eliška1 Poraďte mi, ak máte niekto skúsenosti zo zriadením malého obchodíku so základnými potravinami. Bol by otvorený približne od 16.30 - 20.00 Pozemok mám, obchodík postavím, čo v ňom musí byť? Aké podmienky musí spĺňať? Ďakujem , prajem príjemný deň.
eliska1, informacii je tu spustu, skusim ta navodit na linky a nieco pridam, teraz chces vlastne info len o prevadzke potravin a jej vnutornom vybaveni ktoru budes mat:
v dokumentoch je jedna super pomôcka, súbor:
HACCP v praxi (156.5 KB)
kde máš v 3 bode presne vymedzené podmienky aké má spĺňať predajňa potravín a kopu ďaľšieho čo budeš potrebovať:
Oddelenie priestorov s potravinami
Denné miestnosti pre personál, záchody a miesta, musia byť oddelené od miestností, kde sa manipuluje s potravinami a nesmú sa otvárať priamo do týchto miestností. V denných miestnostiach môže personál vykonávať činnosti, ktoré nie sú povolené v prevádzkových priestoroch, napríklad jesť, používať osobné veci, čítať a fajčiť. Tieto činnosti sa nesmú vykonávať v prevádzkových priestoroch, lebo môžu mať za následok kontamináciu potravín ....
keby si už začala podnikať v tejto oblasti, tak budeš potrebovať vypracovaný vlastný vnútorný hygienický režim, ktorý pri uvádzaní do praxe kontrolujú inšpektori Regionálnych veterinárnych a potravinových správ,
nesmieš zabudnúť mať platný hygienický preukaz ale to len ako info
Ďalej budeš musieť mať zavedený a funkčný systém správnej hygienickej praxe (HACCP), resp. používať príručky správnej hygienickej praxe a mať zavedenú tzv. vysledovateľnosť, musíš byť schopná identifikovať svojich dodávateľov a odberateľov tak, aby v prípade nebezpečenstva mohla byť potravina čo najskôr stiahnutá z obehu.
k tomu ti prikladám zase super pomôcku z porady ktoré priložili ďalší poraďáci ohľadom teplôt v chladiacich boxoch ...:
http://www.porada.sk/t7104-obchod-s-...i-a-haccp.html