svito1982
25.01.14,21:23
Neviem si dať moc rady ako mám získať tento súhlas.
Nemám žiadnu stránku.
Objednávky idú buď cez email alebo telefón, predávam tovar a služby.

Asi by bola blbosť aby zákazník najprv poslal súhlas a až potom prejdeme k spracovaniu objednávky.

V prípade emailu ma napadá mať obchodné podmienky + ochrana osobných údajov priamo v podpise alebo odkaz, kde by bolo, že potvrdením emailom objednávky súhlasi zo spracovaním.

Alebo je možné aby ten zákazník poslal súhlas emailom /nemyslím fotokópiu/ nie každý má tlačiareň a skener. Myslel som skôr, len napísaný text že s tým súhlasí.

Ak už nejakú súhlas mám musí tento zákazník pri ďalšej objednávke znovu tento súhlas posielať?

Vopred ďakujem za pomoc.
Ing. Ľubomír Janoška
27.01.14,05:01
Dobrý deň,

Pri objednávke e-mailom by správa od zákazníka mala obsahovať prehlásenie zákazníka, že sa zoznámil s Vašim podmienkami spracovania osobných údajov a že za daných podmienok súhlasí so spracovaním osobných údajov.
Podmienky, s ktorými sa takto oboznámil, by mali obsahovať všetky informácie podľa § 15 ods. 1.

Ostáva otvorená otázka, ako sa k ním dostane - mohla by to byť napríklad príloha Vášho ponukového e-mailu. Alebo link na nejaký "zadarmistický" portál. (Plus inštrukcia, že má text "preklopiť" do svojej objednávkovej správy.)

Súhlas musí byť hodnoverne preukázateľný, nie je povedané, že by musel byť písomný. Pre potrebu e-shopv za bežne považuje za preukázateľný súhlas aj zakliknutie, ak je popísané v dokumentácii aplikácie. Súhlas formou e-mailu sa tiež bežne považuje za hodnoverný.

Pri telefonickej objednávke nie je reálna šanca získať súhlas, pokiaľ si nemáte zaznamenávať hovory. To ale osobitná téma.
svito1982
27.01.14,14:35
No tak najlepšie je teda použiť ten email. V podstate ak som to dobre pochopil by som mohol aj pri tej telefonickej dohodnúť, že danému človeku pošlem email s týmito podmienkami a on naň odpovie s kópiou môjho emailu napr. "Týmto potvrdzujem, že som si podmienky prečítal a súhlasím so spracovaním osobných údajov v uvedenom rozsahu" to jest obchodnými ako aj o ochrane osobných údajov a ich spracovaním. A plus musí uviesť údaje, ktoré budem spracovávať.

A tiež ešte je potrebné tento súhlas mať zakaždým od tej istej osoby aj keby znovu po čase objednávala? Alebo tým, že to bude zas ten istý úkon už netreba súhlas? Prípadne je to treba nejak zapracovať do tých podmienok.
Ing. Ľubomír Janoška
27.01.14,15:02
Súhlas stačí raz, netreba opakovať, ale mal by byť na dobu neurčitú, aby ste si nemuseli strážiť, či je ešte platný alebo už nie. "Súhlas sa udeľuje na dobu neurčitú".