Zavrieť

Porady

Ľanové semiačko - na čom ho mlieť?

Prosím poraďte mi na akom mlynčeku sa dá zomlieť ľanové semiačko. Ďakujem.
Usporiadat
alla66 alla66

alla66 je offline (nepripojený) alla66

Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac
Zitulda Pozri príspevok
Prepáčte mi, tak trochu mimo témy bude moja otázka
K čomu je nutné (alebo dobré) zomlieť ľanové semiačka na užívanie? Mojej kamarátky v detstve babka ich pre trávenie jedla každé ráno jednu kávovú lyžičku a zapíjala vodou.

[hore]Liečivý účinok ľanu


Ľan bol dakedy jednou z dôležitých priemyselných rastlín pre ľud. Z neho sa vyrábala jemnejšia látka pre odievanie, a textílie so sviatočným použitím. Aj dones existuje v niektorých oblastiach toto odvetvie priemyslu, ale čoraz väčšmi je využívaný známy druh priemyselného ľanu, ktorý je pestovaný pre jeho semená.

Výživná hodnota ľanu:

Používanie ľanu v modernom stravovaní dostalo veľmi dôležitú úlohu. Nespracovaný ľan sa stal jedným z najspoľahlivejších spracovaných potravín. Jeho konzumovaním sa organizmus môže dostať k jedným z najčistejších zdrojov živín, aby sa mohol zásobovať najchutnejším esenciálnym tukom. Bunky nášho organizmu, ktoré obsahujú ľanový olej, sú odolnejšie a budú menej zraniteľné, ako telo vybavené obyčajnými tukmi.
Ľan obsahuje 35 percent tukov, z ktorých 72 percent je esenciálnych, teda pre organizmus nevyhnutné. Z toho 58 percent nevyhnutnej mastnej kyseliny, čoho je v sóji len 9 percent , v tekvicovom semene 15 percent, a v orechu 5 percent. Nevyskytuje sa v iných našich potravinách, alebo len v bezvýznamnom množstve.
Ľan obsahuje najčistejšie a najviac esenciálnych olejov, ktoré organizmus potrebuje. S touto vlastnosťou sa stal jedným z našich najvzácnejších potravín. Je bohatý na A, B, C, D a E vitamíny. Z minerálov obsahuje vo veľkom množstve draslík, fosfor, horčík, vápnik, síru, železo, zinok, sodík, chlór, mangán, silikóny, meď, fluór, hliník, nikel, kobalt, jódid, chróm a pod.
Liečivý účinok ľanu:
Ľan je veľmi dlho v službách ľudí na to, aby sme spoznali jeho liečivú silu. Má sa stať jednou najvzácnejšou časťou našej výživy. Ľan, respektíve ľanový olej, by mal zaberať oveľa viac miesta v našej výžive, keďže zo dňa na deň novšie a novšie objavy dokazujú jeho liečivý účinok.

Povzbudzuje činnosť mozgu:
Ľan zabraňuje usadzovaniu kolesterínu v tele, v prípade, ak konzumujeme výlučne túto nevyhnutnú mastnú kyselinu namiesto obyčajných tukov. Takýmto spôsobom pôsobí na funkciu kapilárnych krvných cievok, zabraňujúc ich upchatiu v mozgu a obličkách. Touto vlastnosťou nás ľanový olej chráni pred mnohými chorobami v starobe, alebo aspoň ich oddiaľuje.

Zápal kĺbov:
Potriete si zápästie, tým znižuje bolesť spôsobenú degerenovanými chorobami, respektíve prispieva k zníženiu účinnosti všetkých autoimmúnnych chorôb.

Bronhitída, kŕčovité sťahovanie pľúc:
Ľan je výborný protiliek na zápaľové ochorenia dýchacích ciest. Konzumovanie ľanu slúži na uľahčenie priebehu zápalu priedušiek, alebo ľanového oleja na zmiernenie krčovitého sťahovania. Takto zmiernene pôsobí nielen na dráždenie priedušiek, ale aj na pľúca.
Do ¼ litra horúcej vody dajme 1 ½ polievkovej lyžice ľanu, a varme po dobu 10 minút. Dajme nabok ešte na pol hodinu, aby sa dobre premočil. Ak ho v každom prípade chceme prisladiť, tak používajme med.

Ekzém:
Ľan, respektíve ľanový olej, má liečivý účinok aj na stav pečene. Tu patrí tučná pečeň, a všetky ostatné ochorenie späté s týmto dôležitým orgánom. Pri liečbe kožných ochorení je predpoklad dôvod liečenia. Ak sa nám podarí odľahčiť pečeň, zbavíme sa kožných ochorení, a tak aj ekzému.

Proti kameňom a piesku:
V prípade žlčového, obličkového kameňa alebo piesku a kameňa alebo piesku močového mechúra, respektíve aj v prípade zápalov, môžeme konzumovať ľanový čaj. V tomto prípade sa však odporúča užiť jednu polievkovú lyžicu olivového oleja. Čaj pripravme podľa hore spomínaného návodu.
O vzniku žlčového kameňa už bola reč. Ľanový olej zohráva úlohu v rozpustení stvrdnutých látok pri zmierňovaní účinkov žlčového kameňa.

Žalúdočné vredy:
Ľan má dobrý účinok aj na produkovanie žalúdočnej kyseliny. Takto nepriamym spôsobom podstatne napomáha k liečeniu žalúdočných vredov.

Svalovka, bolesti svalov:
Športovci, alebo tí, ktorí sa unavili počas jarných prác, môžu v ľane nájsť dobročinný Liečebný prípravok. Popri konzumovaní je doporučované dať na boľavé miesto masku z mletého ľanového semena. Efekt nepominie.

Príprava Liečebného prípravku:

Pridajme k jednej šálke vody 1 ½ až 2 polievkové lyžice ľanového semena, a na slabom ohni uvedieme vodu do varu. Preceďme, a ako teplé sa len dá, nech chorý to vypije, potom zo zvyšku dajme teplú masku na boľavú časť tela. Denne to zopakujme dvakrát, trikrát, kým bolesť neustúpi. To isté môžeme vykonať aj z mletého ľanového semena.

Prostatové sťažnosti:

Pritom zaujímavé je, že jedným z hlavných liečiteľov zápalu prostaty pokladajú tekvicové semená. Toto je predpokladane vďaka mastnej kyseline linolenicovej, z ktorej sa v nich nachádza 15 %. Avšak z tohto esenciálneho tuku je v ľane 58 %. Vyskúšajme konzumovanie, efket nepominie.

Rakovina:

Jedným z najlepších liekov na rakovinové ochorenia sú esenciálne oleje plné najčistejších bielkovín síry, nízkotučného kravského tvarohu. Toto vynašiel nemecký vedec pred desiatkami rokov, a odvtedy ich používajú úspešne na liečenie ľudí chorých na rakovinu.

Nepravidelný tlkot srdca, srdcová porážka:

Tento jedinečný olej, respektíve ľan, pôsobí liečivo aj na funkciu srdca. Sčasti je to vďaka jeho vlastnosti znižovať cholesterol, ale liečivo pôsobí aj na svalstvo, a tak aj na srdcové svaly.

Užitočný pre diabetikov:

Ľan obsahuje takú látku, ktorá zodpovedá zmesi slizu a živice. Táto látka v prípade potreby znižuje ničivý účinok žalúdočnej kyseliny, zmierňuje citlivosť stien tráviacich ústrojov napomáhajúc pohyb črevného obsahu vyplavujúc nadbytočný cholesterol, taktiež reguluje prítomnosť glukózy v krvi, preto je užitočnou výživou aj pre diabetikov.

Zápcha:

Je to zimná bezvláknitá výživa, ale predovšetkým tým je blahodarný mletý ľan, ktorí veľakrát bojujú so zápchou, alebo nemajú pravidelnú cirkuláciu v črevách. Ak zavedieme do našich každodenných raňajok túto olejovú vlákninu, aj vtedy budeme mať pravidelnú stolicu, ak inak konzumujeme biely chlieb.

