asi najčastejšie je ochorenie Salmonelozy . Je primárna z chorého zvieraťa a sekundárna- z potravín kontaminovaných pri výrobe potravín- zmrzlina, vajcové výrobky, paštéty.... výskyt najčastejšie v letných mesiacoch. Pôvodca salmonela rôznych typov najčast. Salmonela týfi múrium, enteritidis, agóna, panama (dúfam, že som dávala v škole dobrý pozor
) ink. doba 12-24hodín. U takej praženici , aby si zahubil tú pliagu by musela byť doba pôsobenia praženia 10min. Len ako tá praženica by vyzerala
Dokonca sa neodporúča ani umývať škrupinu vajca.
V podstate väčšina črevných nákaz sú nákazy kde je faktor kontaminovaná voda event. potraviny, t.j. vstupná brána sú ústa. (Brušný týfus, paratýfusB, Dysentéria, Salmonelózy, Stafilokoková enterotoxikoza, botulizmus, vírusové hepatitídy A,B, detská prenos. obrna, cholera , Ierzinioza- konzum zabíjačky, Kampiobakterioza) všetky sú spôsobené požitím kontam. vody event. potravín.
Bližšie info určite hľadaj na Hyg. stanici dnes Regionálne úrady verejného zdravotníctva