Zavrieť

Porady

Otváram kaviareň

Ahojte.
Mám pár otázok. Chystáme sa s kamarátkou otvoriť kaviareň ale nevieme sa pohnúť. Viem, že na začiatok potrebujem vybaviť živnosť. Priestory už máme pomaly aj zariadenie ale mam trošku obavy z tej hygieny. čo mám robiť ako prvé ? Vie mi niekto rozumne poradiť? Lebo som už vážne z toho mimo. Je toho dosť veľa tých vybavovačiek. Kaviareň bude mať približne nejakých 40 miest a otvárame ju na dedine vopred dakujem za všetky rady.
HACCP mi musí vypracovať nejaký odborník alebo si to urobím aj sama podľa vzorov? Tak isto aj prevádzkovy poriadok.
Ak budem podávať kávu (čo je potravina) musí byť oddelená fajčiarska miestnosť od nefajčiarskej? Alebo môže byť celá prevádzka fajčiarska ? A ak tam budem mať len dovezený už pripravený zákusok alebo koláč ja ho iba podávam tiež to musí byť oddelene?
Existujú nejaké striktné pravidlá ako ma byť vybavená alebo zariadená taka kaviareň?
A eštejedna ak mám ja vyštudovanú Hotelovú školu a mám výučny list a zdravotný preukaz a budem tam zamestnaná tak kamarátka to nepotrebuje ked ona bude majiteľka a ja budem u nej zamestnaná?
Dakujem krásne každému kto mi vie aspoň troška poradiť.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    misomiso je offline (nepripojený) misomiso

    misomiso
    Prve, kde by som sa isiel stazovat by bola ta hotelova skola. Bol by problem zaradit do vyucovania jeden rocnik 1 x tyzdenne 45 minut predmet Legislativne nalezitosti podnikania v gastronomii?
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    buchač Hm...

    No ja neviem....ale nerobí náhodou osnovy (či ako sa to nazýva) ministerstvo školstva ? Takže problém jak vyšitý...

    Ale určite viem a dám krk na to, že ak by bol vo vyučovacom procese aj takýto predmet, tak by bol v podstate na dve veci...na nič a na to druhé.

    Logika nepustí....a dôvody ?

    1. Záleží a veľmi, v ktorom ročníku by bol
    2. Ak by bol v nižšom, tak do skončenia školy aj tak študent zabudne
    3. Maturitný ročník nemá predmet na jeden rok...aspoň to tak bolo
    4. Ak by jedinec nešiel zo školy rovno do podnikania (a ani nemôže !), tak smola.
    5. Hm.....a čo občas postrehnem tie problémy ohľadom častej zmeny legislatívy ?...žeby som sa len pousmial nad takýmto návrhom ?
    BlackRoses Buchy, ale taký predmet v podstate nie je iba o tom, aby ťa všetko naučil, ale skôr aby ti ukázal, v akých zákonoch to hľadať.. čiže v tomto smere som za, tiež som mal podobný predmet na VŠ, a bolo to celkom zaujímavé
    buchač BlackRoses (Dnes 09:33) Buchy, ale taký predmet v podstate nie je iba o tom, aby ťa všetko naučil, ale skôr aby ti ukázal, v akých zákonoch to hľadať.. čiže v tomto smere som za, tiež som mal podobný predmet na VŠ, a bolo to celkom zaujímavé
    ====================
    Ale šak jasné, že sa nedá všetko naučiť naspamäť.
    Dodnes si pamätám výrok profáka ...študovalsom na strojarine.

    "Študenti, vy nemusíte vedieť a ovládať všetko. Vy musíte vedieť, kde to máte hľadať."

    Si vieš predstaviť, že by sa jeden mal nadrilovať všeliaké tabuľky a všeličom možnom ?
    Alebo trebárs vzorce na výpočet prevodovky ?
    Nemožné...
      zbaliť

    Oliwa je offline (nepripojený) Oliwa

    Oliwa
    1. Kým budeš môcť tvrdiť to, čo si napísala ako názov témy, ubehne ešte veľa času...
    2. Momentálne môžeš otvárať akurát tak internetové stránky a tam študovať a študovať...
    3. Pár otázok? Toto je celé more otázok...
    4. Držím Ti palce a fandím, ale Ty ani len netušíš, čo všetko máte pred sebou...
    5. Ja by som brala na zodpovednosť ako prvé vedenie tej hotelovej školy...

    Ale aby si nepovedala, že som Ti neporadila, tak trebárs toto:
    potrebuješ skúšky odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností /Ty predpoklady spĺňaš, kamoška - nevieme, aké má vzdelanie - treba si pozrieť legislatívu/, ďalej potrebuješ
    chladiace/mraziace zariadenie v skladových priestoroch, chladenú vitrínu, teplomer, vlhkomer, stroj na kávu /možno zmrzlinu/, nerezový drez, jeden v kaviarni, druhý v zázemí, toalety pre zákazníkov /dámske, pánske/, toalety pre personál, zodpovedajúce ošatenie, registračnú pokladňu/fiškálnu tlačiareň, zmluvu na odvoz komunálneho odpadu, zmluvu s deratizačnou a desinsekčnou firmou, zmluvu s vodármi, elektrárňami/plynármi /ak si v nájme, tak nájomnú zmluvu s majiteľom/, z obecného úradu schválenú otváraciu dobu, od colníkov registračné číslo a povolenie na predaj liehu /ak bude v kaviarni aj bar a nejaký ten koňačik/, jedálny/nápojový/kaviarenský lístok s uvedením alergénov, cenovky v zmysle platnej legislatívy, počítač, softwér, účtovníčku, atď., atď, atď....
    Naposledy upravil Oliwa : 12.04.16 at 18:34

    BlackRoses je offline (nepripojený) BlackRoses

    Som aký som.... BlackRoses
    Juls, v akom meste to plánuješ otvoriť? Mohli by sme spolupracovať.. viac asi do pošty
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Oliwa Na dedine... 40 miest... nečítal si?
    BlackRoses aj Dedna je blízko mesta nejakého
    Oliwa Len či blízko...
      zbaliť

    profesional je offline (nepripojený) profesional

    Ak chcem robit veci lepsie, musim ich robit uplne inak. Ten kto ma pozna vie, ze ja a konvencne myslenie nejdeme prilis dohromady. ...viac profesional
    Káva nie je potravina, podľa predpisov je to nápoj. Ešte som nevidel nikoho, kto by jedol kávu. Na podávanie kávy HACCP nepotrebuješ. Pri podávaní koláčov HACCP potrebuješ. Nemusí ho robiť odborník. Môžeš použiť aj vzor z internetu. Ale len ak dostatočne rozumieš problematike, inak ti ho môže hygiena odmietnuť, Neviem posúdiť v akom rozsahu si skutočne v tej problematike orientovaná. Poznám ľudí, čo si HACCP urobili na základe vzoru a hygiena im to schválila.

    Fajčiarska a nefajčiarska časť musia byť oddelené, ak chceš aby bolo v prevádzke povolené fajčiť. Dnes väčšina rozumných prevádzkovateľov kaviarní prevádzkuje striktne nefajčiarsku kaviareň a nemusia nič stavebne oddeľovať. Fikcia o tom, že ak nemáš fajčiarsku časť, že ti klesnú tržby, sa v praxi nepotvrdila.

    Pravidlá na zariadenie neexistujú. Je to práve o tvojom vlastnom biznis koncepte. Čím jedinečnejší biznis koncept, tým máš väčšiu šancu na úspech. Existujú ale pravidlá čo sa týka toaliet, šatne a pod..

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.