Uštipnutie hmyzom:

Uštipnutie hmyzom môže byť veľmi nepríjemné, aj vtedy, ak pomyslíme len na bodnutie včely. Avšak od toho existujú aj bolestivejšie a nebezpečnejšie bodnutia. Z mletého ľanu zhotovená kaša je schopná vysať veľké množstvo jedu z organizmu, ktorý sa dostáva do tela len bodnutím.

Zapálené rany:

Zapálené rany obsahujú hnis, ktoré sú neschopné opustiť telo, alebo ten proces trvá veľmi dlho, respektíve je to bolestivé. Tento proces môžeme urýchliť, ak ku dvom lyžiciam mletého ľanu pridáme jednu lyžicu zázvorového prášku, a kašu priložíme na zápal na niekoľko hodín. Ak je to potrebné, tak vyschnutý obväz vymieňame, kým všetok hnis nezmizne.

Spôsob prípravy:

Ľan môžeme konzumovať dvojakým spôsobom. Zomleté semená sú ťažšie tráviteľné, preto vážne chorí konzumujú surovo lisovaný olej so šalátom, prípadne s tvarohom. Pre zdravých je odporúčané, aby čerstvo mletý ľan konzumovali na raňajky so sójou, slnečnicou, sezámom, pochutený lekvárom, ovocím, ale aj soľou. Čerstvé mletie môžeme vykonať mlynčekom na kávu, takto zabránime stuchnutiu.

Ak z ľanu varíme čaj, predtým ho môžeme zomlieť, pritom semená môžeme uvariť aj v celku. Ale keďže hovoríme o tvrdých uzavretých semenách, treba ich dlho variť, aspoň pol hodiny.







nepomleté semená nemaju v podstate žiadny význam pre človekak lebo všetko potrebné pre ľudské telo je ukryté pod tvrdou škrupinou.
5 0
Mackovka Mackovka

Mackovka je offline (nepripojený) Mackovka

Zitulda Pozri príspevok
Prepáčte mi, tak trochu mimo témy bude moja otázka
K čomu je nutné (alebo dobré) zomlieť ľanové semiačka na užívanie? Mojej kamarátky v detstve babka ich pre trávenie jedla každé ráno jednu kávovú lyžičku a zapíjala vodou.
Mne odporučila lekárka mlieť ľanové semiačko pred použitím, lebo rýchlo oxiduje. Kupovaný olej podľa nej nemá pre uvedenú príčinu hodnotu, lebo už dlhšie stojí. Potrebujem semiačko mlieť kvôli využitiu nenasýtených mastných kyselín. Chutí mi to s banánom a s makom. Dnes idem kúpiť ten druh mlynčeka, ktorý sa ostatným osvedčil. Vďaka.
1 0
mati111 mati111

mati111 je offline (nepripojený) mati111

Som disgrafik tak moje prispevky nikdy nebudu pravopisne spravne. Dakuejm za pochopnie. ...viac
Doporucenie:

Ak mate este dobre zuby, vzdy ak chcete z lanoveho semiacka dostat ucinne latky treba ho iba zuvat v zadu v ustach na stolickach.

V mlynceku uz tim ze sa jeho teplota zvysuje straca svoje ucinne latky ktore su prchave. V ustach sa okamzite zmiesavaju zo slinami a prehltate ich.

Preto, ak mate v poriadku chrup tak lanove semiacko do ust, jogurt do ust a zuvat.

