Zavrieť

Porady

Čo s krtincami ?

Vedel by niekto poradiť ako vyhnať krtkov a hrabošov zo záhrady?
Usporiadat
piry piry

piry je offline (nepripojený) piry

Ak je problém s krtmi naozaj akútny, požiadajte o pomoc deratizačnú firmu s certifikátom na používanie plynu PH3. Nie je to lacné riešenie, ale 100% účinné. Môžem poradiť.
0 0
badília badília

badília je offline (nepripojený) badília

Capi Pozri príspevok
Vedel by niekto poradiť ako vyhnať krtkov a hrabošov zo záhrady?
Ahoj, neviem ci ti pomozem, ale aspon poviem dalsi recept (nam nepomohol lenze my nemame ani krtka ani hrabosa ale vraj nejakeho "hryzca"): skus do dier vopchat handry namocene v benzine. Nasho to asi na tyzden zmiatlo. Ostatne recepty - ako flase sklenene, plastove, kava alebo vyliaty cely bazen do krtinca - ho nechavaju chladnym a pracuje kludne dalej. Este k tomu odpudzovacu co vydava zvuky: tie zvuky su neprijemne aj pre ine zvierata. Mame macky aj psa, takze ak sa ich nechcem zbavit, radsej to neskusam.
0 0
accad accad

accad je offline (nepripojený) accad

Ja som dostala takýto typ. Do sklenej fľaše naliať Diavu na nábytok. Nechať, aby fľaša prípravkom dobre napáchla. Kto pozná Diavu, vie že ma zvláštnu arómu. Potom Diavu z fľaše vyliať, fľašu hrdlom dole zastrčiť do diery a nechať niekoľko dní účinkovať. Najlepšie je to urobiť do všetkých dier na záhrade naraz, aby sa tento pach prepojil cez všetky už urobené chodbičky.
Po tejto zime nás čaká asi urputný boj s rôznymi potvorami na záhrade, ktoré miernou zimou prežijú a čakajú len na svoj čas a príležitosť.
0 0
Gapo Gapo

Gapo je offline (nepripojený) Gapo

Ja? Muž.
malalulu Pozri príspevok
Niekde som čítala, že treba do dier vložiť fľaše s odstráneným dnom, vznikne "komínový efekt" a vraj vzniknutý prievan krtkov vyženie.
Zabudnite na také všelijaké finty, ja som mu v tuneli vykopal jamu, do nej som dal zavárací 5 l pohár s dažďovkami a trochou zeleného aby dažďovky prežili, kým ich nájde krtko, čo myslíte, čo sa stalo? A popritom som to perfektne zamaskoval. Ten beťár ten prívodný tunel k pasci zaštupľoval. A potom sa mi niekde rehotal.
Naposledy upravil Gapo : 21.05.07 at 09:56
0 0
ludmilla ludmilla

ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

ZEvina Pozri príspevok
My sme koncom septembra kúpili solárny odpudzovať krtkov. Vyzerá to ako tie solárne lampičky. Zastrčené v zemi pri čerstvom krčinci vydáva taký nepríjemný zvuk. Zdá sa, že to zaberá. Uvidíme tento rok....

Osobne by som neinvestovala do solárneho odpudzovača. Kúpili sme ho minulý rok, bol ohromne drahý, dá sa na ňom nastavovať vlnenie. Máme krtincov viac ako predtým. Manžel to solárne čudo nazval :"Zvolávač krtkov." Mám taký pocit, že krtkovia z nás majú srandu.
0 0
mamiatko mamiatko

mamiatko je offline (nepripojený) mamiatko

maje Pozri príspevok
Na krtince od hrabošov resp. krtov používam delobuchy. Kráčam si po záhrade s motykou, krhlou vody a vo vrecku krabička delobuchov, ktoré som čmajzol synovi. Motykou odkopem krtinec, vložím do diery delobuch a zakryjem krhlou. Po salve idem k ďalšiemu kopcu atď.

Lovu zdar !
Ako keby si opisoval môjho manžela až na to, že delobuchy a ostatné "rachejtle všech druhú a barev" si kupuje sám každoročne k Silvestru. Robí to už roky a bez veľkého úspechu, zato s veľkou radosťou.
Vytápanie tiež nepomáha - pravidelne nám záhradu zatápa Morava a mám pocit, že krtkovia prídu aj z Rakúskej strany.
Suseda v záhrade má mačky - ale to sú taká starodedinská klasika - tie sú najúspešnejšie a občas si zájdu na lov aj na tú našu.
0 0
aisa aisa

aisa je offline (nepripojený) aisa

Môj sused hojne pestuje ľaliu zlatohlavu a iné lalie. Vraj pach ich vyháňajúcich listov odpudzuje všetko, čo by sa chcelo udomácniť v záhradke. Neviem, lebo mi, tak ako i oni, nemáme hrabošov, ani krtkov. A možno práve pre tie ľalie. Kto vie? Treba skúsiť.
0 0
ZEvina ZEvina

ZEvina je offline (nepripojený) ZEvina

šťastná babička dvoch vnučiek (od 21.9.2009 už troch) ...viac
ludmilla Pozri príspevok
Osobne by som neinvestovala do solárneho odpudzovača. Kúpili sme ho minulý rok, bol ohromne drahý, dá sa na ňom nastavovať vlnenie. Máme krtincov viac ako predtým. Manžel to solárne čudo nazval :"Zvolávač krtkov." Mám taký pocit, že krtkovia z nás majú srandu.
Nechcem to zakričať, ale neuveríte, minulý rok o takomto čase sme už mali plno krčincov, a tento rok zatiaľ žiadny - klop, klop... Ten náš stál okolo dvesto korún a zatiaľ to pomáha. No uvidíme
0 0
Marianna01 Marianna01

Marianna01 je offline (nepripojený) Marianna01

v inej téme sa rozoberali krtkovia - tak aj moje skúsenosti. V záhradkárskych potrebách je dostať preparát - krtkostop sa to volá. Sú to neviem aké kamienky, ktoré po kontakte s pôdnou vlhkosťou uvoľňujú nejaký plyn, čo krtkom smrdí. Je to humánny spôsob, lebo ich len vyženie a nezabije. Trošku je problém s aplikáciou, treba odhrabať krtinec, až kým nenájdete tú jeho dieru, rukavicou šikovno pichnúť do nej kúsok toho kameňa a šup šup to zasypať zeminou. Ono to totiž ten preparát po kontakte s vodou má tendenciu vybuchovať. Takže tak. Mne to pomohlo - krtkovia sa z jednej záhradky vysťahovali - do druhej . Ale už mám psa, ktorý to rieši za mňa . viac v téme: http://www.porada.sk/1040523-post4915.html
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Marianna01 Pozri príspevok
. Ale už mám psa, ktorý to rieši za mňa . viac v téme: http://www.porada.sk/1040523-post4915.html
No ja som na tom lepšie, ani psa sme nemuseli kupovať, na jedného krtoša si posvietila naša milá mica .
1 0
jan baca jan baca

jan baca je offline (nepripojený) jan baca

Najlepsie a najucinejsie je krtka vykopat motykou.....natrafit ked hrnie hlinu nahor(MUSITE PRI CHODZI KU KRTINCU BYT VELMI TICHY) a rychly kop motykov (podarilo sa mi takto chytit asi 5 ks. sice parkrat boli rychlejsi oni ......ale skutocnePODARILO SA skusal som ich vytapat... asi o 3-4 dni som mal krtincov kopu cistili si nory,chodby..potom rozne chemicke odbudzovace ,solarne piskatka,prepaleny olej,pasce,flase atd ...Najjj...ucinejsie to bolo vykopat!
0 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Existuje už nejaký novší prístup k zlikvidovaniu krtkov na pozemku, prešla som pár tém, v našom prípade nepomôžu žiadne plašiče, vlasy, chlpy zo psov a pod, pretože okolo celého pozemku má plot základy. Nemali sme krtka 40 rokov, teraz nový sused postavil nový plot a zároveň sa objavil aj krtko, tak neviem, či ho k nám niekto prehodil, alebo ako, pretože sa doteraz nemal ako k nám dostať.
Chce sa od nás dostať asi aj sám, pretože okolo nového plota sme našli pravidelné krtince presne po cca 80 cm, pekne skyprená nová pôda, trávnik zatiaľ necháva na pokoji. Chcela som tam vysadiť veci, nemá zmysel zatiaľ nič vysádzať.
Ostáva mi iba tento prístup?
"krtečka jsem ze zahrádky dostla vodou z hadice, reje každou lichou hodinu, zimní čas, jakmile začal rýt půstila jsem mu vodu do chodbičky, za chvíli byl nad zemí, kde se moc rychle nepohybuje a špatně vidí, popadla jsem ho rukavicí, hodila do kýble a odvezla k lesu. Nikdy bych tak roztomilé zvířátko nezabila, nejhorčí predátor jak vidno je člověk.:-("
0 0
ZahradnikAmater ZahradnikAmater

