veeronika
08.04.14,07:09
prosím Vás ako sa dotýka ochrana osobných údajov (http://www.porada.sk/ochrana-osobnych-udajov#__AUTOKW), ak niekto prevádzkuje eshop (http://www.porada.sk/eshop#__AUTOKW) ?
musí mať program so zapracovaným zákonom ? a tiež má zamestnaných 3 zamestnancov. ďakujem
Ing. Ľubomír Janoška
08.04.14,05:57
Dobrý deň,

základné povinnosti prevádzkovateľa e-shopu, ktorý má zamestnancov, sú
(podľa novely, o ktorej sa predpokladá, že bude účinná 15.4.2014, dovtedy platia iné (http://www.porada.sk/ine#__AUTOKW) pravidlá):
* ohlásenie informačného systému pre e-shop (http://www.porada.sk/e-shop#__AUTOKW) na Úrad na ochranu osobných údajov
ALEBO vymenovanie zodpovednej osoby za dohľad,
* založenie evidenčného listu (evidencia IS) pre informačný systém miezd zamestnancov,
* zazmluvnenie sprostredkovateľov, ktorí vo vašom mene spracúvajú osobné údaje (napríklad správa IT, poskytovateľ e-shopu, poskytovateľ web-hostingu, externý mzdový účtovník na faktúru),
* formulár na informovanie zákazníkov o podmienkach spracovania osobných údajov u Vás ako súčasť aplikácie (http://www.porada.sk/aplikacie#__AUTOKW), začiarkavacie políčko na oboznámenie sa FO s podmienkami, prípadne ďalšie začiarkavacie políčko na súhlas FO s priamym marketingom),
* poučenie oprávnených osôb "na mieru" podľa skutočne vykonávaných činností,
* bezpečnostný projekt, ak máte IS pre mzdy (http://www.porada.sk/mzdy#__AUTOKW) napojený na Internet (elektronická komunikácia so SP, ZP, DÚ)..
Ospravedlňujem sa za nutné zjednodušenie.
OOU.sk
08.04.14,07:43
Amen...jednoducho a vyčerpavajúco.
rybka000
04.06.14,12:19
Dobrý deň, viete mi prosím upresniť ako postupovať v podobnom prípade, ale keď firma je sro, nemá zamestnancov a prevádzkuje eshop? Vďaka.
OOU.sk
04.06.14,12:33
Jasné...postup je úplne rovnaký s výnimkou toho, že firma nepotrebuje informačný systém miezd zamestnancov, ani jeho bezpečnostný projekt a ani poučenie oprávnených osôb (zamestnancov).

Niekto však s osobnými údajmi nakladať musí tak či onak. A táto osoba by mala byť poučená.