Zavrieť

Porady

Zakladanie s.r.o. môže vykonať len advokát?

Nikde som nenašla otázky a odpovede ohľadne tejto problematiky, kto môže založiť s.r.o. (pripravovať dokumentáciu a vykonať samotný zápis v obchodnom registri.)

Aktuálne som sa stretla s tou odpoveďou, že založenie s.r.o. sa môže udiať výlučne v advokátskej kancelárii,resp. za pomoci advokáta. Aká je pravda? Aké máte na to názory? Môžem teda zakladať s.r.o. aj ja, podnikateľka a ako neadvokátska kancelária?
Usporiadat
Ružena521 Ružena521

Ružena521 je offline (nepripojený) Ružena521

Táto téma je už 5 rokov stará, preto sa chcem spýtať, či máte nejaké nové info, najlepšie overené, či zakladanie sro môže robiť len advokát? Prípadne, či firma, ktorá zakladá sro-čky musí mať na tieto účely zamestnaného advokáta alebo to môžu robiť osoby bez právneho vzdelania?
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

https://m2b.sk/blog/zalozenie-s-r-o-...-cena-poplatky
Kde som našiel?
Tento pomohol...
0 0
Ružena521 Ružena521

Ružena521 je offline (nepripojený) Ružena521

Ja som sa nepýtala na to, ako sa zakladá sro, ale presne na tú otázku, na ktorú bola založená táto téma pred 5 rokmi... chcela som vedieť, ako je to aktuálne
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

Dúfam, že čítať vieš!
"Založenie s.r.o. v roku 2017 - aktualizovaný článok"
0 0
Mirati Mirati

Mirati je offline (nepripojený) Mirati

Nečítala som všetky komentáre. K otázke len toľko. Je rozdiel, keď niekto zakladá spoločnosť sám pre seba, je rozdiel, ak ju niekto zakladá bez nároku na odmenu na základe splnomocnenia (napr. pre rodinného príslušníka zadarmo) a je rozdiel, keď spoločnosť zakladá njeaký podnikateľ alebo iná právnická osoba v rámci svojho "podnikania" pre ďalšie subjekty a za takúto službu si faktúruje.

1. Ak si spoločnosť zakladáš sama pre seba, môžeš tak urobiť bez advokáta.
2. Ak zakladáš spoločnosť na základe splnomocnenia ale bez nároku na odmenu - ak teda nejde o podnikanie, ale o njekaý jednorazovú činnosť - možeš tak urobiť bez advokáta
3. Ak chceš podnikať v zakladaní s.r.o. - čiek alebo iných spoločností, tak toto robiť nesmieš, ak nie si advokát / advokátska kancelária.

Dôvod: Zakladanie spoločnosti prebieha tak, že podávaš návrhdo obchodného registra - na súd. Na to, aby si mohla niekomu založiť spoločnosť, potrebuješ jeho splnomocnenie, aby si ho na súde mohla zastupovať.

V zmysle zákona o advokácií je zastupovanie pred súdmi považované za výkon advokácie. A výkon advokácie nesmie praktizovať nikto iný, okrem osôb uvedených v zákone o advokácií (advokát, usadený euroadvokát... )


Sečteno, podtrženo: Ak nie si advokát a napriek tomu poskytuješ služby zakladania spoločnosti - konáš tak v rozpore so zákonom. Takéto konanie môže mať charakter trestného činu neoprávneného podnikania a vystavuješ sa riziku trestného stíhania. (zákon o advokácií, živnostenský, trestný) Takáto činnosť sa inak nazýva aj pokútnictvo.
1 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať