Zavrieť

Porady

Finančná kríza, alebo kríza hodnôt, - kedy a ako skončí finančná kríza, kedy to bude

jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

Nakoľko je Porada samí ekonóm a účtovník, očakávam odborné posúdenie či je to možné a ako. Či to môže reálne fungovať, alebo nie a prečo.

Ako môžu fungovať dve rovnaké firmy, rovnakého zamerania, na tom istom trhu, ak jednej dáte daňovú povinnosť 10 až 20 % a druhej 50 až 70 % ?

Za normálnych trhových podmienok jedna bude určite bohatnúť a ta druhá musí skrachovať.

Ale ak sa dohodneme, že musia fungovať a ani jedna nesmie skrachovať, nemôžu si cenovo na trhu konkurovať. Zákonite nastane situácia, kedy tá menej zdaňovaná musí navýšiť zisk, aby tým vyrovnala cenu na trhu s tou viac zdaňovanou a nevytláčala ju z trhu. Pritom ak tá viac zdaňovaná firma má mať aspoň 5 % zisku, tak tá menej zdaňovaná bude nútená mať aspoň 50 % zisku.

Ako budú podľa vás asi hospodáriť, ak každá začína s rovnakou hodnotou produkcie, napríklad 100 kreditov, či nejakých peňazí?
Podľa môjho názoru, nevyhnutne po roku hospodárenia bude mať jedna firma 100 kreditov plus 50 a tá druhá 100 plus 5 kreditov. Za ďalší rok to bude 225 ku 110,25 a za ďalší 337,5 ku 115,76 kreditom. Následne prichádza príjemný problém, čo má tá zisková firma s tým prebytkom peňazí robiť? (tých 50% neoprávneného zisku bude na trhu zákonite niekomu chýbať)
Ak máte prebytok peňazí je to problém? Dá sa povedať že je, ale určite menší, ako keď ich máte málo.

Ak je firma bohatá, môže pridať na platoch, môže zaplatiť zamestnancom zdravotnú poistku, nakúpiť výkonnejšie stroje, investovať do vzdelania, investovať do farmaceutického priemyslu, ale aj nechať voľné peniaze banke. Ak je peňazí dostatok je dobre. Problém je z čoho zaplatiť tých 50 percent zisku tak, aby zostalo aj pre tú menej zarábajúcu firmu. Provizórne riešenie sa našlo, treba natlačiť ďalšie kredity a ideme ďalej.

Je to fajn, funguje to a každému to vyhovuje. Treba to poriadne rozbehnúť a pustiť sa do trvalého rozvoja. Tá viac zdaňovaná firma zarába iba 5 percent a to je predsa málo. Pridajme si aspoň na 20 percent zisku. Je logické, že pri dodržaní podmienky zachovania rovnakej ceny tovarov, musí ta menej zdaňovaná firma zvýšiť svoju ziskovú prirážku na 80 a viac percent. Tak sa podniká ďalší rok a z 337,5 kreditov stúpneme na 607,5 kreditov, ale aj tá viac zdaňovaná dobre stúpa a zo 115,76 stúpne na 138,91 kreditov. Rast ako hrom, ale kto a čím nám to zaplatí? No predsa si natlačíme ďalšie kredity a požičiame tomu niekomu na to, aby nám to splácal.

Natíska sa myšlienka, že takto to asi ďalej nepôjde. Rastie výroba, ale spotreba nerastie až toľko ako výroba, čo s tým?


Pridáme na trh ďalšiu chudobnú firmu, ktorá nemá ani tých našich prvých 100 kreditov a nemá ani stroje. Na viac nemá ani také dane a ani takú drahú a bohatú pracovnú silu. Predáme im časť našich strojov a nadbytok výroby a späť dovezieme lacnejšie vyrobené výrobky a draho ich predáme. Pre našich zákazníkov je to lacnejšie.

Znovu to funguje a nie je problém ani s odbytom. Všetko rastie, rastie aj firma s daňovým zaťažením 70 % a ziskovosť pritom stúpla na 30 %. Narástla aj firma s malou 20 percentnou daňou a aj u nej stúpla ziskovosť, už na 100 % a viac. Tretia firma tiež funguje a je príkladom pre ďalších následníkov. Jediný malý problém sú ďalšie kredity, ale ten sme už dávnejšie uspokojivo zvládli, a tak tlačíme ďalej.

Po vzore tretej prichádza doba na zapojenie štvrtej a poriadnej firmy. Po pár rokoch rozbehu, táto štvrtá firma prináša nevídanú prosperitu. Páči sa to prvej aj druhej firme, prosperita stúpa každému. Stále menej pracujeme a stále viac zarábame. Prvej firme stúpajú zisky skoro bez práce a druhej firme dane skoro bez výroby.

Štvrtá firma funguje ešte len na 10 percent svojej kapacity a už nestačia tlačiarne kreditov tlačiť a tak začneme tlačiť kredity dva. Dolár, ale aj Euro.

Na viac štvrtá firma už vyrába skoro toľko, že prvá a druhá už vyrábať ani nepotrebuje a stačí im len kupovať a predávať. A tlačiť a tlačiť. Tlačiť? A pre koho tlačiť? Naozaj sa to dá? Dá sa kupovať, tlačiť a predávať a tlačiť a požičiavať?

Je možné mať také rozdielne dane a pritom fungovať vo WTO a nemať colné prekážky.

Je možné zníženie daní v EU na úroveň USA, alebo zdvihnúť dane v USA na úroveň EU a prikázať americkému občanovi odovzdať a povinne polovicu zárobku sociálnej a zdravotnej poisťovni?

Ako môžu fungovať EU a USA a Čína na jednom slobodnom svetovom trhu, bez toho aby zmenili svoju daňovú a sociálnu politiku ?

Kto vyrieši tento rébus, vraj dostane nejakú Nobelovu cenu. Síce neviem akú a za čo, ale Nobelovu.

Za prvú firmu si dosaďme USA, za druhú EU, za tretiu Taiwan, Malajziu, Kóreu a tak ďalej a za štvrtú Čínu.


Kam zaradiť Rusko, Afriku, Mexiko neviem. Rovnako neviem, kam zaradiť Japonsko, Austráliu, Kanadu a podobné.
Hlavne neviem, kam zaradiť Mexiko a Kanadu v súvislosti s USA, a Rusko v súvislosti s EU.
Naposledy upravil jar88 : 05.05.09 at 13:19 Dôvod: odstavce
Usporiadat
Téma je uzavretá.
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

Toto je iba začiatok článku, je to blud za bludom.
Forma splácania daní býva rôzna. V minulosti to mohlo byť zlato, striebro, výrobky, poľnohospodárske plodiny vypestované satelitnými štátmi, dobytok či otroci. Z historického hľadiska sa platba daní uskutočňovala vždy priamo medzi zúčastnenými štátmi. Vazalský štát dal časť svojich vytvorených hodnôt impériu.
Tu pravdepodobne predpokladáte existenciu nejakého Amerického impéria. Ale žiadne Americké impérium nie je.
V 20. storočí sa Amerike (koho si predstavujete pod tou Amerikou, kto to je tá Amerika ?) po prvýkrát v histórii podarilo zdaniť zvyšok sveta a prinútiť (čo to znamená prinútiť a nepoužiť silu ani hrozbu) ho platiť nepriamo – formou vlastnej inflácie. Nemusela používať silu nebo hrozbu na to, aby ju ostatné štáty zaplatili. Stačilo, aby si v zahraničí nakupovala (myslíte tým Amerika nakupovala, ale Amerika nič nenakupovala) všetok možný tovar a platila za to svojou menou, ktorú ostatné štáty prijímali a uznávali.
Americké ekonomické impérium formálne vzniklo (nikdy nevzniklo a ani neexistuje) v roku 1945 v Bretton Woods. V tom období už dolár nebol pre normálnych smrteľníkov krytý zlatom, ale zahraničné vlády mohli ešte od americkej vlády získať výmenou za dolár zlato(vlády platili za zlato peniazmi z dlhopisov a daní vlastných občanov). Vďaka tomu sa stalo z americkej meny svetové platidlo. Amerika mala v tom období dosť zlata, pretože si ním nechávala platiť počas druhej svetovej vojny za rôzne služby (čo si pod tým rôzne služby predstavujete) spojencom. No impérium by nemalo dlhý život, keby udržiavalo v obehu len obmedzené množstvo dolárov. Počas vietnamskej (o čom bola vietnamská vojna ?) vojny potrebovali USA veľa peňazí. Začali preto tlačiť doláre a nakupovať za nich služby a tovar a z toho financovať vojnové (studená vojna bolo dobrodružstvo ?) dobrodružstvá. S vedomím, že sú nové doláre menej a menej kryté zlatom. Amerika trvalo udržiavala obchodný deficit a zvýšené množstvo dolárov v zahraničných rukách (zahraničné ruky bažili po dolároch) približne zodpovedalo tomu, čo by normálny štát získal od občanov formou zvyšujúcej sa dane z príjmov. Tieto dane ale platili ostatní. Platili ostatní a do platenia tých daní ich nútili ich vlastné vlády.

Čo nahradí zlatoJedného dňa to prasklo(čo to ako že prasklo?). Bolo to 15. augusta 1971. Vtedy Amerika po prvýkrát odmietla vydať (čo to znamená vydať zlato za doláre) zlato za doláre držané zahraničnou vládou. Jednoducho ho toľko nemala (ak nemám zlato tak ho nemôžem predať a aj keby som ho mal a nechcem ho predať, nič sa nedeje). Bol to bankrot amerického finančného systému. Amerika nakúpila od zvyšku sveta veľké množstvo tovarov aj keď vedela, že ich nikdy nebude schopná zaplatiť. Ani to nemala v úmysle. A zvyšok sveta ostal bezmocne stáť, neschopný reagovať a potrestať dlžníka, ako by sa to stalo v prípade jednotlivca.
Ak si u vás niečo kúpim za moje peniaze, čo som vám dlžny. Ja mám váš tovar a vy máte moje peniaze. Zajtra kúpim znova niečo od vás za moje peniaze a znova predpokladám, že váš tovar je môj a moje peniaze sú vaše. Má dať, dal - je zúčtované. Čo ďalej?
Amerika potrebovala nakupovať viac a viac, aby vyhovela stále rastúcemu apetítu. Preto musela nájsť nový dôvod, pre ktorý by mal zvyšok sveta naďalej prijímať a držať vo svojich bankách jej klesajúcu menu. Bludy pokračujú a pokračujú.
Od roku 1971, keď už bolo Američanom zrejmé, že schopní naďalej kryť doláre zlatom. Hľadalo sa iné riešenie – a našlo sa. V roku 1972/73 uzavreli USA pevne viazanú zmluvu s režimom Saudskej Arábie. Sľúbili, že sa postarajú, aby vládnuci režim zostal pri kormidle moci. Ten mal zas prijímať platby za svoju ropu v dolároch. Zvyšok krajín OPEC nasledoval príklad Saudskej Arábie. A pretože aj zvyšok sveta kupoval ropu od OPEC-u, mal zrazu dôvod udržiavať, zhromažďovať a zvyšovať svoje dolárové rezervy. Svet potreboval stále viac ropy a jej cena bola stále vyššia, preto bolo treba mať viac a viac dolárov. Boli žiadané aj napriek tomu, že ich nebolo možné vymeniť za zlato. Dôležité bolo, že sa za nich dalo kupovať „čierne zlato“ – ropa. Tak vznikli petrodoláre.

Celý článok sa nesie v tomto duchu. Pisateľ používa zažité nejasné termíny v duchu minulej doby. Zámerne vzbudzuje dojem, že použité výrazy aj niečo popisujú. Pritom stále zamlčuje skutočnosť, že slobodný svet je vždy vynaliezavejší a úspešnejší, ako totalitne riadená spoločnosť. Naproti tomu si totalitní demagógovia vždy nájdu spôsob, ako to obkecať. Skutek utek a výsledkom bol ekonomický úpadok totalitných spoločností.
Autor nespomína, že OPEC vznikol na podnet USSR so zámerom ekonomicky vydierať cez ropu celý západný svet. Nespomína, že dohoda so Saudami bola na nákup určitého množstva ropy. OPEC vyhnal cenu z 12 na 28 dolárov za barel a Saudi predávali až za 42 dolárov barel. Bol to normálny kšeft. Ako náhle si naftárske spoločnosti vybudovali dostatočné zásoby, cena klesla na 8 dolárov za barel. Stálo ich to neskutočne veľa peňazí, ale časom si to na nízkej cene dobehli práve na členských štátoch OPEC-u a USSR.
Naposledy upravil jar88 : 13.10.09 at 04:19
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
jar88 Pozri príspevok
Duves, ak by sme nechali všetko po starom, žiadna finančná kríza by tu nebola. Hlavne treba nazvať všetko pravým menom a nedávať veciam význam podľa názvu, ak ho nenapĺňajú.
Banka musí byť bankou a musí plniť funkciu banky. Úrok musí byť úrokom a úroková miera musí byť úrokovou mierou.
Poisťovňa musí byť poisťovňou, dane musia byť daňami, poplatky poplatkami, štát musí byť štátom, rodina rodinou, sloboda slobodou, ústava ústavou, zákon musí byť zákonom, dlh musí byť dlhom a mzda mzdou a tak ďalej.

U nás na Slovensku a aj v celej Európskej únii nič z toho neplatí a preto to ani nefunguje. Idea EU bola jednotný slobodný trh. Voľný pohyb kapitálu, práce, tovarov a služieb. Všetky štáty EU sú v OSN a WTO. Zaviazali sa slobodne dodržiavať chartu OSN a postupne znižovať obchodné bariéry (znižovať clá a odbúravať dovozné kvóty) vo svetovom obchode. Tým sa má dosiahnuť vyrovnanie cien tovarov a práce na celom svete. To znamená, že za určitú jednotku práce dostane rovnakú odmenu Slovák, Maďar, Číňan, Američan, Mexičan, Rus či Austrálčan, jednoducho každý a v každom štáte na svete. Bude jedno kto, kde pracuje, podstatné bude čo dokáže urobiť, vyrobiť, vymyslieť a tak ďalej.

Túto spravodlivosť dokáže presadiť len sloboda ľudí deklarovaná v charte OSN a sloboda obchodu presadzovaná vo WTO. Ak sa tieto dve podmienky naplnia, bude jedno kto komu slúži, kto komu predá, kto od koho nakúpi, kto komu požičia peniaze.

Neviem či je to až také zložité pochopiť, lebo mne to pripadá až primitívne jednoduché. Naviac je to pre ľudí aj prirodzené. Každý človek chce byť slobodný, zdravý, bohatý, každý človek je vynaliezavý, pohodlný a pôžitkársky. Myslím si, že každý chce žiť a kto nie, nech skape, je to jeho vec, jeho právo. Nič zložité na tom nevidím.
No toto co si napisal ma hlavu a pätu. No je to stale iba jedna rovina realizacie, to je to, na čo upozorňujes, že vsetci maju mat rovnake podmienky. Druha rovina je existencia peňazí, ktorych existencia zavisi jedine na úvere. Kedysi bol platidlom dobytok, alebo obile. Teda niečo, čo malo hodnotu pre uvedenu komunitu ludi. Neskor to boli vzácne kovy ako a napokon mince z nich. Chory system prišiel (vraj) už po 30 rocnej vojne v europe, kedy vladari nemali dosť peňazi a bankari ich nahovorili na system vydanych bankoviek, ktorym sa vraj ma dôverovať. Peniaze tak vznikaju len ako emisia úverov. To znamena, že ak ma jeden z nas peniaze, tak ten druhy ma dlhy. Ak sa tento system nezmeni, môžeme zbytočne polemizovať, či ma, alebo nema vyznam aby vznikol jednotný trh.
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
jar88 Pozri príspevok
Toto je iba začiatok článku, je to blud za bludom.
Forma splácania daní býva rôzna. V minulosti to mohlo byť zlato, striebro, výrobky, poľnohospodárske plodiny vypestované satelitnými štátmi, dobytok či otroci. Z historického hľadiska sa platba daní uskutočňovala vždy priamo medzi zúčastnenými štátmi. Vazalský štát dal časť svojich vytvorených hodnôt impériu........
Prepáč, ale tomu článku si podla mna vôbec neporozumel. Stále neveríš, ako funguje emisia dolára a ako je potrebne emitovať nove dolare, len preto, že je naviazaný na cenu ropy? Vysoka cena ropy=potreba viac novych dolarov. Ak amerika vyda nove dolare a nimi platia za tovar vyrobeny v nemecku, japonsku atd, tak sa pýtam čím vlastne platia? Ved to je nanútená dôvera. Hned ako prestane byť záujem o dolare definitivne, tak sa všetky tie dolariky vratia do krajiny vývozcu bezcennej meny a spôsobí tam hyperinfláciu.
Naposledy upravil duves : 13.10.09 at 05:23
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
buchač Pozri príspevok
Veď sa už len nejaký ten meč nájde , ako ten gordický uzol preťať ....
No fakt, mam zle odhady.
http://spravy.pravda.sk/obama-schval...13_sk_svet_p12
0 0
cathyc cathyc

cathyc je offline (nepripojený) cathyc

Jar88 Tebe nesmierne závidím ten slepý obdiv ameriky. Musíš sa cítiť ohromne bezpečný za chrbtom s mierotvorcom. Nezávidím Ti však to prebudenie z tohto blúznenia.
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

Rád by som sa tu od niekoho dozvedel, či by vedel obviniť niekoho za to, že je slobodný a kúpi si tovar za svoje peniaze (za eurá) v Malajzii (za doláre), následne ho predá za päťnásobok na Slovensku (za eurá) a z toho päťnásobku odvedie štátu 50%.
Následne z 2/10 žije na Slovensku, za 2/10 nakúpi ďalší tovar v Malajzii a 1/10 si odloží na splátku domu v Tatrabanke.

Jednoduché otázky pre duvesa a podobných:
Čoho sa dopúšťam, keď nakúpim hotové tričko za 1 € a predám ho za 5 € (ak by som to tričko nechal vyrobiť na Slovensku, stálo by ma 6 € a v Nemecku 9 €).
Čoho sa dopúšťam, keď nedávam zarobiť našim ľuďom vo výrobe 350 €/mesačne, ale radšej v obchode 650 €/mesačne.
Čoho sa dopúšťam, ak vám predám to isté tričko za 5 €, ktoré by ste si inak kupovali za 9 €.
Čoho sa dopúšťam, ak si na tento obchod požičiam doláre od Amerického obchodníka na 120 dní zadarmo a nie od Tatrabanky za 12,5% úrok.
Čoho sa tým dopúšťam, že neplatím banke úroky, keď nemusím.

Nenútim nikoho kupovať tričká lacnejšie a ani nezakazujem našim výrobcom zamestnávať ľudí a vyrábať. Naši výrobcovia nemajú na dane, lebo nevedia predať výrobok vyrobený za 3 € plus 3 € daní a povinných odvodov.

Ja za tie dane a povinné odvody nemôžem. Ja som ich neuzákonil. Ja som ich nenariadil. Nemôžem za to, že som sa narodil a žijem na Slovensku.

Nemôžem za to, že tu žijú aj sprostejší ľudia, ktorým tie dane a odvody nič nehovoria. Rešpektujem aj ich právo na život v nevedomosti, ale rád by som im pomohol. Najesť im nedám, na to tu majú svoj sociálny štát a rozum im do hláv nenalejem. O to sa musia postarať sami.
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

cathyc Pozri príspevok
Jar88 Tebe nesmierne závidím ten slepý obdiv ameriky. Musíš sa cítiť ohromne bezpečný za chrbtom s mierotvorcom. Nezávidím Ti však to prebudenie z tohto blúznenia.
cathyc, ja mám Ameriku a ich doláre a armádu a NATO a SMER, KDH, SaS a odvody absolútne na háku.

Nepotrebujem ich ! Ja potrebujem len slobodne žiť. Nič viac a nič menej.
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

duves Pozri príspevok
No toto co si napisal ma hlavu a pätu. No je to stale iba jedna rovina realizacie, to je to, na čo upozorňujes, že vsetci maju mat rovnake podmienky. Druha rovina je existencia peňazí, ktorych existencia zavisi jedine na úvere. Kedysi bol platidlom dobytok, alebo obile. Teda niečo, čo malo hodnotu pre uvedenu komunitu ludi. Neskor to boli vzácne kovy ako a napokon mince z nich. Chory system prišiel (vraj) už po 30 rocnej vojne v europe, kedy vladari nemali dosť peňazi a bankari ich nahovorili na system vydanych bankoviek, ktorym sa vraj ma dôverovať. Peniaze tak vznikaju len ako emisia úverov. To znamena, že ak ma jeden z nas peniaze, tak ten druhy ma dlhy. Ak sa tento system nezmeni, môžeme zbytočne polemizovať, či ma, alebo nema vyznam aby vznikol jednotný trh.
Ten jednotný trh tu je. Je skutočnosťou. To nie su plány do budúcnosti.
Jednotný trh je fakt s ktorým sa nevie EU vyrovnať, lebo majú povinnosť k dôchodcom.
OSN tu je a štáty EU nemusia byť v OSN, nemusia byť vo WTO.

