Zavrieť

Porady

Kde podať daňové priznanie?

Dobrý večer.

Do 13. 1. 2014 som pracoval na Slovensku, od 31. 1. pracujem v CZ, kde sa vlastne od tohto dátumu zdržiavam a zarobil som za rok 2014 viac ako 1 901,67€. Na Slovensku mám trvalý pobyt v byte, ktorého som vlastníkom.

Po mnohých diskusiách som sa dopátral k tomu, že by som mal podať daňové priznanie na Slovensku a zdaniť si aj príjmy z CZ, no dopátral som sa aj k tomu, že si ho môžem podať aj v zahraničí, avšak nepochopil som všetko ohľadom dvojitého zdanenia. V zahraničí musím zdaniť aj slovenské príjmy? Musím niečo žiadať od daňového úradu na Slovensku, aby som mohol podať DP v zahraničí? Od zamestnávateľa v CZ už mám potvrdenie o zdaniteľných príjmoch, to isté si vyžiadam teda od zamestnávateľa, u ktorého som pracoval na Slovensku do 13. 1.

Ďakujem za Vaše rady.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

    Katy a R
    Ak si daňovým rezidentom SR ? - podávaš tu DP zo všetkých zdaniteľných celosvetových príjmov.
    zrejme ti aj poslal slovenský zamestnávateľ potvrdenie? povinné prílohy k DP sú potvrdenia o zdaniteľnej mzde od všetkých zamestnávateľov.
    ....
    V česku (z českého príjmu) si mohol požiadať zamestnávateľa o RZD - ale vraj to veľmi nerobia - tak by bolo dobre podať tam DP - podľa ich predpisov - to už záleží od príjmu a možno dačo dostaneš aj späť? potrebné potvrdenie máš.
    keď použiješ vyhľadávanie - aj tu na porade nájdeš presný postup vhodný pre tvoj prípad
    5 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    matthew_tv Nuž, nakoľko mám trvalý pobyt na Slovensku, som rezidentom Slovenska. Nuž, či poslal, to neviem, nezdržiavam sa v mieste trvalého bydliska, ale myslím, že by nemal mať problém zaslať mi to potvrdenie znovu (snáď aj na inú adresu). Zamestnávateľa som o vypracovanie RZD nechcel požiadať, ten už na nás-zamestnancoch ryžuje aj tak dosť a snaží sa odrbávať vo všetkom, v čom len ide...známy si ho dal vypracovať akýmsi finančným poradcom a dostal potom späť celkom peknú sumu.

    Je tu za poslednú dobu asi milión tém a diskusií ohľadom DP a pod. a prehľadávať to ešte s kritériami, ktoré by vyhovovali mne, by zabralo zrejme niekoľko hodín, tak som sa rozhodol založiť novú tému.

    DP nemôžem podať aj v ČR aj v SR, len v SR s tým, že si zarátam aj príjmy z CZ...to viem...neviem však, čo robiť, ak by som mal záujem podať DP v CZ, keďže sa tu zdržiavam viac ako 183 dní, tým pádom to sedí aj na rezidenta ČR.
    Katy a R ešte raz - DP si spravíš - resp dáš spraviť v ČR - ako nerezident ČR (len český príjem)
    A ako rezident SR si spravíš DP tu - zo všetkých celosvetových príjmov.
    matthew_tv DP ale nemôžem podať v dvoch štátoch, aby nevzniklo dvojité zdanenie v zmysle zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia, nie? Fakt som z toho už zmätený...
    Katy a R nuž - pozri zákon (žiadne dvojité zdanenie nebude - možno ti aj niečo vrátia?). a už je to tu x krát písané. ak sa ti nechce hľadať - daj si niekomu spraviť - aj na stránke FS nájdeš info
    Anik Katka Ti napísala na SVK podávaš DP z celosvetových príjmov - ČR + SVK
    v česku - ČR a určite máš aj povinnosť podať v ČR
      zbaliť

    Kde podať daňové priznanie?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.