účinok. S takým som sa konkrétne stretla nedávno. Za lieky som zaplatila vysokú sumu a ešte som skoro niekoho tými liekmi dostala na psychiatriu. Bol v takom depresívnom stave. Hlavne že si lekár spravil čiarku za predaný liek. Ja im dnes viac ako polovice neverím. Jeden známi lekár mi povedal, že on výpoveď nedal, že on v prvom rade chce pomáhať a liečiť. A je to dobrý lekár. On tiež vie, že plat poslanca je jeho je veľký rozdiel, ale do krajnosti nechce ísť.
Nella_2
26.11.11,10:23
A učitelia maju zaujem o zvýšenie platov?Ze som ich nepočula.Aj ste niečo podnikli,alebo len potichu frflete a závidite tým,čo sa postavili ked to vy neviete?
No hej, lenže keby štrajkovali aj všetci učitelia na Slovensku, nič vážne sa nestane, neohrozí sa život ani zdravie občanov. Ale keď to urobia lekári, to už sa dotýka každého občana.
V tom je ten rozdiel, že sa lekári "odvážili" ísť do takýchto krajností.
trisestri
26.11.11,10:37
DanielaSL
26.11.11,10:42
[QUOTE=fosgeen;1903226]
Ozajstným lekárom - operatérom a pod, ktorý ozaj zachraňujú životy by som dala slušný plat. Za žiadne peniaze sa život kúpiť nedá. Ich práca je neoceniteľná.

Ale takých je málo....a pevne verím, že tí ani výpovede nedali.... Nečítali ste vyjadrenie riaditeľa nemocnice v KE- Šaci? Tam nedal výpoveď ani jeden...a tiež nemajú platy vyššie od fakultných nemocníc....
Pikoška
26.11.11,10:51
Pokiaľ nebude v štrajku celé Slovensko, tak nikto nič nedosiahne. Už dlhodobo nás zdiera banda naničhodníkov, a my to spoločne tolerujeme. Účtovníci - prstaňte účtovať. Lekárom, ministrom, podnikateľom, tunelárom, zamestnávateľom, akciovkám, zahraničným chudákom investorom, mestám, obciam, - a potom uvidíme!!!;) Keď chaos, tak chaos. A pridať 1000 Eur. Zadarmo ani kura nehrabe.:confused:
Nella_2
26.11.11,10:51
[QUOTE=fosgeen;1903226]
Ozajstným lekárom - operatérom a pod, ktorý ozaj zachraňujú životy by som dala slušný plat. Za žiadne peniaze sa život kúpiť nedá. Ich práca je neoceniteľná.

Ale takých je málo....a pevne verím, že tí ani výpovede nedali.... Nečítali ste vyjadrenie riaditeľa nemocnice v KE- Šaci? Tam nedal výpoveď ani jeden...a tiež nemajú platy vyššie od fakultných nemocníc....
Možno preto, že to je súkromná nemocnica...;)

Ale čo ma prekvapilo, že dali výpovede aj lekári v Popradskej nemocnici, ktorá je akciovkou...
DanielaSL
26.11.11,10:54
Ale tiež v nej nemajú o 800 € vyššie platy ako inde.....a pracujú.... Veď by sa mohli tiež pripojiť....;)
misomiso
26.11.11,11:43
Nechcem sa zastávať lekárov,ale ak obyčajní ľudia dávajú za pravdu politikom,že lekárom sa nemajú dvíhať platy,tak nech zabudnú,že sa raz zdvihnú aj im.Ľuďom nevadí,že sa by sa malo prilepšiť lekárom,ale že sa neprilepší aj im.Pritom každý nadáva,ako málo zarobí.Nechápem,žeby to bolo mentalitou národa?

To je zvlastne logika. Ako keby stacilo "dvihnut", ako keby tie peniaze prichadzali z Marsu...

Ja si napriklad mozem dvihnut kolko chcem. Som majitelom firmy, urcujem si vysku platu v podstate sam. Ano, mozem si dvihnut aj na patnasobok, mozno aj na destnasobok. Na ucte mame tolko prostriedkov, ze mi to vystaci minimalne na jeden rok. Za predpokladu, ze zastavim vsetky investicie, mozno budem musiet meskat s vyplatami pre zamestnancov, mozno by sme museli prestat platit do Socialnej poistovne, samozrejme, museli by sme obmedzit alebo zastavit reklamu...

Alebo by sme si museli vo velkom style od niekoho pozicat. Ano, dnes sa najde dost subjektov, ktori pozicaju a nasledne iba tazia z problemov firmy ci jednotlica.

Asi nie kazdy chape, ze stat nie je nic ine ako velka firma, alebo ze firma nefunguje velmi odlisne od maleho statu. Vsade si na vydavky najprv treba zarobit prijmami.

Z toho hladiska mi pripada vhodnejsie a strategicky vyhodnejsie financne podporit skor skolstvo. Ja ako podnikatel, ak mam do niecoho investovat posledne peniaze tak jedine do najmodernejsich technologii, ktore mi nasledne prinesu zisk, a nie do pohodlnejsej stolicky v kancelarii.
alaya1
26.11.11,11:50
Luna
26.11.11,13:43
Prečítala som si tu celú diskusiu. Mňa najviac vytáča prístup doktora k pacientovi. Keď sme o niekom povedali že je p. DOKTOR, bol to doktor s veľkým D.Už to nie je o tom že si doktorov vážime. Pacient sa stal pre doktora niekto kto ho otravuje. Jasné že sú výnimky. Ale 75 % obyvateľstva šomre na doktorov na ich prístup k pacientovi na ich aroganciu,na ich pracovnú dobu na to ako sa na všetko a na každého pacienta sťažujú. Nie všetci sme hypochondri a nie všetko sa dá peniazmi zaplatiť.
pavol54
26.11.11,14:19
Keby tak začali štrajkovať učitelia asi by bol väčší šrumec, aký veľký výpadok výroby by bol deti doma rodičia s nimi,
Z mojich daní sa kde kto povzdeláva v niektorých prípadoch aspoň diplom získa a keď to má vrátiť tak chce taký plat ako tí čo si vzdelávanie platili sami.
treba povinne zaviesť platené školstvo keď rovnaké platy tak aj rovnaké podmienky pre vzdelanie ( vsio ravnó), a potom bude aj na vyššie dávky štátu do zdravotníctva.
misomiso
26.11.11,15:21
Ja si tiez myslim, ze by sa malo zohladnovat, ze lekari dostali vzdelanie bezplatne. Tvrdia, ze museli vela studovat, a ze teda nezarabali v case, ked ich rovesnici vo vyrobe uz zarabali, ale akosi pozabudli na to, ze sice nezarabali ale na druhej strane ani neplatili. Typickym prikladom odvetvia, kde su sice vysoke platy, ale su vysoke aj preto, ze vzdelanie si kazdy hradi sam je letecka doprava. Ak chcet byt dopravnym pilotom, tak 3 miliony len tak zhucia. Potom je jasne, ze sa to tym ludom (alebo ich veritelom) musi vratit spat, preto (aj preto) piloti nezarabaju tisic EUR ale podstatne viac. No aj v tejto oblasti v mnohych krajinach uz platy klesli.
evina
26.11.11,15:37
To je zvlastne logika. Ako keby stacilo "dvihnut", ako keby tie peniaze prichadzali z Marsu...

Ja si napriklad mozem dvihnut kolko chcem. Som majitelom firmy, urcujem si vysku platu v podstate sam. Ano, mozem si dvihnut aj na patnasobok, mozno aj na destnasobok. Na ucte mame tolko prostriedkov, ze mi to vystaci minimalne na jeden rok. Za predpokladu, ze zastavim vsetky investicie, mozno budem musiet meskat s vyplatami pre zamestnancov, mozno by sme museli prestat platit do Socialnej poistovne, samozrejme, museli by sme obmedzit alebo zastavit reklamu...

Alebo by sme si museli vo velkom style od niekoho pozicat. Ano, dnes sa najde dost subjektov, ktori pozicaju a nasledne iba tazia z problemov firmy ci jednotlica.

Asi nie kazdy chape, ze stat nie je nic ine ako velka firma, alebo ze firma nefunguje velmi odlisne od maleho statu. Vsade si na vydavky najprv treba zarobit prijmami.

Z toho hladiska mi pripada vhodnejsie a strategicky vyhodnejsie financne podporit skor skolstvo. Ja ako podnikatel, ak mam do niecoho investovat posledne peniaze tak jedine do najmodernejsich technologii, ktore mi nasledne prinesu zisk, a nie do pohodlnejsej stolicky v kancelarii.

Myslím, že každý chápe, že môžeme povedať, že štát nie je nič iné ako veľká firma....ale bohužiaľ firma katastrofálne hospodáriaca , plytvajúca so svojimi príjmami v prospech jedincov a neracionálnou administratívou atď. atď. Keby to tak nebolo, našli by sa príjmy i do zdravotníctva i do školstva i .....
evina
26.11.11,15:47
Patrím k ľuďom, ktorí na začiatku lekárom fandili a považujem tých dobrých lekárov za ľudí s výnimočnou profesiou a pred tými ozaj dobrými som ochotná sa skláňať, lebo ak niekto zachráni čo i len jeden život je toho hodný. Ja môžem zachrániť niekomu vyšší zisk, ale .... Stále dokola opakujem, že školstvo a zdravotníctvo bolo za posledných dvadsať rokov veľmi zdevastované, prakticky mimo záujmu......nechápem ako môže mať napr. manager niektorého zo štátnych podnikov vyšší plat možno i 10krát ako primár nemocničného oddelenia....
Myslím si, že to však prehnali a súhlasím s prvým príspevkom v téme. Všetci máme málo, žijeme v čom žijeme a zatiaľ vláda pri rôznych protestoch a štrajkoch nepriznala také zvýšenie platu, čím ich výnimočnosť uznala... /okrem samým sebe a poslancom možno, ak nezmrazia platy/, takže už to skoro všetci chápeme ako vydieranie. Ak som písala, že lekársku profesiu považujem za výnimočnú a vyššie platy im doprajem, tak tá výnimočnosť spočíva aj v určitej dávke nezištnej pomoci za záchranu ľudského života....Vyhlásenie núdzového stavu schvaľujem lebo :

núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb,

i keď samozrejme za stav zdravotníctva môžu všetci, ktorí doteraz o ňom rozhodovali, resp. nerozhodovali.
evina
26.11.11,15:48
Ja si tiez myslim, ze by sa malo zohladnovat, ze lekari dostali vzdelanie bezplatne. Tvrdia, ze museli vela studovat, a ze teda nezarabali v case, ked ich rovesnici vo vyrobe uz zarabali, ale akosi pozabudli na to, ze sice nezarabali ale na druhej strane ani neplatili. Typickym prikladom odvetvia, kde su sice vysoke platy, ale su vysoke aj preto, ze vzdelanie si kazdy hradi sam je letecka doprava. Ak chcet byt dopravnym pilotom, tak 3 miliony len tak zhucia. Potom je jasne, ze sa to tym ludom (alebo ich veritelom) musi vratit spat, preto (aj preto) piloti nezarabaju tisic EUR ale podstatne viac. No aj v tejto oblasti v mnohych krajinach uz platy klesli.


Pre spravodlivosť - vzdelanie sme dostali všetci bezplatne za starých časov a mnohí i teraz .....
Chokma
26.11.11,15:50
Stefan2005
26.11.11,15:55
...ľudia skvele sa orientujuci v učtovnictve nemaju ani tucha o tom čo sa deje vlastne v zdravotníctve ...Kým to nezažijete na vlastnej koži,...Skúste sa odosobniť ...Zdravotníctvo je totálne na kolenách a lekári nemaju kde dalej cuvnuť.Všetci lekári,štátni,sukromní,obvodáci,špecialisti. ...

Odosobnil som sa. Spolu s manželkou v už dôchodkovom veku a synom so syndromom sme ako pacienti už toho zažili so zdravotníctvom pomerne dosť... Ako človek účtujúci súkromných obvoďákov, špecialistov si myslím, že docela dobre poznám (ver mi docela dobre) aj druhú stranu mince.... Píšeš "Poradu nemám prečo prísť ako lekár, na Poradu som prišla ako podnikateľ". V téme o lekároch zase ja nemám prečo prísť na Poradu v takejto téme ako účtovník (tiež mi to nedovolí stavovská česť), preto si myslím, že ako účtovníci sa môžeme vyjadrovať jedine ako pacienti...
ja.nus.ka34
26.11.11,16:08
a čo poviete na toto,že známej kolegyňa má trieštivú zlomeninu a bolo to treba zoperovať,ale vyjadrenie lekára bolo asi také,že oni štrajkujú a tak z operácie nebude nič...a ked sa opýtala,že ked jej to nechajú tak,či nebude mať trvalé následky,tak dostala odpoved asi takúto :BUDETE SA MUSIEť S TýM NAUčIť ŹIŤ :-( a toto už je správne??? to sa pýtam tých,čo ich obhajujú...im je málo 300 eur navyše...ja som mala výplatu tento mesiac 318 eur...a musím vyžiť :-(
evina
26.11.11,16:14
a čo poviete na toto,že známej kolegyňa má trieštivú zlomeninu a bolo to treba zoperovať,ale vyjadrenie lekára bolo asi také,že oni štrajkujú a tak z operácie nebude nič...a ked sa opýtala,že ked jej to nechajú tak,či nebude mať trvalé následky,tak dostala odpoved asi takúto :BUDETE SA MUSIEť S TýM NAUčIť ŹIŤ :-( a toto už je správne??? to sa pýtam tých,čo ich obhajujú...im je málo 300 eur navyše...ja som mala výplatu tento mesiac 318 eur...a musím vyžiť :-(

nie je to správne - je to katastrofálne......

pri porovnávaní platov nemôžeme však hovoriť len o sumách, ale aj profesiách a funkciách a pod. Asi si nemyslíme, že všetci máme mať alebo 350 alebo 1 350 a pod.
misomiso
26.11.11,16:17
Ved prave. Lenze nie vsetci sme ho dostalo rovnako a hlavne nie vsetci vydierame. S tym, ze je vzdelanie stale v podstate zadarmo by sa dalo suhlasit.

Dokonca aj vo firmach mnohi musia podpisovat, ze ked do nich firma vlozi nejake prostriedky za zaskolenie (staci obycajny preukaz na vysokozdvizny vozik) tak ho firme uhradia, ak do nejakeho casoveho limitu z firmy sami odidu.

Teda ak sa ja tam firmou vyskolit za jej peniaze, tak asi nemozem len tak o mesiac povedat, ze odchdzam, ak mi nedaju 2.800 plat.
buchač
26.11.11,17:05
....stačilo mi teraz ....z tlačovky premiérky ....

To , čo žiadajú Kollárovci ...no niečo nevídané , neslýchané ....
pasuliatko
26.11.11,18:02
Milí lekári a LOZ...
je mi z vás na grcanie, doplaču a hanbím sa za to,aké nenažrané špiny sa tu považujú za špičku lekárov na slovensku... FUJ a HANBA VÁM!!!!!!!!!!!!!!!!
BXLmiami
26.11.11,18:30
Ja som z tych lekarov zhrozena. pritom, maju sa dobre, keby mali vyzit z 300 euro mesacne, potom by si to rozmysleli. Moja obvodacka rano pride o 8.15. Ordinuje do 10.30. Potom ma pol hodiny prestavku a konci o 13.00. Minule som u nej bola v ambulancii a mala telefonat, ktory som si nahodne vypocula, nakolko ma neposlala s ambulancie prec. Volala s nejakym znamym, ze sa s nim zase nemoze stretnut, lebo uz 3. den je v robote do 14.30!!! Bola rozculena do vyvrtky.A este nespokojna. je smutne, ze lekari su uz len podnikatelia, ich poslanie je v nenavratne.
Mne bolo povedane, ze oni Hypokratovu prisahu dodrziavat nemusia, lebo na nu neprisahali!!
Výpovede podali štátni lekári,operateri,anesteziologovia chirurgovia......Obvodákov sa to netýka.
BXLmiami
26.11.11,18:35
Lekári tvrdili, že vláde ponúkli návrhy na hľadanie zdrojov na financovanie ich požiadaviek, no tá ich odmietla. Radičová však povedala, že chceli napríklad spoplatniť výjazd sanitky na 20 až 40 eur, zastaviť nákup techniky do nemocníc, obnoviť výmenné lístky či to, aby vyšší plat dostali iba tí lekári, ktorí podali výpovede.

-kým som si toto neprečítala na aktuálne.sk tak som im fandila. Tak oni chcú také nehorázne zvýšenie platov refundovať z našich 400-500€ platov spoplatnením výjazdov, zastavením nákupu techniky do nemocníc - aby sme mali ešte ďalšie výdaje za cestovaním za potrebnou technikou do vzialených nemocníc. A to, aby vyšší plat dostali len tí, ktorí dali výpovede - tak toto fakt nemá obdobu.
Zachranka má za výjazd okolo neviemkoľko ečok a paušal mesačný.Návrh lekárov znel...ak záchranka dovezie do nemocnice pacienta,ktorý nie je urgentný a teda vhodný pre záchranku,pacient by mal uhradiť 20-40 ečok.Ak bol prevoz opodstatnený tak nič.
Gapo
26.11.11,18:36
Ja by som im dal im zaplatiť za štúdium a ako povedal niekedy môj kolega, pán Lexa, nakopať ich do gúl a nech tiahnu kade tade.
Núdzový stav nebude, vláda je pokakaná, až hanba.
BXLmiami
26.11.11,18:45
Ja by som im dal im zaplatiť za štúdium a ako povedal niekedy môj kolega, pán Lexa, nakopať ich do gúl a nech tiahnu kade tade.
Núdzový stav nebude, vláda je pokakaná, až hanba.
:) Podotýkam,že lekári by radi tiahli kade tade,ale vláda sa im vyhráža stanným právom:)
Núdzový stav hlavne nebude,lebo v konečnom dôsledku by bol oveľa oveľa drahší,ako keby splnili všetky podmienky lekárov.A hlavne by to bola veeeeľká sranda pre celý svet.:)
alaya1
26.11.11,18:50
Výpovede podali štátni lekári,operateri,anesteziologovia chirurgovia......Obvodákov sa to netýka.

Mila p.Dr. Ja viem, kto strajkuje, toto bolo len na okraj temy. ked chcete aktualnu o tych " strajkujucich" za vyssi plat, nech sa paci.
Moja mama minuly rok mala srdcovy zachvat, kadriacka, lekarka na dochodku. Odviezla ju sanitka do nasej nemocnice. Ozivili ju, napojili na pristroje a cakali. Po tyzdni mi lekar povedal, ze potrebuje strojcek- kardiostimulator, ktory oni nemaju a ked ho nedostane, tak nevie zarucit, ci mamka pri nas este ostane. Ale ze taky strojcek maju v nemocnici vzdialenej 40km od nasho bydliska,.Ale ze hospotalizaciu si musim vybavit sama, aby tam isla cim skor. Vybavila som tu hospitalizaciu, az cez znameho lekara v PRAHE!!! Vsetko bolo pripravene, na prevoz, len bolo potrebne, aby primar s oddelenia v nasom meste zatelefonoval primarovi v tom druhom meste, ze ju prepusta a prevaza.Ja som ju na pristrojoch nemohla previest na osobaku. Bola to hra o cas. Viete kedy zavolal? O dva dni, ked som hlavnej sestre vrieskala do telefonu, ze ked primar nezavola tak volam televizie, noviny a pod. Stale sa zatajoval, nikdy ho na oddeleni nemohli najst, aj ked som ho tam cakala 4 hodiny!!!! Raz operoval, raz mal vizitu, raz konzilium. Ved co, islo len o staru damu, za ktoru este par euracok mohol dostat, kym bola na jeho oddeleni.
Moja mama prisla do druhej nemocnice neskoro. Zomrela tam pred operaciou.
Tak zelam tomu p. primarovi, aby skoncil na urade prace v rade z ciganmi z osad!!!!!


A velka sranda pre svet to uz je teraz.....ste sa ako lekari odprezentovali, o co vam islo pri vybere povolania. Ctim tych, ktori ostali v praci.Esteze sa toho moja mama nedozila, ta by to tazko ako svedomity lekar znasala.
BXLmiami
26.11.11,19:01
Mila p.Dr. Ja viem, kto strajkuje, toto bolo len na okraj temy. ked chcete aktualnu o tych " strajkujucich" za vyssi plat, nech sa paci.
Moja mama minuly rok mala srdcovy zachvat, kadriacka, lekarka na dochodku. Odviezla ju sanitka do nasej nemocnice. Ozivili ju, napojili na pristroje a cakali. Po tyzdni mi lekar povedal, ze potrebuje strojcek- kardiostimulator, ktory oni nemaju a ked ho nedostane, tak nevie zarucit, ci mamka pri nas este ostane. Ale ze taky strojcek maju v nemocnici vzdialenej 40km od nasho bydliska,.Ale ze hospotalizaciu si musim vybavit sama, aby tam isla cim skor. Vybavila som tu hospitalizaciu, az cez znameho lekara v PRAHE!!! Vsetko bolo pripravene, na prevoz, len bolo potrebne, aby primar s oddelenia v nasom meste zatelefonoval primarovi v tom druhom meste, ze ju prepusta a prevaza.Ja som ju na pristrojoch nemohla previest na osobaku. Bola to hra o cas. Viete kedy zavolal? O dva dni, ked som hlavnej sestre vrieskala do telefonu, ze ked primar nezavola tak volam televizie, noviny a pod. Stale sa zatajoval, nikdy ho na oddeleni nemohli najst, aj ked som ho tam cakala 4 hodiny!!!! Raz operoval, raz mal vizitu, raz konzilium. Ved co, islo len o staru damu, za ktoru este par euracok mohol dostat, kym bola na jeho oddeleni.
Moja mama prisla do druhej nemocnice neskoro. Zomrela tam pred operaciou.
Tak zelam tomu p. primarovi, aby skoncil na urade prace v rade z ciganmi z osad!!!!!


A velka sranda pre svet to uz je teraz.....ste sa ako lekari odprezentovali, o co vam islo pri vybere povolania. Ctim tych, ktori ostali v praci.Esteze sa toho moja mama nedozila, ta by to tazko ako svedomity lekar znasala.
Ale páni primári v drvivej väčšine tiež nepodali výpovede.A už vôbec nie takíto.To sú tí zodpovední,ktorí Vám určite ostanú.:)
pavol54
26.11.11,19:03
Zachranka má za výjazd okolo neviemkoľko ečok a paušal mesačný.Návrh lekárov znel...ak záchranka dovezie do nemocnice pacienta,ktorý nie je urgentný a teda vhodný pre záchranku,pacient by mal uhradiť 20-40 ečok.Ak bol prevoz opodstatnený tak nič.
to akože ja ako pacient sa mám odiagnostikovať a rozhodnúť či mám nárok na sanitku alebo nie to je na kockatú hlavu. To nech zaplatí záchranka zo svojho.
alaya1
26.11.11,19:04
Ale páni primári v drvivej väčšine tiež nepodali výpovede.A už vôbec nie takíto.To sú tí zodpovední,ktorí Vám určite ostanú.:)

Tak teda, tento vypoved dal...a je mi smutno z toho, ze na to vsetko, co som napisala ste ako odpopved dali smile. Z mojej strany to je vsetko....
BXLmiami
26.11.11,19:10
to akože ja ako pacient sa mám odiagnostikovať a rozhodnúť či mám nárok na sanitku alebo nie to je na kockatú hlavu. To nech zaplatí záchranka zo svojho.
To zneužívanie je enormné,hlavne osadnikmi.Ved prečo by sa nenechali odviezť,no nie?Sú ľudia,ktorí absolutne neriešia ako sa dostať do nemocnice,či k lekárovi a privolaju rychlu kedykoľvek.A nie sú a nich žiadne páky.
Xanti
26.11.11,19:13
Zachranka má za výjazd okolo neviemkoľko ečok a paušal mesačný.Návrh lekárov znel...ak záchranka dovezie do nemocnice pacienta,ktorý nie je urgentný a teda vhodný pre záchranku,pacient by mal uhradiť 20-40 ečok.Ak bol prevoz opodstatnený tak nič.

to akože ja ako pacient sa mám odiagnostikovať a rozhodnúť či mám nárok na sanitku alebo nie to je na kockatú hlavu. To nech zaplatí záchranka zo svojho.
Nechcela som sa motať v tejto téme. Ale podľa mňa BXLmiami má v tomto pravdu. Koľko krát dávali v televíznych novinách, ako sa sanitky zneužívajú.
Bývam v oblasti kde býva mnoho spoluobčanov tmavšej pleti, oni nepôjdu vystáť fronty do lekára ked ich pichne v boku. Oni si pekne zavolajú sanitku.
Dokopy im nič nie je , len ich pichne v boku o tomto zneužívaní mám pocit písala BXLmiami. A chudák chorý človek, sa musí doterigať do nemocnice po vlastných, alebo autami príbuzných priateľov známych taxíkmi .. lebo nemocnica nemá voľné sanitky, nakoľko tie majú výjazdy k týmto "chorím" spoluobčanom.
alaya1
26.11.11,19:13
To zneužívanie je enormné,hlavne osadnikmi.Ved prečo by sa nenechali odviezť,no nie?Sú ľudia,ktorí absolutne neriešia ako sa dostať do nemocnice,či k lekárovi a privolaju rychlu kedykoľvek.A nie sú a nich žiadne páky.

neviem, ci ste niekedy na svoje vlastne oci videli osadu, tak vam zelam vela stastia pri vymahani 40 eur za sanitku...
alaya1
26.11.11,19:15
Xanti, teda ked pichne v boku vies, co ti je? Moju mamu pichalo a dostala infarkt.
pavol54
26.11.11,19:15
To zneužívanie je enormné,hlavne osadnikmi.Ved prečo by sa nenechali odviezť,no nie?Sú ľudia,ktorí absolutne neriešia ako sa dostať do nemocnice,či k lekárovi a privolaju rychlu kedykoľvek.A nie sú a nich žiadne páky.
V tej záchranke sú nekompetetní alebo alibisti nech si potom nosia aru a klobúk s lístkami ktorá za nich rozhodne. Ale aby som neubližoval požiadavkám lekárov platinové sitká mohli byť predané za 2,5 mil boli predané za 600tis rozdiel nech dodá vinník do štátnej kasy a sústa podobných aktov z posledných mesiacov ktoré doriešila výborná vláda.
Xanti
26.11.11,19:17
Alaya,
to pichnutie v boku bolo obrazne povedané. Chodievam na GAE, bežne sa tam stáva, že sa s prepáčením po podporách osadníci prežerú a je im zle od žalúdka. A pilne a vehementne sa dožadujú ošetrenia a vyšetrení . Ako aj sa im čudujem lebo gastroskopia neni nič príjemné. A tri krát hádaj ako tam prídu.

Pavol,
ak prídeš zo záchrankou do osady a obopstúpi ťa dav spoluobčanov, tak určite vyhlásiš .. ty si zdravý(á) teba neberiem... ani ťa z osady nepustia, kým nenaložíš do sanitky dotyčného "postihnutého" . Je to smutné ale pravdivé.
alaya1
26.11.11,19:20
Xanti, ty veris tomu, ze oni zaplatia za sanitku 40 eur??
Xanti
26.11.11,19:22
Alaya
nie neverím, na to treba zmeny zákonov, aby bola možná napr. exe aj z dávok v hmotnej núdzi.
Luna
26.11.11,19:23
BXL,vidím že si zastávaš svoje. Je to Tvoj názor. Moju robotu môže robiť každý,lekára nie. Nik lekárov netlačil do profesie ktorú si vybrali napok majú tiež možnosť osamostatniť sa a začať sa sami starať o seba. Nepoznám doktora ktorý by biedu trel. Čo sa stane ak sa všetci postavíme k svojej práci tak ako lekári. Nebudeme mať chlieb,vodu plyn, elektriku. Však všetci chceme viac. Áno mali sme sa všetci učiť,ale systém by nefungoval keby tu nebol pekár, kurič a iné podceňované profesie, ktorý tiež chcú viac. Podnikatelia chcú menšie daňové a odvodové zaťaženie. Lekári majú dosť pošramotenú povesť a týmto sa to ešte zhorší.
BXLmiami
26.11.11,19:35
V tej záchranke sú nekompetetní alebo alibisti nech si potom nosia aru a klobúk s lístkami ktorá za nich rozhodne. Ale aby som neubližoval požiadavkám lekárov platinové sitká mohli byť predané za 2,5 mil boli predané za 600tis rozdiel nech dodá vinník do štátnej kasy a sústa podobných aktov z posledných mesiacov ktoré doriešila výborná vláda.
Ono je to celé blbo nastavené.Totiž ak príde k Tebe sanitka a nepotrebuješ odviezť do nemocnice,poistovna jej výjazd nezaplatí a tak je to číra strata.Takže vezmú aj zaľahnuté ucho,aby im to zaplatili.Tieto podrobnosti sú to,čo mediá neriešia.
BXLmiami
26.11.11,19:38
BXL,vidím že si zastávaš svoje. Je to Tvoj názor. Moju robotu môže robiť každý,lekára nie. Nik lekárov netlačil do profesie ktorú si vybrali napok majú tiež možnosť osamostatniť sa a začať sa sami starať o seba. Nepoznám doktora ktorý by biedu trel. Čo sa stane ak sa všetci postavíme k svojej práci tak ako lekári. Nebudeme mať chlieb,vodu plyn, elektriku. Však všetci chceme viac. Áno mali sme sa všetci učiť,ale systém by nefungoval keby tu nebol pekár, kurič a iné podceňované profesie, ktorý tiež chcú viac. Podnikatelia chcú menšie daňové a odvodové zaťaženie. Lekári majú dosť pošramotenú povesť a týmto sa to ešte zhorší.
Skôr alebo neskôr Vám to dojde.A pošramotenú povesť máme už od roku 1997,kedy sme sa vzopreli Perspektíve a zacielili na nás negatívne médiá.To udupávanie a válanie všetkého na nás sme zvládli 14 rokov.Toto muselo prísť skôr alebo neskôr.
pivko
26.11.11,19:40
Ono je to aj o tom že prečo nemajú nemocnice na platý lekárov . Lebo istá nemenovaná vraj KOŇARSKA NEMOCNICA platí nemenovanej firme 400.000 EUR mesačne. tak to už neni o čom debatovať.....
alaya1
26.11.11,19:42
Pivko, myslis, ze maju tak mizerne platy?
jozka56
26.11.11,19:44
Nehovorte o platoch, hovorte o hodinách strávených v práci, o padaných výkonoch, o vykonaných administratívnych prácach, a o kadečom inom......
BXLmiami
26.11.11,19:48
Ono je to aj o tom že prečo nemajú nemocnice na platý lekárov . Lebo istá nemenovaná vraj KOŇARSKA NEMOCNICA platí nemenovanej firme 400.000 EUR mesačne. tak to už n eni o čcom debatovať.....
A len čírou náhodou je v dozornej rade tunelujucej firmy Ján Uhliarik.Na to lekári zamestnanci fakt maju vplyv.Asi taký ako vy.
ewita888
26.11.11,19:48
Skôr alebo neskôr Vám to dojde.A pošramotenú povesť máme už od roku 1997,kedy sme sa vzopreli Perspektíve a zacielili na nás negatívne médiá.To udupávanie a válanie všetkého na nás sme zvládli 14 rokov.Toto muselo prísť skôr alebo neskôr.
kristepane, a kde sa majú ísť sťažovať tí, čo makajú jak otroci za minimálnu mzdu, čo je 317 éčiek.. tí to neťahajú 14 rokov, ale 22...na ktoré námestie majú ísť? sú radi, že majú robotu, lebo nemajú na výber.. všade sú len kórejci a čojaviem akí páni podnikatelia, čo tu zdierajú slovač.. majú dať výpovede a ísť z blata do kaluže? páni doktori, stále máte málo...keby ste sa inak správali k pacientovi, by vás aj obyčajní ľudia podporili...
buchač
26.11.11,19:49
.....nereagujem na nikoho , na žiaden názor .....he ,aby sa nik neurazil .....:cool:

ALE ešte furt si myslíte , že pravdu nemám ..?????

http://www.porada.sk/t51730-p3256-co-sa-mi-dnes-stalo-co-ma-rozculilo-a-co-ma-potesilo.html#post1895709
BXLmiami
26.11.11,19:50
Pivko, myslis, ze maju tak mizerne platy?
Platy sú na nete.Základné platy maju o stupen vyššie ako učitelia.Je to tá istá tabuľka.
Stefan2005
26.11.11,19:51
Argumentovať môžu obe strany donekonečna, dohodnúť sa je a bude ťažké... Obe strany majú aj svoju pravdu; ale aj zdravotníctvo je len odrazom vývoja po roku 1989... Vytunelované, prepolitizované (nominanti na vedúcich funkciách), rodinkárstvo (nielen politické), atď....

