Neviem, či pomôže...našla som tento postup
Nakličovanie semien
Všeobecný postup:
Lyžicu semien alebo 1/3 šálky strukovín namočíme do litra vlažnej vody a necháme stáť celú noc. Semená nesmú byť chemicky ošetrené alebo morené.
Na ďalší deň semená prepláchneme vo vlažnej vode a scedíme. Vložíme ich do nádoby so širokým hrdlom, navrch ktorej pripevníme gumičkou gázu. Uložíme na tmavé miesto. Môžeme použiť aj špeciálnu naklíčovaciu súpravu.
Semená preplachujeme 2 až 3 x denne, aby nedošlo ku kvasným a hnilobným procesom. Dbáme, aby prebytočná voda odtiekla.
Na tretí deň klíčenia nádobu naplníme vlažnou vodou. Semienka a strukoviny, ktoré nevyklíčili padnú na dno. Tie vyhodíme.
Klíčky pred jedením prepláchneme studenou vodou, scedíme, preložíme do nádoby s vrchnákom a odložíme na chladné miesto. Na zvýšenie výživnej hodnoty, môžeme naklíčené semena vystaviť na niekoľko hodín na slnečné svetlo a až potom odložiť na chladné miesto.
Ľan - Linum usitatissimum
Semeno ľanu obsahuje olej, bielkoviny, glykozidy, cukor, enzýmy. Je bohaté na vitamíny E,K, tiež na minerálne látky, fosfor, magnézium, meď, vápnik, železo. Semená aj klíčky ľanu sa používajú ako prostriedok proti zápche a na liečenie žalúdočných vredov. Semená pred klíčením namáčame 4 hodiny . Preplachujeme 4 x denne tak, aby sme odstránili plevy. Najlepšie klíčky sú na 3. až 4. deň, keď narástli na veľkosť semena. Vhodné sú do polievok, šalátov i na prípravu chleba.
http://raciofit.sk/novinky/klicky.pdf