Ibaka
01.10.07,15:38
Kolegovia, obraciam sa na Vás s prosbou: nemá niekto z Vás predpis pre skladovanie a prepravu tlakových fliaš? Veľmi by mi to pomohlo.
dad111
01.10.07,13:56
Neviem, co podla Teba znamena tlakova flasa. Ak su to flase so stlacenym plynom, o preprave hovori Europska dohoda o cestnej preprave nebezpecnych veci (Dohoda ADR). Skus www.adr.sk (http://www.adr.sk)
Ibaka
01.10.07,14:37
Ďakujem za rýchlu odpoveď, dobre si odhadol že sa samozrejme jedná o flaše so stlačeným plynom. Mal som na mysli zvaračov jednej firmy, ktorí dosial prepravujú tieto fľaše v prívesnom vozíku za osobným autom. Našiel som niečo v STN 078304, dúfam že to bude stačiť, ale ak má niekto iné info, budem rád.
dad111
02.10.07,06:42
Tento predpis ma niekolko tisic stran a ako prilohu zase tisice druhov nebezpecnych tovarov. Istotne ho nebudes citat cely, aj tak to nepochopis. Dodrzovat by sa ale mal aj vo vnutrostatnej preprave. Pokial sa nic nestane je to v pohode. Je len mala pravdepodobnost, ze narazis na kontrolu na ceste, ktora tomu rozumie. Horsie je ak sa nieco stane. Ja som zazil poziar vozidla, prave od tychto flias. Poziarnici a poistovna uz dotiahli vysetrovatelov, ktori tomu rozumeli. Nastastie to auto bolo od vyroby usposobene na prepravu flias. Ale k veci. ADR uvadza pre konkretne latky a mnozstva sposob prepravy. Ak je to mnozstvo mensie, u acetylenu tusim ako 300 kg, alebo istotne viac ako v jednej zvaracej suprave aj s nahradnou flasou, su tie podmienky na vozidlo a hlavne vodica nizsie. V podstate ich splnite ak budu flase dostatocne zabezpecene proti pohybu a poskodeniu od ineho nakladu. Dnes uz tento problem nemusim riesit, ale ked som sa tym zaoberal, riesili sme to zadanim prestavby autorizovanej firme, ktora vystavila papiere a hlavne navody pre obsluhu, s ktorymi musite preukazatelne oboznamit vodica. Pravdepodobne tam bude napisane, ze pri zvarani musia byt flase mimo vozidla, hadice a cele zariadenie musi obsluha pravidelne preskusavat a viest o tom zapis a mnoho inych uloh pre vodica. Pravdepodobne je to on, ktory Vas tlaci do riesenia problemu, asi si mysli, ze by mal byt za to nejako lepsie plateny. Ked ale uvidi vsetky podmienky na neho kladene, bude rad ak bude tie flase zase potichu vozit tak ako doteraz.
Ibaka
02.10.07,14:19
Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, skutočne sa jedná iba o občasný prevoz zváracej súpravy, podmienky ktoré uvádzaš (to minimum) je uvedené v spominanej STN, urobím z toho tzv. Výcuc, poučíme vodiča a bude. Paradoxne na rozdiel od tvojej skúsenosti, v tomto prípade to vyžaduje majiteľ firmy, chce mať všetko OK. (a ani sa mu nečudujem)
dad111
02.10.07,14:40
OK to mat nebude pokial to nebude podla ADR. Ale ukludnim Ta, malokto to ma vobec nejako osetrene.