Ak sa už má vyhlásiť núdzový stav, prosím nech je - ALE PRE OBE STRANY - nielen pre lekárov, ale aj pre pánov poslancov, ministrov i pána prezidenta a samozrejme aj odborárskych bosov - všetkým na 90 dní 70% odmena za to, že problém nieriešili, a kam za tie roky túto republiku doviedli... A to by bol pre nich veľmi mierny trest...
BXLmiami
26.11.11,19:53
kristepane, a kde sa majú ísť sťažovať tí, čo makajú jak otroci za minimálnu mzdu, čo je 317 éčiek.. tí to neťahajú 14 rokov, ale 22...na ktoré námestie majú ísť? sú radi, že majú robotu, lebo nemajú na výber.. všade sú len kórejci a čojaviem akí páni podnikatelia, čo tu zdierajú slovač.. majú dať výpovede a ísť z blata do kaluže? páni doktori, stále máte málo...keby ste sa inak správali k pacientovi, by vás aj obyčajní ľudia podporili...
Slovenskí obyčajní ľudia by nás nepodporili nikdy.A na rozdiel od Vás tí mladí chlapi maju kam isť.
marjankaj
26.11.11,19:55
Slovenskí obyčajní ľudia by nás nepodporili nikdy.A na rozdiel od Vás tí mladí chlapi maju kam isť.

A kto vás má podporiť? Podporila si ty učiteľov, keď hrozili štrajkom?
A dala si aj ty výpoveď, keď sa tak zastávaš kolegov?
Jano
alaya1
26.11.11,19:56
Platy sú na nete.Základné platy maju o stupen vyššie ako učitelia.Je to tá istá tabuľka.

Mam v rodine 3 lekarov, takze o platoch viem svoje. Aj ucitelskych, aj lekarskych.
jozka56
26.11.11,19:59
Tak nám alaya1 povedz, čo vieš, ale aj s tým aké sú ich pozície.....možno sa výpočtami niekam dohrabeme. A konečne budeme môcť niečo povedať o tom, že sa podľa LOZ tvrdí, že lekári majú hodinovú mzdu 2-3€.
salsa
26.11.11,20:01
už bolo možno načase otvoriť tému zdravotníctva,roky sa o tom hovorí a stále to nejako fungovalo ale do nekonečna to naozaj nemôže takto ísť ,kolotoč minister-poisťovne-lekári-sestričky a zadlžené nemocnice a chudák pacient , kde ten je ,veď pre neho by malo zdravotníctvo fungovať.Naša vláda a poslanci riešia situáciu len vtedy , keď už horí . Doteraz sa obviňovali koalícia a opozícia , kto koľko nakradol za štátu,o ničom inom to nebolo len o výhovorkách jeden na druhého
alaya1
26.11.11,20:02
Tak nám alaya1 povedz, čo vieš, ale aj s tým aké sú ich pozície.....možno sa výpočtami niekam dohrabeme.

To myslis vazne?? mam napisat cely titul, meno, adresu, postavenie? Aj rodne cislo napisem-))) Snad 500 eur, ako ucitelia nemaju.

Jozka, pekny vecer a dobru noc, ja uz spim-))
BXLmiami
26.11.11,20:04
A kto vás má podporiť? Podporila si ty učiteľov, keď hrozili štrajkom?
A dala si aj ty výpoveď, keď sa tak zastávaš kolegov?
Jano
Pokiaľ učitelia budu štrajkovať,podporím ich,mám v rdoine veľa učiteľov.Som sukromný špecialista a manžel výpoved nepodal,odmietol ale v decembri služby.Podľa zákonníka práce by už nemal služiť od apríla.Slúži,lebo nemá kto,v decembri ale služiť nebude.Teda pokiaľ nám nedajú okovy.V piatok sa na tom bavili s kolegami na kongrese,západniarom skoro oči vypadli,ked im o tom rozprávali,
jozka56
26.11.11,20:05
Tak alaya1 to si trepla úplne mimo, asi o mzdovej politike nemáš ani šajnu. Pozerať na mzdu a čo je vlastne mzda????? Tých atribútov je veľa a skutočne mojamatkazaslobodna ma vôbec nezaujíma....
marjankaj
26.11.11,20:08
Pokiaľ učitelia budu štrajkovať,podporím ich,mám v rdoine veľa učiteľov.Som sukromný špecialista a manžel výpoved nepodal,odmietol ale v decembri služby.Podľa zákonníka práce by už nemal služiť od apríla.Slúži,lebo nemá kto,v decembri ale služiť nebude.Teda pokiaľ nám nedajú okovy.V piatok sa na tom bavili s kolegami na kongrese,západniarom skoro oči vypadli,ked im o tom rozprávali,

A ako by si ho podporila? Tiež by si nešla do práce?
alaya1
26.11.11,20:10
Je to pochopitelne, ze som napisala mimo temy, ved tak som aj chcela.
Jozka, naozaj o mzdovej politike neviem nic, som ucitelka postihnutych deti. Ale cislice este poznam. Moja kolegyna po 22 rokoch ucitelskej praxe dostala invalidny dochodok 320 eur.!! Ma 2 atestacie a 2 VS.
Moje prispevky su mozno emotivnejsie ako ine, mam velmi cerstvu" skusenost" , preto koncim.
Zaverom, som lekarske dieta a mam 3lekarov v rodine, nieco o nich aj viem.
BXLmiami
26.11.11,20:10
A ako by si ho podporila? Tiež by si nešla do práce?
No,rozhodne by som na nich nekydala na internete.
BXLmiami
26.11.11,20:12
Je to pochopitelne, ze som napisala mimo temy, ved tak som aj chcela.
Jozka, naozaj o mzdovej politike neviem nic, som ucitelka postihnutych deti. Ale cislice este poznam.
Moje prispevky su mozno emotivnejsie ako ine, mam velmi cerstvu" skusenost" , preto koncim.
Zaverom, som lekarske dieta a mam 3lekarov v rodine, nieco o nich aj viem.
Takže platovú tabuľku ovládaš,lekári sú o triedu vyššie ako učitelia a platí na nich to,čo na Vás.Ten rozdiel v prijmoch je v nadčasoch .
jozka56
26.11.11,20:14
Alaya1 prečo nemôžeš napísať, pozíciu a mzdu...a mňa by hlavne zaujímalo, či daný dr. je zamestnanec alebo živnostník. Nechcem Ťa urážať. Aj ja som učiteľka, pritom si privyrábam hlavne pomocnými prácami v kuchyni, čo Ty na to???
marjankaj
26.11.11,20:14
No,rozhodne by som na nich nekydala na internete.
Veď chcú 1,5 násobku priemernej mzdy.
Keď to budú chcieť všetci(a kto by nechcel), kto bude mať potom tú priemernú mzdu? Akosi mi to v počtoch nevychádza.
alaya1
26.11.11,20:21
1 je zivnostnicka, 2 v nemocnici, ze pracujes v kuchyni, je to smutne. ja po hodinach s autistami popoludni doucujem . vecer som hotova, ale urcite za menej penazi, ako lekar, ktory cez nocnu spi ako dudok.Ved nech pani Dr. napise, kolko ma ona ako sukromnicka cisty mesacny zisk a kolko jej manzel v nemocnici, potom ti to lahko vyjde s platom ucitela porovnat.
Urcite si ma vobec neurazila, ja mam momentalne k nim velmi negativny vztah a je mi z nich prinajmensom smutno...
Len jeden priklad- sukromna ocna lekarka- denne vysetri 60 pacientocv,chvalila sa tym, od 8.00-13.00. Viem si predstavit tu odbornost a dokladnot.
samozivitelka. Kazdy druhy rok ma nove terenne auto, 3krat do roka dovolenku v exotickych krajinacvh. No ja, ak by som doucovala aj non stop, kedy toto dosiahnem?
BXLmiami
26.11.11,20:24
Veď chcú 1,5 násobku priemernej mzdy.
Keď to budú chcieť všetci(a kto by nechcel), kto bude mať potom tú priemernú mzdu? Akosi mi to v počtoch nevychádza.
Pozri,lekári poznaju svoju cenu a dostanu ju,bud doma alebo v zahraničí,či sa Ti to páči alebo nie a či to schvaluješ alebo nie.Ak maju taku cenu,že pre ich odchod musí táto krajina vyhlásiť nudzový stav,tak na tie peniaze maju narok.Ak ich nepotrebujeme,dobre,nech idú a netreba ich platiť.O čom to je?Každý si môže stanoviť svoju cenu práce len lekár nie?
Petra Nová
26.11.11,20:26
Neviem, či sa mi to len zdalo, ale rétorika vlády, teda pani premiérky, sa zmenila. Kým po včerajšej TB bolo vyhlásenie núdzového stavu na spadnutie, a to pre celý rezort zdravotníctva a všetkých lekárov, po dnešnom zasadnutí vlády stav núdze bude vyhlásený skôr výnimočne. Len pre jednotlivé nemocnice a na krátky čas, ak vôbec! Tak vláda využije výpovede lekárov na uplatnenie pripravovaných racionalizačných opatrení, ktoré sa jej darilo ťažko doteraz presadzovať, aj pre odpor lekárov. Zlučovanie nemocníc, rušenie lôžok a podobne. A pani premiérka tvrdila, že tieto opatrenia budú definitívne. Jasne povedala. Všetko má rub a líc. A možnosť veľmi pohodlne zaviesť racionalizačné opatrenia pani premiérka označila za líce. Jedna novinárka položila veľmi presnú otázku pani premiérke, či to pôjde aj bez tých 2000 lekárov. Tá sa vyjadrila, že lekári budú a prijatými opatreniami sa podarí plnohodnotne zabezpečiť zdravotnú starostlivosť. A tak sa mi zdá, že lekári "nedohodou" vybabrali sami so sebou. Tak im treba!:--- Treba?:rolleyes:
BXLmiami
26.11.11,20:27
1 je zivnostnicka, 2 v nemocnici, ze pracujes v kuchyni, je to smutne. ja po hodinach s autistami popoludni doucujem . vecer som hotova, ale urcite za menej penazi, ako lekar, ktory cez nocnu spi ako dudok.Ved nech pani Dr. napise, kolko ma ona ako sukromnicka cisty mesacny zisk a kolko jej manzel v nemocnici, potom ti to lahko vyjde s platom ucitela porovnat.
Urcite si ma vobec neurazila, ja mam momentalne k nim velmi negativny vztah a je mi z nich prinajmensom smutno...
Len jeden priklad- sukromna ocna lekarka- denne vysetri 60 pacientocv,chvalila sa tym, od 8.00-13.00. Viem si predstavit tu odbornost a dokladnot.
samozivitelka. Kazdy druhy rok ma nove terenne auto, 3krat do roka dovolenku v exotickych krajinacvh. No ja, ak by som doucovala aj non stop, kedy toto dosiahnem?
Koľko je u Vás očných lekárok?
alaya1
26.11.11,20:27
Pozri,lekári poznaju svoju cenu a dostanu ju,bud doma alebo v zahraničí,či sa Ti to páči alebo nie a či to schvaluješ alebo nie.Ak maju taku cenu,že pre ich odchod musí táto krajina vyhlásiť nudzový stav,tak na tie peniaze maju narok.Ak ich nepotrebujeme,dobre,nech idú a netreba ich platiť.O čom to je?Každý si môže stanoviť svoju cenu práce len lekár nie?

Tak teda v Nemecku su pre nich uz pripravene sadrovne .....odkial po 10 rokoch pridu a pri porode nezistia, ze ma dieta 3krat otocenu pupocnu snuru a dieta je tak pridusene, ze potom bojuju o jeho zivot, ktory prezije s nasledkami!!
alaya1
26.11.11,20:28
Koľko je u Vás očných lekárok?

Chces sa pridat?
jozka56
26.11.11,20:29
Vieš alaya1 a ja práve účtujem chránenú dielňu dr. venujúcej sa hlavne autizmu, tak asi pochopíš, že jej živnosť a existencia je o hubu, poisťovňa najväčšia s ňou len tak rozviazala zmluvu, je nezaujímavá, no a čo.... autisti máte problém...ešte, čo mám napísať.
Darina1234
26.11.11,20:30
BXLmiami si neobjektívna v tejto debate, je nadmieru jasne, že všetci potrebujeme lekarov......
BXLmiami
26.11.11,20:31
Neviem, či sa mi to len zdalo, ale rétorika vlády, teda pani premiérky, sa zmenila. Kým po včerajšej TB bolo vyhlásenie núdzového stavu na spadnutie, a to pre celý rezort zdravotníctva a všetkých lekárov, po dnešnom zasadnutí vlády stav núdze bude vyhlásený skôr výnimočne. Len pre jednotlivé nemocnice a na krátky čas, ak vôbec! Tak vláda využije výpovede lekárov na uplatnenie pripravovaných racionalizačných opatrení, ktoré sa jej darilo ťažko doteraz presadzovať, aj pre odpor lekárov. Zlučovanie nemocníc, rušenie lôžok a podobne. A pani premiérka tvrdila, že tieto opatrenia budú definitívne. Jasne povedala. Všetko má rub a líc. A možnosť veľmi pohodlne zaviesť racionalizačné opatrenia pani premiérka označila za líce. Jedna novinárka položila veľmi presnú otázku pani premiérke, či to pôjde aj bez tých 2000 lekárov. Tá sa vyjadrila, že lekári budú a prijatými opatreniami sa podarí plnohodnotne zabezpečiť zdravotnú starostlivosť. A tak sa mi zdá, že lekári "nedohodou" vybabrali sami so sebou. Tak im treba!:--- Treba?:rolleyes:
Ze je to len začiatok som napísala na začiatku pepsikovej na čo sa ona nahnevala že ju nemám strašiť.Neverím vlastným očiam ked vidím ako sa tešíš,že tak im treba.Tebe to nedoplo,čo sa ide stať?Lekárom tak treba?V tejto krajine je taký nedostatok lekárov,že zákonník práce,čiže nadčasy splnia v apríli,miest budu mať na cárach aj ked zrušia polovicu nemocníc.A vy?
alaya1
26.11.11,20:31
Jozka, to je specificky usek, k tomu chranena dielna, takze pani DR. je TZP osoba. Tej osobe asi neide o dovolenky na Karibiku, ze? vazim si takych ludi.
jozka56
26.11.11,20:32
BXLmiami si neobjektívna v tejto debate, je nadmieru jasne, že všetci potrebujeme lekarov......
Bohužiaľ s Tebou nesúhlasím, ani náhodou.....
jozka56
26.11.11,20:33
Jozka, to je specificky usek, k tomu chranena dielna, takze pani DR. je TZP osoba. Tej osobe asi neide o dovolenky na Karibiku, ze? vazim si takych ludi.
Tej dr. ide rovno o hubu,.........a okrem toho je to moja neter, tak bez komentára....
BXLmiami
26.11.11,20:39
Tej dr. ide rovno o hubu,.........a okrem toho je to moja neter, tak bez komentára....
Jediné,čo môže v tejto situácii urobiť je porozmýšľať a pridať nejakú aktivitu platenú mimo poistovní.A tým definitívne stratí uctu ľudí typu alaya a zaradí sa medzi nás zištných.Ale prežije aj s rodinou.
jozka56
26.11.11,20:40
Jediné,čo môže v tejto situácii urobiť je porozmýšľať a pridať nejakú aktivitu platenú mimo poistovní.A tým definitívne stratí uctu ľudí typu alaya a zaradí sa medzi nás zištných.Ale prežije aj s rodinou.
Tak to nedokáže, sorry....
marjankaj
26.11.11,20:42
Ze je to len začiatok som napísala na začiatku pepsikovej na čo sa ona nahnevala že ju nemám strašiť.Neverím vlastným očiam ked vidím ako sa tešíš,že tak im treba.Tebe to nedoplo,čo sa ide stať?Lekárom tak treba?V tejto krajine je taký nedostatok lekárov,že zákonník práce,čiže nadčasy splnia v apríli,miest budu mať na cárach aj ked zrušia polovicu nemocníc.A vy?Čo máš stále s tým "A vy"? Ty nie si potenciálny pacient? Alebo máš už zabezpečené ošetrenie v zahraničí? Ty si akosi mimo? Ty nepatríš do tohto štátu?
Ty nemôžeš ochorieť? Platíš si vôbec zdravotné poistenie? Pripomínaš mi jedného "poraďáka" (jar88). Ten je tiež nad všetkými ostatnými.:eek:
Petra Nová
26.11.11,20:43
Ze je to len začiatok som napísala na začiatku pepsikovej na čo sa ona nahnevala že ju nemám strašiť.Neverím vlastným očiam ked vidím ako sa tešíš,že tak im treba.Tebe to nedoplo,čo sa ide stať?Lekárom tak treba?V tejto krajine je taký nedostatok lekárov,že zákonník práce,čiže nadčasy splnia v apríli,miest budu mať na cárach aj ked zrušia polovicu nemocníc.A vy?
No počkaj!(nie zajac:)) Na základe čoho si došla k záveru, že sa teším? Ja som sa snažila len vecne popísať to, čo mi vychádzalo z tých dvoch rozdielnych TB. To tí lekárski odborári boli takí tupí, že odmietnutím 300 éčiek a postupným navyšovaním platov nevedeli, že docielia práve toto? Čo určite nechceli. Preto ten otáznik a výkričník. Podľa mňa sa im podarilo ešte viac po...ť to , o čom by som povedala, že sa už viac ani nedá.
alaya1
26.11.11,20:45
Pani. Dr. Moja kolegyna, ktora je na ID, koli odbornosti jednej lekarky skoro stratila jeden zmyslovy organ. V nasej nemocnici ju nechceli operovat, ze je strateny pripad.
Odporucili jej jedneho lekara, - bez zmluvy, ten jej ten zmysel zachranil, chodi k nemu uz 4 roky a plati vsetko v hotovosti.Aj operacie, aj konzultacie, z toho 320 euroveho dochodku. taki odbornici su u nas v nemocnici. O tejto mojej priatelke stari poradaci vedia, velmi mi pomohli riesit jej situaciu.