To čo píšeš o peniazoch a dobytku to tu je a funguje to. Úver je dobrovolné a slobodné rozhodnutie. Viera v peniaze je tiež slobodná. Sám sa môžeš rozhodnúť či chceš za niečo eurá, alebo doláre.

Ak ti nikto nedá za niečo 5 €, ale ti niekto iný ponúkne za to 10 dolárov je na tebe či predáš za doláre, alebo nepredáš za eurá.

Nikto ťa do ničoho nenúti, ale ty stále prezentuješ že ťa núti, čo je naozaj len klamstvo.
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

Stále sa vás pýtam to isté, ale nikto neodpovie.

Ako môžu fungovať EU a USA a Čína na jednom slobodnom svetovom trhu, bez toho aby zmenili svoju daňovú a sociálnu politiku ?

Kto vyrieši tento rébus, vraj dostane nejakú Nobelovu cenu. Síce neviem akú a za čo, ale Nobelovu.
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
Tak sa poponahlaj, aby ti ta cena neunikla.
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
jar88 Pozri príspevok
cathyc, ja mám Ameriku a ich doláre a armádu a NATO a SMER, KDH, SaS a odvody absolútne na háku.

Nepotrebujem ich ! Ja potrebujem len slobodne žiť. Nič viac a nič menej.
No neviem , ale takto len biela a čierna , hm , to sa nedá ...alebo ...



Takže ostáva HZDS , SNS , Rómska iniciatíva Slovenska poprípade nejaká maďarská strana .....
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
jar88 Pozri príspevok
Toto je iba začiatok článku, je to blud za bludom.
Forma splácania daní býva rôzna. V minulosti to mohlo byť zlato, striebro, výrobky, poľnohospodárske plodiny vypestované satelitnými štátmi, dobytok či otroci. Z historického hľadiska sa platba daní uskutočňovala vždy priamo medzi zúčastnenými štátmi. Vazalský štát dal časť svojich vytvorených hodnôt impériu.
Tu pravdepodobne predpokladáte existenciu nejakého Amerického impéria. Ale žiadne Americké impérium nie je.
Ako sa to potom nazýva , aký názov by si tomu dal ...?
V 20. storočí sa Amerike (koho si predstavujete pod tou Amerikou, kto to je tá Amerika ?) po prvýkrát v histórii podarilo zdaniť zvyšok sveta a prinútiť (čo to znamená prinútiť a nepoužiť silu ani hrozbu) ho platiť nepriamo – formou vlastnej inflácie. Nemusela používať silu nebo hrozbu na to, aby ju ostatné štáty zaplatili. Stačilo, aby si v zahraničí nakupovala (myslíte tým Amerika nakupovala, ale Amerika nič nenakupovala) všetok možný tovar a platila za to svojou menou, ktorú ostatné štáty prijímali a uznávali.
Americké ekonomické impérium formálne vzniklo (nikdy nevzniklo a ani neexistuje) v roku 1945 v Bretton Woods. V tom období už dolár nebol pre normálnych smrteľníkov krytý zlatom, ale zahraničné vlády mohli ešte od americkej vlády získať výmenou za dolár zlato(vlády platili za zlato peniazmi z dlhopisov a daní vlastných občanov). Vďaka tomu sa stalo z americkej meny svetové platidlo. Amerika mala v tom období dosť zlata, pretože si ním nechávala platiť počas druhej svetovej vojny za rôzne služby (čo si pod tým rôzne služby predstavujete) spojencom.
No predsa nič , podľa Teba ....zbrane , munícia , lietadlá ........to dávali len tak , z lásky k blížnemu svojmu ...
No impérium by nemalo dlhý život, keby udržiavalo v obehu len obmedzené množstvo dolárov. Počas vietnamskej
(o čom bola vietnamská vojna ?)
Keď to nevieš , prečo to spomínaš , inak by bolo lepšie , ak by si zablúdil do iného - odborného fóra - dozvieš sa ...
vojny potrebovali USA veľa peňazí. Začali preto tlačiť doláre a nakupovať za nich služby a tovar a z toho financovať vojnové
(studená vojna bolo dobrodružstvo ?) dobrodružstvá. S vedomím, že sú nové doláre menej a menej kryté zlatom. Amerika trvalo udržiavala obchodný deficit a zvýšené množstvo dolárov v zahraničných rukách (zahraničné ruky bažili po dolároch) približne zodpovedalo tomu, čo by normálny štát získal od občanov formou zvyšujúcej sa dane z príjmov. Tieto dane ale platili ostatní. Platili ostatní a do platenia tých daní ich nútili ich vlastné vlády.
Pár odpovedí v texte ..

Možno ekonomika / vyššia - odborná / mi až tak veľa nehovorí , nepotrebujem ju , no mám dojem , že do oblasti zbraní a príbuzných tém sa rozumiem oveľa lepšie ako TY ...


P.S.:

Bez urážky , len sa mi " páči " , ako sa tu vyťahujú odborné články , pripájajú sa , hm , ....doplnte si ...
0 0
cathyc cathyc

cathyc je offline (nepripojený) cathyc

jar88 Pozri príspevok
Stále sa vás pýtam to isté, ale nikto neodpovie.

Ako môžu fungovať EU a USA a Čína na jednom slobodnom svetovom trhu, bez toho aby zmenili svoju daňovú a sociálnu politiku ?

Kto vyrieši tento rébus, vraj dostane nejakú Nobelovu cenu. Síce neviem akú a za čo, ale Nobelovu.
Sú veci, ktoré sa riešiť dajú a tie, ktoré sa nedajú. Čo myslíš prečo za tento rébus niekto ponúka Nobelovku? Lebo vie, že tento rébus nik nevyrieši.
Tvrdíš, že Ty chceš byť len slobodný...Tvoja sloboda je prípustná len do tej miery pokiaľ ňou neobmedzuješ niekoho iného. Lenže vo svete kde majú ľudia oči plné dolárov a tvária sa ako neohroziteľní dravci, je len málo miesta pre súcit. A vieš čo robí človeka človekom a odlišuje ho vraj od zvieraťa ??? No práve ten súcit a spolupatričnosť. Tieto pojmy sa však onedlho dostanú len do análov nepoužívaných pojmov.

A ešte jedna vec ku tej toľko proklamovanej slobode. Vieš kedy začneš byť naozaj šťastný???
Práve vtedy keď sa vzdáš toho čo si teraz nedokážeš ani predstaviť...keď sa vzdáš slobody. Áno môžme mať všetko a všetko si môžme vydupať, ale je to aj dobré??? Na margo toho len jedna stará a nesmierne oslobodzujúca pravda: Nie moja, ale Tvoja vôľa nech sa stane.
0 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
jar88 Pozri príspevok
cathyc, ja mám Ameriku a ich doláre a armádu a NATO a SMER, KDH, SaS a odvody absolútne na háku.

A keby si vedel , ako už len ja ....ten Jánošíkov je popri tom mojom ako hášik na tresky ....

Nepotrebujem ich ! Ja potrebujem len slobodne žiť. Nič viac a nič menej.
Ale čo je vlastne tá sloboda , teda , v Tvojom ponímaní ... ????
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
Sloboda v jeho ponímaní bude v expanzii. Dobrodruhovia, často kriminalnici išli do nového sveta za expanziou. Ukradli domorodcom pôdu, vlastne celý život im ukradli. Vypálili, postrielali. Vlastne ten symbol tam ostal. Vystrielať a vypáliť, kto sa neprisôbí ich slobode.
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

buchač Pozri príspevok
Ale čo je vlastne tá sloboda , teda , v Tvojom ponímaní ... ????
Nechápem, čo vám vadí na slobode.
Prečítajte si príspevok č.140, alebo listinu práv a slobôd, k tomu chartu OSN a napíšte s čím konkrétne nesúhlasíte.

Buchač, kde vidíš čiernu, alebo bielu. Čítal si niečo okrem toho na čo reaguješ, alebo ti chýba úsudok, alebo ak nie tak ho máš obmedzený. Ale fest obmedzený aj s duvesom

Snáď ma nechceš presviedčať, že ti vadí sloboda. Že ti vadí OSN. Že ti vadia slobodní ľudia, lebo ty chceš byť slobodný nevoľník a oni nie.
Ak je podľa teba čiastočne slobodný niečo medzi čiernou a bielou, to znamená určitý odtieň šedej, tak potom máš pravdu, že nepoznám inú ako čiernu a bielu, lebo nemôže byť trochu slobodný nevoľník.

