Brčo
23.08.10,20:43
To je ta klasicka dvojpodlazna kocka? To bolo tusim statne nariadene a dnes to nikto nechce, to su tusim najlacnejsie domy.
Tatko ma tiez taky,staval 82-84.Chcel len prizemny stvorec a sedlovu strechu-nepovoli mu,musel ist hore na poschodie.Sused staval 86-88 chcel kocku s rovnou strechou-nepovolili mu,musel mat sedlovu:eek: ...To bola trochu ina doba :confused:
magor12
23.08.10,19:09
To je ta klasicka dvojpodlazna kocka? To bolo tusim statne nariadene a dnes to nikto nechce, to su tusim najlacnejsie domy.

je to ako dve kocky vedla seba.Ani neviem čo s takym domom ked rodičia už nebudu,ja to nechcem brat takisto a kto to kúpi?
marleau
25.08.10,10:12
Aj náš rodičovský dom je tak "šťastne" riešený,chodba a predsieň majú spolu 25 m2 a o len na jednom podlaží.Moja izba mala 2,8 x 2,3 m.Nosné múry nepohneš.Priečok tam je minimum.Z dreva si prerobíš dispozíciu rýchlejšie,lacnejšie,"čistejšie" a možeš manipulovať aj s nosným systémom (opatrne).Toto je pednosť do budúcna.Životnosti sa ja nebojím,tá vydrží dlhšie ako móda alebo potreby dedičov...
Kes0
27.10.10,19:08
ak by mal niekto zaujem sledovat vystavbu montovaneho domu zacal som blog o vystavbe. Zatial sa len borime so zakladovou doskou. Viac info najdete na blogu http://montovanydom.wordpress.com/
220870
28.10.10,03:42
Prečo to šalujete ?veď tá práca vrátane dreva vyjde drahšie ako betón.Jednú dobrú radu.Platňa pod montovaný dom musí byť na 1000% rovná.Pokiaľ nebude nedovoľte im stavať.
marleau
28.10.10,05:13
Prečo to šalujete ?veď tá práca vrátane dreva vyjde drahšie ako betón.Jednú dobrú radu.Platňa pod montovaný dom musí byť na 1000% rovná.Pokiaľ nebude nedovoľte im stavať.
Už som robil v Rusku aj so 7-centimetrovým rozdielom...
fedo78
28.10.10,06:02
Dneska sa stavajú bungalovy o rozlohe väčšieho 3-izbového bytu.

Stavba bungalovu zhltne nenormálne množstvo peňazí , riešia sa pri vystavbe tie isté problémy ako pri poschodovom dome,

a úžitková hodnota bungalovu je nízka,

ľudia , čo tam musia bývať nemajú ani kde čo odložiť...
Stačí navýšiť rozpočet o 20 % a miesto tesného bungalovu, mohli mať postavený riadny dom s obytným podkrovím.

A čo, keď sa mi poschodový nepáči? Ja som vždy chcel bungalov, postavil som ho a iný by som nechcel. Toto je vec vkusu a osobných preferencií.
Úžitkovú hodnotu mám takú, akú som si navrhol a nemyslím si, že by bola nízka. Poznám troch ľudí, ktorí stavali súčasne so mnou poschodové domy, dvaja z nich by mali radšej bungalov.

Nehovorím, že bungalov je lepší, ale nemám rád, ak mi niekto podsúva názor, že som dilino a postavil som bungalov a pritom som mohol mať poschodový.
Kes0
05.11.10,21:25
Prečo to šalujete ?veď tá práca vrátane dreva vyjde drahšie ako betón.Jednú dobrú radu.Platňa pod montovaný dom musí byť na 1000% rovná.Pokiaľ nebude nedovoľte im stavať.

priznám sa, že nerozumiem otázke. ako by sme potom ten betón udržali v tej forme ako chceme ?
O náročnosti na presnosť sme počuli a robili sme všetko pre to aby bola doska presná. Žiaľ na jednom mieste celkom dosť pohlo zapaženie, uvidíme čo nám povie firma pri preberaní dosky.
Cyros
28.11.10,14:43
Bývam v montovanom dome už druhý rok a nemenil by som. Pri 130 m2 podlahovej plochy spotrebujem za rok len 900 m3 plynu. Kurenie ma tak vyjde ročne do 15 tis. Sk a to vratane ohrevu teplej vody. Celkove naklady na byvanie vratene smeti, elektriky, kablovky, internetu, vody do 100 EUR/mesiac. Cena za vystavbu porovnatelna s murovanym domom, stahovali sme sa presne pol roka od zacatia vystavby. Byva sa super a az na par malickosti by som nemenil vobec nic. Co sa tyka tej zivotnosti, firma co stavala udava 50 rokov bez nutnosti rekonstrukcie. Myslim, ze po 50 rokov je treba rekonstruovat aj murovany dom. Inak kolegyna byva v montovanom dome starom vyse 50 rokov a velmi si pochvaluje. A to su dnes uplne ine stavebne materialy. Co sa tyka tej akumulacie tepla to je dvojsecna zbran. Je pravda, ze teplo v stenach zostava, ale tie steny je treba najskor vykurit a pri vychladnutom dome to trva cele hodiny. V montovanom dome je teplo hned - pokial su radiatory. Ja mam akumulaciu vyriesenu podlahovym kurenim na oboch podlaziach. Betonovy poter na podlahovke drzi teplo dostatocne, takze aj ked sa vetrá tak teplo neujde. A vypinat podlahovku na noc je blbost, mam len znizenu teplotu.
Cyros
28.11.10,14:48
Ak Vám to pomôže prikladám link na priebeh výstavby môjho montovaného domu:
http://picasaweb.google.com/mirosabo.com
marleau
28.11.10,15:24
Veľmi ma zaujímajú tie maličkosti.
mendo933
28.11.10,15:54
ked to nieje tajne tak kolko stala hruba stavba bez okien?(zaklady,steny,strop,komplet strecha, zastavana plocha, cena za material aj s robotou a mechanizmami)
hipi
29.11.10,06:55
Cyros ja som sa u montovaneho domu vzdy bal ist do poschodoveho.,....nepaci sa mi drevena podlaha na prvom poschodi. Zil som 6 rokov v usa, tam maju iba montovane domy, ale tie poschodove strasne vrzgaju a pocut kazdy krok na poschodi....
Ja mam montovany dom tiez, ale iba bungalov. Siel som do toho, lebo som nasiel firmu, ktora mi postavoila bungalov, pricom murovany svojpomocne za tu istu cenu by som musel stavat poschodovy. Spotrebu prvy rok som mal 1300m3, druhy rok ocakavam nizsie, cca 1100-1200m3(bungalov a este k tomu do L ma vyssie naroky na energie ako poschodovy.)

Ohladom xivotnosti, v usa stavaju menej kvalitne montovane domy, napriek tomu su tam aj 200 rocne domy(napr new orleans, tam su ich cele ulice).
Nikto ale ani neckaa, ze to tolko vydrzi, nase deti tie domy aj tak zvalia a postavia podla standartov v buducnosti. Staci sa len pozriet, ako sa my spravame k domom postavenych v 70tych rokoch.... Najhorsie je stavat dom pre navstevu a pre deti...
Cyros
29.11.10,17:48
Tie maličkosti čo som spomínal nesúvisia s diskusiou murovaný/montovaný dom. Väčšina vyplynula najmä z toho, že som nenechal robiť jednu firmu všetko na kĺúč, ale viaceré veci som realizoval svojpomocne, alebo cez iné-lacnejšie firmy (okná, kúrenie, voda, obklady, dlažby, podlahy...). Ťažko bolo potom ustriehnúť koordináciu, najmä keď človek nemôže tráviť na stavbe celé dni. Vodári napríklad ťahali rúry na poschodie pol metra ďalej ako mali (nechávali viac miesta než bolo nutné na budúci komín). Kôli tomu som musel zháňať podstatne menšiu vaňu ako som plánoval. Dvierka na vymetanie komína sú za kotlom. Ak by som chcel vymetať komín tak treba kompletne odstrojiť a odsunúť kotol. Tí čo stavali komín si vraj mysleli, že kotol bude závesný..., boky spodného schodiska nie sú dizajnovo ako by som si to predstavoval, partia čo robila špalety okolo okien vytiahla oknárovi spodné umelé podkladové klíny, kôli čomu klesli všetky balkónove dvere a ťažko sa teraz zatvárajú, sadrokartónari narobili mnohé kixy, ktoré museli potom prerábať, elektrikára som vyplatil skôr ako dokončil všetko čo mal a tak doteraz ani po 2 rokoch nemám dorobené popisky rozvádzača, zalištované káble na povale...
Cyros
29.11.10,18:02
Cenu hrubej stavby u domu čo som staval nie je možné porovnávať s cenou hrubej stavby u murovaného domu. Montáž stien oboch podlaží trvala 1 deň, druhý deň robili krov, tretí deń sa kládli škridle. Lenže steny domu, ktoré sa montovali v prvý deň pozostávali už aj z vnútorných sadrokartónov (fermacelu), boli už zateplené 8 cm polystyrénom na ktorom bola už zasieťkovaná hrubá omietka. To sú všetko veci, ktoré sa u murovaného domu do hrubej stavby nerátajú, ja som ich však mal v cene "hrubej stavby". Oni potom už len zvnútra ten fermacel vybrúsili, vymaĺovali a na vonkajšiu hrubú omietku naniesli len farebnú finálnu.
Ale náklady mám spočítané veĺmi podrobne do poslednej koruny. U "hrubej stavby" to bolo nasledovne:
Základy: 266 000 Sk
Obvodové steny: 646 000 Sk
Priečky: 204 000 Sk
Strop nad prízemím: 193 000 Sk
Strešná konštrukcia: 258 000 Sk
Strešná krytina: 115 000 Sk
Komín: 74 000 Sk

Základy sa dali urobiť aj lacnejšie (mal som aj ponuky pod 200 tis. Sk), ale nechcel som aby sa firma vyhovárala na inú firmu v prípade problémov so statikou, prasklín a pod. Preto som to dal robiť radšej firme čo montovala.
Cyros
29.11.10,18:06
Ja nemám žiadne problémy s vrzganim stropu pri chôdzi na poschodí. Je to hlavne preto, že na drevenom strope mám podlahové kúrenie uložené v polystyrénových systémových doskách) a na tom je vrstva tuším 8 cm betónového poteru. Ten betón tlmí kroky veĺmi dobre. Podlahové kúrenie vrelo odporúčam, je to super vec jednak z dôvodu úspor na teple (v kombinácii s kvalitným kondenzačným kotlom) a potom aj tepelnej pohody.
Cyros
29.11.10,18:22
Ešte jedna vec, ktorú som nespomínal. Ja som sa pre montovaný dom rozhodol hlavne z toho dôvodu, že firmy stavajúce murované domy na kĺúč (mal som i také ponuky a cena vychádzala cca rovnako) mi neboli schopné garantovať pevnú cenu. Takúto pevnú cenu som však dostal na montovaný dom a môžem potvrdiť že bola dodržaná na chlp (okrem veci čo som dodatočne povymýšĺal). Nie je totiž nič horšie, ako keď si vezmete hypotéku, urobíte si rozpočet a zrazu firma po pol roku výstavby začne argumentovať nárastom ceny stavebných materiálov a požaduje ďalších 500 tis. Sk. Vezmete si na to ďalšiu hypotéku ??? A toto sa naozaj pri murovaných domoch deje (viacerí čo stavali s firmou ES môžu potvrdiť). To bol môj hlavný argument a ostatné výhody montovaného domu som tak na vlastnej koži ocenil až následne. Z tých najdôležitejších spomeniem: krátka (3-6 mesiacov), čistá a suchá výstavba bez bordelu na pozemku, tenké steny vďaka ktorým som získal 10m2 vnútornej podlahovej plochy navyše oproti rovnakému murovanému domu. Tie tenké (23 cm) obvodové steny majú zároveń vynikajúce izolačné vlastnosti a náklady na kúrenie sú smiešne i v porovnaní s 3-izbovým panelákovým bytom (skladba steny: 12 cm minerálna vlna, 8 cm polystyrén, 1,25 cm fermacel, 1,2 cm OSB doska, tmel, sklotex.tkanina, omietka).
marleau
29.11.10,19:03
Cyros ja som sa u montovaneho domu vzdy bal ist do poschodoveho.,....nepaci sa mi drevena podlaha na prvom poschodi. Zil som 6 rokov v usa, tam maju iba montovane domy, ale tie poschodove strasne vrzgaju a pocut kazdy krok na poschodi....
Ja mam montovany dom tiez, ale iba bungalov. Siel som do toho, lebo som nasiel firmu, ktora mi postavoila bungalov, pricom murovany svojpomocne za tu istu cenu by som musel stavat poschodovy. Spotrebu prvy rok som mal 1300m3, druhy rok ocakavam nizsie, cca 1100-1200m3(bungalov a este k tomu do L ma vyssie naroky na energie ako poschodovy.)

Ohladom xivotnosti, v usa stavaju menej kvalitne montovane domy, napriek tomu su tam aj 200 rocne domy(napr new orleans, tam su ich cele ulice).
Nikto ale ani neckaa, ze to tolko vydrzi, nase deti tie domy aj tak zvalia a postavia podla standartov v buducnosti. Staci sa len pozriet, ako sa my spravame k domom postavenych v 70tych rokoch.... Najhorsie je stavat dom pre navstevu a pre deti...
Americké domy možno vŕzgajú,lebo sú to bučory,ktoré vezme silnejší vietor.Ja ti garantujem pevnosť aj pri zemetrasení.
Cyros
21.12.10,12:06
Ahojte,
robil som výpočet nákladov na bývanie podľa stavu meračov k 19.12.2010.
Minuloročná zima bola dlhá a tuhá aj tohoročná nastúpila neobvykle skoro.
Odzrkadlilo sa to na zvýšenej spotrebe za plyn (1100 m3 oproti 905 m3, čo
bolo rok predtým). Ale aj tak myslím, že super.
Skutočné mesačné náklady na bývanie (bez poistenia a obecnej dane) nám
teraz vychádzajú:
48 EUR - plyn (kúrenie+ohrev TÚV)
28 EUR - elektrika
10 EUR - vodné, stočné
9,00 EUR - internet
3,50 EUR - káblovka
4,64 EUR - koncesionárske poplatky
1,66 EUR - odvoz smeti
-----------------------------------
Spolu: 105 EUR/mesiac
maryrych
28.01.11,19:32
skoro kazda firma pouziva polystyren.preco nepouzivaju na zateplenie napr.rockwool alebo nenahradia osb z vnutornej(interier) strany z dreva(skarovka) predsa je nejaka volba vyberu materialov.aj z vonkajsej strany sa da pouzit drevo.
Ildi_interier
30.01.11,19:55
rozhodne si trafila do čierneho...montovaný dom má cirka polovice životnosti murovaného
hipi
30.01.11,22:29
rozhodne si trafila do čierneho...montovaný dom má cirka polovice životnosti murovaného


ak ta mam zobrat za slovo tak ok, 400 rokov vs 200 rokov... to nikoho asi nemusi trapit... BTW, panelak ma len 70 rokov a vidis, rekonstrukciami sa da zivotnost pekne predlzit. Zaoberat sa zavotnostou u domov je zbytocne, kedze na generalnu rekonstrukciu(ktora predlzi zivotnost domu) sa najde skor vela inych dovodov, ako moralna zastaralost, energeticka narocnost, pristavby atd...
hipi
30.01.11,22:35
Ahojte,
robil som výpočet nákladov na bývanie podľa stavu meračov k 19.12.2010.
Minuloročná zima bola dlhá a tuhá aj tohoročná nastúpila neobvykle skoro.
Odzrkadlilo sa to na zvýšenej spotrebe za plyn (1100 m3 oproti 905 m3, čo
bolo rok predtým). Ale aj tak myslím, že super.
Skutočné mesačné náklady na bývanie (bez poistenia a obecnej dane) nám
teraz vychádzajú:
48 EUR - plyn (kúrenie+ohrev TÚV)
28 EUR - elektrika
10 EUR - vodné, stočné
9,00 EUR - internet
3,50 EUR - káblovka
4,64 EUR - koncesionárske poplatky
1,66 EUR - odvoz smeti
-----------------------------------
Spolu: 105 EUR/mesiac


Cyros, ja mam trochu vyssie naklady, dom ma 137m2

55 EUR - plyn (kúrenie+ohrev TÚV)
32 EUR - elektrika
12 EUR - vodné, stočné
4 EUR - odvoz smeti
-----------------------------------
Spolu: 103 EUR/mesiac + 20 internet

Na 1izbovy byt 39m2 v dubravke mam naklady bez kablovky a internetu, na druhej strane aj s fondom oprav cca 160eur/mesiac.

Koli teplemu januaru(spotreba 165m3 plynu-predpokladana bola200m3) budem mat spotrebu dalsi rok okolo 1000m3. Ak este odstranim systemove chyby, tak pojde este dole.
Matty1
20.02.11,17:10
Podľa mňa má najdlhšiu životnosť z montovaného domu základová platňa.Životnosť domu (v obývateľnom stave) odhadujem tak na 20-30 rokov.
alltracboy
20.02.11,17:21
Americké domy možno vŕzgajú,lebo sú to bučory,ktoré vezme silnejší vietor.Ja ti garantujem pevnosť aj pri zemetrasení.
daj na svoj drevodom kanadsky sindel a poleti tak dobre ako ten americky dom.
Ferdosondo
21.02.11,05:51
Cyros píšeš, že panely sú už aj s vnútorným SDK. Ako sú riešené rozvody vody, elektrika, odpad. To je už tiež pripravené a naťahané v paneloch? Asi nie, to by bolo dosť komplikované. Ako sa to potom robí?
tommi_d
21.02.11,05:58
Podľa mňa má najdlhšiu životnosť z montovaného domu základová platňa.Životnosť domu (v obývateľnom stave) odhadujem tak na 20-30 rokov.

Božííínku ďaľší "odborník"
marleau
21.02.11,06:50
Podľa mňa má najdlhšiu životnosť z montovaného domu základová platňa.Životnosť domu (v obývateľnom stave) odhadujem tak na 20-30 rokov.
A ty vieš o drevostavbách asi toľko ako ja o rodinnom živote náčelníka neobjaveného kmeňa v Papue-Novej Guinei.

Ty odborník:po 20-30 rokoch sa čo stane???Napíš,keď máš skúsenosti.Alebo len provokuješ,amatér.
marleau
21.02.11,06:53
Cyros píšeš, že panely sú už aj s vnútorným SDK. Ako sú riešené rozvody vody, elektrika, odpad. To je už tiež pripravené a naťahané v paneloch? Asi nie, to by bolo dosť komplikované. Ako sa to potom robí?
Elektrika sa dá do vopred pripravených chráničiek,voda sa robí trošku ináč.
Ja nie som zástancom toho,že na stavbu príde panel aj s nalepeným zatepľovákom a sadrokartónom z interiérovej strany.Dokonca v poslednej dobe ľudia nechcú hneď ani zatvorenú stenu.
Ferdosondo
21.02.11,07:05
Elektrika sa dá do vopred pripravených chráničiek,voda sa robí trošku ináč.


Takže ak chce niekto počas stavby zmeny v elektrike, čo je dosť častá záležitosť, tak je to dosť problém predpokladám. týka sa to hlavne takých miestností, ako sú kúpelne a kuchyňa.

Čo znamená, že voda sa robí trošku ináč? A odpad?
Matty1
21.02.11,09:13
Stačí vidieť ako sa to robí a normálny človek asi pochopí.Predpokladám, že ho máš postavený a pomaly ti to dochádza.Drevo je super stavebný materiál ale pokiaľ ide o zrubové konštrukcie, tam je to OK ale toto je dom do usa, keď ho zoberie vietor zbúchaš nový.Na slovenské pomery je to hlúposť, ibaže by stál tretinu z murovaného.
alltracboy
21.02.11,09:39
pokial sa robi z eurohranolov tak to moze byt ok, ale z cerstveho dreva by som drevodom nechcel. Teraz som dotahoval sroby na pomurnici. Bohvie ako su na tom vaznikove krovy co su skrutkovane, ved tam musi byt kazdy spoj povoleny po case.
Kes0
23.02.11,18:36
Cyros píšeš, že panely sú už aj s vnútorným SDK. Ako sú riešené rozvody vody, elektrika, odpad. To je už tiež pripravené a naťahané v paneloch? Asi nie, to by bolo dosť komplikované. Ako sa to potom robí?

Dom ktory my staviame moze mat pripravu aj na rozvody vody a elektriky. Robia to rakusania. Ja som si to nedal a to z dvoch dovodov.
1. rakusania maju trosku ine zvyky pri rozvodoch vody (napr. do vane omnoho vyssie bateria, ine typy atd) tak sa to bude robit priamo na stavbe
2. elektricke rozvody preto nie, lebo som sam este nevedel na 100% co kde chcem a chlapi co budu robit elektriku vraveli ze im je lahsie spravit nove ako zakryvat stare.
pre info fotky z montaze domu na http://montovanydom.wordpress.com/2011/02/22/22-02-den-d-zaciname-montovat/
Ferdosondo
24.02.11,06:07
Dom ktory my staviame moze mat pripravu aj na rozvody vody a elektriky. Robia to rakusania. Ja som si to nedal a to z dvoch dovodov.
1. rakusania maju trosku ine zvyky pri rozvodoch vody (napr. do vane omnoho vyssie bateria, ine typy atd) tak sa to bude robit priamo na stavbe
2. elektricke rozvody preto nie, lebo som sam este nevedel na 100% co kde chcem a chlapi co budu robit elektriku vraveli ze im je lahsie spravit nove ako zakryvat stare.
pre info fotky z montaze domu na http://montovanydom.wordpress.com/2011/02/22/22-02-den-d-zaciname-montovat/
Presne to som mal na mysli. Ako sa montujú do už hotových stien inštalácie? Aj keď sme tu už mali odborníkov na zemetrasenie, požiare, povodne a iné katastrofy pri montovaných domoch, na toto mi nevedeli dať odpoveď.
Lenže pri tomto spôsobe vyvstáva jedna otázka. Pod SDK je parozábrana a tá bude pri inštaláciách cca 100x prerušená (len u elektriky je to 100 a viac metrov kábla vedeného v stene). Tu mám veľké obavy ako dopadne tepelná izolácia, keď vieme , že aj malé percento vlhkosti podstatne zhoršuje jej tepelnoizolačné vlastnosti.
Tá drevená konštrukcia je aj ošetrená proti škodcom a vlhkosti?
marleau
24.02.11,10:19
Presne to som mal na mysli. Ako sa montujú do už hotových stien inštalácie? Aj keď sme tu už mali odborníkov na zemetrasenie, požiare, povodne a iné katastrofy pri montovaných domoch, na toto mi nevedeli dať odpoveď.
Lenže pri tomto spôsobe vyvstáva jedna otázka. Pod SDK je parozábrana a tá bude pri inštaláciách cca 100x prerušená (len u elektriky je to 100 a viac metrov kábla vedeného v stene). Tu mám veľké obavy ako dopadne tepelná izolácia, keď vieme , že aj malé percento vlhkosti podstatne zhoršuje jej tepelnoizolačné vlastnosti.
Tá drevená konštrukcia je aj ošetrená proti škodcom a vlhkosti?
Odborník,dnes som sa vrátil z Ríma,kde som odovzdal úspešne dokončený dom do užívania,preto som nepísal.Všetko,čo sa pýtaš máme vyriešené.
ROZHODOL SOM SA VŠAK VIAC NEPÍSAŤ NA TÚTO TÉMU.
Ferdosondo
24.02.11,11:54
Ešteže to máte vyriešené. Takže som sa zase nič nedozvedel. Asi sa budem musieť obrátiť na niekoho, kto tomu naozaj rozumie.
alltracboy
24.02.11,12:22
mozno preto stavia hlavne v zahranici, lebo tam je to tym ludom u prdeli, a su radi ze byvaju. Tu do toho ludia moc rypu a know how je know how. Celkovo od marelau tazko najdes akukolvek radu.. iba ze jeho drevodomy su najlespie a nemaju chybu. Mam taky pocit ze niektori ludia si sem chodia len robit reklamu, ohovorit druhych a moc nepustat rozumy.. co aj chapem celkom. Je to ako s vyvyjacom vodiku.. kazdy pise ze mu to ide, ale nikto nepovie ako to dosiahol, aby sa na jeho snahe nedajboze niekto neprizivil.
brumteles
24.02.11,12:24
Presne to som mal na mysli. Ako sa montujú do už hotových stien inštalácie? Aj keď sme tu už mali odborníkov na zemetrasenie, požiare, povodne a iné katastrofy pri montovaných domoch, na toto mi nevedeli dať odpoveď.
Lenže pri tomto spôsobe vyvstáva jedna otázka. Pod SDK je parozábrana a tá bude pri inštaláciách cca 100x prerušená (len u elektriky je to 100 a viac metrov kábla vedeného v stene). Tu mám veľké obavy ako dopadne tepelná izolácia, keď vieme , že aj malé percento vlhkosti podstatne zhoršuje jej tepelnoizolačné vlastnosti.
Tá drevená konštrukcia je aj ošetrená proti škodcom a vlhkosti?
Zvyčajne sa z vnútornej strany vonkajších stien (a stropov) SDK predsadzuje (cca o 6 cm - na hlinníkových profiloch). V tejto vrstve - medzi SDK a parozábranou - sa vedú inštalácie.
Drevena konštrukcia je samozrejme ošetrená - nerozumiem tej otázke, prečo by nebola?
marleau
24.02.11,12:56
Ešteže to máte vyriešené. Takže som sa zase nič nedozvedel. Asi sa budem musieť obrátiť na niekoho, kto tomu naozaj rozumie.
Ak máš vážny záujem,hoďme stretko.Alebo mi napíš na mail.
marleau
24.02.11,13:05
mozno preto stavia hlavne v zahranici, lebo tam je to tym ludom u prdeli, a su radi ze byvaju. Tu do toho ludia moc rypu a know how je know how. Celkovo od marelau tazko najdes akukolvek radu.. iba ze jeho drevodomy su najlespie a nemaju chybu. Mam taky pocit ze niektori ludia si sem chodia len robit reklamu, ohovorit druhych a moc nepustat rozumy.. co aj chapem celkom. Je to ako s vyvyjacom vodiku.. kazdy pise ze mu to ide, ale nikto nepovie ako to dosiahol, aby sa na jeho snahe nedajboze niekto neprizivil.
Ty asi veríš na Ježiška,bin Ládina,bociana a na to,že Zem je rovná doska.Ale ja ťa v tom nechám.
Slováci sa najradšej špáru v tom,čomu nerozumejú.To aj najradšej hodnotia.
V zahraničí tomu rozumejú,nie ako ty,milovník tehly ideš hodnotiť drevo.Vonkoncom nie je pravda,že im je to u prdeli.Urážaj takých,ako si ty.Keby som bol amatér ako ty,nedajú mi postaviť drevostavbu za 460.000,- €.....
Na margo toho,že neporadím,mýliš sa.
Reklamu si nerobím,opýtaj sa tých,čo si dali urobiť cenovú ponuku a čo som im všetko k tomu poskytol,napr. day,nemám ani int.stránku,lebo ju nepotrebujem,mám svoju klientelu,tak netrep o reklame,mne predávajú referencie (to mi povedali tí,čo ma oslovili).Howgh!
alltracboy
24.02.11,13:06
na slovensku je to tak ze zakaznik ktory sa zaujima a vidi do veci je radsej odmietnuty, aby mala vacsina firiem lahke prachy. Nejakemu ekonomovy z panelaku je jedno ako sa to spravi a tym padom je to dobry zakaznik ktory je spokojny, zbytocne sa nepyta a s radostou plati. Ked mi vcera montovali okna, radsej som mal ist do prace ako to sledovat.
marleau
24.02.11,13:12
na slovensku je to tak ze zakaznik ktory sa zaujima a vidi do veci je radsej odmietnuty, aby mala vacsina firiem lahke prachy. Nejakemu ekonomovy z panelaku je jedno ako sa to spravi a tym padom je to dobry zakaznik ktory je spokojny, zbytocne sa nepyta a s radostou plati. Ked mi vcera montovali okna, radsej som mal ist do prace ako to sledovat.
Ja zákazníkovi vysvetlím aj to,na čo sa neopýtal,pretože viem,že o všetkej problematike nevie.Tak mňa láskavo s takými firmami,ktoré tebe montujú okná,neporovnávaj,lebo ja som pravý opak toho,čo píšeš.
Ale amatérovi,ktorému musia firmy osádzať okná,nebudem vysvetľovať technologické postupy.
alltracboy
24.02.11,13:37
mimotemy mas pocit ze by som cokolvek adresoval priamo tebe? Ja pisem svoj nazor.. tak si kludne dalej stavaj domceky a nevsimaj si ma.. dakujem. ty si urcite tie okna aj vyrabas.. no co uz.. my amateri
Ferdosondo
24.02.11,15:36
Zvyčajne sa z vnútornej strany vonkajších stien (a stropov) SDK predsadzuje (cca o 6 cm - na hlinníkových profiloch). V tejto vrstve - medzi SDK a parozábranou - sa vedú inštalácie.
Drevena konštrukcia je samozrejme ošetrená - nerozumiem tej otázke, prečo by nebola?
Dík za info:). Tak toto si viem už predstaviť. akurát medzery po inštalácii v SDK bude asi dosť pracné vyspravovať. Ale dá sa to.
Ferdosondo
24.02.11,15:42
Ak máš vážny záujem,hoďme stretko.Alebo mi napíš na mail.
Dík za ponuku. Ale Ty si na mňa veľmi prchký. A navyše ja už mám vlastnoručne postavenú, ako to Ty voláš murovanú bačoru.
Kes0
24.02.11,15:49
Presne to som mal na mysli. Ako sa montujú do už hotových stien inštalácie? Aj keď sme tu už mali odborníkov na zemetrasenie, požiare, povodne a iné katastrofy pri montovaných domoch, na toto mi nevedeli dať odpoveď.
Lenže pri tomto spôsobe vyvstáva jedna otázka. Pod SDK je parozábrana a tá bude pri inštaláciách cca 100x prerušená (len u elektriky je to 100 a viac metrov kábla vedeného v stene). Tu mám veľké obavy ako dopadne tepelná izolácia, keď vieme , že aj malé percento vlhkosti podstatne zhoršuje jej tepelnoizolačné vlastnosti.
Tá drevená konštrukcia je aj ošetrená proti škodcom a vlhkosti?

Niektore firmy to maju vedene v tzv predstene. My to tak nemame. Ano parozabrana sa porusi pri vedeni elektriky. Pre zasuvky sa ale pouzivaju specialne "kastliky" ktore sa montuju pod zasuvku. Zatial nie som vo faze robenia elektriky tak neviem na 100% ako to bude. Sleduj blog a urcite to tam budem spominat ked to budu robit.
Ja chcem aj z tohoto dovodu minimalizovat vedenie elektriky v obvodovych stenach a myslim ze sa mi to celkom podari.
Drevena konstrukcia na nasom dome nie je chemicky osetrovana, to drevo je len vysusovane a tak su odstraneny skodcovia.
Este mi napada jedna vec a to ak si vsimnes ako su spajane steny u nas na dome, tak tam je porusena parozabrana a to naozaj neviem ako budu riesit ale dobra otazka spytam sa :) dik za inspiraciu
marleau
24.02.11,19:12
Niektore firmy to maju vedene v tzv predstene. My to tak nemame. Ano parozabrana sa porusi pri vedeni elektriky. Pre zasuvky sa ale pouzivaju specialne "kastliky" ktore sa montuju pod zasuvku. Zatial nie som vo faze robenia elektriky tak neviem na 100% ako to bude. Sleduj blog a urcite to tam budem spominat ked to budu robit.
Ja chcem aj z tohoto dovodu minimalizovat vedenie elektriky v obvodovych stenach a myslim ze sa mi to celkom podari.
Drevena konstrukcia na nasom dome nie je chemicky osetrovana, to drevo je len vysusovane a tak su odstraneny skodcovia.
Este mi napada jedna vec a to ak si vsimnes ako su spajane steny u nas na dome, tak tam je porusena parozabrana a to naozaj neviem ako budu riesit ale dobra otazka spytam sa :) dik za inspiraciu
Ak nevieš to v poslednej vete,tak mi napíš na metis@atlas.sk.
marleau
24.02.11,19:13
mimotemy mas pocit ze by som cokolvek adresoval priamo tebe? Ja pisem svoj nazor.. tak si kludne dalej stavaj domceky a nevsimaj si ma.. dakujem. ty si urcite tie okna aj vyrabas.. no co uz.. my amateri
Určite si ich sám montujem..........
alltracboy
24.02.11,19:35
aj ja by som si mohol, ale 5 rokov zaruka je viac ako 2. A chcel by som vidiet ako tam davas sam to trojsklo 220x220cm
marleau
24.02.11,19:42
aj ja by som si mohol, ale 5 rokov zaruka je viac ako 2. A chcel by som vidiet ako tam davas sam to trojsklo 220x220cm
Sám ako firma,nie osoba.A montujem okná ako celok,nie sklá.Dávam záruku viac ako dva roky,aj na produkty zo subdodávky.
alltracboy
25.02.11,04:32
Boze neporovnavaj nas smrtelnikov-amaterov s kapacitou ako si ty. Ja sice som sikovny a dokonaly, ale nebudem si kvoly jednym oknam zakladat firmu. A aj ked by som si ju zalozil, co by ta pravdepodobne polozilo, lebo ja som sikovny a dokonaly, tak to by som si musel spravit aj linku na vyrobu okien, lebo ked ich kupim inde tak stale mam len dva roky zaruku. A ja som si naj napriek svojej dokonalosti stale myslel, ze ta zaruka je hlavne na material a nie na montaz. tak odpust. :D
6hviezda6
25.02.11,08:57
Ahojte, aj my ideme stavať montovaný dom ale stĺpikovú konštrukciu - mám doma šikovného tesára a nemôžem sa dočkať prvého výkopu. Či robíme dobre alebo zle posúdim, keď bude stáť. Len jedno, stále sa hovorí: dajte si záležať na projekte.
Ferdosondo
26.02.11,05:55
Sleduj blog a urcite to tam budem spominat ked to budu robit.
Drevena konstrukcia na nasom dome nie je chemicky osetrovana, to drevo je len vysusovane a tak su odstraneny skodcovia.
Este mi napada jedna vec a to ak si vsimnes ako su spajane steny u nas na dome, tak tam je porusena parozabrana a to naozaj neviem ako budu riesit ale dobra otazka spytam sa :) dik za inspiraciu
Budem sledovať:)
To porušenie parozábrany som si všimol aj ja. Na vnútorných priečkach by to až tak nevadilo, ale obvodová stena s prerušenou parozábranou bude problém.
Držím palce pri streche.
marleau
26.02.11,07:34
Parozábrana sa nachádza pod vnútornou OSB,obvodové steny so 4 cm dreveným roštom,v ktorom sú vedené inštalácie,na to sadrokartón a je po probléme.Nenarušíš tepelnú izoláciu,parozábranu,statiku (tá je zanedbateľná).Že zmenšíš miestnosť o 4 cm je nepodstatné.
marleau
26.02.11,07:36
Este mi napada jedna vec a to ak si vsimnes ako su spajane steny u nas na dome, tak tam je porusena parozabrana a to naozaj neviem ako budu riesit ale dobra otazka spytam sa

Poradím ti,ale potrebujem presnejšie popísať,v čom je problém.
tommi_d
26.02.11,10:10
Dokonca niektoré firmy ani parozábranú nedávajú, kde OSB doska plní funkciu parozábrany, len sa páskou preliepajú spoje OSB dosiek
Kes0
02.03.11,19:37
Nemusis mi odpovedat, nakolko to musi vyriesit firma. Slubili mi ale ze porusenie parozabrany sa vyriesi. Bolo mi aj nacrtnute riesenie ako to spravia. Toto je rakusky dodavatel (konstrukcie stien).
Taktiez mi bolo povedane, ze pri pasivnych domoch maju iny postup pri spajani stien. Je samozrejme narocnejsi aj na montaz aj na pripravu a preto pre obycajne domy to nerobia tym stylom.
Ale ako som poznamenal, slovensky zastupca bude tuto moju otazku adresovat a ked budem presne vediet ako to riesia tak napisem
Ferdosondo
03.03.11,05:56
Kes0, tá parozábrana tam musí byť. Osobne si neviem predstaviť, ako ju budú nadpájať na pôvodnú parozábranu( a je tam vôbec ?Na fotke ju nie je vidieť). Cez ten otvor je málo miesta na kvalitné prepojenie. To isté Ťa čaká pri inštaláciách. Priskrutkovanie krúžku z SDK na hranol to nerieši. Mal by si mať aj stavebný dozor. Čo on na to?
Rakúsky dodávateľ neznamená automaticky kvalitu. O jeho zodpovednosti svedčí aj to, že tak zásadnú vec chce riešiť iba ak na to zákazník príde (Aj ten výsledok je s veľkým otáznikom).
Kes0
06.03.11,21:23
Ferdosondo - neviem ako to budu robit, nechcem sem pisat dohady. Ked to budu robit tak napisem
Lew777
07.03.11,05:23
No montovany dreveny domek urcite nie a dovod drevo pracuje aj skodca v nom pracuje a podla mna nie je nad murovane domky ale ked chces daj si do googla vyhladat DENERT domky.Ide o Nemecke montovane domky z betonu liateho a uvidis sam.
tommi_d
07.03.11,05:44
:eek:
lubomirenderla
19.04.11,19:56
Sám ako firma,nie osoba.A montujem okná ako celok,nie sklá.Dávam záruku viac ako dva roky,aj na produkty zo subdodávky.

Aj zasuvacky montujes v celku ? s trojsklom? :D .. na zaklade tejto poznamky som si isty ze si okna v zivote nemontoval .. bez urazky .. alebo mozno montoval ale niekde v komore
marleau
20.04.11,09:56
Aj zasuvacky montujes v celku ? s trojsklom? :D .. na zaklade tejto poznamky som si isty ze si okna v zivote nemontoval .. bez urazky .. alebo mozno montoval ale niekde v komore
Nechápeš pointu,čo som chcel vyjadriť.
ferino184
31.07.12,10:53
vidím že zrazu sú aj účtovníci odborníci na stavby.
takže poďme postupne.
pozrite sa do minulosti. najprv sa stavali kamenné stavby. Hrady zámky atď.
bežný ľudia si stavali chatrče a chalupy z dreva.
Potom sa začali stavať drevenice.
Keď si všimnete, niekedy ešte vidno stáť staré asi 100-150 ročné drevenice.
Samozrejme sú na rozpadnutie.
Ale to drevo bolo surové, neopracované, nebolo vyvarené ani ošetrené proti škodcom. A stále bolo Mokré alebo rozpálené.
Skús si spočítať koľko krát ti zmokne murovaná stavba keď ju staváš, alebo koľko litrov vody sa minie pri murovanej stavbe.
Do stavby murovaného domu sa naleje niekoľko stoviek až tisíce litrov vody. Potom ešte pár krát zmokne a po pár dlhých mesiacoch máš murovaný, dobre mokrý a nevyschnutý dom.
Samozrejme si nahodíš polystyrén, aby si mal izoláciu a zabudáš na vlhkosť domu.
A ak si začneš stavať úsporný murovaný dom a dáš si malú vrstvu polystyrénu, rosný bod máš presne v stene a tvoj dom budeš mať nadosmrti mokrý. takže ak máš hrubú stenu, treba dať veľa polystyrénu.
Dom aj tak nebude extra úsporný, lebo keď ti navlhne stena, stráca izolačné vlastnosti.
Teraz si spočítaj ako bude úsporný.
Ak ti teraz došlo že je to divné, máš pravdu.
ďalej. Kde berieš naozaj istotu, že dom bude postavený kvalitne? pozri sa na robotníkov stavebných firiem. Väčšinou sú to alkoholici, ktorý pijú a sú stále po opici alebo s opicou.
Nikdy nepostavia rovnako dom.
Montovaný dom je niečo iné.
Najlepšie je stavať montovaný dom, kde sa používa sádrovláknitá doska ( fermacel). Žiadne OSB dosky.. Vysvetlím prečo. Drevo nasiakne vlhkosť a začne pučať.
OSB dosky nikdy!!!!! nechce sa nikoho dotknúť ale odporúčam fermacel.
Dajte si stavať od niekoho, kto vyrába panely niekde v hale a nie na stavbe.
Tak sa zabráni nepríjemnostiam ktoré môžu nastať. Aby to nepremoklo.
Najlepšie je, ak Vám to robia na automatickej linke.

Aj s oknamy.
Takže za 1 deň stojí dom a za ďalšie 2-3 dni máte už dom pod strechou.
Toto Vám môžem odporúčať.
Podlahy si dávajte vyliať betónom. Suché podlahy sú na prd. betón zase musí niekde byť.
Táto firma skvelydom má aj všetko certifikované.
Nie je to ako s tými robotníkmy.. ten stroj to robí stále 100%. Stále je to rovnako kvalitné a za každým to máte certifikované.
Niekto tu písal porovnávanie že za 30 rokov sa to ako posunulo niečo so škodovkou a mercedesom..
Opýtam sa niečo.
Čo myslíte? Ktorý dom je tá škodovka čo hrdzavie a darmo vykurujete keď je Vám tam v zime zima a v lete teplo?
Myslím že odpoveď poznáte.
A tie blbé predsudky zahoďte. Je to stabilné bývanie a vydrží dlho. To len raz nejaký pako povedal že hento tamto a všetci slováci majú vo zvyku počúvať čo niekto povie.
Montované domy sa stavajú už dlhé desiatky rokov. Sú 5 ročné ale aj 50 či 70 ročné domy. Stále stoja a stále sú obývané.
Tieto domy sa stavajú hlavne v Nórsku, švajčiarsku, švédsku a ďalších severských krajinách. Tam je debilizmus stavať si murovaný dom. A keď to tam stavajú a bývajú lebo je to kvalita, tak tuto snáď nie sú horšie podmienky.
Ja len radím, netlačím. Takže rozhodnutie bude aj tak na Vás. Ale skúste rozmýšlať skôr než začnete stavať. Aby Ste potom nemuseli lutovať
alltracboy
31.07.12,12:00
peknu reklamu si napisal, ale este zacnite predavat stavebnice pre svojpomocnu vystavbu za rozumny peniaz a mozno ma nahovoris na montovany dom. Problem montovaneho je, ze cely ho stavia firma, takze nieje sanca usetrit pri svojpomocnej vystavbe. Navyse to co si pisal o murovanych su hovadiny.
bjuty smis
31.07.12,12:50
ferino, tolko sprostosti o murovaných domov hodíš na začiatku príspevku, že ten zvyšok uz z princípu nemôžem brať vážne...
možno, že je to aj pravda, ale ked si prvú polovicu niečo vymýšlaš, niečo prekrúcaš, ťažko ti tu potom niekto uverí....
ferino184
01.08.12,06:55
tak keď ste velký odborníci, vysvetlite mi kedy stráca materiál izolačné vlastnosti?
jasné že to nie je do bodky ako som to napísal. ale koľko ľudí musí riešiť plesne v domoch? a prečo to asi je?
každý vie, že tepelné vlastnoti materiál stráca keď je mokrý.
ale ja sa nehádam. Murovaný dom má tiež svoje opodstatnenie.
ja tu neidem robiť reklamu. Táto téma bola založená, lebo ľudia chceli radu pri rozhodovaní.
a vy mi teraz povedzte čo si o tom myslíte.
Ja som sa snažil len dodať informácie o stavbách.
Ale nie je jedno aký montovaný dom bude. Viem že niektoré firmy ich robia zo zlepených kúskov minerálnej vaty a sadrokartónu. Neviem ako presne to funguje lebo toto ma od princípu odrádza.
ale ešte jedna firma s montovanými domamy robí dobrú prácu, ale teraz ma nenapadne... bol som sa pozreť vo firmách na ich postupy. jednak že je to moja záľuba ale aj to potrebujem k práci.
proste ak chce niekto montovaný dom, tak fermacel, nie OSB.. ak sa niekto nevie rozhodnúť, nech si zváži plusy a mínusy. Rýchlosť je už skoro rovnaká, a vraj aj izolačné vlastnosti. Le to sú hrubé steny vtedy, takže odporúčam si dať hrubý polystyrén pri týchto domoch kôly rosnému bodu.
na to si fakt treba dávať pozor...
ale určite tu už veľa ľudí napísalo vela múdrych vecí. Takže je to jedno... Každý nech to ide usúdiť podľa seba, alebo podľa svojich možností. Ak chcete stavať svojpomocne a bojíte sa ceny montovaného domu, tak si od nich kúpte hrubú stavbu alebo holodom.
Montáž domu by som sám nerobil teda... :D
marleau
01.08.12,12:46
Ako dlho už to robíš?
Ferdosondo
02.08.12,03:51
No Ferino, máš sa ty ešte čo učiť.
marleau
03.08.12,13:05
To nedobehne.Robí to rok a už si myslí,že to vie všetko.Aj po 20 rokoch sa budeš učiť,ak nemáš prehnané sebavedomie,ferko.
P@uLie
28.08.12,14:33
nasiel som montovany holodom za dobru cenu-30000,- ecok ma ho niekto postaveny ?
pre troj az stvorclenu rodinu.
http://www.younghouse.sk/projekt-cube.html
alltracboy
28.08.12,15:57
to uz radsej dat o 7tis viac a mas to prevedenie na kluc ktore sa podla mna oplati ovela viac ako holodom. Aj ta cena je zrejme bez dane.
marleau
28.08.12,16:56
nasiel som montovany holodom za dobru cenu-30000,- ecok ma ho niekto postaveny ?
pre troj az stvorclenu rodinu.
http://www.younghouse.sk/projekt-cube.html

