Zavrieť

Porady

Ochrana osobných údajov

Ochrana osobných údajov Synonymá: Ochrana udajov

Poz. avalik 19.05.2015: Popis témy nižšie nezodpovedá aktuálnemu zneniu zákona. Otázky a odpovede pred 15.4.2014 je potrebné si overiť aktuálnym znením zákona, prípadne na stránke Úradu na ochranu osobných údajov.

Ochrana osobných údajov od 1. 7. 2013 (Úplné znenie zákona)

Problematika ochrany osobných údajov bola prvýkrát upravená v slovenskom právnom poriadku zákonom č. 52/1998 Z. z. o ochrane osobných údajov v informačných systémoch , ktorý bol novelizovaný zákonom č. 241/2001 Z. z.

Zákonom č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov, ktorý nadobudol účinnosť od 1. septembra 2002, bol zrušený zákon č. 52/1998 Z. z. o ochrane osobných údajov v informačných systémoch v znení zákona č. 241/2001 Z. z.. Zákon č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov bol novelizovaný celkovo 3-krát. Posledná tzv. „euronovela“ (zákon č. 90/2005 Z. z.) nadobudla účinnosť dňa 1. mája 2005.

Národná rada Slovenskej republiky schválila 30. apríla 2013 nový zákon na ochranu osobných údajov zverejnený v zbierke zákonov pod číslom 122/2013 Z. z. (ďalej len „zákon“), ktorý nadobúda účinnosť 1. júla 2013. Novým zákonom sa ruší v súčasnosti platný zákon č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 428/2002 Z.z.“).

Právna úprava nového zákona nemení pôvodný zámer zákona č. 428/2002 Z.z., ktorý spočíva v poskytovaní ochrany prác fyzických osôb pri spracúvaní ich osobných údajov garantovaných Ústavou Slovenskej republiky.

Zákon č. 122/2013 Z. z. okrem prepracovania viacerých ustanovení súčasne platného zákona najmä:



  • spresňuje niektoré definície pojmov,
  • odstraňuje nejasnosti niektorých základných ustanovení, ktoré v aplikačnej praxi spôsobovali potrebu častého objasňovania,
  • zavádza prehľadnejšiu úpravu vzťahu prevádzkovateľa a sprostredkovateľa,
  • nanovo upravuje podmienky spracúvania biometrických údajov,
  • dopĺňa inštitút oprávnenej osoby,
  • zavádza novú úpravu podmienok na poverenie zodpovednej osoby, v rámci ktorých vyžaduje aj vykonanie skúšky zodpovednej osoby zo znalosti všeobecne záväzných právnych predpisov v oblasti ochrany osobných údajov,
  • poskytuje novú právnu úpravu podmienok prenosu osobných údajov do tretích krajín s primeranou/bez primeranej úrovne ochrany osobných údajov,
  • upravuje podmienky osobitnej registrácie, registrácie a evidencie informačných systémov,
  • zavádza sa obligatórne uloženie sankcie za porušenie zákona (t.j. ak dôjde k porušeniu zákona Úrad na ochranu osobných údajov SR (ďalej len: „Úrad“) uloží pokutu; text „môže uložiť pokutu“ sa nahrádza textom: „uloží pokutu“ .


Novinkou sú dva vykonávacie predpisy k novému zákonu, ktoré súčasný platný zákonnemá. Ide o všeobecne záväzné právne predpisy, ktoré ustanovujú


  • rozsah a dokumentáciu bezpečnostných opatrení a
  • podrobnosti o skúške fyzickej osoby na výkon funkcie zodpovednej osoby


Dôležité sú prechodné ustanovenia, ktoré upravujú lehoty v rámci ktorých je potrebné zosúladiť spracúvanie osobných údajov v informačných systémoch s podmienkami upravenými v novom zákone.

Prechodnými lehotami sú:


  • 6 mesiacov odo dňa účinnosti nového zákona (t.j. do 31. 12. 2013),
  • 9 mesiacov odo dňa účinnosti nového zákona (t.j. do 31. 3. 2014),
  • jeden rok odo dňa účinnosti nového zákona (t.j. do 30. 6. 2014).

