irene
22.02.12,14:08
Dobrý deň,

chcela by som poprosiť skúsených a šikovných poraďákov o radu. Som SZČO a kupila som si tento mesiac os.automobil. Pri prepise auta na mna na policii som si ho chcela zapisať na živnosť, avšak bol k tomu potrebný živnostenský list (čo som žial nevedela :( a nemala ho pri sebe) . V zápätí sa ma pani opýtala či mám Povinné zmluvné poistenie na živnosť - mala som na rodné číslo, tak mi pani povedala, že auto može ísť len na FO. Prepis na SZČO bude stáť znovu 33 EUR... :(

Potrebujem poradiť
- daňové výdavky súvisiace s kúpou auta (+ pohonné látky a ostatné) tým pádom budú platné až od dátumu prepisu auta na SZČO?
Kupnu cenu auta si môžem dať potom do nákladov?

- (v jednoduchom účtovníctve) - do nákladov sa môžu zahrnúť všetky výdavky súvisiace s autom - poplatky za STK, EK, dialničné známky,
umývanie auta, vymena letnych a zimných pneumatíik, Povinnú zákonnú poistku, Havarijnú poistku,...?

- akým spôsobom je povinnosť evidovať spotrebu phm? Je na to potrebná kniha jazd?

- daň z motorovych vozidiel plati aj SZČO? Ak ano - povinnosť vzniká az za rok 2012 - uhradiť a podať daňové priznanie do 31.1.2013?

Ďakujem veľmi pekne dopredu za každú informáciu. Ak prejdem z paušálnych výdavkov na vedenie JU, nechcem urobiť hneď na začiatku hlúpe chyby.

Ďakujem!
Irena