drahé
P@uLie
01.09.12,11:10
drahé
mate niekto niake dobre linky na montovany dom ked , ponuku ktoru som zadal sa zda byt draha dakujem .
P@uLie
05.09.12,10:57
to uz radsej dat o 7tis viac a mas to prevedenie na kluc ktore sa podla mna oplati ovela viac ako holodom. Aj ta cena je zrejme bez dane.
cena je uvedena z DPH
Peter9100
12.02.15,06:47
Ahoj Monika. Záleží od toho kto ti ten dom postaví. Murovaný, ale aj drevený montovaný dom sa dá postaviť dobre. Ale presne aj naopak. Dá sa postaviť zle. Čiže veľmi záleži od skúseností majstrov, ktorí ti dom budú stavať. Oba domy, keď sú postavené z kvalitných materiálov a rukami šikovných majstrov môžu vytvoriť skvelé bývanie. Čo sa týka životnosti kvalitného domu, tak tiež musíš myslieť na údržbu. Po rokoch každý dom začne vyžadovať opravu strechy. Napríklad taký Bramac dáva záruku na strechu 30 rokov. Predpokladaná životnosť 50 rokov. Ak by si po 50 rokoch nemenila strechu a do domu by začalo zatekať, tak jeho životnosť sa rapídne zníži. Naopak, keď sa o strechu dobre postaráš, tak každý dobre postavený dom ťa prežije. Tu som našieľ zaujímavý článok o rôznych predsudkoch o montovaných domoch: http://link.domypremladych.sk/zkqy Možno ťa to zaujme.
Chobot
12.02.15,07:38
Peter, monika má dom určite už postavený. Jej príspevok je z roku 2006.

A neverím, že si článok našiel - je to odkaz na tvoju stavebnú firmu. Tentoraz ti to ale nechám, dúfam, že nebudeš v príspevkoch dávať reklamu na firmu. A že toto nebude len tvoj jediný príspevok na porade - teda že si neprišiel na poradu len spropagovať svoju firmu, ale že si chcel skutočne prispievať radami. Ak nie, zvážim ponechanie tvojho príspevku.

Ak je už téma aktualizovaná, mne sa páčil tento názor na túto otázku:

http://clanky.zdravydom.sk/c1253/?q=1253
marleau
12.02.15,19:49
Ahoj Monika. Záleží od toho kto ti ten dom postaví. Murovaný, ale aj drevený montovaný dom sa dá postaviť dobre. Ale presne aj naopak. Dá sa postaviť zle. Čiže veľmi záleži od skúseností majstrov, ktorí ti dom budú stavať. Oba domy, keď sú postavené z kvalitných materiálov a rukami šikovných majstrov môžu vytvoriť skvelé bývanie. Čo sa týka životnosti kvalitného domu, tak tiež musíš myslieť na údržbu. Po rokoch každý dom začne vyžadovať opravu strechy. Napríklad taký Bramac dáva záruku na strechu 30 rokov. Predpokladaná životnosť 50 rokov. Ak by si po 50 rokoch nemenila strechu a do domu by začalo zatekať, tak jeho životnosť sa rapídne zníži. Naopak, keď sa o strechu dobre postaráš, tak každý dobre postavený dom ťa prežije. Tu som našieľ zaujímavý článok o rôznych predsudkoch o montovaných domoch: http://link.domypremladych.sk/zkqy Možno ťa to zaujme.
Vážený pán Peter, mal som možnosť ako človek s 20-ročnými skúsenosťami s drevostavbami vidieť Vaše konštrukcie z ocele, no byť Vami, tak čuším. Toľko čo sa týka použitého materiálu. Viac nemienim k oceli napísať, nemám čas do marca. Keď som videl technologický postup nosných aj nenosných častí, ľutoval som - zákazníkov. ale čo už, iste ušetrili tisíce, tak nech sa tešia.