Zavrieť

Porady

Ochrana osobných údajov

Ochrana osobných údajov Synonymá: Ochrana udajov

Poz. avalik 19.05.2015: Popis témy nižšie nezodpovedá aktuálnemu zneniu zákona. Otázky a odpovede pred 15.4.2014 je potrebné si overiť aktuálnym znením zákona, prípadne na stránke Úradu na ochranu osobných údajov.

Ochrana osobných údajov od 1. 7. 2013 (Úplné znenie zákona)

Problematika ochrany osobných údajov bola prvýkrát upravená v slovenskom právnom poriadku zákonom č. 52/1998 Z. z. o ochrane osobných údajov v informačných systémoch , ktorý bol novelizovaný zákonom č. 241/2001 Z. z.

Zákonom č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov, ktorý nadobudol účinnosť od 1. septembra 2002, bol zrušený zákon č. 52/1998 Z. z. o ochrane osobných údajov v informačných systémoch v znení zákona č. 241/2001 Z. z.. Zákon č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov bol novelizovaný celkovo 3-krát. Posledná tzv. „euronovela“ (zákon č. 90/2005 Z. z.) nadobudla účinnosť dňa 1. mája 2005.

Národná rada Slovenskej republiky schválila 30. apríla 2013 nový zákon na ochranu osobných údajov zverejnený v zbierke zákonov pod číslom 122/2013 Z. z. (ďalej len „zákon“), ktorý nadobúda účinnosť 1. júla 2013. Novým zákonom sa ruší v súčasnosti platný zákon č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 428/2002 Z.z.“).

Právna úprava nového zákona nemení pôvodný zámer zákona č. 428/2002 Z.z., ktorý spočíva v poskytovaní ochrany prác fyzických osôb pri spracúvaní ich osobných údajov garantovaných Ústavou Slovenskej republiky.

Zákon č. 122/2013 Z. z. okrem prepracovania viacerých ustanovení súčasne platného zákona najmä:



  • spresňuje niektoré definície pojmov,
  • odstraňuje nejasnosti niektorých základných ustanovení, ktoré v aplikačnej praxi spôsobovali potrebu častého objasňovania,
  • zavádza prehľadnejšiu úpravu vzťahu prevádzkovateľa a sprostredkovateľa,
  • nanovo upravuje podmienky spracúvania biometrických údajov,
  • dopĺňa inštitút oprávnenej osoby,
  • zavádza novú úpravu podmienok na poverenie zodpovednej osoby, v rámci ktorých vyžaduje aj vykonanie skúšky zodpovednej osoby zo znalosti všeobecne záväzných právnych predpisov v oblasti ochrany osobných údajov,
  • poskytuje novú právnu úpravu podmienok prenosu osobných údajov do tretích krajín s primeranou/bez primeranej úrovne ochrany osobných údajov,
  • upravuje podmienky osobitnej registrácie, registrácie a evidencie informačných systémov,
  • zavádza sa obligatórne uloženie sankcie za porušenie zákona (t.j. ak dôjde k porušeniu zákona Úrad na ochranu osobných údajov SR (ďalej len: „Úrad“) uloží pokutu; text „môže uložiť pokutu“ sa nahrádza textom: „uloží pokutu“ .


Novinkou sú dva vykonávacie predpisy k novému zákonu, ktoré súčasný platný zákonnemá. Ide o všeobecne záväzné právne predpisy, ktoré ustanovujú


  • rozsah a dokumentáciu bezpečnostných opatrení a
  • podrobnosti o skúške fyzickej osoby na výkon funkcie zodpovednej osoby


Dôležité sú prechodné ustanovenia, ktoré upravujú lehoty v rámci ktorých je potrebné zosúladiť spracúvanie osobných údajov v informačných systémoch s podmienkami upravenými v novom zákone.

Prechodnými lehotami sú:


  • 6 mesiacov odo dňa účinnosti nového zákona (t.j. do 31. 12. 2013),
  • 9 mesiacov odo dňa účinnosti nového zákona (t.j. do 31. 3. 2014),
  • jeden rok odo dňa účinnosti nového zákona (t.j. do 30. 6. 2014).

Autor: JUDr. Monika Mosejová
Videoškolenie k novele zákona o ochrane osobných údajov
••• viac••• menej
1 0
Nastavenie kamery v Skype (17.07.20)
Ahojte mám prosbičku : V zozname nastavení Windows v časti ochrana osobných údajov - kamera sa v zozname povolení kamery nenachádza aplikácia Skype a preto ju v Skype nie je vidno. Ako dostať Skype do...
2 11
meno na zvonceku - osobny udaj? (21.01.20)
ahoj, sporim sa so spravcom bytoveho domu o odstranenie svojho mena na vonkajsich zvoncekoch. mam na vymazanie nejake pravo, napr. podla zakona o ochrane osobnych udajov? znami vedia kod zvonceka, cud...
1 1
ochrana osobných údajov (29.06.19)
týka sa sťahovanie fotiek z iných verejných web stránok a pridávanie na firemnú facebook stránku zákona o ochrane osobných údajov?
1 3
Ako vyriešiť GDPR - vymaz osobnych udajov . (20.06.19)
Prosim o radu, ci je mozne poziadat byvaleho zamestnavatela o vymaz mojich udajov, t.j. mena a priezviska. Ked napisem svoje meno do google prehladavaca, objavi sa pri byvalom zamestnavatelovi. Co mn...
1 1
Ako v spolupráci s Clickbank splniť náležitosti GDPR? (17.06.19)
Je možné používať affiliate stránky ako napr. Clickbank a zároveň splniť náležitosti GDPR? Podľa podmienok GDPR je nutné s nimi uzatvoriť spracovateľskú zmluvu a zaujímalo by ma, či v spolupráci s aff...
1 0
GDPR - poskytovanie údajov tretím stranám. (14.02.19)
Dobrý deň, chcem sa opýtať či niekto nemá skúsenosť ako je to s poskytovaním údajov tretím stranám. Správca chce poskytnúť telefónne číslo zástupcu vlastníkom právnickej spoločnosti, ktorá bude vykoná...
1 0
GDPR prenájom (07.05.19)
Dobrý deň. Vedeli by ste mi poradiť, ktoré osobné údaje druhej osoby by mohli este figurovať na nájomnej zmluve?? Prípadne uviest vzor. Dakujem
1 4
GDPR a účtovníctvo (14.06.19)
Ahojte, ako postupujete, ak zákazník FO si vyžiada podľa GDPR vymazať osobné údaje? Čo s vystavenou objednávkou a faktúrou v účtovnom systéme? Rozumiem, že má podľa GDPR tzv. právo zabudnutia osobný...
2 0
Ochrana osobných údajov - občianske združenie (06.06.19)
Zdravím všetkých! Chcela by som spýtať či je v poriadku keď MV SR žiada od občianskeho združenia dokladovanie štatutárov / to je v zákone a v poriadku/ ale aj s dátumom narodenia a rodným číslom každé...
1 0
Ochrana osobných údajov (27.03.19)
Prosím Vás je tu niekto zo školy? Ako máte naformulovaný súhlas zákonného zástupcu na zverejňovanie fotiek, videi na webe, po dobu štúdia na ZŠ? A potom mažete fotky, alebo pýtate nový súhlas?ˇ Ďakuj...
1 6
Ochrana osobnych udajov je na mieste v mojom pripade? (13.12.18)
Dobry den, potrebujem identifikovat vlastnika pody na LV, ktory vsak nema udaje ani o narodeni, ani o umrti. Na obci matrika nevedeli mi pomoct, take priezvisko, ako hladam je v dotknutej obci mnohopo...
1 7
GDPR-Školenie oprávnených osôb, musí sa obnovovať? (07.11.18)
Popis problému: vo firme zabezpečuje všetko okolo GDPR externá spoločnosť. Prebehlo všetko, čo súvisí s kontrolou, školením atď.- všetko v mesiaci jún 2018. Zároveň zástupcovia externej spoločnosti oz...
2 9
GDPR SPAM variaflex (04.11.18)
Máte skúsenosti s touto firmou? https://www.variaflex.sk/gdpr Využíva od nich niekto tieto GDPR služby? Chodia aj vám tieto reklamy? Čo hovoríte na ponuku obchádzania zákona antidatovaním? Od má...
4 0
Zákonník práce, § 75 Pracovný posudok a potvrdenie o zamestnaní DRAK (08.04.12)
Pracovný posudok Pracovným posudkom sú všetky písomnosti týkajúce sa hodnotenia práce zamestnanca, jeho kvalifikácie, schopností a ďalších skutočností, ktoré majú vzťah k výkonu práce. Na druhej stra...

...a, keď sa o ich obsahu dozvedel, na súde, aby bol zamestnávateľ zaviazaný primerane ich upraviť. Ochrana osobných údajov zamestnanca Iné informácie o zamestnancovi je zamestnávateľ oprávnený podáv...
1 7
Ochrana osobných údajov. (18.10.18)
Ahojte poraďáci. Chcem sa opýtať, je v súlade so zákonom ak banka v sms správe o pohybe na účte uvádza aj zostatok účtu? Operátor tým dostáva ďaľšie údaje o mne, ktoré by som mu inak neposkytla.
Sleduj témy Ochrana osobných údajov
na hlavnej stránke Porada.sk