Autor: JUDr. Monika Mosejová
Videoškolenie k novele zákona o ochrane osobných údajov
••• viac••• menej
1 2
Ochrana osobnych udajov _ zaznam z kontrol (07.07.17)
Mate prosim skusenosti so znamom z kontrol bezpecnostnej dokumentacie ? Je nejake usmernenie co ma obsahovat ? Prip. v akom rozsahu je zaznam postacujuci ? Vopred dakujem
1 2
Je nutná ochrana osobnýh udajov v pozicovni náradia? (03.07.17)
Sme s.r.o. a prevádzkujeme požičovňu náradia, kde pri zapožičaní uzatvárame zmluvu o prenájme prac. náradia podľa obč. zákonníka. V zmluve vypisujem meno, priezvisko, adresu, rod. číslo, Č. OP, telef...
1 6
čo robiť, keď zamestnávateľ zneužil moje meno? (01.07.17)
Zamestnávateľ bez toho, aby ma informoval, či požiadal o súhlas, podpísal mojim menom zverejnené odpovede v on-line poradni. Tieto sú však odborne nepresné, mierne zavádzajúce, a rozhodne s nimi nesú...
1 5
Ochrana osobných údajov - obecné noviny (21.06.17)
Dobrý deň, vedel by mi niekto poradiť/povedať, ako je to s ochranou osobných údajov? Jedná sa o informácie v obecných novinách, kde sa uvádzajú jubilanti, narodení a zosnulí. Nikde som sa však nedoč...
2 3
Ochrana osobných údajov - povinnosti (19.06.17)
Spoločnosť zaoberajúca sa predajom žalúzii vypracováva cenové ponuky, na ktoré klient poskytne meno + adresu ( niekedy je to TP, ale najčastejšie adresa stavby) a tel.číslo. Považujú sa tieto údaje ...
1 2
Zodpovedná osoba (14.06.17)
V zmysle novelizácie zákona č. 122/2013 o ochrane osobných údajov vraj prevádzkovateľ už nemusí poverovať zodpovednú osobu v rámci spracovania osobných údajov. Ak ju nepoverí, musí prevádzkovateľ ozná...
1 1
Oznámenie o doručení písomnosti- úradná tabuľa obce (05.06.17)
Na stránke obce som našla oznámenie o doručení písomnosti- úradná tabuľa. Jedná sa o upovedomenie o začatí exekúcie, kde sú uvedené všetky údaje,aj r.č.povinného - scan dokumentu. Je to v poriadku?
2 3
ochrana osobných údajov (29.05.17)
Dobry den, moja otazka znie, cez vikend sa stala nehoda ktorej som bol účastníkom, jeden novinár sa mi predstavil ako vyzetrovatel, pytal sa ma na okolnosti prípadu, a ked som zistil kto to je, poslal...
1 0
Ochrana osobných údajov (12.05.17)
Prosila by som o usmernenie tejto záležitosti z praxe: máme schválený Bezpečnostný projekt od 1.12.2013. Obsahuje rôzne prílohy a doložky, kde sa tiež má uviesť nejaký dátum. Neviem, či dátum na všet...
1 1
Ochrana osobných údajov v SVB a NP (23.05.17)
Zaujíma ma, či spoločenstvo vlastníkov bytov a NP je povinné mať vypracovaný bezpečnostný projekt na ochranu osobných údajov. Naše SVB a NP vedie iba jednoduché účtovníctvo, nevypláca žiadne mzdy či o...
1 10
Má vysoká škola nárok požadovať notársky overenú fotokópiu občianskeho preukazu? (15.05.17)
Chcela by som vedieť, či na to majú nárok. Vyžadujú to ako prílohu k prihláške na doktorandské štúdium, avšak notárka mi povedala, že je to zvláštne a veľmi ľahko zneužiteľné. Dakujem za Váš názor!
1 2
K čomu sa viaže súhlas dotknutej osoby? (18.04.17)
zdravim, neviem najst spravnu odpoved na otazku : Súhlas dotknutej osoby sa viaze na: a) spracovanie osobnych údajov na presne definovany ucel b) vseobecne využívanie osobnych udajov subjektom, ktorem...
2 1
IP adresa ako osobný údaj (21.03.17)
JUDr. Bános reportuje na svojom blogu o stanovisku Súdneho dvora EÚ a Pracovnej skupiny A29 WP (poradný orgán Európskej komisie pre oblasť ochrany osobných údajov): IP adresa je označená ako osobný úd...
1 1
Dohoda o PČ, VP - číslo OP (28.03.17)
Ahojte, máme taký kuriozny prípad, nového dohodára, ktorý odmieta dať číslo OP. Musí byť v dohode uvedené alebo nie? Dakujeem.
1 2
Ochrana osobných údajov (16.03.17)
Dobrý deň prosím Vás o radu ohľ. ochrany os. údajov. Sme stavebná firma kde osobné údaje sa používajú s poisťovňami, daň. úrad, exekútor , súdy, prac. zdrav. služba, školiace strediská a používame ...
Sleduj témy Ochrana osobných údajov
na hlavnej stránke Porada.sk