nechapem, ze sa na celu vec nepozriete, ako clovek- pacient. Mozno aj vam sa zivot moze zmenit zo dna-na den.
jozka56
26.11.11,20:47
marjankaj to čo píšeš?????? skúsme sa odosobniť.....myslím že väčšina rozmýšľa ako pacient, a čo dr.....nechápem, naozaj. A buďme si vedomí, že žijeme v kapitalistickej spoločnosti. Treba trochu prekutrať vo vedomostiach. A hlavne musíme byť zdravíííí:D
sito
26.11.11,20:47
BXLmiami si neobjektívna v tejto debate, je nadmieru jasne, že všetci potrebujeme lekarov......

Dara, ak by sa náhodou stalo, že nie všetci. Tak štát by išiel po funebrákoch, tých každý! A kasa, by nemala byť prázdna, štátna. Z čoho by štátni úradníci ....
marjankaj
26.11.11,21:06
Dobre tak sa odosobním. Aj keď si myslím, že odosobneným som.
Myslím si že "ujo" prezident to s tým núdzovým stavom nedomyslel.
Lekári predsa majú plné právo dať výpoveď podľa zákonníka práce, ako každý zamestnanec.
Pojem hromadná výpoveď zákonník práce nepozná. Každá výpoveď bola podaná samostatne. A v súlade so zákonom.
Môžeme sa prieť, či vyhlásenie núdzového stavu je v súlade so zákonom. Ale to na veci nič nemení. A Radičová to asi pochopila.
Dobre, lekári budú musieť nastúpiť do práce max 90 dní.
A dostanú aj zaplatené, aj keď nemajú platný pracovný pomer. Trochu sa uskromnia z tých 70%.
Ale čo bude potom? Vyhlásia ďalší núdzový stav? Alebo výnimočný stav?
Tým sa situácia vyrieši?
Neriešte problém ako sa uživia tí lekári.
Otázka je čo bude s pacientami?
Martasch
26.11.11,21:09
Čo máš stále s tým "A vy"? Ty nie si potenciálny pacient? Alebo máš už zabezpečené ošetrenie v zahraničí? Ty si akosi mimo? Ty nepatríš do tohto štátu?
Ty nemôžeš ochorieť? Platíš si vôbec zdravotné poistenie? Pripomínaš mi jedného "poraďáka" (jar88). Ten je tiež nad všetkými ostatnými.:eek:

BXLmiami ako lekárka tu vyjadruje svoju názor sama. Keďže v roli pacienta sme sa ocitli už všetci, myslíme si, že problematiku v zdravotníctve poznáme tiež všetci. Účtujem aj lekárov a viem a to, že poisťovne u špecialistov určia limit, ktorý im preplatia, ak majú viacej výkonov - sú nepreplatené. Takže myslím, že na prísahu nezabúdajú - samozrejme nie všetci. A čo sa týka "štátnych" lekárov, nikto nám ešte nepovedal aké majú základne platy a aké sú príplatky. Ja najskôr potrebujem fakty a potom hodnotím.

Keď sa tu hovorilo o učiteľoch - vtedy boli argumenty, že vraj majú prázdniny, nič deti nenaučia a musíme si ich dávať doučovať .......
Nie je to náhodou tak, že aby sme nepozerali na prsty tým najvyššie, nechajú nás hádať sa a oni sa popod fúzy usmievajú? Rozdeľ a panuj!
misomiso
26.11.11,21:29
No dobre. Stale tu citam, ze lekari maju pravo dat vypoved, (ano suhlasim), ze kazda vypoved bola dana individualne (to teda nesuhlasim, vsade vidim iba to ho Kollara, ktory rozhoduje za vsetkych, asi ma slubenu mastnu proviziu). A ze lakari maju pravo urcit si cenu svojej prace ako vsetci ostatni.

No v principe ano. Lenze co sa stane, ak by sme zrovna im aj pridali tolko kolko chcu - cca 2.500 EUR? Odhliadnuc od toho, ze stat na to nema. Ved oni mozu na druhy den dat znova vypoved, a chciet 4.000. Alebo 8.000. Kto zaruci, ze nie, ak dnes su uplne mimo reality a maju taketo poziadavky?

A co budeme potom robit? Ako zabezpecime "zdravotnu starostlivost"? Znova bude vlada pred tym istym problemom. Lekari (ti, ktorych zastupuje Kollar) sa v podstate dostali do pozicie teroristov, s ktorymi "sa nevyjednava". Preco? No pretoze vsetci vedia, ze ak terorista alebo pirat unesie turistu alebo obchodnu lod, zaplatenie vykupneho by malo iba jeden jediny efekt. A sice, ze by sa ponahlali rovno unist dalsieho, ibaze sumu by strojnasobili, pretoze by jednoducho zistili, ze "to funguje".
marjankaj
26.11.11,21:44
No dobre. Stale tu citam, ze lekari maju pravo dat vypoved, (ano suhlasim), ze kazda vypoved bola dana individualne (to teda nesuhlasim, vsade vidim iba to ho Kollara, ktory rozhoduje za vsetkych, asi ma slubenu mastnu proviziu). A ze lakari maju pravo urcit si cenu svojej prace ako vsetci ostatni.

No v principe ano. Lenze co sa stane, ak by sme zrovna im aj pridali tolko kolko chcu - cca 2.500 EUR? Odhliadnuc od toho, ze stat na to nema. Ved oni mozu na druhy den dat znova vypoved, a chciet 4.000. Alebo 8.000. Kto zaruci, ze nie, ak dnes su uplne mimo reality a maju taketo poziadavky?

A co budeme potom robit? Ako zabezpecime "zdravotnu starostlivost"? Znova bude vlada pred tym istym problemom. Lekari (ti, ktorych zastupuje Kollar) sa v podstate dostali do pozicie teroristov, s ktorymi "sa nevyjednava". Preco? No pretoze vsetci vedia, ze ak terorista alebo pirat unesie turistu alebo obchodnu lod, zaplatenie vykupneho by malo iba jeden jediny efekt. A sice, ze by sa ponahlali rovno unist dalsieho, ibaze sumu by strojnasobili, pretoze by jednoducho zistili, ze "to funguje".

Top chceš povedať, že každá výpoveď bola podpísaná všetkými lekármi? S čím nesúhlasíš? Ako podnikateľ by si mohol vedieť aká výpoveď je platná podľa zákona. Ale tebe asi zákony veľa nehovoria. Ako si sa vyjadril nedávno, že ak je zákon zlý, tak ho nemusíš rešpektovať. A to akože žijeme v právnom štáte, ktorý sa riadi zákonmi? Veď to by mohol aj vrah povedať, že ten zákon mu nevyhovuje, tak sa ním nebude riadiť.

http://www.porada.sk/t51146-nove-zemiaky-topinambur.html#post1897397

Malý príklad. Ak by bol vyhlásený núdzový stav, lebo by nebolo učiteľov, tak by si sa vykašľal na svoje podnikanie a išiel učiť na tri mesiace? Lebo ti to štát nariadi ako bývalému učiteľovi?
trisestri
26.11.11,23:10
Top chceš povedať, že každá výpoveď bola podpísaná všetkými lekármi? S čím nesúhlasíš? Ako podnikateľ by si mohol vedieť aká výpoveď je platná podľa zákona. Ale tebe asi zákony veľa nehovoria. Ako si sa vyjadril nedávno, že ak je zákon zlý, tak ho nemusíš rešpektovať. A to akože žijeme v právnom štáte, ktorý sa riadi zákonmi? Veď to by mohol aj vrah povedať, že ten zákon mu nevyhovuje, tak sa ním nebude riadiť.

http://www.porada.sk/t51146-nove-zemiaky-topinambur.html#post1897397

Malý príklad. Ak by bol vyhlásený núdzový stav, lebo by nebolo učiteľov, tak by si sa vykašľal na svoje podnikanie a išiel učiť na tri mesiace? Lebo ti to štát nariadi ako bývalému učiteľovi?

len si pozabudol ze maju poziadavku prijat vsetkych bez vynimky,ak podali vypovede invidualne,tak riaditelia maju plne pravo rozhodnut koho prijmu a koho nie a nechapem logiku tejto poziadavku,ak Kollar tvrdi ze lekarov je nedostatok,tak naco davat taku poziadavku,to tiez necviem ci je v sulade zo zakonom nariadovat manazerom riesenie personalnych vztahov-nudzovy stav este nikto nevyhlasil,davas do toho dost demagogie-lebo u ucitelov nie je ohrozene zivot a zdravie-tiez vlada si nedovoli konat uplne protizakonne,radia sa aj s pravnikmi,to podla teba sa platy riesia tak ze kto si kolko piskne tolko dostane-nuz a bude to platit v obmedzenom rezime,ak vobec k tomu dojde
marjankaj
26.11.11,23:49
len si pozabudol ze maju poziadavku prijat vsetkych bez vynimky,ak podali vypovede invidualne,tak riaditelia maju plne pravo rozhodnut koho prijmu a koho nie a nechapem logiku tejto poziadavku,ak Kollar tvrdi ze lekarov je nedostatok,tak naco davat taku poziadavku,to tiez necviem ci je v sulade zo zakonom nariadovat manazerom riesenie personalnych vztahov-nudzovy stav este nikto nevyhlasil,davas do toho dost demagogie-lebo u ucitelov nie je ohrozene zivot a zdravie-tiez vlada si nedovoli konat uplne protizakonne,radia sa aj s pravnikmi,to podla teba sa platy riesia tak ze kto si kolko piskne tolko dostane-nuz a bude to platit v obmedzenom rezime,ak vobec k tomu dojde

Nezabudol. Ja predsa neriešim ich požiadavky. To je irelevantné. Ak si ich zamestnávateľ chce udržať, tak im vyhovie. Ak nie, tak im nevyhovie. Rozviazali platne pracovnú zmluvu? Rozviazali. Tak teraz je to iba na rozhodnutí zamestnávateľa, či bude akceptovať stiahnutie jednotlivých výpovedí.

§ 61
Výpoveď
(1) Výpoveďou môže skončiť pracovný pomer zamestnávateľ aj zamestnanec. Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná.
(4) Výpoveď, ktorá bola doručená druhému účastníkovi, možno odvolať len s jeho súhlasom. Odvolanie výpovede, ako aj súhlas s jej odvolaním treba urobiť písomne.
BXLmiami
27.11.11,05:02
Pani. Dr. Moja kolegyna, ktora je na ID, koli odbornosti jednej lekarky skoro stratila jeden zmyslovy organ. V nasej nemocnici ju nechceli operovat, ze je strateny pripad.
Odporucili jej jedneho lekara, - bez zmluvy, ten jej ten zmysel zachranil, chodi k nemu uz 4 roky a plati vsetko v hotovosti.Aj operacie, aj konzultacie, z toho 320 euroveho dochodku. taki odbornici su u nas v nemocnici. O tejto mojej priatelke stari poradaci vedia, velmi mi pomohli riesit jej situaciu.

nechapem, ze sa na celu vec nepozriete, ako clovek- pacient. Mozno aj vam sa zivot moze zmenit zo dna-na den.
Ale ja sa na vec pozerám ako človek pacient a Kollár je posledný koho podporujem.Nehovorím o LOZ ale o lekároch ktorí podali výpovede,ktorí vo veľkom prípade nie su v odboroch,len su už takí nas.atý,že im je jedno kto je v čele.A o tom,že médiá dostali verejnú mienku presne tam,kde ju chceli mať tí,čo teraz spravia dalšie kroky.To je všetko.A tiež hovorím,že lekári svoje dosiahnu.Možno nie verejne pred kamerami ale dosiahnu.
BXLmiami
27.11.11,05:08
BXLmiami ako lekárka tu vyjadruje svoju názor sama. Keďže v roli pacienta sme sa ocitli už všetci, myslíme si, že problematiku v zdravotníctve poznáme tiež všetci. Účtujem aj lekárov a viem a to, že poisťovne u špecialistov určia limit, ktorý im preplatia, ak majú viacej výkonov - sú nepreplatené. Takže myslím, že na prísahu nezabúdajú - samozrejme nie všetci. A čo sa týka "štátnych" lekárov, nikto nám ešte nepovedal aké majú základne platy a aké sú príplatky. Ja najskôr potrebujem fakty a potom hodnotím.

Keď sa tu hovorilo o učiteľoch - vtedy boli argumenty, že vraj majú prázdniny, nič deti nenaučia a musíme si ich dávať doučovať .......
Nie je to náhodou tak, že aby sme nepozerali na prsty tým najvyššie, nechajú nás hádať sa a oni sa popod fúzy usmievajú? Rozdeľ a panuj!
Povedala som opakovane aké majú platy.Je to tabuľka ako učiteľské len o triedu vyššie.
AnnaK
27.11.11,05:21
ak chce lekár ísť do zahraničia pracovať vo svojej funkcii musí si dať vystaviť doklad o vzdelaní z MZ SR.....a tých lekárov od začiatku roka je asi cca 50....
môj názor je to sprosté vydieranie zo strany lekárov......

Úplne zle! MZ SR nežiadajú o uznanie diplomu slovenskí lekári odchádzajúci do zahraničia. Na čo asi, či môžu odísť? Ak chce odísť slovenský lekár do zahraničia, musí požiadať o uznanie diplomu o dosiahnutom vzdelaní na slovenskej vysokej škole ministerstvo zdravotníctva tej krajiny, v ktorej chce pracovať! To je logické, nie?

