renata E.
23.11.07,19:21
Dobry vecer,
chcela by som sa spytat, zijem s partnerom v jednej domacnosti, sme spolu 15 rokov(nie sme zobrati) a mame 2rocnu dceru. Vlastnime 2nehnutelnosti a po nedavnej navsteve partnerovej matky, ktora mi povedala, ze keby sa s partnerom nieco stalo, tak som s dcerou skodna, co sa tyka dedenia. Taka som bola nou zaskocena, ze som to hned zvestovala muzovi. A teraz by sme chceli vediet ako to vlastne je. Vie mi k tomu niekto, nieco blizsie povedat? Dakujem
katarina.j
23.11.07,21:28
Podla mna, ak nie ste manželmi a máte spoločné dieťa a žijete v spoločnej domácnosti, tak dedí ten koho uvediete v závete /podla zákona nema váš druh nárok na vasu nehnuteľnost-nie je to BSM-bezpodiel.spoluvlastn.manželov/.ak nemáte závet tak zo zákona dedi vaše dieťa.
Eulalia
24.11.07,04:09
Dieťa detí po hociktorom z partnerov v každom prípade. Ak jeden z partnerov zomrie a nespraví závet, dedia dediči podľa tzv. skupín, ktoré sú uvedené v občianskom zákonníku. Druh - družka patria v podstate až do tretej skupiny - medzi tých, ktorí žili s poručiteľom v spoločnej domácnosti viac ako rok a boli na neho odkázaní, resp. prispievali na spoločnú domácnosť. Ak z partnerského vzťahu bez uzavretia manželstva sa narodili deti, dedia všetko. Dieťa je dedičom bez ohľadu na to, či sa narodilo v manželstve alebo mimo manželstva. Svokra teda nemá celkom pravdu, dieťa by rozhodne škodné nebolo. Nezosobášený partner, bohužiaľ, áno.