Kupa mlynceka je zbytocnost.
2 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
ja som využila odkazy a pokúšam sa naklíčiť ľanové semiačka podľa tohto návodu.
Semená prepláchnite a zalejte vlažnou vodou. Po 12 hodinách vodu zlejte, opäť semená prepláchnite a premiestnite ich na sitko, aby odkvapkali. Prebytočná voda v tejto fáze klíčenia podporuje vznik hnilobných a kvasných procesov. Ak po uplynutí danej doby v nádobe nezostala žiadna voda, naliali ste jej málo a nabudúce použite väčšie množstvo. Odkvapkané semená preložte späť na misku a uschovajte ich v tme pri izbovej teplote. Klíčiace semienka je potrebné preplachovať minimálne dvakrát denne, až kým nebudú vhodné na konzumáciu. Keď budú dostatočne dlhé (po 2-6 dní klíčenia podľa druhu semena), môžete ich spotrebovať.
ALE
kupila som kilové balenie tuším v Metre, alebo v Kauflande. Tak som z neho odsypala, možno 10-15 Dkg, zaliala vodou.
Po cca 20 hod - zabudla som na ne - mam asi objemovo liter semiačok, popreplachovala som ich x-krát, lebo boli akési mazľavé, ale to je vraj v poriadku, je to ich vlastnosť.
momentálne ich mám ešte vo vode, lebo ich chcem dobre prepláchnuť.
Semiačka sa čiastočne - nie všetky ale niektoré úplne "vyšúpali/ z takej povrchovej šupky.
Otázka - čo ďalej:
prepláchnem ešte raz - lebo tá mazľavosť ma odrádza, potom nechám riadne odkvapkať. Už ich vo vode nemám nechávať, ale niekam ich uložiť musím. Mám cca 2cm vysoké misy, na to ich nasypem a vložím niekde do zásuviek - mám v kuchyni prázdne nevyužit - lebo vraj majú klíčiť na tmavom mieste, správne?.
Klíčiacu misku mi neodporúčajte, nemám a okrem toho mám toho semena strááášne veľa.
1 0
peterkos2 peterkos2

peterkos2 je offline (nepripojený) peterkos2

mati111 Pozri príspevok
Doporucenie:

Ak mate este dobre zuby, vzdy ak chcete z lanoveho semiacka dostat ucinne latky treba ho iba zuvat v zadu v ustach na stolickach.

V mlynceku uz tim ze sa jeho teplota zvysuje straca svoje ucinne latky ktore su prchave. V ustach sa okamzite zmiesavaju zo slinami a prehltate ich.

Preto, ak mate v poriadku chrup tak lanove semiacko do ust, jogurt do ust a zuvat.

Kupa mlynceka je zbytocnost.
Chce sa mi troška zapochybovať,pretože za tri-štyri sekundy,ktoré úplne stačia na rozomletie semiačok v mlynčeku-z vlastnej skúsenosti-1-2PL- sa teplota nezvýši.Tiež mám Gorenje,je na to ako stvorený
1 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
Ďakujem za užitočné, ale mala som aj otázku v súvislosti s klíčením ľanu. Takže posúvam. Medzičasom som sa dočítala, že postupným preplachovaním sa tie šupy odplavia a vlastne zostane samotné klíčiace semienko.
Ďalej ľan treba preplachovať aj 3-4krát denne. Práve teraz som ho preplachla. Presunula som ľan z tácky do džbánu, doliala doplna vodou, premiešala lyžicou a zliala do sitka. Nechala odkvapkať a kydla nazad na tacku. Lyžicou som hmotu porozťahovala rovnomerne po celej ploche, semienka sú aj na sebe, ale vrstva nie je hrubšia ako 0,5 cm.
Môže to tak byť?
Ďalší preplach plánujem cca o piatej ráno, ak nebudem môcť v noci spať, tak aj skôr.
0 0
alla66 alla66

alla66 je offline (nepripojený) alla66

Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac
Neviem, či pomôže...našla som tento postup
Nakličovanie semien

Všeobecný postup:
 Lyžicu semien alebo 1/3 šálky strukovín namočíme do litra vlažnej vody a necháme stáť celú noc. Semená nesmú byť chemicky ošetrené alebo morené.
 Na ďalší deň semená prepláchneme vo vlažnej vode a scedíme. Vložíme ich do nádoby so širokým hrdlom, navrch ktorej pripevníme gumičkou gázu. Uložíme na tmavé miesto. Môžeme použiť aj špeciálnu naklíčovaciu súpravu.
 Semená preplachujeme 2 až 3 x denne, aby nedošlo ku kvasným a hnilobným procesom. Dbáme, aby prebytočná voda odtiekla.
 Na tretí deň klíčenia nádobu naplníme vlažnou vodou. Semienka a strukoviny, ktoré nevyklíčili padnú na dno. Tie vyhodíme.
 Klíčky pred jedením prepláchneme studenou vodou, scedíme, preložíme do nádoby s vrchnákom a odložíme na chladné miesto. Na zvýšenie výživnej hodnoty, môžeme naklíčené semena vystaviť na niekoľko hodín na slnečné svetlo a až potom odložiť na chladné miesto.

