Zavrieť

Porady

Poznáte Hurmi-Kaki, Ebenovník, Diospyros, Tomel, Datojasilva ?

wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Hurmi-Kaki, Ebenovník, Diospyros, Tomel, Datojasilva je všetko jeden a ten istý druh. Rovnako ako pestrý je zoznam jeho pseudonim pestrý je aj tento druh. Za približne 3000 rokov jeho pestovania a šľachtenia vznikol pomerne veľký počet jeho rôznorodých odrôd líšiacich sa svojimi vlastnosťami. Sú preto veľmi zaujímavé z hľadiska šľachtenia.
V poslednom čase som sa niekoľko krát stretol, že niekto má viacročný stromček ktorý kedysi vypestoval z náhodného semienka, ktoré sa občas v plodoch objavia.
Ako zberateľa by ma zaujímali práve takéto semenáče. Doteraz som zozbieral 60 rôznych odrôd a asi 10 typov semenáčov.
Ak niekto viete o takomto stromčeku - ozvite sa.
Môžeme vymeniť vrúble či sadenice.
Usporiadat
Téma je uzavretá.
Juraj Bindzár Juraj Bindzár

Juraj Bindzár je offline (nepripojený) Juraj Bindzár

kompót netreba dlho variť, stačí iba trochu povariť aby sa veko chytilo na pohár, a kaki plody budem zavárať v úplne tvrdom stave takže nevidím žiadny dôvod prečo by z toho malo byť blato.
0 0
Milas265 Milas265

Milas265 je offline (nepripojený) Milas265

Samozrejme veľké a sladké,,,
0 0
Juraj Bindzár Juraj Bindzár

Juraj Bindzár je offline (nepripojený) Juraj Bindzár

Milan, ty už to máš odskúšané?
0 0
Milas265 Milas265

Milas265 je offline (nepripojený) Milas265

Kompot nie,všetko stíhame zožrať...ale za pár rokov...iba som skonštatoval slová jedného zaslúžilého pestovateľa,ktorý chce pestovať iba veľké a sladké...a myslím,že aj ty pestuješ iba veľké a sladké...
0 0
regiomare regiomare

regiomare je offline (nepripojený) regiomare

veľké, či malé, astringentné budú po prevarení stále trpké, takže skôr na kompót len netrpké odrody...
1 0
Juraj Bindzár Juraj Bindzár

Juraj Bindzár je offline (nepripojený) Juraj Bindzár

Presne preto som si zostrojil nádobu na odstránenie trpkosti plodov . Trpkosť je preč a výroba kompótu odskúšaná . plody sa vôbec nerozvarili , ale zostali tvrdé.
0 0
regiomare regiomare

regiomare je offline (nepripojený) regiomare

to som uz niekde cital, metoda odstranenia trpkosti pomocou CO2? predpokladam...a chut zavarenych plodov hurmikaki bola aka?
0 0
Juraj Bindzár Juraj Bindzár

Juraj Bindzár je offline (nepripojený) Juraj Bindzár

Presne tak , pomocou CO2 ale zatiaľ som nezaváral iba som si urobil kompót v hrnci aby som skúsil či sa plody nerozvaria na blato. Varil som to 20 minút vo vode z cukrom škoricou a klinčekmi,plody sa nerozvarili ale o chuti sa budeme baviť keď to zavarím do pohára a nechám to aspoň 2 týždne odstáť aby sa chute spojili . Pri varení bez škorice a klinčekov som tam cítil trochu takú tekvicovú vôňu .
0 0
Pepe.d Pepe.d

Pepe.d je offline (nepripojený) Pepe.d

A pochvalis sa so zopar foto s nadobou a aj ako to funguje ?
0 0
Juraj Bindzár Juraj Bindzár

Juraj Bindzár je offline (nepripojený) Juraj Bindzár

Je to na kivifóre určite si to tam videl.
0 0
Pepe.d Pepe.d

Pepe.d je offline (nepripojený) Pepe.d

hm dik za link a daju sa takto uskladnit aj dlhodobejsie alebo to pouzivas iba na odstranenie trieslovin ?
0 0
Juraj Bindzár Juraj Bindzár

Juraj Bindzár je offline (nepripojený) Juraj Bindzár

Slúži to iba na odstránenie trieslovin. Keď to chceš dlhodobo uskladniť, tak to môžeš sušiť.
0 0
Marek107 Marek107

Marek107 je offline (nepripojený) Marek107

Na sušení jsou dobré odrůdy které nemají v sobě moc vody já osobě mám odzkoušenou Rosijanka a tu suší bez problémů a chutná výborně.
0 0
pmajap pmajap

pmajap je offline (nepripojený) pmajap

Už plody nezhadzujú , ostalo asi 40 kusov na tipe a na viržínke?? všetky tri, na mladých stromoch opadli všetky.
P9240086.JPG  
P9240090.JPG  
1/1
1 0
Milas265 Milas265

Milas265 je offline (nepripojený) Milas265

Kto by mal záujem o 4-ročný štepený kaki odrody Steiermark /ľahko sa dá preštepiť,tak si môže prísť na jar po dohode vykopať...nedostatok miesta...Pn okolie.
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Nikitskaja bordovaja po úplnom dozretí sa dajú zmraziť a potom so smotanou z domácej kravičky Jersey vo vysokorýchlostnom mixery vinikajúca zmrzlina. Netreba docukrovať sladká až moc... dochutiť sa dá škoricou alebo aj koňakom...
Iste nie je to na každý deň.
Napokon sem som o výžive už písal ale do inej rubriky:
http://www.porada.sk/t222741-p10-cho...vaci-styl.html
0 1
M@rt M@rt

M@rt je offline (nepripojený) M@rt

Wabi, chcem sa spýtať. Mám hurmikaki neviem koľko má rokov, má asi 5 metrov. Zakvitne
každý rok ale nemá plody. Nie je vrúblovaná je to pravdepodobne semenáč. Ak si myslíš,že je problém vo vrúbľovaní prosím poraď začiatočníkovi ako na to. Mám len jeden strom. Má aj samčie a samičie kvety. Dakujem
0 0
wabi wabi

wabi je offline (nepripojený) wabi

Semenáš čoho? Zo semienka diospyros kaki, alebo podnož Diospyros Lotus? V každom prípade ak zakvitne skutočne aj samčími aj samičími kvetmi a neopelí sa, tak nieje samoopelivý. Je potrebná iná odroda. Treba ju vysadiť hneď vedľa, alebo naštepiť do koruny... Samozrejme, ak sa jedná od podpník -lotus tak ho treba zaštepiť, inak nikdy nebude mať nikdy úrodu... Stačila by fotka kvôli identifikácii stromčeka...
0 0
Juraj Bindzár Juraj Bindzár

Juraj Bindzár je offline (nepripojený) Juraj Bindzár

ani mne sa jedno štepenie nepodarilo , to sa stáva že sa to niekedy nepodarí :-)
krax.jpg  
1 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať