Koco23
27.04.15,22:14
Dobrý deň,
chcem sa opýtať, či môže sused prekryť malý potok zvrchu betónovými panelmi a na ne nanosiť hlinu s tým, že to bude súčasť jeho pozemkov ako záhrada? Čo v prípade záplav? Voda z potoka sa tam zdržiava, nánosy končia prevažne na našom pozemku atď. Dokonca na konci prehradenia si spravil tzv. hrádzu (čiže priestor prietoku je ešte menší), aby si mohol svoje pozemky polievať... Potok patrí obci, nie vodným tokom, prípadne ho má asi obec vo svojej správe od vodných tokov, bližšie info získate aj náhľadom mapky v prílohe... potok-modrý, sused vlastni všetko čo je fialové, čierne čiary nad potokom sú akože panely a náš pozemok je nad ním farebne odlíšený zelenou... Doplnenie otázky: Môže obec vydať povolenie na niečo také? Môžem si potom ja spraviť plot popri brehu potoka formou zvýšenia koryta, resp. brehu, aby v prípade veľkej vody sa nevylievala na náš pozemok? Čo môžem robiť?
Tie panely chcel dať až po svoj druhý pozemok vyššie, ale akosi sa nám podarilo tomu zabrániť, keďže to už riešili stroje cez náš pozemok, sme ich vyhodili odťiaľ...V podstate ide o to, že z dvoch pozemkov (ktoré mu rozdeľuje potok) chce mať jeden a dokonca ich spojiť ešte s tým tretím... Naposledy, keď bola veľká voda, tak nezaplavilo pozemok len nám, ale aj susedom nižšie...

Ďakujem pekne.
Peggynka
28.04.15,04:35
V žiadnom prípade nemôže.Ak by mu to z nejakého dôvodu (neznalosť zákona !) dovolila obec (ktorá má potok v správe od správcu toku),tak Zákon o vodách to neumožňuje.§50 tohto zákona:
1) Vlastník pobrežného pozemku je povinný
a) umožniť správcovi vodného toku výkon jeho oprávnenia,
b) dbať o ochranu vôd a zdržať sa činností, ktoré môžu ovplyvniť prirodzený režim vôd vo vodnom toku, znečistiť vodu alebo inak ohroziť jej kvalitu, znemožniť alebo sťažiť riadnu prevádzku a údržbu vodného toku a s ním súvisiacich vodných stavieb
...
(4) Ak ide o pobrežný pozemok pri drobnom vodnom toku, je jeho vlastník povinný udržiavať breh v takom stave, aby sa netvorili prekážky, ktoré bránia nehatenému odtoku vody, sťažujú alebo znemožňujú prístup k vodnému toku alebo podporujú usadzovanie plavenín alebo ukladanie splavenín.

Odporúčam naštudovať tento zákon a obrátiť sa písomne na správcu toku (povodie):
http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/vodny-zakon/
Čo sa týka tvojej úpravy,pri drobných vodných tokoch musíš nechať 5m priestor od toku kvôli prístupu techniky v prípade záplav atď. (je to v tom zákone).Doporučovala by som ti pofotiť terajší stav a máš možnosť ešte v rámci Zákona o slobodnom prístupe k informáciám,požiadať písomne obec,či bolo vydané z ich strany povolenie na úpravu pre suseda a potom to riešiť v zmysle Zákona o vodách.