ZahradnikAmater je offline (nepripojený) ZahradnikAmater

V našej záhrade sa tiež krtovia asi premnožili. Keď sme ju vlani kupovali, krtincov každý meter. Tento rok je ich menej, keď ryjú dole pri starom hnojovisku, nevadí. Keď ale roztryli bylinkovú špirálu alebo čerstvo zasadenú cibuľu...
Petardy pomáhajú, ak sa používajú do krtinca každý deň. Inak sa vráti. Po kosení vyžínačom je dva tri dni pokoj. Do octu namočená handra v jamke v krtinci pomáha ako kedy, na pár dní.
Dosť drahý (20 €) solárny odpudzovač z Anglicka funguje. Ale len do 10 metrov od zapichnutia. Budem kupovať ešte dva, lebo ostatné metódy sú až riešením problému, ale ten solárny odpudzovač je prevencia.

Mačky nepomáhajú, pretože máme suseda, ktorý kŕmi granulami všetky mačky v okolí, asi je sám nakazený toxoplazmózou. A preto tučné mačky nechytajú nič, len serú do trávnikov a roznášajú toxopalzmózu.
1 1
vicktor vicktor

vicktor je offline (nepripojený) vicktor

ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac
Na krta som cital sto zarucenych sposobov, ale kazdy jeden iny prispievatel vyvratil ako neucinny: citronove supy, cibula, chlpy a vlasy, vytopit, vydymit (hadica na vyfuk Trabanta), solarny plasic, cinkot na zakopanu flasu,... Vselico som skusal, krt pauzoval a zasa pokracoval. Na starom travniku ma to az tak netrapilo.
Ale ked po polozeni travnych kobercov nam krt (kde sa vzal tam sa vzal novy travnik zavonal) kazdy den spravil zopar krtincov a po 2 tyzdnoch tam bolo oranisko, ziadne zlutovanie. Nic "humanne" ako odplasit ho k susedovi - blbost! Ten spravi to iste a zazenie ho naspat k vam.
V akomsi zahradkarstve som nasiel tubu ako kupelnovy silikon s maskrtou pre hrabose, hryzce, krty, ... Do krtincov som vytlacal chutne dazdovky a hotovo. Akonahle sa objavi novy krtinec, hned toho podryvaca pokrmim.
Ze uzitocny? Hovadina! Co uzitocne spravi v okrasnom travniku alebo zeleninovej hriadke? Nic. Zere dazdovky, ktore su uzitocne tym ze prevzdusnuju podu.
1 0
Oliwa Oliwa

Oliwa je offline (nepripojený) Oliwa

Vicktor, keď si už investoval to trávnych kobercov, mohol si aj do prevencie proti krtkom, či...? Ak teda nemáš trávnik ako futbalové ihrisko...
https://www.geomall.sk/siet-proti-kr...-vybehy-avinet
0 0
vicktor vicktor

vicktor je offline (nepripojený) vicktor

ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac
Mohol, ale predtym to bolo 5 krtincov za 3 roky, tak som nepredpokladal ze novy travnik bude prenho taka vyzva.
Pletivo treba dat do urcitej hlbky, takze aj odstranit vrstvu pody (lopota a kam ju dat), resp. doviezt, vysypat na ulici a behat s furikom ako blbec.
0 0
senčan senčan

senčan je offline (nepripojený) senčan

Tiež som vyskúšal všetky možné aj nemožné spôsoby, ktoré stáli tiež nemalé peniaze, ale ako najúčinnejší spôsob sa mi osvedčila prítomnosť dvoch mačiek a malého psíka, ktoré majú voľný výbeh nielen po trávniku ale aj po záhrade. V priebehu cca 1 mesiaca sa prestali objavovať nové krtince a do dnešného dňa máme absolútny pokoj, ktorý trvá už 2 roky. U susedov sa naopak objavujú krtince so železnou pravidelnosťou /majú len psa - povaľača/.
0 0
Gorzil Gorzil

Gorzil je offline (nepripojený) Gorzil

bohuzl neviem
0 1
Oliwa Oliwa

Oliwa je offline (nepripojený) Oliwa

nic si z toho nrb
0 0
vicktor vicktor

vicktor je offline (nepripojený) vicktor

ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac
Fajn ze si sa s nami podelil so skusenostami.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať