Dobrý deň,
s kolegom si chceme otvoriť podnik/krčmičku, kde budeme čapovať pivo, nalievať alkohol, nechceme to s kuchyňou... Tu na porada.sk som čítal veľa príspevkov, avšak nie je mi všetko jasné. Ak mi viete pomôcť, budem veľmi vďačný...
1. Čítal som, že ak v podniku nebudeme podávať jedlo, môžeme si to zapísať ako voľnú živnosť/predmet činnosti - Poskytovanie služieb rýchleho občerstvenia v spojení s predajom na priamu konzumáciu - Príprava a predaj na priamu konzumáciu nealkoholických a priemyselne vyrábaných mliečnych nápojov, koktailov, piva, vína a destilátov...
Avšak v živnostenskom zákone som našiel aj - § 38 Pohostinská činnosť - (1) Pohostinskou činnosťou sa rozumie príprava a predaj jedál a nápojov, ak sa podávajú na priamu konzumáciu na mieste. Chcem sa opýtať, čo znamená to "NA MIESTE" a čo mám rozumieť pod pojmom PRÍPRAVA? Ak napr. nebudem nalievať čisto kúpený alkohol, ale trebárs urobím koktejl, už som tým akože pripravil nápoj a tým pádom to musím viesť ako Pohostinskú činnosť a následne je to už remeselná živnosť??
Ak niekto vie, poraďte mi prosím.
2. Z predchádzajúceho bodu vyplýva aj moja následná nezrovnalosť.
Čítal som príspevky o remeselnej a voľnej živnosti. Ako je to presne s hygienou? Ak ide o remeselnú živnosť - potrebujem byť vyučený/vyškolený v odbore kuchár-čašník-obsluha-pohostinstvo, resp. môj zamestnanec, ktorý bude za to všetko následne zodpovedný? Ak je to voľná živnosť, čo potrebujem na prevádzkovanie, keď by sme v "krčme" boli iba ja s kolegom, potrebujeme nejakú odbornú spôsobilosť, alebo stačí iba zdravotný/či hygienický preukaz/ potvrdenie od lekára/ (neviem ako sa to presne volá)... resp. ak by to bola voľná živnosť, nepotrebovali by sme žiadnu spôsobilosť? Ale nejaké potvrdenie od Hygienikov tam musí určite byť...
V tejto oblasti sa nevyznám, aj keď som si čo to preštudoval... bol by som veľmi vdačný, ak by mi niekto vedel poradiť...ďakujem všetkým za odpovede...
Karol