danielko
02.10.13,08:17
Dobrý deň, mám takú trošku zvláštnu otázku, prosím, ak viete, poraďte: Môj manžel má podiel v rodičovskom dome, v ktorom býva jeho sestra spolu so svokrou. Keďže sestra chce mať tento dom napísaný na seba, chce odkúpiť od svojho brata jeho dedičský podiel. Svokra bude mať v dome doživotné právo a súhlasí s vysporiadaním domu za jej života. Pri dedičskom konaní by mali súrodenci nárok na dedičský podiel vo výške 1/2 domu. Suma, ktorú sestra ponúkla, je ale vo výške cca 15% z jeho podielu, na ktorý by mal nárok. Môj manžel s tým nesúhlasí, pretože sa mu to nezdá spravodlivé. V prípade predaja domu by jeho sestra získala značnú sumu oproti sume,za ktorú chce odkúpiť manželov podiel. (v podstate už teraz získa vo forme majetku). Sestra mu navrhla, že teraz mu vyplatí sumu, akú ona navrhuje,a že v prípade predaja domu "niekedy v budúcnosti" ona alebo jej dcéra doplatia môjmu manželovi rozdiel s tým, že dom sa na ňu napíše celý už teraz.
1. Dá sa vôbec uzatvoriť kúpnopredajná zmluva s "podmienkou" (alebo výhradou), že v prípade predaja domu sestra doplatí rozdiel vyplatenej sumy a 1/2 predajnej sumy domu? Je to právne v poriadku?
2. Dá sa "obísť" táto podmienka v prípade skutočného predaja domu, napr. tak, že dom síce predajú, ale spíšu buď darovaciu zmluvu, alebo na kúpnopredajnú zmluvu na oveľa nižšiu sumu aká bude v skutočnosti apod.? Je možné sa nejako v takom prípade brániť?
Ďakujem.
expeeert
02.10.13,06:46
A ak dom nikdy nepredá tak manžel dostane len tých 15%?
Ja osobne by som s tým nesúhlasil, nech sa napíše dom na oboch a v prípade že sestra našetrí dosť peňazí alebo dom predá (samozrejme bude k tomu potrebovať Váš súhlas, nakoľko budete spoluvlastník), tak vás tým vyplatí - takto je to najistejšie pre Vás.
Alebo na katastri napísať manželov podiel ako ťarchu - bez toho nepredá dom bez Vás.
marjankaj
02.10.13,06:51
Presne tak. Prečo by ho predávala? Predať ho môžu praprapra...vnuci. A komu potom vyplatia peniaze? Urobia mu na hrobe pomník s venovaním a vďakou?:eek:
danielko
02.10.13,07:02
Veď práve, toto sa mi zdá ako ... nechcme napísať, že podraz, ale je to mierne povedané podraz z jej strany. no neviem ako z toho "vykorčuľujeme", aby bol aj vlk sýty aj baran celý...
marjankaj
02.10.13,07:05
No rodinné vzťahy zrejme budú v prdeli.:eek:
marjankaj
02.10.13,07:09
A čo má s tým spoločné tá svokra? Z akého dôvodu má právo súhlasiť alebo nesúhlasiť?
marjankaj
02.10.13,07:12
Treba podať návrh na vysporiadanie spoluvlastníctva na príslušný súd. Teda ak sa neviete sami dohodnúť.
Prípadne svoj podiel nech predá hocikomu. Aj cigánom. Keď to sestra nechce vyplatiť.
arizona
02.10.13,07:23
Ak matka suhlasi s vysporiadanim celeho domu pocas zivota, tak nech svoj diel daruje obom detom rovnako. Obe deti budu rovnocennmi vlastnikmi.

Ak jedno z deti chce "prepisat dom na seba", tak moze predsa toho druheho spravodlivo vyplatit z aktualnej sumy a svoj podiel odkupit.
Ak nema dostatok prostriedkov, tak si predsa moze zobrat pozicku, co robi vacsina ludi ,ak chce kupit nehnutelnost.
Takto to bude spravodlive pre obe strany, nikto sa nebude citit ukrivdeny.

Pristupovat na nejake nejasne zmluvy do buducna je riziko,ale aj nespravodlive. Lebo kazdy ma narok nakladat so svojim majetkom rovnako, nie ze jeden si ho bude uzivat a druhy bude cakat,mozno aj do smrti, ci mu druha strana laskavo nieco vyplati...

Sestra asi suhlasit nebude, lebo ma asi prespekulovany iny plan...
marjankaj
02.10.13,07:28
To je svokra, a tá nič nemá.
Súrodenci zdedili po rodičoch po jednej polovici. Oni sú vlastníkmi. Ale je to napísané dosť zmätočne.
Žijú vôbec rodičia súrodencov? Vlastnia obaja(otec a matka súrodencov) ten dom? Ako možu hovoriť o dedičstve ak majiteľ domu ešte žije. Veď ho môže predať alebo darovať. A svokra tá sa môže iba prizerať a nie do toho kafrať.
arizona
02.10.13,07:52
ja som to pochopila tak, ze surodenci zdedili polovicu,asi po otcovi
a druhu polku vlastni matka,ktoru chce za zivota vysporiadat...
marjankaj
02.10.13,07:56
O matke sa vôbec nehovorilo.
A 1/2 domu nie je 1/2 z 1/2 domu.:eek:
expeeert
02.10.13,08:42
Ako pri väčšine dedičstiev...
Najzaujímavejšie na dedičstvách je že ľudia sa v podstate najviac hašteria o majetok, ktorý im takpovediac padol z neba a vo väčšine prípadov sa oň vôbec nepričinili a nemajú na ňom žiadne zásluhy (okrem tých že sú v nejakom príbuzenskom vzťahu s vlastníkmi). A na takomto majetku padajú dovtedy vynikajúce vzľahy...
Ale aspoň právnici majú z čoho žiť...
danielko
02.10.13,12:35
Asi som to napísala nie príliš zrozumiteľne; arizona to pochopila správne: polovica domu je rozdelená na základe dedičského konania medzi 2 súrodencov (môj manžel a manželová sestra) a druhú polovicu domu vlastní matka = svokra. Manželová sestra, keďže v tom dome býva, a chce ostať bývať naďalej, chce, aby dom bol už jej vlastníctvom. Svokra súhlasí, aby sa vysporiadala aj jej časť domu ešte za jej života, teda ona by už v dome nemala žiaden podiel, mala by len doživotné právo užívania. A ten spôsov "vysporiadania" sa som opísala v otázke... a to je ten problém.
Ďakujem za názory.
arizona
02.10.13,16:02
Janko, nechytaj ma za slovicka,chcela som to napisat co najjednoducsie .-)
Katy a R
02.10.13,16:11
dom je predsa jej - a jej zomrelého manžela (po ktorom sa ide dediť -dedilo sa)
marjankaj
02.10.13,16:57
Tak toto mi nenapadlo. Myslel som, že ide o svokru tej manželovej sestry.:eek:
Mária27
02.10.13,17:06
Okladacia aj rozväzovacia podmienka je upravená v § 36 občianskeho zákonníka. Je tam ošetrené aj zmarenie podmienky ... Pri týchto podmienkach v zmluve sa stav neistoty ocboch strán vyrovnáva.

Odkladacia podmienka je napr. aj podľa § 601 - výhrada vlastníctva. Ak by ste si napr. dohodli dátum splatenia celej sumy, jej včasným splatením sa prevádza vlastníctvo; nesplatením včas právo na prevod zaniká.

Rozväzovacia podmienka zase spôsobí zánik účinnosti právneho úkonu, teda zánik vlastníctva. Dá sa využiť aj pri splátkach.

Samozrejme pri zániku vlastníctva alebo obligačnej povinnosti prevodu prijaté platby treba vrátiť.

§ 36
(2) Podmienka je odkladacia, ak od jej splnenia závisí, či právne následky úkonu nastanú. Podmienka je rozväzovacia, ak od jej splnenia závisí, či následky, ktoré už nastali, pominú.
Oliwa
09.10.13,07:14