Zavrieť

Porady

Ochrana osobných údajov

Ochrana osobných údajov Synonymá: Ochrana udajov

Poz. avalik 19.05.2015: Popis témy nižšie nezodpovedá aktuálnemu zneniu zákona. Otázky a odpovede pred 15.4.2014 je potrebné si overiť aktuálnym znením zákona, prípadne na stránke Úradu na ochranu osobných údajov.

Ochrana osobných údajov od 1. 7. 2013 (Úplné znenie zákona)

Problematika ochrany osobných údajov bola prvýkrát upravená v slovenskom právnom poriadku zákonom č. 52/1998 Z. z. o ochrane osobných údajov v informačných systémoch , ktorý bol novelizovaný zákonom č. 241/2001 Z. z.

Zákonom č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov, ktorý nadobudol účinnosť od 1. septembra 2002, bol zrušený zákon č. 52/1998 Z. z. o ochrane osobných údajov v informačných systémoch v znení zákona č. 241/2001 Z. z.. Zákon č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov bol novelizovaný celkovo 3-krát. Posledná tzv. „euronovela“ (zákon č. 90/2005 Z. z.) nadobudla účinnosť dňa 1. mája 2005.

Národná rada Slovenskej republiky schválila 30. apríla 2013 nový zákon na ochranu osobných údajov zverejnený v zbierke zákonov pod číslom 122/2013 Z. z. (ďalej len „zákon“), ktorý nadobúda účinnosť 1. júla 2013. Novým zákonom sa ruší v súčasnosti platný zákon č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 428/2002 Z.z.“).

Právna úprava nového zákona nemení pôvodný zámer zákona č. 428/2002 Z.z., ktorý spočíva v poskytovaní ochrany prác fyzických osôb pri spracúvaní ich osobných údajov garantovaných Ústavou Slovenskej republiky.

Zákon č. 122/2013 Z. z. okrem prepracovania viacerých ustanovení súčasne platného zákona najmä:



  • spresňuje niektoré definície pojmov,
  • odstraňuje nejasnosti niektorých základných ustanovení, ktoré v aplikačnej praxi spôsobovali potrebu častého objasňovania,
  • zavádza prehľadnejšiu úpravu vzťahu prevádzkovateľa a sprostredkovateľa,
  • nanovo upravuje podmienky spracúvania biometrických údajov,
  • dopĺňa inštitút oprávnenej osoby,
  • zavádza novú úpravu podmienok na poverenie zodpovednej osoby, v rámci ktorých vyžaduje aj vykonanie skúšky zodpovednej osoby zo znalosti všeobecne záväzných právnych predpisov v oblasti ochrany osobných údajov,
  • poskytuje novú právnu úpravu podmienok prenosu osobných údajov do tretích krajín s primeranou/bez primeranej úrovne ochrany osobných údajov,
  • upravuje podmienky osobitnej registrácie, registrácie a evidencie informačných systémov,
  • zavádza sa obligatórne uloženie sankcie za porušenie zákona (t.j. ak dôjde k porušeniu zákona Úrad na ochranu osobných údajov SR (ďalej len: „Úrad“) uloží pokutu; text „môže uložiť pokutu“ sa nahrádza textom: „uloží pokutu“ .


Novinkou sú dva vykonávacie predpisy k novému zákonu, ktoré súčasný platný zákonnemá. Ide o všeobecne záväzné právne predpisy, ktoré ustanovujú


  • rozsah a dokumentáciu bezpečnostných opatrení a
  • podrobnosti o skúške fyzickej osoby na výkon funkcie zodpovednej osoby


Dôležité sú prechodné ustanovenia, ktoré upravujú lehoty v rámci ktorých je potrebné zosúladiť spracúvanie osobných údajov v informačných systémoch s podmienkami upravenými v novom zákone.

Prechodnými lehotami sú:


  • 6 mesiacov odo dňa účinnosti nového zákona (t.j. do 31. 12. 2013),
  • 9 mesiacov odo dňa účinnosti nového zákona (t.j. do 31. 3. 2014),
  • jeden rok odo dňa účinnosti nového zákona (t.j. do 30. 6. 2014).

Autor: JUDr. Monika Mosejová
Videoškolenie k novele zákona o ochrane osobných údajov
••• viac••• menej
1 2
K čomu sa viaže súhlas dotknutej osoby? (18.04.17)
zdravim, neviem najst spravnu odpoved na otazku : Súhlas dotknutej osoby sa viaze na: a) spracovanie osobnych údajov na presne definovany ucel b) vseobecne využívanie osobnych udajov subjektom, ktorem...
2 1
IP adresa ako osobný údaj (21.03.17)
JUDr. Bános reportuje na svojom blogu o stanovisku Súdneho dvora EÚ a Pracovnej skupiny A29 WP (poradný orgán Európskej komisie pre oblasť ochrany osobných údajov): IP adresa je označená ako osobný úd...
1 1
Dohoda o PČ, VP - číslo OP (28.03.17)
Ahojte, máme taký kuriozny prípad, nového dohodára, ktorý odmieta dať číslo OP. Musí byť v dohode uvedené alebo nie? Dakujeem.
1 2
Ochrana osobných údajov (16.03.17)
Dobrý deň prosím Vás o radu ohľ. ochrany os. údajov. Sme stavebná firma kde osobné údaje sa používajú s poisťovňami, daň. úrad, exekútor , súdy, prac. zdrav. služba, školiace strediská a používame ...
1 1
Odvolanie súhlasu so spracovaním osobných údajov (27.02.17)
Dobry den, ahojte, zaujimalo by ma ci sa niekto stretol so ziadostou, resp. odvolanim suhlasu so spracovanim osobnych udajov v pripade ak medzi sprostredkovatelom a klientom nie je zmluvny vztah. Nap...
1 2
Monitoring zamestnancov bez oznámenia + hlasové nahrávanie zamestnanca (22.02.17)
Je jedna predajňa, ktorá má jedného zamestnanca. V predajni je nainštalovaná kamera so zvukovým zaznamenávaním. Predajňa samozrejme nie je označená nálepkou, že priestor je monitorovaný. Majitelia pre...
1 1
Bezpečnostný projekt - rodné číslo - prihlasovanie do poisťovní (16.02.17)
Dobrý deň, mám rozporuplné informácie ohľadne nutnosti mať bezpečnostný projekt (Ochrana osobných údajov) kvôli tomu, že spracúvame rodné číslo zamestnancov kvôli komunikácii s pois...
10 74
Eshop - ochrana osobných údajov (26.07.13)
Odpoveď z úradu na ochranu osobných údajov Vážená pani XXX podľa nového zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (účinného od 01.07.2013) dochádza ...
4 0
Prvé výklady k novému Nariadeniu o ochrane osobných údajov (08.02.17)
Prvé výklady k Nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady EÚ 2016/679 o ochrane osobných údajov. Zatiaľ bez právnej záväznosti, tá má byť na jar 2018. Zaujímavosťou je napríklad povinnosť dohľadu pri CR...
3 5
Ziadost o odstranenie osobnych udajov (21.01.17)
Ahojte, tento tyzden som mal 3 neprijemne a otravne telefonaty od Equity Finance ci ako sa presne volaju. Pri tretom telefone som sa volajuceho pytal, ze odkial ma moje meno a cislo. Povedal, ze z ve...
1 0
Poučenie oprávnenej osoby - aký dátum (26.01.17)
Ahojte, aký dátum by som mala dať na Poučenie oprávnenej osoby a evidenciu IS, ak to doteraz sro nemala. Zo začiatku to bola len jednoosobová sro, neskôr mal zamestnancov. Chcem to dať do poriadku. Da...
2 4
Má zriadovateľ právo žiadať od mzdárky výšku odmien všetkých zamestnancov? (26.01.17)
Dobrý deň, sme základná škola s právnou subjektivitou, má právo starosta žiadaťod mzdárky výšku odmien konkrétne všetkých zamestnancov za posledné 3 roky? a ešte bez vedomia riaditela? obec financuje...
1 1
Ochrana osobných údajov (28.12.16)
Zdravim kolegovia, prepracovavam "agendu ochrany osobnych udajov", neviete mi nahodou poradit, akym sposobom identifikujem informacny system? na skoleni nam skolitelka hovorila o tom, ze ak pride urad...
1 0
Ochrana osobných údajov (06.12.16)
Je porušením osobných údajov ak zamestnankyňa iného spolupracovníka - verejného činiteľa, ktorého platové triedy sú zverejnené na internete, povedala, že "táto trieda " mala zvýšenie o ...€? Neudáva...
1 0
Zasielanie výplaty na účet s uvedením mena a priezviska - ochrana OÚ (18.10.16)
Zamestnávateľ chce mať pri platbe na účet - výplata zamestnanca (mzda) doplnené aj meno a priezvisko zamestnanca. Nie je to v rozpore so zákonom o ochrane os.údajov?
Sleduj témy Ochrana osobných údajov
na hlavnej stránke Porada.sk