slavonix dobrý deň. Po zbere červeného hrozna som bobule oddelil od strapcov, popucil, odmeral cukornatost a ukazalo mi ze to ma 15°. Tak som to dosladil na 23° a nechal tyzden v otvorenej nadobe nakvasit. Teraz by som to už chcel lisovať a dávať do demižónov, ale neviem či ešte pridať cukor, alebo už nie. Predpokladám, že ak to teraz odmeram tak to zasa bude mať už menšiu cukornatosť ako 23°, nakoľko už sa nejaky cukor stihol premeniť na alkohol. Ďakujem za rady.
..robil si to dobre, al prezraď mi prečo si nechal tú šťavu celý týždeň , aby to tam nakvasilo.., pri červených vínach, ide len o to, aby aj šupka pustila farbivo a na to stačí max. 48 hodín, potom si to mal premiešať, vylisovať a stiahnuť do demižónov..., veď ta šťava kvasila už celý týždeň, a ak necháš červené vína tak ako si písal, tak tam vzniká oxidácia, nezabudni vysíryť demižóny plátkom síry dať kvasnú zátku a malo by kvasiť cca 6 týždňov, potom by si ho mal stiahnuť do inej nádoby až celkom do plna a uzatvoriť normálnou zátkou a tak nechať ešte stať 3 mesiace
bude to mladé víno..., ak ho nestiahneš z kalov ako som písal, tak ho bude cítiť myšinou.., na zdravie