Ľan - Linum usitatissimum
Semeno ľanu obsahuje olej, bielkoviny, glykozidy, cukor, enzýmy. Je bohaté na vitamíny E,K, tiež na minerálne látky, fosfor, magnézium, meď, vápnik, železo. Semená aj klíčky ľanu sa používajú ako prostriedok proti zápche a na liečenie žalúdočných vredov. Semená pred klíčením namáčame 4 hodiny . Preplachujeme 4 x denne tak, aby sme odstránili plevy. Najlepšie klíčky sú na 3. až 4. deň, keď narástli na veľkosť semena. Vhodné sú do polievok, šalátov i na prípravu chleba.

http://raciofit.sk/novinky/klicky.pdf
1 0
maca.tt maca.tt

maca.tt je offline (nepripojený) maca.tt

verná čitatelka príspevkov porady 46 ročná ...viac
proti zápche som počula že večer treba zaliať semiačka vodou a ráno vypiť,neviem či to nahradí zomletie semiačok,
0 0
mahony1 mahony1

mahony1 je offline (nepripojený) mahony1

Odporucam pristroj VEGANZA:
http://www.mojavitalita.sk/obchod/ml...-mlieka-2.html

Sluzi sice na vyrobu rastlinneho mlieka, ale vyborne sa da pouzit prave na mletie lanovych ci inych semienok.
Naposledy upravil mahony1 : 30.08.11 at 15:12
2 0
Mackovka Mackovka

Mackovka je offline (nepripojený) Mackovka

mahony1 Pozri príspevok
Odporucam pristroj VEGANZA:
http://www.mojavitalita.sk/obchod/ml...-mlieka-2.html

Sluzi sice na vyrobu rastlinneho mlieka, ale vyborne sa da pouzit prave na mletie lanovych, makovych ci inych semienok.
Aky je minimalny objem vody, ktory treba naliat? Je mozne mixovat aj 2 lyzice lanoveho semiacka a lyzicu maku - len s malym mnozstvom vody?
0 0
mahony1 mahony1

mahony1 je offline (nepripojený) mahony1

Mackovka Pozri príspevok
Aky je minimalny objem vody, ktory treba naliat? Je mozne mixovat aj 2 lyzice lanoveho semiacka a lyzicu maku - len s malym mnozstvom vody?
nic netreba pridavat. Nasypes lanove semienka a ten pristroj Veganza ich normalne pomelie nadrobno.
1 0
bupi bupi

bupi je offline (nepripojený) bupi

Na drvenie lanoveho semienka najlepsie posluzi trecia miska s piestikom
nieco podobne ako tuto (tu cenu si v odkaze nevsimajte, v hypernove, tescu alebo zdravotnickych potrebach sa da kupit za normalnu cenu) :

http://www.google.sk/imgres?q=kerami...:429,r:11,s:21

Mlyncek sa asi neumyva denne a v jeho mlecich sucastiach zostavaju zbytky z predosleho mletia, co sposobuje oxiaciu - "stuchnutie" oleja zo semien. Takto stuchnu na vzduchu vsetky oleje, vratane masla.
Trecia miska sa po kazdom pouziti lahko umyje.
Semena sa maju drvit, pretoze inak prejdu traviacim traktom bez ucinku. Su vhodne aj pre male deti a starych ludi.
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

bupi Pozri príspevok
Na drvenie lanoveho semienka najlepsie posluzi trecia miska s piestikom
nieco podobne ako tuto (tu cenu si v odkaze nevsimajte, v hypernove, tescu alebo zdravotnickych potrebach sa da kupit za normalnu cenu) :

http://www.google.sk/imgres?q=kerami...:429,r:11,s:21

Mlyncek sa asi neumyva denne a v jeho mlecich sucastiach zostavaju zbytky z predosleho mletia, co sposobuje oxiaciu - "stuchnutie" oleja zo semien. Takto stuchnu na vzduchu vsetky oleje, vratane masla.
Trecia miska sa po kazdom pouziti lahko umyje.
Semena sa maju drvit, pretoze inak prejdu traviacim traktom bez ucinku. Su vhodne aj pre male deti a starych ludi.
myslíš mažiar
http://www.google.sk/search?q=ma%C5%...ed=0CCIQ_AUoAQ
0 0
Mackovka Mackovka

Mackovka je offline (nepripojený) Mackovka

mahony1 Pozri príspevok
nic netreba pridavat. Nasypes lanove semienka a ten pristroj Veganza ich normalne pomelie nadrobno.