Podľa mňa je slobodný slobodný a nevoľník je nevoľník. Sú to dva rôzne pojmy, ako čierna a biela. Cez to nejde vlak.
Naposledy upravil jar88 : 13.10.09 at 08:34
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

duves Pozri príspevok
Sloboda v jeho ponímaní bude v expanzii. Dobrodruhovia, často kriminalnici išli do nového sveta za expanziou. Ukradli domorodcom pôdu, vlastne celý život im ukradli. Vypálili, postrielali. Vlastne ten symbol tam ostal. Vystrielať a vypáliť, kto sa neprisôbí ich slobode.
čítal som, ale nič k tomu nemám
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

cathyc Pozri príspevok
Sú veci, ktoré sa riešiť dajú a tie, ktoré sa nedajú. Čo myslíš prečo za tento rébus niekto ponúka Nobelovku? Lebo vie, že tento rébus nik nevyrieši.
Tvrdíš, že Ty chceš byť len slobodný...Tvoja sloboda je prípustná len do tej miery pokiaľ ňou neobmedzuješ niekoho iného. Lenže vo svete kde majú ľudia oči plné dolárov a tvária sa ako neohroziteľní dravci, je len málo miesta pre súcit. A vieš čo robí človeka človekom a odlišuje ho vraj od zvieraťa ??? No práve ten súcit a spolupatričnosť. Tieto pojmy sa však onedlho dostanú len do análov nepoužívaných pojmov.

A ešte jedna vec ku tej toľko proklamovanej slobode. Vieš kedy začneš byť naozaj šťastný???
Práve vtedy keď sa vzdáš toho čo si teraz nedokážeš ani predstaviť...keď sa vzdáš slobody. Áno môžme mať všetko a všetko si môžme vydupať, ale je to aj dobré??? Na margo toho len jedna stará a nesmierne oslobodzujúca pravda: Nie moja, ale Tvoja vôľa nech sa stane.
Tak k tomuto niet čo dodať
Práve vtedy keď sa vzdáš toho čo si teraz nedokážeš ani predstaviť...keď sa vzdáš slobody.

Čo sa nedá riešiť ? Nemôžeme byť slobodní ? To nemyslíte vážne, alebo áno?
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

buchač Pozri príspevok
Pár odpovedí v texte ..

Možno ekonomika / vyššia - odborná / mi až tak veľa nehovorí , nepotrebujem ju , no mám dojem , že do oblasti zbraní a príbuzných tém sa rozumiem oveľa lepšie ako TY ...


P.S.:
Bez urážky , len sa mi " páči " , ako sa tu vyťahujú odborné články , pripájajú sa , hm , ....doplnte si ...
Buchač, napíš prosím ťa, čo je na tom článku, okrem odbornej demagogie odborné.

PS. čo má toto spoločné so zbraňami a s odbornosťou okolo zbraní, veď si to prečítaj.
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

buchač Pozri príspevok
Pár odpovedí v texte ..

Možno ekonomika / vyššia - odborná / mi až tak veľa nehovorí , nepotrebujem ju , no mám dojem , že do oblasti zbraní a príbuzných tém sa rozumiem oveľa lepšie ako TY ...


P.S.:
Bez urážky , len sa mi " páči " , ako sa tu vyťahujú odborné články , pripájajú sa , hm , ....doplnte si ...

Buchač, ak si taký zbrojný a vojnový expert, vysvetli mi o čo a kto bude bojovať, ak každý bude slobodný, každý si bude môcť všetko kúpiť za peniaze, každý bude mať právo žiť kde chce, pracovať pre kohokoľvek, kto bude mať o jeho prácu záujem. Predať čokoľvek komukoľvek, za predpokladu dodržiavania ľudských práv.

Získať niečo vojenskou silou je podľa vás drahé, veľmi drahé a OSN je tu hlavne proti vojnovým riešeniam sporov.
Prečo by mal niekto o niečo draho a nákladne bojovať, keď si to môže lacno kúpiť?

Prečo chce EU vlastnú vojenskú organizáciu, keď máme NATO ???
Budeme si slobodne platiť EUNATO a bojovať ? Za čo treba bojovať, alebo proti čomu treba bojovať?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať