ROJEK KTP 25. Mám ho odskúšaný cca jednu vykurovaciu sezónu. To čo o ňom píšu je aj skutočne pravda no isté veci by som upresnil. Keď som ho kupoval môj prvý pocit bol, že nakladací otvor je malý – to bol len pocit. Prvé naloženie pece ma prekvapilo, pretože som tam mohol vložiť skutočne extra veľké kusy a objemovo sa tam zmestí skutočne veľa. Moja druhá logická úvaha bola čo sa stane keď otvorím dvierka pri plnej prevádzke. Klenba pod ktorou sa zhromažďujú horľavé plyny mi trochu naháňala strach. Čiastočne aj oprávnene. Totiž ak je horenie dokonalé a odvod spalín je taký ako má byť je všetko v poriadku. Problém nastáva ak je horenie nedokonalé(tlenie- slabý prívod vzduchu alebo uzavretá komínová klapka v kombinácii s vlhším palivom). Vtedy sa pri otvorení dvierok zmieša kyslík s horľavými plynmi ktoré sú nahromadené pod klenbou a reakcia v podobe prudkého vyšľahnutia plameňa Vás prinajmenšom prekvapí. Mne sa to stalo asi 3x za sezónu. Predísť takejto reakcii sa dá celkom dobre otvorením komínovej klapky, spodných dvierok a samozrejme počkať kým sa tieto plyny nespotrebujú.
Vlhké drevo, piliny a štiepka sa dajú bez problémov spaľovať presne tak ako o ňom píšu. No treba pripomenúť, že potrebujete mať pahrebu s dostatočnou teplotou. Často krát sa mi stávalo, že po naložení doslova veľmi vlhkých pilín na poriadnu pahrebu teplota ešte zvýšila.
Má to aj tienistú stránku a tou je znečistená pec a časté čistenie pri kúrení pilinami alebo podobným odpadom. Nánosy popola a sadzí treba často čistiť cez vrchný vymetací otvor no pri klasickom suchom dreve ide len o sporadické čistenie.
Zakurovanie je až nadštandardne rýchle.
Výkon je taký aký sľubujú výrobcovia, no samozrejme záleží na druhu paliva a jeho vlhkosti. Mne sa podarilo bez ďalšieho priloženia udržať teplotu cca 5h. No ráno musím zakurovať na novo. Niekedy sa podarí naložiť tak že uhlíky sú no to často to nie je.