A ak je to pravda, že MZ SR dostalo tento rok 50 žiadostí o uznanie vzdelania, znamená to, že toľko zahraničných lekárov chce pracovať na Slovensku. Potom už tie vyhrážky, že koľko zahraničných (prípadne ukrajinských) lekárov chce u nás pracovať, nech si naši idú, vyznieva trochu inak, že?

Príspevok, na ktorý reagujem, dostal 10 súhlasov a 7 užitočné. Pritom je úplne nepravdivý. Kde je potom objektivita?
Pikoška
27.11.11,06:16
To AnnaK: Príspevok na Porade nemôžeš posudzovať podľa počtu užitočných, alebo súhlasov. Tie sú priamoúmerné dôležitosti a obľúbenosti pisateľa:) Ja nepozerám vľavo, len do obsahu. Aby som sa nepomýlila:)
alaya1
27.11.11,06:17
Ale ja sa na vec pozerám ako človek pacient a Kollár je posledný koho podporujem.Nehovorím o LOZ ale o lekároch ktorí podali výpovede,ktorí vo veľkom prípade nie su v odboroch,len su už takí nas.atý,že im je jedno kto je v čele.A o tom,že médiá dostali verejnú mienku presne tam,kde ju chceli mať tí,čo teraz spravia dalšie kroky.To je všetko.A tiež hovorím,že lekári svoje dosiahnu.Možno nie verejne pred kamerami ale dosiahnu.

Tato vasa reakcia zjavne nepatri pod moj prispevok. nerozumiem jej.
Lebo ja uz mam svoj vek, rozhlad a nepotrebujem media k tomu, aby som si o lekaroch urobila svoj obraz. Mam svoje skusenosti a verte mi, ze tie kladne musim velmi hladat, zapornych mam na rozdavanie. Ja pisem za seba, svoje postoje, svoje nazory a nepotrebujem, aby ma niekto niekam smeroval v nazorcoch. media uz vobec nie.
Pikoška
27.11.11,06:42
Ale ja sa na vec pozerám ako človek pacient a Kollár je posledný koho podporujem.Nehovorím o LOZ ale o lekároch ktorí podali výpovede,ktorí vo veľkom prípade nie su v odboroch,len su už takí nas.atý,že im je jedno kto je v čele.A o tom,že médiá dostali verejnú mienku presne tam,kde ju chceli mať tí,čo teraz spravia dalšie kroky.To je všetko.A tiež hovorím,že lekári svoje dosiahnu.Možno nie verejne pred kamerami ale dosiahnu.Tak nám prezraď ČO a AKO dosiahnu.
pepsikova
27.11.11,06:53
To AnnaK: Príspevok na Porade nemôžeš posudzovať podľa počtu užitočných, alebo súhlasov. Tie sú priamoúmerné dôležitosti a obľúbenosti pisateľa:) Ja nepozerám vľavo, len do obsahu. Aby som sa nepomýlila:).

mimotemy..no fčul si dovolím s tebou nesúhlasiť,chceš tvrdiť, že iba za to, že kamarát má kamaráta má aj súhlasy a užitočné?..?..no to hádam nie?..potom by sme nemuseli čítať obsah príspevkov ani sa k nemu vyjadrovať!...
Ice dive
27.11.11,06:55
Pokiaľ učitelia budu štrajkovať,podporím ich,mám v rdoine veľa učiteľov.Som sukromný špecialista a manžel výpoved nepodal,odmietol ale v decembri služby.Podľa zákonníka práce by už nemal služiť od apríla.Slúži,lebo nemá kto,v decembri ale služiť nebude.Teda pokiaľ nám nedajú okovy.V piatok sa na tom bavili s kolegami na kongrese,západniarom skoro oči vypadli,ked im o tom rozprávali,

tralala tralala stará známa pesnička... o tom ako na západe sa topia všetci lekári v peniazoch a u nás robia za taký plat, že by to nikto nerobil...

bavil som sa s jedným rakúskym kolegom... a ako inak došlo aj na platy... hovorím priemerná mzda v SR je cca 790 € avšak 3/4 pracujúcich ju nikdy neuvidí na výplatnej páske... a on na to... môj syn skončil právo teraz v júni a zarába 970 € mesačne... no dobre dobre je to len polovičný úväzok, robí len 25 hodín týždenne, čudujem sa z čoho tí mladí môžu žiť, veď prenájom dvojizbového bytu vo Viedni stojí 700 €, keď dvaja sa po škole zamestnajú zarobí každý 1500 € zaplatia byt 700 € ako majú z 2300 € vyžiť???

prenájom 2 izbového bytu v BA tiež výjde na 600 - 700 € keď sa mladí z iného mesta ako z BA po skončení VŠ chce v BA zamestnať z čoho má ten byt platiť a z čoho žiť...
takže západniarom padajú sánky, v každej brandži nie len v tej lekárskej... len lekári to s obľubou omieľajú dookola...

mzda lekárov ako všetkých iných kopíruje vývoj a stav v ekonomike... a všetko je o ponuke a dopyte... ak lekári poznajú svoju cenu a zapýtajú si ju, je otázne či im ju je niekto ochodný aj akceptovať a zaplatiť... ak sa nikto nenájde, budú musieť aj lekári poľaviť zo svojich nárokov... mali by si uvedomiť jednu vec, lekár môže vykonávať prácu len v špecifických podmienkach ako je napr. nemocnica alebo zdravotnícke zariadenie... účtovník môže účtovať sro, as, n.o.... t.j. jeho záber je širší a môže si klientelu vyberať...

možno je tento stav aj na niečo dobrý... veď ročne končí medicínu cca 250 lekárov, ktorí fňukajú, že sa nemôžu bez dania úplatku v nemocnici zamestnať.. lebo na miestach ešte stále sedia lekári v dôchodkovom veku...
bobekoad
27.11.11,06:57
lekari su nehanebni vydieraci, uz mam toho plne zuby, ked chcete zarabat 4000e a vyssie nech sa paci dvere mate otvorene na zapad a tam sa starajte. je tu len zopar chrapunov co nevedia co zo sebou. sa zamyslite uz len to co vam vlada ponukla navysit platy-to zarobi vacsina Slovakov, v mojich a myslim si ze vo vacsine ociach ste skoncili, najvacsi korupcnici....
pepsikova
27.11.11,06:57
Ale ja sa na vec pozerám ako človek pacient a Kollár je posledný koho podporujem.Nehovorím o LOZ ale o lekároch ktorí podali výpovede,ktorí vo veľkom prípade nie su v odboroch,len su už takí nas.atý,že im je jedno kto je v čele.A o tom,že médiá dostali verejnú mienku presne tam,kde ju chceli mať tí,čo teraz spravia dalšie kroky.To je všetko.A tiež hovorím,že lekári svoje dosiahnu.Možno nie verejne pred kamerami ale dosiahnu..

..chceš povedať, že im vláda potajomky pridá ?..tak, aby o tom rozpočet nevedel?..alebo ako si toto myslela?..lebo ja si myslím, že v tomto prípade môžu ísť médiá do kanála, stav, do akého lekári dostali republiku nevyrobili médiá, ale požiadavky, ktoré nie sú úmerné financiám štátu a výkonom lekárov..
pavol54
27.11.11,06:58
Tak nám prezraď ČO a AKO dosiahnu.
Keď usadne zvírený prach, niektorí z nich, čerství víťazi ekonomického zápasu si obrazne povedané dajú kávičku a niektorí z nich porazení ostanú naďalej umývať použité poháre od kávy a sánka dolu od sklamania.
Gapo
27.11.11,07:02
:) Podotýkam,že lekári by radi tiahli kade tade,ale vláda sa im vyhráža stanným právom:)
Núdzový stav hlavne nebude,lebo v konečnom dôsledku by bol oveľa oveľa drahší,ako keby splnili všetky podmienky lekárov.A hlavne by to bola veeeeľká sranda pre celý svet.:)
Veľmi pochybujem, že by mali kam ísť, možno pár by sa umiestnilo a zbytok?
Mne raz doktor povedal, bolo to priam nenávistným tónom podané, že zarábame veľké peniaze. Bolo to firemné stredisko. Nerozumel som mu ani za mak, prečo to hovorí, tak som mu povedal, "pán doktor, keby ste sa lepšie učili, mohli ste zarábať ako ja" a tresol som mu dverami.
Ja si myslím, že sú to všetko "smradi" čo išli na doktora preto, lebo to chcela mamička a nie z presvedčenia. Preto im ide v prvom rade iba o peniaze, zdravie a životy na čo prisahali ich nezajíma. Veď čo z toho majú, však?
pavol54
27.11.11,07:06
.

..chceš povedať, že im vláda potajomky pridá ?..tak, aby o tom rozpočet nevedel?..alebo ako si toto myslela?..lebo ja si myslím, že v tomto prípade môžu ísť médiá do kanála, stav, do akého lekári dostali republiku nevyrobili médiá, ale požiadavky, ktoré nie sú úmerné financiám štátu a výkonom lekárov..

Možno ich skutočný cieľ je krytý týmto zástupným problémom. čo tak potichu vytvoriť zamestnanecké akciovky pre nemocnice? to by bola pre niektorých pumpa
BXLmiami
27.11.11,07:27
No dobre,tak si podme zhrnuť fakty a neukamenujte ma.Zijeme v demokratickej krajine,kde každý môže podnikať a môže dať výpoved ak mu nevyhovuje plat a odísť,či už teraz alebo o 3 mesiace,že ano.Takže napriklad vláda sa nedohodne s lekármi a tí zostanú doma.Tak mi povedz,maju právo napriklad detskí anesteziologovia založiť si s.r.o? Majú.Sú povinní spraviť zmluvy s poistovnami? Nie sú.Takže čo.Načo Vám bude poistovna,ked nemocnica nebude mať detského anesteziologa a Vaše dieťa bude potrebovať operáciu?Koľko budete ochotní zaplatiť-fakturu Vám daju.Morálne aspekty a Hipokrata teraz nechajte na pokoji,v jednom kuse nám všetci vysvetľuju ako sa máme správať trhovo.Takže tu máte príklad toho,ako sa lekár môže správať trhovo.Napríklad.A tých prikladov by bolo dosť...
Mila123
27.11.11,07:32
No dobre,tak si podme zhrnuť fakty a neukamenujte ma.Zijeme v demokratickej krajine,kde každý môže podnikať a môže dať výpoved ak mu nevyhovuje plat a odísť,či už teraz alebo o 3 mesiace,že ano.Takže napriklad vláda sa nedohodne s lekármi a tí zostanú doma.Tak mi povedz,maju právo napriklad detskí anesteziologovia založiť si s.r.o? Majú.Sú povinní spraviť zmluvy s poistovnami? Nie sú.Takže čo.Načo Vám bude poistovna,ked nemocnica nebude mať detského anesteziologa a Vaše dieťa bude potrebovať operáciu?Koľko budete ochotní zaplatiť-fakturu Vám daju.Morálne aspekty a Hipokrata teraz nechajte na pokoji,v jednom kuse nám všetci vysvetľuju ako sa máme správať trhovo.Takže tu máte príklad toho,ako sa lekár môže správať trhovo.Napríklad.A tých prikladov by bolo dosť...Vidíš a teraz sme ako pacienti zase rukojemníci????
Prečo potom štát uhrádza ZP za moje deti?????? ak ja budem musieť fa zaplatiť anesteziológovi???
čo je zvláštne na tomto "cirkuse" ???? Ak nebudú výkony, ušetria ZP na platbách......a čo ostaní personál????? bez sestier, ošetrovateliek a iných zamestnancov, prepáč, ale lekár neurobí nič......
Ľubomír
27.11.11,07:33
No dobre,tak si podme zhrnuť fakty a neukamenujte ma.Zijeme v demokratickej krajine,kde každý môže podnikať a môže dať výpoved ak mu nevyhovuje plat a odísť,či už teraz alebo o 3 mesiace,že ano.Takže napriklad vláda sa nedohodne s lekármi a tí zostanú doma.Tak mi povedz,maju právo napriklad detskí anesteziologovia založiť si s.r.o? Majú.Sú povinní spraviť zmluvy s poistovnami? Nie sú.Takže čo.Načo Vám bude poistovna,ked nemocnica nebude mať detského anesteziologa a Vaše dieťa bude potrebovať operáciu?Koľko budete ochotní zaplatiť-fakturu Vám daju.Morálne aspekty a Hipokrata teraz nechajte na pokoji,v jednom kuse nám všetci vysvetľuju ako sa máme správať trhovo.Takže tu máte príklad toho,ako sa lekár môže správať trhovo.Napríklad.A tých prikladov by bolo dosť...


Neboj sa! Taký stav určite nenastane, to iba vy lekári si myslíte, že to tak bude. Správaj sa trhovo, ale v súkromnej firme. Keď nebudú robiť železiarne v Košiciach nikomu sa tým život neohrozuje. Lenže sú profesie, kde sa musí konať ináč. Bolo by zaujímavé keby ti horel barák alebo byt a hasiči byti odkázali, ďakujeme odchádzame. Veď prečo nie majú na to právo. Pravdepodobne si chorá a už nemaš po ruke lekára, lebo je na odchode.
alaya1
27.11.11,07:44
Zjavne je tato pani Dr. jedina Dr. na tomto fore.

je smutne, ze LEKAR sa takto sprava, co sa tyka jeho smerovania, lebo lekar by nemal byt podnikatel, ale CLOVEk, ktory studoval pre to, aby pomahal inym.

Par casti Dr. Queenovej by nezaskodilo popozerat-)-to na odlahcenie temy.
Ice dive
27.11.11,07:52
No dobre,tak si podme zhrnuť fakty a neukamenujte ma.Zijeme v demokratickej krajine,kde každý môže podnikať a môže dať výpoved ak mu nevyhovuje plat a odísť,či už teraz alebo o 3 mesiace,že ano.Takže napriklad vláda sa nedohodne s lekármi a tí zostanú doma.Tak mi povedz,maju právo napriklad detskí anesteziologovia založiť si s.r.o? Majú.Sú povinní spraviť zmluvy s poistovnami? Nie sú.Takže čo.Načo Vám bude poistovna,ked nemocnica nebude mať detského anesteziologa a Vaše dieťa bude potrebovať operáciu?Koľko budete ochotní zaplatiť-fakturu Vám daju.Morálne aspekty a Hipokrata teraz nechajte na pokoji,v jednom kuse nám všetci vysvetľuju ako sa máme správať trhovo.Takže tu máte príklad toho,ako sa lekár môže správať trhovo.Napríklad.A tých prikladov by bolo dosť...

zväčša je operácia plánovaná, t.j. na vybratie anesteziológa bude dosť času (abstrahujme od operácií, ktoré sú nutnosťou po úraze...), ak nebude mať anesteziológ zmluvu s mojou poisťovňou, pôjdem o dom ďalej - budem sa správať trhovo, neakceptujem jeho podmienky a idem ku konkurencií... ak nebude mať, resp. nebude v okolí žiaden iný so zaťatými zubami mu faktúru preplatím, a s faktúrou šup šup do zdravotnej poisťovne, ktorá mi faktúru bude musieť aspoň z časti preplatiť keďže v okolí nemali žiadneho zazmluvneného anesteziológa resp. vzhľadom na akútnosť situácie - operácia nutná po úraze iný anesteziológ nebol k dispozícií...
a ver tomu, že po čase pán anesteziológ, príde s prosíkom do poisťovne, či by sa nedalo zazmluvniť, keď mu bude leasingovka vypisovať, že halóóóó meškáte so splátkou, prenajímateľ halóóó nájomné za ambulanciu... a deti lekárov, tiež chcú banány a vetrovky... lebo silne pochybujem, že ľudia čo zarábajú 500 € budú mať na to, zaplatiť si tak drahého súkromníka... ale ak by to malo byť tak, tak ok, zrušme zdravotné odvody a plaťme všetko keš, až keď to budeme potrebovať... len ma potom napadá, kto potom predá lekárovi chlieb v tescu, keď pokladníčka exne, lebo nebude mať na zdravotnú starostlivosť, keď nikto nenaučí jeho deti čítať a písať, keď učiteľ skončí hore kardanom, lebo nebude mať na operáciu slepého čreva a takto by sme mohli pokračovať s X ďalšími profesiami...
ďalšia vec, teraz dostáva lekár preplatené aj keď má pacienta len v starostlivosti - pacient ta nemusí ani pláchnuť... ak by si ľudia mali platiť všetko keš, tak polovica pacientov do ambulancie ani nepláchne... takže bez zdravotných poisťovní sa lekárom tiež nebude až tak dobre dariť keď budú musieť pacientovi vysvetľovať opodstatnenosť takého alebo ontakého úkonu...
pepsikova
27.11.11,08:03
No dobre,tak si podme zhrnuť fakty a neukamenujte ma.Zijeme v demokratickej krajine,kde každý môže podnikať a môže dať výpoved ak mu nevyhovuje plat a odísť,či už teraz alebo o 3 mesiace,že ano.Takže napriklad vláda sa nedohodne s lekármi a tí zostanú doma.Tak mi povedz,maju právo napriklad detskí anesteziologovia založiť si s.r.o? Majú.Sú povinní spraviť zmluvy s poistovnami? Nie sú.Takže čo.Načo Vám bude poistovna,ked nemocnica nebude mať detského anesteziologa a Vaše dieťa bude potrebovať operáciu?Koľko budete ochotní zaplatiť-fakturu Vám daju.Morálne aspekty a Hipokrata teraz nechajte na pokoji,v jednom kuse nám všetci vysvetľuju ako sa máme správať trhovo.Takže tu máte príklad toho,ako sa lekár môže správať trhovo.Napríklad.A tých prikladov by bolo dosť.....