Dakujem, vyzera to super s tou Veganzou. Budem o nej uvazovat. Maziar sa mi neosvedcil, lanove semiacka su prilis tuhe.
0 0
kamoska1 kamoska1

kamoska1 je offline (nepripojený) kamoska1

Ľanové semienka je dobré pomlieť kôli tomu,že majú po zomletí účinnosť,hlavne dobre pôsobia na črevá.Nepomleté sa hovorí,že len prebehnú zažívaním a nič.
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
požuť, mažiar, magic bullet

zomleté semeno sa dá uzavreté skladovať v chladničke bez toho aby stuchlo

maca.tt Pozri príspevok
proti zápche som počula že večer treba zaliať semiačka vodou a ráno vypiť,neviem či to nahradí zomletie semiačok,
treba ich ale zapiť väčšín množstvom vody. má trochu iný účinok ako zomleté semeno, ale pomáha.
0 0
ZdenaP ZdenaP

ZdenaP je offline (nepripojený) ZdenaP

Dobrý deň. Čítam informácie o ľanovom semiačku a tiež chcem prispieť svojou troškou.
Lanové semiačko má protirakovinové látky, ktoré sa nachádzajú nielen v šupe, ale aj vo vnútri semien. Preto je treba ich pomlieť. V surovom stave prejdú len tráviacim traktom, ktorí mierne vyčistia, ale nedodajú žiadne živiny. Pomelieme na kávovom alebo makovom mlynčeku a ihneď skonzumujeme, pretože aj semiačka aj olej po namletí rýchlo žltnú a podliehajú skaze.Účinok sa dostavuje len v surovom stave- bez tepelnej úpravy. Ľanové semeno (alebo olej) sa musí jesť spolu s potravinami bohatými na bielkoviny, ktoré obsahujú síru, napr. syry, orechy,pór,cesnak,pažitka. Najlepšia kombinácia je ľanové semeno (samozrejme pomleté) a cottage cheese, tvaroh alebo jogurt. Prečo? Tuky budú vo vode rozpustné iba vtedy, ak sa zlúčia s bielkovinami, čím sa zvýši ich vstrebateľnosť. Proti rakovine je preventívna dávka 1 polievková lyžica semiačok denne. Pomáha aj pri artritíde a praskaní v kostiach. Tu treba ráno pomlieť ľanové semeno-stačí ½ PL. Po namletí bude mať obsah 1 PL. To zalejeme 2 dcl teplého čaju (teplota by nemala byť viac ako 45 °C). Počkáme asi 5 min až sa vytvorí gél. Potom ho nalačno vypijeme. Večer postup zopakujeme. Účinok sa dostaví do 30 dní pravidelného užívania.
1 0
alabut alabut

alabut je offline (nepripojený) alabut

Meliem ho na liatinovom mlynceku na mak, vykydam do domaceho jogurtu. Jedlo je strasne syte. :-)
0 0
dolezal dolezal

dolezal je offline (nepripojený) dolezal

0 0
dolezal dolezal

dolezal je offline (nepripojený) dolezal

ano zdenaP ma absolutnu pravdu ...jest pomlety lan+cottage cheese
mam jednu otazku doma si robim kefir (ziadne pasterizovane mlieko...surove z automatu) a pridavam do neho pomlety na mlynceku lan...ucinky su super +kedze svinstvo z tela sa musi niekde odplavit pijem tiez doma robeny cviklovy+mrkva+jablkovy dzus (cisti krv)
chcem spytat : podla budwigovej co je dolezite na "pridanej bielkovine" obsah bielkovin? tvaroh ma cca 17g/100g kefir cca 4g/100g (to som vycital,hm) alebo obsah siry?hm...tuk je najlepsie ked je nad 10%....co myslite? alebo nebodaj nieco ine?
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať