Zavrieť

Porady

Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Danielle369 je offline (nepripojený) Danielle369

    Danielle369
    Ked to chceš robiť na živnosť, musíš ohlásiť začatie podnikania aj hygienikom.
    Najdôležitejšie požiadavky na vozidlo:

    Vozidlá musia mať osvedčenie od štátnej veterinárnej správy
    Vozidlá musia byť označené tak, aby bolo jasné, že prepravujú potraviny
    Osádka musí maž zdravotný preukaz

    Dalej budeš musieť viesť sanitačný denník ....deratizácia auta a pod....všetky požiadavky ti dajú na hygiene.

    marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

    I am a man marjankaj
    A doteraz si to ako robil?

    avalik je offline (nepripojený) avalik

    avalik
    Zakon o potravinach
    § 11
    Preprava potravín

    Ten, kto prepravuje potraviny a zložky na ich výrobu, je povinný dodržiavať ustanovenia osobitného predpisu2a) a

    a) zabezpečiť prepravu potravín a zložiek na ich výrobu v spôsobilých a vhodne vybavených dopravných a paletizačných prostriedkoch takým spôsobom, aby sa zachovala ich bezpečnosť a kvalita,
    b) dbať na čistotu dopravných a paletizačných prostriedkov a vykonávať ich dezinfekciu,
    c) používať pri preprave len také dopravné a paletizačné prostriedky, ktorých steny a ostatné časti, ktoré prichádzajú do styku s potravinami, sú z nekorodujúceho materiálu a ani inak negatívne neovplyvňujú bezpečnosť alebo kvalitu potravín a sú hladké, ľahko čistiteľné a dezinfikovateľné,
    d) zabezpečiť účinnú ochranu prepravovaných potravín pred hlodavcami, vtákmi, hmyzom, prachom a iným znečistením a prepravovať ich za takých podmienok, aby sa v priebehu prepravy nezvýšila alebo neznížila ich teplota, ktorá by mohla negatívne ovplyvniť bezpečnosť a kvalitu potravín.

    2a) Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 z 29. apríla 2004 o hygiene potravín (Mimoriadne vydanie Ú. v. EÚ, kap. 13/zv. 34) v platnom znení.

    Doplnenie:
    (1) Tento zákon ustanovuje
    a) povinnosti prevádzkovateľa potravinárskeho podniku1) (ďalej len „prevádzkovateľ“) v záujme podpory a ochrany zdravia ľudí a ochrany spotrebiteľa na trhu potravín,1aaa)
    b) práva a povinnosti osôb vo vzťahu k potravinám,
    (2) Tento zákon sa nevzťahuje na prvovýrobu na súkromné domáce použitie alebo na domácu prípravu, manipuláciu alebo skladovanie potravín na súkromnú domácu spotrebu.
    (3) Tento zákon sa nevzťahuje na vykonávanie úradných kontrol na overovanie dodržiavania predpisov o organizovaní spoločného trhu s poľnohospodárskymi výrobkami.1a)
    (4) Ustanovenia osobitných predpisov1aa) týkajúce sa výroby potravín, manipulácie s nimi a ich umiestnenie na trh, podmienok výroby a zásobovania pitnou vodou1ab) nie sú týmto zákonom dotknuté.

    § 2
    Vymedzenie pojmov
    Na účely tohto zákona sa rozumie
    e) manipulovaním s potravinou váženie, meranie, plnenie, balenie, označovanie, tlačenie, ohrievanie, skladovanie, uchovávanie, doprava, ako aj vykonávanie ďalších činností, ktoré nemožno považovať za výrobu, umiestnenie na trh alebo požívanie,


    § 3

    (1) Podrobnosti o požiadavkách na bezpečnosť, hygienu, požiadavky na zloženie a kvalitu potravín, zložky, ako aj technologické postupy používané pri ich výrobe a požiadavky na balenie jednotlivých potravín, ich skupín alebo všetkých potravín, rozsah a spôsob ich označovania, ich skladovanie, prepravu, manipulovanie s nimi a ich obeh, ako aj zásady na odber vzoriek a ich vyšetrovanie ustanovia všeobecne záväzné právne predpisy, ktoré vydá Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“).
    (4) Požiadavky a postupy podľa odsekov 1 až 3 je povinný dodržiavať každý, kto potraviny vyrába, manipuluje s nimi a umiestňuje ich na trh.
    Naposledy upravil avalik : 13.06.13 at 11:18
    10 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    marjankaj Aj ja chodím nakupovať do supermarketu pre našu domácnosť. Netušil som, že mi to musí povoliť hygiena.
    avalik ale ty ro nerobis ako podnikanie
    marjankaj Veď to zaraďuje do chlievikov automat, či nie?
    A on o podnikaní nenapísal ani pomlčku.
    avalik prvu rubriku vybera zadavatel, ostatne ponuka automat ale zadavatel moze zmenit ......je to tiez suvisiaca otazka ... klikni na link pod nazvom otazky
    marjankaj Veď sa to stále mení, načo budem klikať.
    A Richard mi písal, že jeho cieľom je, aby porada bola intuitívna.
    Tak ja iba tak intuitívne. Zrejme aj zadávatelia otázok predpokladajú, že intuitívne uhádneme, na čo sa vlastne pýtajú. No zase až taký macher nie som. Tak dávam "doplňujúce otázky alebo poznámky"
    erzet Treba v úvode tejto legislatívy zistiť koho sa to týka. V úvode to býva.
    marjankaj V prvom rade treba zistiť, čo vlastne zadávateľ chce.
    avalik erzet doplnila som
    misoft Mne sa zdá, že si z nás niekto dobrý deň robí. To ako by som sa spýtal: Potrebujem hygienika, keď v hypermarkete nakúpim potraviny a domov si ponesiem v taške?
    avalik misoft, je to suvisiaca otazka ... zadavatel asi chce podnikat v donaske potravin domov k zakaznikom
      zbaliť

    Je nutné povolenie hygienika na prepravu potravín zo supermarketu do domácnosti?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.