...ale práve na morálnom aspekte a Hipokratovi stojí vaše povolanie...či hádam nie?..
..chceš tvrdiť, že stanné právo si v tomto konkretnom prípade a k požiadavkám, ktoré si lekári dali, (i keď vedeli, v akom stave je ekonomika tohoto štátu), teda to stanné právo si právom nezaslúžia?..však štát ustúpil a pridal- ak sa 300€ niekomu nevidí, nuž je to jeho slobodná vôla...ale nikto v demokratickom štáte nesmie robiť z ľudí rukojemníkov, nesmie sa vyhrážať, že robiť nebude, ak mu nedajú!!..nemá na to právo, lebo svoj plat doteraz dostával!..štát mu nie je nič dlžný...
..a ak sa lekár bude správať trhovo, bude musieť zmeniť nakomplet svoje myslenie, a dobre vie, že nebude môcť natŕčať vrecko ,ak pacient bude platiť za všetko...a prepáč, ako trhovo?..zrušia sa platby do poisťovní?..nikto nebude nič garantovať?..lebo pokiaľ viem, zatiaľ ešte lekári berú platby od poisťovní, dokonca si popridávajú k výkonom, aby mali všetko pokryté, ak chcú vyšetrovať poriadne..takže ako trhovo???...
..mám pocit, že človek je len kus vo vašom myslení,a fakt je toto len o peniazoch, nech sa berie z ktorejkoľvek strany., nenažranci budú vždy, tak nech majú aj stanné právo!..nikto nie je nenahraditeľný, ani anesteziolog, ani chirurg, lebo všetci sme pominuteľní...asi tak...a myslím, že Hypokrates vo vašom ponímaní by mal byť prvoradý, nikto vás predsa nenútil byť lekárom...či??
Ľubomír
27.11.11,08:20
..

...ale práve na morálnom aspekte a Hipokratovi stojí vaše povolanie...či hádam nie?..
..chceš tvrdiť, že stanné právo si v tomto konkretnom prípade a k požiadavkám, ktoré si lekári dali, (i keď vedeli, v akom stave je ekonomika tohoto štátu), teda to stanné právo si právom nezaslúžia?..však štát ustúpil a pridal- ak sa 300€ niekomu nevidí, nuž je to jeho slobodná vôla...ale nikto v demokratickom štáte nesmie robiť z ľudí rukojemníkov, nesmie sa vyhrážať, že robiť nebude, ak mu nedajú!!..nemá na to právo, lebo svoj plat doteraz dostával!..štát mu nie je nič dlžný...
..a ak sa lekár bude správať trhovo, bude musieť zmeniť nakomplet svoje myslenie, a dobre vie, že nebude môcť natŕčať vrecko ,ak pacient bude platiť za všetko...a prepáč, ako trhovo?..zrušia sa platby do poisťovní?..nikto nebude nič garantovať?..lebo pokiaľ viem, zatiaľ ešte lekári berú platby od poisťovní, dokonca si popridávajú k výkonom, aby mali všetko pokryté, ak chcú vyšetrovať poriadne..takže ako trhovo???...
..mám pocit, že človek je len kus vo vašom myslení,a fakt je toto len o peniazoch, nech sa berie z ktorejkoľvek strany., nenažranci budú vždy, tak nech majú aj stanné právo!..nikto nie je nenahraditeľný, ani anesteziolog, ani chirurg, lebo všetci sme pominuteľní...asi tak...a myslím, že Hypokrates vo vašom ponímaní by mal byť prvoradý, nikto vás predsa nenútil byť lekárom...či??

Máš pravdu. Také plytvanie finaciami ako je v zdravotníctve nie je nikde. Keby gazdovali zodpovedne všetké články zdravotnícva bol by prebytok peňazí. Takto je to iba čierna diera, ktorá zožerie všetko čo sa do nej hodí.
Ľubomír
27.11.11,08:23
V tejto súvislosti mi prišlo na um vyjadrenie Mkloša a zamestnávateľov, že keby zdvihli minimalnú mzdu o mizerných pár €, tak by to ohrozilo št. rozpočet a zamestnanosť. Lekárom sa máli 300€. Čo by dali zato ľudia, keby im niekto ponúkol také zvýšenie miezd?
misomiso
27.11.11,08:35
Top chceš povedať, že každá výpoveď bola podpísaná všetkými lekármi? S čím nesúhlasíš? Ako podnikateľ by si mohol vedieť aká výpoveď je platná podľa zákona. Ale tebe asi zákony veľa nehovoria. Ako si sa vyjadril nedávno, že ak je zákon zlý, tak ho nemusíš rešpektovať. A to akože žijeme v právnom štáte, ktorý sa riadi zákonmi? Veď to by mohol aj vrah povedať, že ten zákon mu nevyhovuje, tak sa ním nebude riadiť.

Nové zemiaky - TOPINAMBUR (http://www.porada.sk/t51146-nove-zemiaky-topinambur.html#post1897397)
Malý príklad. Ak by bol vyhlásený núdzový stav, lebo by nebolo učiteľov, tak by si sa vykašľal na svoje podnikanie a išiel učiť na tri mesiace? Lebo ti to štát nariadi ako bývalému učiteľovi?

Ak by mi to stat nariadil, tak by som isiel.

Ale tu nejde o to. Zamerne vytahujes s kontextu, co som povedal. Ja som nikdy nepovedal, ze lekati dali vypovede protizakonne. Povedal som iba, ze tato ich cinnost je organizovana, a ze je riadena s jedinym cielom - vyvolat krizu a tazit z nej, teda ze ide o istu formu vydierania.

Maly priklad. Ak ty ako obcan, alebo podnikatel posles na denne urad 300 ziadosti o poskytnutie informacie v sulade so zakonom o poskytovani informacii, tak tvoja cinnost nebude v rozpore zo zakonom. napriek tomu ju mozno pomenovat spravnym slovom, teda tato cinnost bude robena s cielom skodit, sposobit uradu ekonomicke straty, pripadne paralyzovat jeho cinnost viazanim kapacit na nezmyselne cinnosti.

Teda este raz - na jednej strane cinnost ktora je v sulade so zakonom, no sucasne podvratna, zaskodnicka.

Rovnako sa spravaju teraz lekari, na tom trvam. To ze konaju v zmysle zakona este vela nehovori o tom, ci konaju ferovo. Napokon - ano, vsetko je mozne chapat a riesit vyhradne v zmysle zakona.

Zakomnny postup by teda mal byt nasledovny:
1. Akceptovanie vypovedi podla zakona.
2. Nabor zahranicnych lekorov v medziach zakona.
3. Pripadne upravy imigracnej politiky (vynimky pre lekarov a pod, v mnohych krajinach maju napr. vynimky pre IT specialistov)
4. Uvazovanie nad plnym spoplatnenim tych VS odborov, z ktorych absolventi hromadne odchazaju vplyvom ekonomickej motivacie do zahranicia.
5. Samozrejme - poriadok v zdravotnictve, zmena nemocnic na akciovky, aby tam uz konecne zacal niekto robit aj uctovnictvo.
misomiso
27.11.11,08:43
Ale ja sa na vec pozerám ako človek pacient a Kollár je posledný koho podporujem.Nehovorím o LOZ ale o lekároch ktorí podali výpovede,ktorí vo veľkom prípade nie su v odboroch,len su už takí nas.atý,že im je jedno kto je v čele.A o tom,že médiá dostali verejnú mienku presne tam,kde ju chceli mať tí,čo teraz spravia dalšie kroky.To je všetko.A tiež hovorím,že lekári svoje dosiahnu.Možno nie verejne pred kamerami ale dosiahnu.
Verenju mienku proti lekarom otosim Kollar, nikto iny. Je jedno, co sa ho zastavas alebo pises, ze ho nepodporujes, proste mozno maju lekari smolu v tom, kto ich zastupuje, ale tomu cloveku srsi zlost z oci, je uplne nepricetny a nechape realitu. Tazko potom ziadat po novinaroch, aby hnutiu, ktore sa prezentuje iba a iba cez takehoto cloveka vyjadrili podporu. To uz sympatickejsi bol Bin Ladin.
marjankaj
27.11.11,09:00
Ak by mi to stat nariadil, tak by som isiel.

Ale tu nejde o to. Zamerne vytahujes s kontextu, co som povedal. Ja som nikdy nepovedal, ze lekati dali vypovede protizakonne. Povedal som iba, ze tato ich cinnost je organizovana, a ze je riadena s jedinym cielom - vyvolat krizu a tazit z nej, teda ze ide o istu formu vydierania.


Teda este raz - na jednej strane cinnost ktora je v sulade so zakonom, no sucasne podvratna, zaskodnicka.

Rovnako sa spravaju teraz lekari, na tom trvam. To ze konaju v zmysle zakona este vela nehovori o tom, ci konaju ferovo. Napokon - ano, vsetko je mozne chapat a riesit vyhradne v zmysle zakona.

Veď podľa ústavy sa môžu organizovať.


Čl.29

(1) Právo slobodne sa združovať sa zaručuje. Každý má právo spolu s inými sa združovať v spolkoch, spoločnostiach alebo iných združeniach.

A či je to vydieranie, tak o tom by mali rozhodovať súdy a na základe zákona. A nie populisticki nejakí politici alebo novinári.
Ak je niekto presvedčený, že ide o trestný čin, tak je povinný podať trestné oznámenie.

Ale inak s tvojím príspevkom súhlasím.
misomiso
27.11.11,09:01
No dobre,tak si podme zhrnuť fakty a neukamenujte ma.Zijeme v demokratickej krajine,kde každý môže podnikať a môže dať výpoved ak mu nevyhovuje plat a odísť,či už teraz alebo o 3 mesiace,že ano.Takže napriklad vláda sa nedohodne s lekármi a tí zostanú doma.Tak mi povedz,maju právo napriklad detskí anesteziologovia založiť si s.r.o? Majú.Sú povinní spraviť zmluvy s poistovnami? Nie sú.Takže čo.Načo Vám bude poistovna,ked nemocnica nebude mať detského anesteziologa a Vaše dieťa bude potrebovať operáciu?Koľko budete ochotní zaplatiť-fakturu Vám daju.Morálne aspekty a Hipokrata teraz nechajte na pokoji,v jednom kuse nám všetci vysvetľuju ako sa máme správať trhovo.Takže tu máte príklad toho,ako sa lekár môže správať trhovo.Napríklad.A tých prikladov by bolo dosť...

Zabudni na trh. Priznacnym znakom prave europskych demokracii jeto, ze mnohe oblasti (napriklad zaravotnictvo) sa reguluju. Ak by malo byt prostredie trhove a slobodne, tak by som PREDOVSETKYM JA AKO OBCAN mal mat PRAVO ROZHODNUT, co budem odvadzat odvody na na nejake zravotne poistenie, alebo nebudem odvadzat.

Mal by som mat moznost neodvadzat, a potom, ak by som ochorel, mohol by som si zvolit priamu platbu (hoci aj vo Viedni), alebo by som si uvaril bylinkovy caj. Teda rozhodoval by som sa rovnako, ako napriklas, ci si necham zaviest televiziu alebo nie. Stale mam moznost rozhodnut sa ze nie, a po veceroch si spievat ludove pesnicky a hrat karty.

Potom to je naozajstne trhove prostrdie. Rozhodujem sa, co Magio, kabel od Orangeu, co Skylink, kde raz investujes za satelit a potom uz iba zadarmo pozeras, ALEBO NIC.

Lenze toto v zdravotnicvte uz par desatroci naplati a ani to nehrozi. Ak by to takto bolo zorganizovane, tak to by potom bol trh. Poistenie by som neplatil, ak by som potreboval zoperovat pruh, tak by som vyhlasil sukromne vyberove konanie, ktory lekar mi ho zoperuje za kolko. Ak by som chcel mat istotu, ze ma niekto bude aj zoskrabavat z cesty, ak ma zrazi auto, tak by som na tuto "stalu pohotovost" pre mna vyhlasil vyberove konanie, mozno siet nemocnic J&T by mi dala ponuku 50 EUR mesacne, pdobne ako napriklad spolocensto vlastnikov si vyberie dodavatela zimnej udrzby pre areal s pohotovostou. Ale stale by to bolo nie len na nich, ako si budu cenit svoju pracu, ale aj na mne, ci to prijmem. To by potom bol trh.
misomiso
27.11.11,09:04
Dufam, ze si budeme rozumiet. Nie je to trestny cin a ani nikto netvrdi, ze ide o trestny cin. Napriek tomu je to vydieranie, hoci nie vydieranie v zmysle zakona.

Jestvuju aj ine druhy vydierania, ako to, ktore definuje zakon. To iste dobre vies.
pepsikova
27.11.11,09:07
mimotemy...pamätám sa na situáciu, keď sa delila Československá republika..vojaci tiež mali na výber, čo urobia..prisahali vernosť vlasti, vtedy socialistickej československej..prísaha ich viazala..mnohí vtedy odišli z armády..lebo prísaha bola prísaha a prisahať sa dá len raz, tak to mnoho z nich vnímalo...a lekári tiež prisahali...síce v inej forme ale prísaha je prísaha, dnes však mnohým už nič nehovorí, zatienili ju peniaze a chamtivosť...a ak by bolo na mne,lekári porušujú prísahu, tak by som ich v pohode zbavila prísahy a poslala "do civilu"..a na úrad práce,neskúsili to, nevedia čo to je ale veľmi rýchlo by pochopili, ako ide život mimo ich sféry.....i keď sú špecialisti...dnes medici, čo študujú, majú aký príklad vo svojich doktoroch?..čo vidia?..už nie ľudskosť, snahu, ochotu, len peniaze...pekný príklad...

...alebo žeby sa pozmenila málinko Hypokratova prísaha a jemne by sa do nej zakomponovali peniažky...to je ono!!...

