Dusan73 v živnosti by som mal čo uviesť ako predmet podnikania, okrem svojej profesie? zodpovedný vedúci : môžem byť aj ja ? išlo mi hlavne o to či treba povolenie na predaj alkoholu , a tú obhliadku kto vykonáva? dík moc, som úplný laik v takýchto veciach
V provm rade, keď chceš mať kaviareň, musíš si vybrať živnosť tomu zodpovedajúcu. Rozmysli si, či budeš podávať jedlá, ak ano, či len ohrievané, studené, alebo aj teplé. Ak nemáš patričné vzdelanie, vtedy musíš mať zodpovedného zástupcu s daným vzdelaním, ktorého musíš zamestnať na trvalý pracovný pomer. Po tom, čo si vybavíš živnosť, treba ísť na hygienu, kde požiadaš o schválenie prevádzky, resp. uvedenie priestorov do prevádzky. Schvaľuje to príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. K žiadosti o súhlas priložíš kópiu živnostenského listu, list vlastníctva nehnuteľnosti, kde budeš mať kaviareň alebo nájomnú zmluvu a 16,60 Eurový kolok. V žiadosti uviesť aj iniciály+IČO+tel. kontakt na Teba. Predpokladám, že budú od Teba pýtať aj HACCP - nájdeš o tom na porade dosť. Ak máš miesto prevádzky inde, ako sídlo, pôjdeš ohlásiť prevádzku na živnostenský, požiadaš ich, aby to ohlásili aj na daňový, nemusíš potom chodiť sám. Keď si pretrpíš tieto peripetie (ozaj, hygiena má 30 dní na to, aby k Tebe prišla), môžeš začať s tovarom, zamestnancami, zariadením. Nezabudni na registračnú pokladnicu - ohlásiť na DU. Ak chceš ponúkať aj alkohol, treba sa registrovať na príslušnom colnom úrade - žiadosť. Pridelia Ti registračné číslo, mesačne musíš viesť evidenciu a iodosielať výkazy - tiež nájdeš o tom na porade. Pred spustením prevádzky choď na mestský/miestny úrad ohlásiť otváracie hodiny a prihlásiť sa na poplatky za komunálny odpad. Ak mi niečo uniklo, doplňte ma.