Zavrieť

Porady

Glutaman sodný

Potrebujem sa poradiť ohľadne konzumácie potravín, ktoré obsahujú glutamán sodný. Hľadala som na internete informácie a niektoré z nich hovoria, že alergici na bielkoviny kravského mlieka nesmú konzumovať potraviny s glutamánom sodnným. Je samozrejmé, že alergik sa snaží tieto potraviny vynechať, ale otázkou je, či ich nemôže jesť vôbec. Na trhu sú totiž aj výrobky, ktoré sú špeciálne určené pre alergikov, ale obsahujú glutamán.

Ďakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    pasuliatko je offline (nepripojený) pasuliatko

    cholerický drak s váhavým srdcom alebo váhavý drak s cholerickým srdcom.... ?????? ...viac pasuliatko
    treba sa poradiť s alergológom. ale ja si osobne myslím,že by to nemalo nič robiť u alergika.ale neviem s takou alergiou som sa nestretla zatiaľ tak neviem.

    Marian. je offline (nepripojený) Marian.

    Marian.
    Ahoj damati. Glutaman sodny je sodna sol kyseliny glutamovej, pouziva sa ako dochucovadlo jedal a na zvyraznenie chuti drazdenim chutovych receptorov. Je niekolko vedeckych studii a nazorov lekarov na tuto problematiku - zvacsa rozporuplnych, zial vzhladom na biznis sa tomu ani niet co cudovat...akokolvek radsej by som sa priklonil k dochucovaniu jedal liecivymi a koreninovimy rastlinami (druhy ktore su nealergizujuce) + morskou solou. Zelam vela zdravia.

    Psycholog je offline (nepripojený) Psycholog

    obyčejný člověk s tituly PhDr., PaedDr., M.D. - čínská medicína, bylinkář, mistr REIKY, CSc. ...viac Psycholog
    Glutaman sodný E621, který se hojně přidává do sušených polévek, omáček, do směsí koření a masných výrobků pro zvýraznění chuti se nedoporučuje užívat v nadměrném množství. Bohužel glutaman se cpe legálně do všeho a ve velkých dávkách. Povolené množství 1g/kg! Je mnohonásobně překračován, zejména do laciných uzenin a s dusitany a dusičnany dávají párečkům a salámům báječnou červenou barvu. U dětí však vyvolávají vážnou chorobu methemoglobinémii. U podezření na alergické reakce je třeba se vyhnout potravinám s označením E620 - E625, obsahují kyselinu glutamanovou a její soli. Petr

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.