(a sorry, len tak uvažujem)
Janiela
27.11.11,09:13
Z duše mi vravíš - príspevok č. 109, 143
Nedajme lekárovi daňové priznanie načas, bude pokuta. Bude sa mu to páčiť?
Tiež môžem, povedať, že sa mi nepáči, ako musím dolu s fakturáciou, pretože naši klienti s nami cvičia.
Pozrime sa na iné profesie. Ak pekár nenapečie chleba, mlynár múku nenamelie, plynári vypnú plyn, predavačka nenastúpi na zmenu, atď - ako ten lekár potom bude schopný práce??
Verte, tak ako mnohí - ja by som 300 eur mesačne brala. Bola by som šťastná, ak by som mala takú ponuku. Nechcem opisovať svoju situáciu, strechu nad hlavou a prácu mám, som zdravá (okrem astmy), stačí mi to. Dom pri účtovníckej práci mať nebudem nikdy, to by som sa musela dobre vydať.
Ak by sme sa všetci začali porovnávať so zahraničím, potom by nepracoval nikto.
Aj mňa pán prezident a pani premiérka hlboko sklamú, ak ustúpia. Potom čakajme, kto ďalší začne "štrajkovať".
Dáša_
27.11.11,09:16
Verenju mienku proti lekarom otosim Kollar, nikto iny. Je jedno, co sa ho zastavas alebo pises, ze ho nepodporujes, proste mozno maju lekari smolu v tom, kto ich zastupuje, ale tomu cloveku srsi zlost z oci, je uplne nepricetny a nechape realitu. Tazko potom ziadat po novinaroch, aby hnutiu, ktore sa prezentuje iba a iba cez takehoto cloveka vyjadrili podporu. To uz sympatickejsi bol Bin Ladin.

Ja sa nemôžem zbaviť pocitu, že pán kollár vlastne hrá pre druhú stranu. Koľko kriku bolo, keď niekedy začiatkom roka poisťovne chceli rušiť oddelenie, nepodpisovali z. Neprešlmluvy. Odpor bol veľký, preveľký. Tak sa teraz aj tie isté oddelenia zrušia. A dokonca s podporou verejnosti...
ola
27.11.11,09:17
Ja osobne mám takúto nedávnu skúsenosť so zopár lekármi – špecialistami. Potrebovala som absolvovať nejaké vyšetrenia. Vždy mi povedali nasledovné: „Ak chcete ísť cez poisťovňu, treba prísť o 6,00 hod pred ambulanciu a striehnuť na časenku a to nie je isté, či sa vám ujde, lebo viac ako 5 nedávame. Ale ak sa objednáte na presnú hodinu, treba zaplatiť 15 €“, alebo: „Ak sa chcete objednať cez poisťovňu na vyšetrenie, čakacia lehota je minimálne 3 mesiace, ale ak sa objednáte na presnú hodinu tak môžete prísť už zajtra ale treba zaplatiť 15 €uro.
Povedala, som si – potrebujem to čím skôr, iné mi neostáva len sa objednať a zaplatiť. Tak som absolvovala 3 vyšetrenia. Zaplatila som oným špecialistom 45 €. Potiaľto by to bolo v poriadku, ale: Koľkí z nich mi dali príjmový pokladničný doklad o prijatej platbe? Koľkí z nich sa ma aspoň opýtali či nepotrebujem doklad o zaplatení? Ani jeden z nich. Sestrička strčila peniaze do šuflíka, vytlačila správu o vyšetrení a že, dovidenia. Viem poviete, mala si si vypýtať. Raz som sa pokúsila a aj to mi bolo povedané, že sa im minuli tlačivá a že nech prídem pre doklad zajtra. Keď sestrička kúpi paragóny – neskutočné :D

Tak poďme počítať: Keď vyšetrí lekár za 1 deň čo i len troch pacientov po 15 € bez dokladu - je to spolu 45 € x 20 pracovných dní = 900 €uro – nezdanených, čistých, nepriznaných.
My, občania sme im už dávno zvýšili plat o 900 € mesačne, čisté na ruku. A to som použila veľmi skromnú matematiku
Ice dive
27.11.11,09:31
nech skúsi babka na trhu nevydať blok z registračnej pokladne... do týždňa ju prevetrá kontrola z DÚ....
misomiso
27.11.11,09:34
Ja sa nemôžem zbaviť pocitu, že pán kollár vlastne hrá pre druhú stranu. Koľko kriku bolo, keď niekedy začiatkom roka poisťovne chceli rušiť oddelenie, nepodpisovali z. Neprešlmluvy. Odpor bol veľký, preveľký. Tak sa teraz aj tie isté oddelenia zrušia. A dokonca s podporou verejnosti...

No to ma nepapadlo, ale mozne to je. Dnes je uplne vsetko mozne.

Tak ako ti Arabi, ktori vpalili tymi lietadlami do WTC boli s najvacou pravdepodobnostou naverbovani ametickymi tajnymi sluzbami, tak nie je vylucene v podstate ani toto.
marjankaj
27.11.11,09:35
Dufam, ze si budeme rozumiet. Nie je to trestny cin a ani nikto netvrdi, ze ide o trestny cin. Napriek tomu je to vydieranie, hoci nie vydieranie v zmysle zakona.

Jestvuju aj ine druhy vydierania, ako to, ktore definuje zakon. To iste dobre vies.
Veď áno existuje, ale za to sa nedajú uložiť sankcie podľa zákona. Možno to iba odsúdiť z morálneho hľadiska.
misomiso
27.11.11,09:40
Veď áno existuje, ale za to sa nedajú uložiť sankcie podľa zákona. Možno to iba odsúdiť z morálneho hľadiska.

Ale ved ja som ani nepocul, ze by niekto chystal nejake sancie. Ake sankcie mas na mysli?
marjankaj
27.11.11,09:41
mimotemy...pamätám sa na situáciu, keď sa delila Československá republika..vojaci tiež mali na výber, čo urobia..prisahali vernosť vlasti, vtedy socialistickej československej..prísaha ich viazala..mnohí vtedy odišli z armády..lebo prísaha bola prísaha a prisahať sa dá len raz, tak to mnoho z nich vnímalo...a lekári tiež prisahali...síce v inej forme ale prísaha je prísaha, dnes však mnohým už nič nehovorí, zatienili ju peniaze a chamtivosť...a ak by bolo na mne,lekári porušujú prísahu, tak by som ich v pohode zbavila prísahy a poslala "do civilu"..a na úrad práce,neskúsili to, nevedia čo to je ale veľmi rýchlo by pochopili, ako ide život mimo ich sféry.....i keď sú špecialisti...dnes medici, čo študujú, majú aký príklad vo svojich doktoroch?..čo vidia?..už nie ľudskosť, snahu, ochotu, len peniaze...pekný príklad...

...alebo žeby sa pozmenila málinko Hypokratova prísaha a jemne by sa do nej zakomponovali peniažky...to je ono!!...

(a sorry, len tak uvažujem)
Pepsi ale veď oni sami idú do "civilu" na základe svojich výpovedí. Sú v pracovnom pomere ako každý iný zamestnanec.
A z tých teraz súkromných lekárov zákonom urobili podnikateľov. A čo je to podnikateľ je definované v obchodnom zákonníku. A nám zákonom stanovili, aby sme to financovali. Nenadávajme iba na lekárov. Pozrime sa aj na posiťovne, aké majú budovy aké príjmy. Bolo to zverehjnené aj na nete. Najviac zarábali šéfovia sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní. Akože z našich peňazí. Potom to v nemocniciach chýbalo.
marjankaj
27.11.11,09:50
Ale ved ja som ani nepocul, ze by niekto chystal nejake sancie. Ake sankcie mas na mysli?

No ak nenastúpia do práce tak im sľubovali, neviem presne 1/2-3 roky? V prípade núdzového stavu.
misomiso
27.11.11,10:04
No ak nenastúpia do práce tak im sľubovali, neviem presne 1/2-3 roky? V prípade núdzového stavu.

No dobre, ale nemiesajme hrusky s jablkami. Nikto im nemoze udelit ziadnu sankciu (ani nechysta), za to, ze v zmysle ZP dali vypovede.

Tie tri roky su za nepodriadenie sa nudzovemu stavu. To ma s vypovedami malo spolocne. Ak v ramci nudzoveho stavu nariadia mne alebo tebe, ze budeme robit vodica sanitky preto, ze mame vodicak, tak to jednoducho budeme robit, alebo to odmietneme a hrozia nam 3 roky.

Nuzdovy stav je mimoriadny a docasny, to snad kazdy chape, sama premierka povedala, ze ak, tak to bude iba na par dni, tade vlada samozrejme v sulade s demokratickymi principmi nemoze trvalo, ani dlhodobo nariadit lekarom, aby pracovali za plat, za ktory pracovat nie su ochotni. teda - vraj nies u ochotni, to este uvidime, co ti, ktorych nezoberu naspat nebudu obiehat susedne nemocnice, aby ich zamestnali aj za ten mizerny plat, teda uvidime, ci naozaj vsetci skoncie v Nemecku.

Aprolos - k tomu Nemecku: Mam znameho lekara, ktory robil niekolko rokov Rakusku, (vraj tam robil lekara, nuz verme mu), a potom sa vratil a robi stale u nas na Slovensku. Kedze je to moj znamy, je mi trapne sa ho pytat "Preco si odisiel? Nerobil si tam nahodou sestricku? Alebo ta vyhodili?...
buchač
27.11.11,10:11
...
Aprolos - k tomu Nemecku: Mam znameho lekara, ktory robil niekolko rokov Rakusku, (vraj tam robil lekara, nuz verme mu), a potom sa vratil a robi stale u nas na Slovensku. Kedze je to moj znamy, je mi trapne sa ho pytat "Preco si odisiel? Nerobil si tam nahodou sestricku? Alebo ta vyhodili?...

...apropóóóóó.......že by

- musel makať
- dodržiavať pracovné hodiny
- dodržiavať ordinačné hodiny
- .....

...že by ...?????.......či ???.......alebo ???
pepsikova
27.11.11,10:24
Pepsi ale veď oni sami idú do "civilu" na základe svojich výpovedí. Sú v pracovnom pomere ako každý iný zamestnanec.
A z tých teraz súkromných lekárov zákonom urobili podnikateľov. A čo je to podnikateľ je definované v obchodnom zákonníku. A nám zákonom stanovili, aby sme to financovali. Nenadávajme iba na lekárov. Pozrime sa aj na posiťovne, aké majú budovy aké príjmy. Bolo to zverehjnené aj na nete. Najviac zarábali šéfovia sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní. Akože z našich peňazí. Potom to v nemocniciach chýbalo...

..ale ja predsa na lekárov nenadávam nádavkami- teda v tomto smere...už som niekde písala, že svoj boj mali obrátiť k poisťovniam a tam si vybojovať vyššie úhrady...tam je podstata problému, že poisťovne si robia, čo chcú a tým pádom sú malé platby za výkony...ak by lekári neuzavreli zmluvy s poisťovňami kvoli nízkym platbám, aká by to bola potom ""pieseň"""?...kto by ustúpil?..predsa naše peniaze idú do pisťovní, tak prečo im krátia výkony?..
verkaz
27.11.11,10:36
Pripojím sa aj ja. Nepáči sa mi teraz z podmienok platenie sanitky a zrušiť nákup nových zariadení do nemocníc. Prečo sa nezruší taký zisk zdravotným poisťovniam alebo aspoň jeho časť by mohla ísť na takéto záležitosti a potom by to nemuseli byť požiadavky lekárov.
Neviem si predstaviť, kde by naše zdravotníctvo mohlo ísť bez moderných a výkonných zariadení. Ak si myslia, že ich je dosť, tak potom kde sú ? Nech pán minister koná aj v tomto a nariadi kontrolu.
Martasch
27.11.11,10:47
Pripojím sa aj ja. Nepáči sa mi teraz z podmienok platenie sanitky a zrušiť nákup nových zariadení do nemocníc. Prečo sa nezruší taký zisk zdravotným poisťovniam alebo aspoň jeho časť by mohla ísť na takéto záležitosti a potom by to nemuseli byť požiadavky lekárov.
Neviem si predstaviť, kde by naše zdravotníctvo mohlo ísť bez moderných a výkonných zariadení. Ak si myslia, že ich je dosť, tak potom kde sú ? Nech pán minister koná aj v tomto a nariadi kontrolu.

Keď ústavný súd zisk poisťovní ako 4% uznal za protiústavný, boliže to oslavy. A teraz sa čudujeme, že v zdravotníctve e málo peňazí. Keď sa má pridať lekárom, máme výhrady. Keď jeden človek získal za sitká x-násobok 300 eur, vtedy sme tak nediskutovali. A ďalšie a ďalšie kauzy od roku 1989.
csillag3112
27.11.11,10:50
Mne je z toho az zle !! Ja uz ich prirovnavam ku krysam v bielych plastoch ! Hanba im fuj !!
Ovsem uznam ze co tak vziat sebe pani poslanci !!! Z vasho valova !!! A dat tym chudakom co dru za par frkov aby mali aspon co jest a matkam s malymi detmi........ atd ..... !!!
Halli
27.11.11,11:00
Kedysi som mala voči lekárom rešpekt a aj takú nejakú samozrejmu úctu...po tomto /a ako sa ešte chovajú ku svojim kolegom, ktorí si zachovali sebaúctu a nevydierajú/..a oni ich chcú obísť:(...mám už voči nim len odpor....bude dlho trvať, kým si u nás vybudujú zase dôveru....
marjankaj
27.11.11,11:39
V ústave je aj toto


Čl.36
Zamestnanci majú právo na spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky. Zákon im zabezpečuje najmä

a) právo na odmenu za vykonanú prácu, dostatočnú na to, aby im umožnila dôstojnú životnú úroveň,
b) ochranu proti svojvoľnému prepúšťaniu zo zamestnaniaa diskriminácii v zamestnaní,
c) ochranu bezpečnosti a zdravia pri práci,
d) najvyššiu prípustnú dĺžku pracovného času,
e) primeraný odpočinok po práci,
f) najkratšiu prípustnú dĺžku platenej dovolenky na zotavenie,
g) právo na kolektívne vyjednávanie.

Čl.37
(1) Každý má právo sa slobodne združovať s inými na ochranu svojich hospodárskych a sociálnych záujmov.
(2) Odborové organizácie vznikajú nezávisle od štátu. Obmedzovať počet odborových organizácií, ako aj zvýhodňovať niektoré z nich v podniku alebo v odvetví, je neprípustné.
(3) Činnosť odborových organizácií a vznik a činnosť iných združení na ochranu hospodárskych a sociálnych záujmov možno obmedziť zákonom, ak ide o opatrenie v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na ochranu bezpečnosti štátu, verejného poriadku alebo práv a slobôd druhých.
(4) Právo na štrajk sa zaručuje. Podmienky ustanoví zákon. Toto právo nemajú sudcovia, prokurátori, príslušníci ozbrojených síl a ozbrojených zborov a príslušníci a zamestnanci hasičských a záchranných zborov.
Teda zdravotníci štrajkovať môžu.
Myslím si, že lekári si môžu žiadať vyššie platy. Ale zamestnávateľ nie je povinný im vyhovieť. Teda asi majú smolu. A my samozrejme tiež.:eek:
marjankaj
27.11.11,11:45
Hipokratova prísaha. Myslím, že v zákone sa to nespomína. Ale ak prisahali, tak by mali ísť do dôsledkov

http://sk.wikipedia.org/wiki/Hippokratova_pr%C3%ADsaha
(http://sk.wikipedia.org/wiki/Hippokratova_pr%C3%ADsaha)
http://marekgajdos.blog.sme.sk/c/149935/Lekari-na-Slovensku-nemusia-skladat-Hippokratovu-prisahu.html
(http://marekgajdos.blog.sme.sk/c/149935/Lekari-na-Slovensku-nemusia-skladat-Hippokratovu-prisahu.html)
Na konci je toto


Ak sa svojho sľubu zrieknem, či ho poruším, zriekam sa aj svojho lekárskeho umenia či poslania.

Teda by mali vrátiť diplomy? A čo ak nevrátia?:eek:
danushka
27.11.11,11:46
Pred dvomi dňami som bola so sebou v nočnej pohotovosti...
Nebolo veľa pacientov a ošetroval ma mladučký lekár, ktorý promoval minulé leto na medicíne. Keďže bol vcelku zhovorčivý, kým som čakala na výsledky krvi, dali sme sa do reči a dozvedela som dosť toho, aby som si vedela spraviť názor na tento humbuk v zdravotníctve v ktorom sme sa najmä my už jestvujúci, či potenciálni pacienti ocitli.

Nemôžme hádzať všetkých lekárov do jedného vreca, pretože nie všetci podali výpovede. Tento mladučký lekár nepodal výpoveď, sám si je vedomý, že ako mladé ucho nemôže rožky vystrkovať, pretože je rád, že vôbec získal prácu v mieste svojho bydliska a povedal, že zvýšením základnej mzdy o 300€ sa zvýši jeho základ o 50% a teda to určite pocíti na výplate a poteší ho to. S pohotovostnými službami je zhruba jeho čistá mzda 720€, bez 530€, čo sa mi zdá ukrutne málo na ohodnotenie človeka, ktorý študoval ťažkú školu, má v rukách ľudské životy. Celkom reálne opisoval svoje vízie do života, ako túži po normálnom rodinnom živote a streche nad hlavou a medzi našou debatou vysvetľoval výsledky vyšetrenia, čo ma teda naozaj prekvapilo, lebo starý ,,vlk" by sa so mnou neprplal a poslal do čakárne.
Rozprával mi mladý pán doktor aj na ktorých oddeleniach fakultnej nemocnice v KE percentuálne koľko lekárov podávalo výpovede a že ich už aj stiahli, dokoca i to, že niektorých výpovede neboli späťvzaté...
Na moju otázku, či nie je nevhodná doba na požadovanie tak nereálneho zvyšovania platov, keď dookola štáty krachujú a sama nerozumiem, ako je možné, že toto biedne Slovensko na okraji EÚ sa drží nad vodou mi povedal, že mám pravdu a že to starší kolegovia prepískli, že už zvyšovanie platov o 300€ je veľký úspech, čo hlavne mladí lekári pocítia, tí starší s dobrými zárobkami - pre nich to menej postrehnuteľné na výslednej cifre výplatnej pásky.

Po dlhom čase som mala dobrý pocit z návštevy u lekára. Záujem, empatia a zapálenie sa pre svoje poslanie bolo cítiť z toho chalana a mám dojem, že treba podporovať najmä mladých lekárov a starí paprdovia, keď si myslia, že im na Slovensku nie je dobre, nech idú do sveta. Ani ja nepoznám lekára, čo by biedu trel a prichádzal do práce na električke. Je nechutné, ak v dnešnej dobe ľudia na východe a ešte ako radi by vzali prácu aj za minimálnu mzdu a niekomu takéto navýšenie mzdy nie je dobré!
Sú to predsa rozumní a študovaní ľudia, prečo drankajú deravú prázdnu kasu práve teraz a ako rukojemníkov používajú najzraniteľnejších chorých ľudí !
Treba vyhlásiť boj zdravotným poisťovniam, alebo nech štát vytvorí jednu monopolnú poisťovňu, korá bude štátna a bude možná kontrola finančných tokov.
Predsa nie je normálne, že z choroby sa stáva najvýnosnejší biznis na ktorom sa toľko zainteresovaných strán nabaľuje.

Takže treba na vec pozerať i tak i tak.
Sú tu mladí, zapálení pre svoje povolanie s naozaj veľmi nízkymi platmi a určite svoje diplomy nezískali za pekné modré očká, sú tu takí, čo majú solídne platy a je im málo, sú takí, čo sú s platmi spokojní a nedali výpovede a sú tu aj takí, čo sú úplatní s dobrými platmi a ešte im je málo...
Ľubomír
27.11.11,11:54
Ja osobne mám takúto nedávnu skúsenosť so zopár lekármi – špecialistami. Potrebovala som absolvovať nejaké vyšetrenia. Vždy mi povedali nasledovné: „Ak chcete ísť cez poisťovňu, treba prísť o 6,00 hod pred ambulanciu a striehnuť na časenku a to nie je isté, či sa vám ujde, lebo viac ako 5 nedávame. Ale ak sa objednáte na presnú hodinu, treba zaplatiť 15 €“, alebo: „Ak sa chcete objednať cez poisťovňu na vyšetrenie, čakacia lehota je minimálne 3 mesiace, ale ak sa objednáte na presnú hodinu tak môžete prísť už zajtra ale treba zaplatiť 15 €uro.
Povedala, som si – potrebujem to čím skôr, iné mi neostáva len sa objednať a zaplatiť. Tak som absolvovala 3 vyšetrenia. Zaplatila som oným špecialistom 45 €. Potiaľto by to bolo v poriadku, ale: Koľkí z nich mi dali príjmový pokladničný doklad o prijatej platbe? Koľkí z nich sa ma aspoň opýtali či nepotrebujem doklad o zaplatení? Ani jeden z nich. Sestrička strčila peniaze do šuflíka, vytlačila správu o vyšetrení a že, dovidenia. Viem poviete, mala si si vypýtať. Raz som sa pokúsila a aj to mi bolo povedané, že sa im minuli tlačivá a že nech prídem pre doklad zajtra. Keď sestrička kúpi paragóny – neskutočné :D

Tak poďme počítať: Keď vyšetrí lekár za 1 deň čo i len troch pacientov po 15 € bez dokladu - je to spolu 45 € x 20 pracovných dní = 900 €uro – nezdanených, čistých, nepriznaných.
My, občania sme im už dávno zvýšili plat o 900 € mesačne, čisté na ruku. A to som použila veľmi skromnú matematiku


Ano je to neskutočné. Pridám skúsennosť s GB. Objedanie pacienta cez tefón je bežná vec. Patrí to ku bežnému štandartu. Nie je za to nijaký poplatok. Keď som spočítal parkovacie miesta, tak ich tam bolo pár a ešte boli niektoré aj voľné. Žiadna tlačenica, žiadny útok na ZZ ale kľud a poriadok. Nikto nikoho nepredbiehal. To čo je inde bežné, za to si naši lekári účtujú polplatok.
Halli
27.11.11,12:06
Takže treba na vec pozerať i tak i tak.
Sú tu mladí, zapálení pre svoje povolanie s naozaj veľmi nízkymi platmi a určite svoje diplomy nezískali za pekné modré očká, sú tu takí, čo majú solídne platy a je im málo, sú takí, čo sú s platmi spokojní a nedali výpovede a sú tu aj takí, čo sú úplatní s dobrými platmi a ešte im je málo...

Danushka, s týmto samozrejme treba len súhlasiť, bodaj by ale aj lekári boli solidárni s tými, čo nepodali výpovede...veď im svojou prácou, hoci v ústraní kryjú chrbát. A to že neprijali 300€ to neznamená, že nemôžu o rok o dva znova žiadať...lebo lekári budú mať pacientov habadej, po tom čo desiatky, možno stovky ľudí príde o prácu budeme jeden chorý národ... no čas ukáže čo bolo správne, len , aby nebolo neskoro.
danushka
27.11.11,12:10
Ja osobne mám takúto nedávnu skúsenosť so zopár lekármi – špecialistami. Potrebovala som absolvovať nejaké vyšetrenia. Vždy mi povedali nasledovné: „Ak chcete ísť cez poisťovňu, treba prísť o 6,00 hod pred ambulanciu a striehnuť na časenku a to nie je isté, či sa vám ujde, lebo viac ako 5 nedávame. Ale ak sa objednáte na presnú hodinu, treba zaplatiť 15 €“, alebo: „Ak sa chcete objednať cez poisťovňu na vyšetrenie, čakacia lehota je minimálne 3 mesiace, ale ak sa objednáte na presnú hodinu tak môžete prísť už zajtra ale treba zaplatiť 15 €uro.
Povedala, som si – potrebujem to čím skôr, iné mi neostáva len sa objednať a zaplatiť. Tak som absolvovala 3 vyšetrenia. Zaplatila som oným špecialistom 45 €. Potiaľto by to bolo v poriadku, ale: Koľkí z nich mi dali príjmový pokladničný doklad o prijatej platbe? Koľkí z nich sa ma aspoň opýtali či nepotrebujem doklad o zaplatení? Ani jeden z nich. Sestrička strčila peniaze do šuflíka, vytlačila správu o vyšetrení a že, dovidenia. Viem poviete, mala si si vypýtať. Raz som sa pokúsila a aj to mi bolo povedané, že sa im minuli tlačivá a že nech prídem pre doklad zajtra. Keď sestrička kúpi paragóny – neskutočné :D

Tak poďme počítať: Keď vyšetrí lekár za 1 deň čo i len troch pacientov po 15 € bez dokladu - je to spolu 45 € x 20 pracovných dní = 900 €uro – nezdanených, čistých, nepriznaných.
My, občania sme im už dávno zvýšili plat o 900 € mesačne, čisté na ruku. A to som použila veľmi skromnú matematiku

Ale toto sa Ti predpokladám stalo u súkromného lekára, nie v nemocnici.
Asi treba rozlišovať ten fakt, že nie súkromní lekári žiadajú o zvýšenie platu. Kľudne si mohla podať sťažnosť inde, alebo priamo vyjadriť nesúhlas v ordinácii, že si na doklad o zaplatení počkáš. My pacienti samotní dovolíme únik daní, keď len mávneme rukou nad tým, že sme za svoje peniaze nedostali doklad o zaplatení.
Gapo
27.11.11,12:58
Pomaly si pripadám ako v krčme či u holiča, aj tam všetci všetko vedia ako na to.
Iba tak mimochodom, alebo BTW, myslíte si, že sa niečo zmení, ak by lekárom zdvihli plat aj o 3000 EUR? Myslíte si, že nás budú čakať v ambulancii s úsmevom a otvorenou náručou?
Čerta starého, iba budú ešte viac namyslenejší čo sú oni.
Veď čo, fúrik, tragač dostať kúpiť v železiarstve a nie je problém naložiť manžela či manželku a priviesť im ich.
Vždy som tvrdil, že nie sú spravodlivo docenený, ale po tejto fraške kedy tvrdili, že o peniaze nejde a nakoniec sa odhalili, že ide iba o peniaze. Tým ich posledným memorandom ukázali pravú tvár. Byť ich kolegami čo sa toho nezúčastnili, napľujem im do tváre.
mona091
27.11.11,13:03
priznam sa , mam v tom riadny zmatok, ale:

- zrusila by som zdravotne poistovne, ktorych prijem je z povinnych odvodov
- nechat iba jednu, a sakra riadne kontorolovanu, a hospodarne riadenu, do ktorej by isli povinne odvody
- a potom nech su rozne ine komercne ZP zalozene na pripoisteniach

- myslim, ze penazi by sa naslo minimlane vo vyske stvornasobnych rocnych nakladov na vedenie terajsich ZP
- a myslim,, ze by to bolo ine uz aj o povinne stanovenych limitoch, ze kolki z nas si mozu dovolit ochoriet v jednom tyzdni
-
alaya1
27.11.11,13:05
Petra Nová
27.11.11,13:11
Danushka, necitujem Tvoj príspevok č.238, lebo nie som priateľkou siahodlhých citácii. Ale musím konštatovať, že je napísaný okom objektívne vidiaceho a cítiaceho človeka. Myslím, že používať nadávky, s ktorým som sa v téme stretla, vo vzťahu ku všetkým lekárom je nenáležité a nezaslúžia si ich en bloc. Dosiaľ som nemala zlé skúsenosti s lekármi, hoci sa hnevám na tých, ktorí podľa mňa zapríčinili úmrtie mojej matky. Ťažko im to viem odpustiť, ale sú to konkrétni lekári.
Podľa mňa chybou zástupcov štátnych lekárov nebolo to, že pýtali zvýšenie platov, ale že nevedeli posúdiť únosnosť svojich požiadaviek a podcenili verejnú mienku. S 300 € a sľubom vlády o postupnom navyšovaní platov v budúcnosti, mohli vyjsť ako víťazi. Svoje požiadavky a výstupy z TB však zle odprezentovali, takže nech sa nečudujú tomu, čo z nich tlač urobila. Vláda mala v tej prezentácii navrch, hoci vôbec neverím, že po 1.12.2011 bude zdravotná starostlivosť v "normálnom režime". Dokonca ani celkom neverím slovám pani premiérky o tom, že vláda odborárom splnila 9 z 10 požiadaviek. Tá pravda je kdesi uprostred. Čo vyčítam LOZ je, že nevedeli posúdiť reálnu hranicu požiadaviek, na ktorej sa môžu s vládou dohodnúť. A viním ich z toho, že MZ dali do rúk zbraň, vďaka ktorej pán minister Uhliarik bude môcť presadiť svoje avanturistické racionalizačné opatrenia, vďaka ktorým zdravotná starostlivosť pre ľudí bude ešte nedostupnejšia. Neviem, či sa dá ešte niečo zachrániť v zdravotníctve a vo verejnej mienke, ale LOZ by sa mal o to pokúsiť. Súhlasím s MUDr. Kollárom, že 2000 lekárov sa nedá nahradiť šmahom ruky a len vďaka administratívnym opatreniam. Neverím ani tomu, že vláda vďaka plánu "B" všetko zabezpečí a všetko bude fičať normálne. Je čas sa vrátiť do nemocníc, len LOZ nech už si nájde lepšieho hovorcu, pretože pán Kollár je z jednaní tak frustrovaný a unavený, že na verejnosti odborárom skôr škodí ako pomáha. Aspoň na mňa tak pôsobí.
pivko
27.11.11,13:12
ten p. Kollar, ma teda nepekny pohlad, take skarede oci....
http://www.cas.sk/clanok/211579/vodca-strajkujucich-lekarov-kollar-vlada-pre-nas-musi-najst-peniaze.html
Slizký had , fuj
Anik
27.11.11,13:14
tiež mám veľmi zlé skúsenosti s naším zdravotníctvom.
Veľmi sa mi páčia rečičky, že netreba dať úplatky - resp. nezdaniteľný príjem, sami sme si na vine, lebo lekári musia aj tak urobiť čo je treba. Nemusia a bohužiaľ často ani neurobia, našťastie tie chyby nie vždy stoja život a keď už tak čo smola. Veď sem tam sa niečo nevydarí. Len preto, že sa nedal úplatok napozeralo sa na život 24 ročného chlapca, ktorý musel zomrieť, lebo praskol žlčník priamo v nemocnici. Aj keď sa bojovalo o život a vedelo sa, že neprežije vrecká boli nastrčené. A sťažnosti, ktoré nasledovali UDnZS uznal, že bola urobená chyba, ale ináč nič sa nepotvrdilo, žiadna sťažnosť nebola oprávnená.
Myslím si že 300 Eur pre nich naozaj niesú peniaze.
Ja osobne ak pôjdem k lekárovi a bude ísť o život môjmu dieťaťu, alebo vnúčaťu isto zaplatím aj tých tristo eur nezdaniteľný príjem, lebo pán doktor si to zaslúži. Aj keď nebudem mať na chleba.
Toľko moja skúsenosť
pavol54
27.11.11,13:31
Ale toto sa Ti predpokladám stalo u súkromného lekára, nie v nemocnici.
Asi treba rozlišovať ten fakt, že nie súkromní lekári žiadajú o zvýšenie platu. Kľudne si mohla podať sťažnosť inde, alebo priamo vyjadriť nesúhlas v ordinácii, že si na doklad o zaplatení počkáš. My pacienti samotní dovolíme únik daní, keď len mávneme rukou nad tým, že sme za svoje peniaze nedostali doklad o zaplatení.

Len tak na okraj koľko "Varehov" bolo odvolaných z funkcií riaditeľov nemocníc do "rekreačných zariadení" za nehospodárne narábanie s pridelenými prostriedkami? Koľko riaditeľov štátnych poisťovní , k nim bolo prizvaných aby si v kľude mohli dať partičku kariet. A koľkým bolo "doporučené" im spôsobenú škodu uhradiť? Veď v tom nenechajú chuderu pokladníčku jednej strany samu. Prečo páni doktori mlčia a robia sa že nič nevidia?
mona091
27.11.11,13:38
- preco nie su verejne prezentovane (okrem stranok LOZ) vsetky poziadavky, navrhy atd. lekarov v takom rozsahu, presne, ako sa prezentuje aj vlada?
- preco ludia nemaju moznost odkontrolovat vierohodnost vypovedaneho, jak jednej, tak druhej strany?

- samozrejme, kto chce, a ma moznost, vie si to najst na LOZ-ke, ta ale prave nefici na urovni TV, a modernych dennikov
- a tak vznika situacia, ze jedna strana musi klamat, ale nikto nedoda konfornatcny material, aby sa posudilo kto
Petra Nová
27.11.11,13:46
Ľubomír, "ďakujem" za neužitočné. Obratom som vrátila.