Zavrieť

Porady

Poznáte Hurmi-Kaki, Ebenovník, Diospyros, Tomel, Datojasilva ?

wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Hurmi-Kaki, Ebenovník, Diospyros, Tomel, Datojasilva je všetko jeden a ten istý druh. Rovnako ako pestrý je zoznam jeho pseudonim pestrý je aj tento druh. Za približne 3000 rokov jeho pestovania a šľachtenia vznikol pomerne veľký počet jeho rôznorodých odrôd líšiacich sa svojimi vlastnosťami. Sú preto veľmi zaujímavé z hľadiska šľachtenia.
V poslednom čase som sa niekoľko krát stretol, že niekto má viacročný stromček ktorý kedysi vypestoval z náhodného semienka, ktoré sa občas v plodoch objavia.
Ako zberateľa by ma zaujímali práve takéto semenáče. Doteraz som zozbieral 60 rôznych odrôd a asi 10 typov semenáčov.
Ak niekto viete o takomto stromčeku - ozvite sa.
Môžeme vymeniť vrúble či sadenice.
Usporiadat
Téma je uzavretá.
pmajap pmajap

pmajap je offline (nepripojený) pmajap

Prvý zber, váha od 240 do 290 g, nie sú zrelé musia medzi jablká, ale hlásia mráz, tak to nejdem riskovať.
PA210045.JPG  
PA210047.JPG  
1/1
1 0
ela77 ela77

ela77 je offline (nepripojený) ela77

ale veď oni snáď môžu byť na strome aj v mrazoch, či nie. ?Ja ich zatiaľ nechávam a sú krásne.
1 0
pmajap pmajap

pmajap je offline (nepripojený) pmajap

Vlani mi zamrzli, boli jedlé asi dva dni, potom už to bola nechutná hnedá kaša. Mráz na začiatku októbra, tri noci -6 C,a vyzerali takto
PA110367.jpg  
PA140369.jpg  
1/1
1 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Vlani primrzli ešte v štádiu nezrelosti. Tento rok už budú aspoň trochu viac dozreté. V určitom štádiu zrelosti už mráz toľko škody nenarobí, dokonca stratia tým plody trpkosť. Je však pravda, že tiež si myslím, že by mali dozrieť a dojisť do jedlej konzistencie aj bez mrazu...
Nie v každej lokalite to u každej odrody je možné, preto opatrne s výberom odrôd...
0 0
pmajap pmajap

pmajap je offline (nepripojený) pmajap

Wabi tebe tuším tiež jeden rok zamrzli, pozerám na ru. fórach fotky z Novosibirska, stromy obsypané a teplota -18C, na viržínke bez poškodenia, ale ono to bude asi ako s jabľčkami, tie čo ostanú na strome sú krásne kým sú zamrznuté.
0 0
Milas265 Milas265

Milas265 je offline (nepripojený) Milas265

Papa...
14.JPG  
2 0
Marek107 Marek107

Marek107 je offline (nepripojený) Marek107

Tak tento rok je to o něco lepší co se týče ochutnávky
onpjongu.jpg  
Dvorský.jpg  
KreaKaki.jpg  
Meader.jpg  
Orest.jpg  

Tone Wase.jpg  
1/1
1 0
regiomare regiomare

regiomare je offline (nepripojený) regiomare

v conpjongu mas nastepene ake dalsie odrody? a co je dvojka obrazok, aka odroda?
0 0
paloo paloo

paloo je offline (nepripojený) paloo

Obrázok 2 je tuším Dvorský?
0 0
regiomare regiomare

regiomare je offline (nepripojený) regiomare

Môže byť Paloo. Zaujímavý je ten vajcovitý plod, skoro ako z inej odrody, napríklad Kavkazu. Ale bude to neskorá odroda, zhruba na úrovni Korea kaki/Steiermark.
0 0
Milas265 Milas265

Milas265 je offline (nepripojený) Milas265

Môj najväčší plod tento rok...Ungarn 2 na viržínke...
PB021288.jpg  
0 0
Marek107 Marek107

Marek107 je offline (nepripojený) Marek107

I tento rok dělám měření cukernatosti až budu mět vše změřené pat to zveřejním. Ale musím říci že minulé roky jsem vždy sepsul Meader co se týče chuti a tento rok překvapil chutná moc dobře. Asi to bude tým že jsem mu slíbil motorovou pilu.
0 0
Marek107 Marek107

Marek107 je offline (nepripojený) Marek107

Obrázek 1 je Čonpjongu jo mám tam přiroubované Hokkaido a Congzhou, ob 2 je Dvorský a pak Korea kaki, Meader, Orest, Tone Wase.
0 0
ela77 ela77

ela77 je offline (nepripojený) ela77

aké máte skúsenosti s uskladnením plodov? Bojím sa už prvých mrazíkov a tak by som ich chcela už pozberať. Je ich niečo cez 30 ks. ako a kde je najlepšie ich uložiť, pri akej teplote, prípadne ku jablkám do pivnice? Alebo ich ešte nechať vonku na strome? Bývam pri Senci, zatiaľ ešte nehlásia mrazy, ale nedá sa na to spoliehať.
DSC02031.jpg  
DSC02033.jpg  
1/1
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Ja uznávam ponechať plody na strome pokiaľ je to možné, zvlášť keď žiadne mrazy nehlásia a to ani vo vyšších polohách a nieto ešte na nížine ako je Senec. Na druhej strane plody sa môžu samozrejme obrať aj pred úplným dozretím. Najdlhšie vydržia v chladnej pivnici do 6 stupňov, tak, že ich odstrihneš zo stromu aj s konárom a ten ihneď zapichneš do veľkého kvetináča s vlhkou rašelinou. Dvorský mi napríklad takto vie vydržať až do marca a potom sa dá zjesť a chutí rovnako akoby si ho pridala do sáčku s jablkami a dozrel by trebárs aj teraz behom týždňa. Navyše keďže sa dá jesť aj tvrdý bez zmäknutia a napriek tomu je sladký a bez trpkosti nie je nutné ho medzi tie jablká vkladať... Všetky odrody Kaki najlepšie dozrievajú vo vlhku a pri teplote nižšej ako je tá izbová ale to nie je nevyhnutnosť. S jablkami vo vrecúšku či v pivnici dozrievajú skôr a je to prirodzenejšie než ich nechať mraziť či flambovať kvôli urýchlenému rozkladu tanínov na cukry... Nejaké tie krátkodobé mrazíky do 3 stupňov v nížinách však nespôsobia znehodnotenie, takže netreba trpieť prehnaným strachom. Napokon najlepšie bude časť obrať a s toho časť dať k jablkám kvôli urýchleniu dozrievania a časť nie aby sa tým predĺžila sezona jedenia... Jedná sa o odrodu trpkú pred dozretím?
0 0
ela77 ela77

ela77 je offline (nepripojený) ela77

vďaka ""wabi""za rady, vlastne sme o tom aj spolu hovorili, len som čakala, že pridá niekto aj svoje vlastné skúsenosti, ale zatiaľ sa tak nestalo. To s tými konárikmi sa mi pozdáva, len čo mi potom zostane zo stromku? ak ho obsekám. Nechať ich potom ale na svetle, či môže byť aj v tme, lebo taký chlad dosiahnem iba v tmavej pivnici vonku, pretože podpivničené priestory pod domom majú väčšiu teplotu. Vlani som ich nechala v bedničke v tej teplejšej pivnici a oni akoby sa boli strácali (myslím zmenšovali svoj objem) Vďaka ešte raz za radu. Možno sa ozve ešte niekto.
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

len na doplnenie svetlo nepotrebujú. Konáriky obstriháš samozrejme len tie, ktoré sú vyrodené a bez výraznejších prírastkov... a ktoré by si aj tak na jar strihala kvôli zahusteniu. plody sa samozrejme vyparujú a preto v teple a suchu nie je dobré skladovanie, pokiaľ ich nechceš sušiť. Na strome plody môžu trošičku dokonca ešte podrásť, hoci nemá strom už listy
0 0
Marek107 Marek107

Marek107 je offline (nepripojený) Marek107

Já to dělám tak že si úrodu rozdělím asi na tři etapy u každé odrůdy vezmu ze stromu asi 1/3 a tu dám do tepla aby co nejrychleji dozrála a dala konzumovat a pak zhruba za 14 dní až to máme skoro vše snězeno. Tak oberu 1/2 aby jsme měli pořad co konzumovat a tak pokračuji až na stromě není nic. Minulí rok jsem jednu bedýnku nechal v chladnu dojí a moc mě ty plody nechutnali.
0 0
Juraj Bindzár Juraj Bindzár

Juraj Bindzár je offline (nepripojený) Juraj Bindzár

Keď raz toho budem mať prebytok plodov, tak budem robiť kaki kompót aj lekvár ale zatiaľ mi neostáva nič iné ako pichať do zeme aj z konárikom -
0 0
regiomare regiomare

regiomare je offline (nepripojený) regiomare

Kompót z hurmikaki? To bude asi väčšie blato, než keď sa dlho varia marhule, nie? :-) Lekvár si ešte viem predstaviť, dochutiť s nejakou škoricou alebo tak nejak
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať