Zavrieť

Porady

Prevádzkový poriadok

Ahoj, hľadám čo by mal obsahovať prevádzkový poriadok pre kaviareň a potraviny.... Už som sa pokúšal hľadať ale nenašiel nič presnejšie (možno aj preto lebo neviem ako to má vyzerať). Takže ak je to tu už spomenuté tak mi prosím, hoďte linky na topic-y ale nie na témy kde je 11 strán a niekde tam mám hľadať... takže napíšte čo by mal prevádzkový poriadok obsahovať a ako ho vytvoriť alebo ukážte nejaký už spravený(pre kaviarne a podobne...).
Vopred ďakujem
Usporiadat
mysimis mysimis

mysimis je offline (nepripojený) mysimis

obyčajný človiečik
Slayer24 Pozri príspevok
Ahoj, hľadám čo by mal obsahovať prevádzkový poriadok pre kaviareň a potraviny.... Už som sa pokúšal hľadať ale nenašiel nič presnejšie (možno aj preto lebo neviem ako to má vyzerať). Takže ak je to tu už spomenuté tak mi prosím, hoďte linky na topic-y ale nie na témy kde je 11 strán a niekde tam mám hľadať... takže napíšte čo by mal prevádzkový poriadok obsahovať a ako ho vytvoriť alebo ukážte nejaký už spravený(pre kaviarne a podobne...).
Vopred ďakujem
Na hygiene Ti dajú presn= usmernenie čo má taký prevádzkový poriadok obsahovať a o ktorý zákon sa máš opierať. Okrem iného sa to tu už naozaj často rozoberalo, takže skús použiť vyhľadávač a trošku času obetuj aj na študovanie /prečítaj si viac tém i keď sa Ti to nechce/.
0 0
Monika Kováčová Monika Kováčová

Monika Kováčová je offline (nepripojený) Monika Kováčová

Ja mám prevádzkových poriadkov cca 15-20 v PC... Každý má od 35-45 strán... Väčšinou krčmy a kaviarne.
0 0
Slayer24 Slayer24

Slayer24 je offline (nepripojený) Slayer24

ermon Pozri príspevok
Ja mám prevádzkových poriadkov cca 15-20 v PC... Každý má od 35-45 strán... Väčšinou krčmy a kaviarne.
a please nemohol by si mi ho niekam uploadnuť nejaký pre kaviareň?neviem či tu sa dá alebo nejaký free server alebo mail....

a dik mysimis
0 0
lenkak lenkak

lenkak je offline (nepripojený) lenkak

Lenka
v prílohe nájdeš nejaký vzor aj
http://www.porada.sk/t7104-obchod-s-...i-a-haccp.html
0 0
Slayer24 Slayer24

Slayer24 je offline (nepripojený) Slayer24

lenkak Pozri príspevok
v prílohe nájdeš nejaký vzor aj
http://www.porada.sk/t7104-obchod-s-...i-a-haccp.html
hmm... no to čo je v tom štvrtom príspevku neviem či je to čo hľadám... ale asi hej

a ešte by som chcel popýtať že či niekto nemáte vzor ako má vyzerať nápojový lístok do kaviarne,nejaký vzor že čo by mal obsahovať a podobne...
0 0
ian belian ian belian

ian belian je offline (nepripojený) ian belian

Prevádzkový poriadok


Kaviareň je zariadenie patriace k zariadeniam spoločného stravovania.


Mnohí záčínajúci prevádzkovatelia kaviarní, barov a hostincov a pod. tvrdia, že nepatria medzi zariadenia spoločného stravovania, pretože u nich sa nevaria a nekonzumujú jedlá resp pokrmy.
Pod potravinami zákon rozumie aj nápoje a pochutiny. V uvedených prevádzkach sa pripravujú rôzne druhy miešaných nápojov, káv, čajov a konzumujú sa tiež rozne druhy tzv. doplnkového sortimentu.
Z uvedeného dôvodu sa musíte správať podľa zásad správnej výrobnej praxe a predložiť RÚVZ na schválenie prevádzkový poriadok


Ustanovenie § 26 zákona 355/2007 s účinnosťou od 1. septembra 2007 znie:
Zariadenia spoločného stravovania
§ 26 (1) Zariadenia spoločného stravovania sú zariadenia, ktoré poskytujú stravovacie služby spojené s výrobou, prípravou a podávaním pokrmov alebo nápojov na pracoviskách, v školských zariadeniach, školách, zariadeniach sociálnych služieb, zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, zdravotníckych zariadeniach, v prevádzkach verejného stravovania, v stánkoch s rýchlym občerstvením a v iných zariadeniach s ambulantným predajom pokrmov a nápojov a na zotavovacích a iných hromadných podujatiach.
§ 26 (2) Zariadenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, v ktorom sa vykonáva rozhodnutie súdu[32] a zariadenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktoré utvára podmienky na prípravu stravy alebo zabezpečuje poskytovanie stravy[33] sa na účely tohto zákona nepovažuje za zariadenie spoločného stravovania.
§ 26 (3) Stravovacie služby možno poskytovať len v zariadeniach, ktoré spĺňajú požiadavky na stavebno-technické riešenie, priestorové usporiadanie, vybavenie, vnútorné členenie a na prevádzku.
§ 26 (4) Fyzická osoba-podnikateľ a právnická osoba, ktoré prevádzkujú zariadenia spoločného stravovania (ďalej len "prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania"), sú povinné
a) zabezpečiť, aby do výrobných a skladovacích priestorov nevstupovali neoprávnené osoby, a zamedziť vodeniu a vpúšťaniu zvierat do priestorov zariadenia spoločného stravovania okrem priestorov určených na konzumáciu stravy, do ktorých môžu vstupovať zrakovo postihnuté osoby aj v sprievode vodiaceho psa,
b) zabezpečiť pri výrobe pokrmov ich zdravotnú neškodnosť a zachovanie ich výživovej a zmyslovej hodnoty a vylúčenie nežiaducich vplyvov z technologického postupu prípravy pokrmov,
c) postupovať pri výrobe pokrmov a nápojov podľa zásad správnej výrobnej praxe, dodržiavať pracovné postupy, miesta alebo operácie technologických procesov, ktoré sú kritické pri zabezpečovaní zdravotnej neškodnosti pokrmov a nápojov, a dodržiavať požiadavky na výrobu, prípravu a podávanie pokrmov a nápojov,
d) zabezpečovať sústavnú kontrolu pri preberaní surovín a viesť o vykonanej kontrole evidenciu počas piatich rokov,
e) zabezpečovať a kontrolovať podmienky dodržania zdravotnej neškodnosti uskladňovaných surovín, polovýrobkov, polotovarov, hotových pokrmov a nápojov,
f) zabezpečovať ochranu hotových pokrmov a nápojov pred ich znehodnotením,
g) zabezpečovať plynulú dodávku pitnej vody a teplej vody do zariadenia spoločného stravovania,
h) zabezpečovať kontrolu ukazovateľov kvality pitnej vody podľa osobitného predpisu,[24] ak je zariadenie zásobované z vlastného vodného zdroja,
i) zabezpečovať výživovú hodnotu hotových pokrmov a nápojov podľa odporúčaných výživových dávok, ak ďalej nie je ustanovené inak,
j) zabezpečiť pred výdajom stravy odber vzoriek pripravených hotových pokrmov, ich uchovanie a o odobratých vzorkách viesť dokumentáciu, ak ďalej nie je ustanovené inak,
k) kontrolovať dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov,
l) zabezpečovať a kontrolovať čistotu zariadenia a prevádzkových priestorov,
m) vypracovať prevádzkový poriadok a predložiť ho regionálnemu úradu verejného zdravotníctva na schválenie, ako aj návrh na jeho zmenu.
§ 26 (5) Povinnosti podľa odseku 4 písm. i) a j) sa nevzťahujú na prevádzky verejného stravovania, stánky s rýchlym občerstvením a iné zariadenia s ambulantným predajom pokrmov a nápojov a na hromadné podujatia.
§ 26 (6) Prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania určeného pre deti a mládež je ďalej povinný pri voľbe stravy vychádzať z vekových potrieb stravovanej skupiny, prihliadať na vhodný výber surovín, ročné obdobie, čas, keď sa má poskytovať stravovanie, a ďalšie skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvniť zdravotný stav stravovaných detí a mládeže.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zásady správnej výrobnej praxe najdete v 8 hlave Potrvinového kódexu SR ustanovenie § 251 až ustanovenie § 261
Ustanovenie § 252 ôsmej hlavy potravinového kódexu (zásady správnej výrobnej praxe) znie:
Podľa ustanovení tejto hlavy potravinového kódexu postupuje výrobca potravín a primerane ajosoby oprávnené na podnikanie, ktoré manipulujú s potravinami alebo uvádzajú potraviny do obehu.
Ustanovenie § 260 ôsmej hlavy potravinového kódexu (zásady správnej výrobnej praxe) znie:
Kontrola, vykonávaná orgánmi potravinového dozoru podľa tejto hlavy potravinového kódexu, je zameraná na plnenie úloh súvisiacich s uplatňovaním zásad správnej výrobnej praxe a na celkové zhodnotenie potenciálneho rizika pre bezchybnosť potravín spojeného s výrobou. Orgánypotravinového dozoru osobitne kontrolujú kritické kontrolné body identifikované výrobcami potravín, vrátane zariadení spoločného stravovania a osobami oprávnenými na podnikanie, ktoré manipulujú s potravinami a uvádzajú ich do obehu, aby sa preverilo, či sa vykonáva potrebné sledovanie a overovanie systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín.


Ustanovenie § 260 zaraďuje zariadenia spoločného stravovania medzi výrobcov potravín
Pod osobami, ktoré manipulujú s potravinami a potraviny uvádzajú do obehu sa rozumeju predajne potravín, sklady potravin a pod.


Prevádzkový poriadok by mal obsahovať dokumentácie uvedené v § 255 druhej časti ôsmej hlavy PK SR. (pre kaviareň primerane)

Dokumentácia správnej výrobnej praxe obsahuje
  1. pracovný postup,
    technický a technologický predpis,
    výrobný postup,
    normy obsluhy strojov a zariadení a posudok k technologickému zariadeniu,
    hygienický režim a sanitačný program,
    metrologický program,
    projekt systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín,
    ďalšie príkazy, smernice a predpisy podľa rozhodnutia výrobcu potravín.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Váš prevádzkový poriadok by mal obsahovať hlavne
  1. hygienický režim a sanitačný program
    systém zásobovania a preberania tovaru
    projekt systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín - HACCP



Hygienický režim je súbor opatrení ktoré ste povinný plniť pri prevádzkovaní kaviarne.
Napr. Povinnosti prevádzkovateľa, povinnosti pracovníkov, osobná hygiena, prevádzková hygiena atď.


Systém zásobovani a preberania tovaru by mal obsahovať aké potraviny nakupujute, ako ich preberáte, kde ich uskladňujete a taktiež by mal obsahovať povinnosti, ktoré musité plniť pri preberaní a uskladňovaní potravín ( vrátane nápojov a pochutín)


Sanitačný program obsahuje

1. Organizačné, materiálové, personálne, technické a ekonomické zabezpečenie udržiavania dokonalej sanitácie všetkých strojných a technologických zariadení, priestorov a objektov organizácie.
2. Členenie priestorov, výrobných a nevýrobných miestností, resp. objektov na oblasti z hľadiska realizácie sanitácie. Treba brať do úvahy špecifitu jednotlivých lokalít, hygienickú závažnosť a charakter pracovných postupov, technologickú náväznosť a kľúčové miesta z hľadiska potreby sanitácie.
3. Organizačnú štruktúru, organizáciu práce a povinnosti pracovníkov poverených výkonom sanitačných prác ako aj pracovníkov zodpovedných za riadenie týchto prác.
4. Metodiku sanitácie a systém sanitačných postupov, ktoré musia zohľadňovať nielen možnosť použitia dostupných mechanizmov, sanitačných prostriedkov, ale v prvom rade ich potrebu a nutnosť, ktorá vyplýva z charakteru výroby, priestorového členenia, strojného a technologického zariadenia, vlastností znečisťujúcich prvkov a z vlastností materiálov, z ktorých sú objekty, zariadenia a obalový materiál vyrobené a vonkajšieho prostredia prevádzkárne.

Náležitosti pre vypracovanie sanitačného programu najdete v prílohe č. 1 k 8 hlave PK SR



Projekt systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín - HACCP
V prípade kaviarne by mal obsahovať technicko operačny predpis, analýzu nebezpečia, odhad rizika a určenie ktritických kontrolnych bodov, diagramy, nebezpečie pri nedodržaní teploty a vlhkosti skladovania. Predávate napr. soletky, tyčinky, zákusky v HACCP musite uviesť aké nebezpečie hrozí pri nedodržaní teploty a vlhkosti skladovania a pod.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HACCP – Hazard Analiysis Critical Control Points = HA analýza nebezpečia (zdravotnej alebo hygienickej neškodnosti potravín) a identifikácia kritických kontrolnych bodov CCP (a preventívne zabezpečenia kontroly v týchto bodoch)


Problémom je, že nariadenie vlády č. 298/2006 o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania je od 1. septembra zrušené a nové ešte nie je na svete. Je nesporne chybou, že nariadenia vlády nevstupovali v účinnosť spolu so zák. č. 355/2007 Zb. Z právneho hľadiska sa teraz nemáte o čo oprieť pri zriaďovaní kaviarne.
5 0
lenkak lenkak

lenkak je offline (nepripojený) lenkak

Lenka
Slayer24 Pozri príspevok
hmm... no to čo je v tom štvrtom príspevku neviem či je to čo hľadám... ale asi hej...
našiel si správne...
0 0
ian belian ian belian

ian belian je offline (nepripojený) ian belian

Prevádzkový poriadok
pre zariadenia spoločného stravovania

Na googli vyhľadajte RÚVZ Prievidza
Na lavej strane kliknite na súbory na stiahnutie
V súbore na stiahnutie kliknite na Vzor Prevádzkový poriadok pre zariadenia spoločného stravovania

V súlade s novým zákonom č. 355/2006 Zb. by ste mali stiahnuty prevádzkový poriadok rozčleniť na:

1. Hygienický režim
2. Systém zásobovania a preberania tovaru
3. Sanitačný program

a mali by ste doplniť :

4. Systém zabezpečenia kontroly hygieny potravín - HACCP

ktorý by mal pozostávať z analýzi nebezpečia a určenia kritických kontrolných bodov (pre nevyvarujúce zariadenia to nie je problém)

V sanitačnom programe by ste okrem sanitácie mali uviesť náležitosti, ktoré sú uvedené v prílohe č. 1 k ôsmej hlave Potravinového kódexu SR

S pozdravom belo
0 0
ian belian ian belian

ian belian je offline (nepripojený) ian belian

Prevádzkový poriadok
Zoznam zariadení uvedených v zák. č. 355/2007 Zb., ktoré musia mať výpracovaný prevádzkový poriadok
1.Fyzická osoba-podnikateľ a právnická osoba, ktoré prevádzkujú umelé kúpalisko alebo prírodné kúpalisko ( patria pod to aj prevádzkovatelia bazénov na kúpanie všetkých druhov)
2.Fyzická osoba-podnikateľ a právnická osoba, ktoré prevádzkujú ubytovacie zariadenia
3.Fyzická osoba-podnikateľ a právnická osoba, ktoré prevádzkujú telovýchovno-športové zariadenia
4.Fyzická osoba-podnikateľ a právnická osoba, ktoré prevádzkujú zariadenia starostlivosti o ľudské telo
5.Fyzická osoba-podnikateľ a právnická osoba, ktoré prevádzkujú zariadenia pre deti a mládež
6.Fyzická osoba-podnikateľ a právnická osoba, ktoré prevádzkujú zariadenia spoločného stravovania (otvorený typ stravovania - verejné stravovanie, stánky, bufety, hostince, reštaurácie a pod., utavretý typ stravovania závodné stravovanie, ústavné stravovania, školské stravovanie)
7.Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a zdravotnícki pracovníci
8.Prevádzkovatelia zariadení sociálnych služieb a prevádzkovatelia zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately
§ 57 ods. 39
Správneho deliktu na úseku verejného zdravotníctva sa dopustí fyzická osoba-podnikateľ alebo právnická osoba, ak
e) poruší povinnosť vypracovať prevádzkový poriadok alebo povinnosť predložiť ho na schválenie alebo návrh na jeho zmenu príslušnému orgánu verejného zdravotníctva,
Pokuta od 5 000 do 500 000 Sk.-
V zákone som našiel uvedené fyzické osoby a právnicke osoby.
Priznám sa, že neviem pochopiť čo rozumejú tvorcovia zákona pod pojmom „zdravotnícky pracovníci“. Tí musia mať podľa zákona tiež vypracovaný prevádzkový poriadok.
§ 52 ods. 5 znie:
Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a zdravotnícki pracovníci sú povinní
písm. d
vypracovať prevádzkový poriadok a predložiť ho regionálnemu úradu verejného zdravotníctva na schválenie, ako aj návrh na jeho zmenu
Problém veci vidím v tom, že nariadenia vlády, ktoré ustanovovali náležitosti pre vypracovanie prevádzkových poriadov sú uvedeným zákonom od 1. septembra zrušené. Nové ešte neexistujú. Výnimkou sú snáď prevádzkovatelia zariadení spoločného stravovania, ktorí musia mať vypracované dokumentácie podľa Zásad správnej výrobnej praxe (8 hlava PK SR). Takže poraďáci poraďte podľa čoho si majú vypracovať prevádzkové poriadky ostatní prevádzkovatelia. Podľa neplatných nariadení??
Nie je náhodou chybou tvorcov zákona, že nariadenia vlády, v ktorých sú aj náležitosti pre vypracovanie prevádzkových poriadkov, nevstúpia v účinnosť v ten istý deň ako zákon, ktorý okrem iného ukladá povinnosť vypracovať prevádzkový poriadok ???
S pozdravom belo
0 0
lenkak lenkak

lenkak je offline (nepripojený) lenkak

Lenka
To bude záležať od Reg. úradu, či budú požadovať prev. poriadok a podľa akého usmernenia, poprípade dajú podnikateľom termín, do kedy majú splniť ich požiadavky a aj aké. Možno budú predpokladať, že dovtedy bude nejaké nové usmernenie....
0 0
pracovisko pracovisko

pracovisko je offline (nepripojený) pracovisko

O zariadeniach spoločného stravovania hovorí zákon NR SR č. 355/2007 Z. z. o ochrane , podpore a rozvoji verejného zdravia, účinný od 1. 9. 2007, tento zákon zrušil Nariadenie vlády SR č. 298/2006 Z.z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania, podľa ktorého sa má vypracovať prevádzkový poriadok, má vyjsť nový vykonávací predpis. Prevádzku napr. kaviarne posudzuje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a tam by mali poradiť ako napísať prevádzkový poriadok.
0 0
lenkak lenkak

lenkak je offline (nepripojený) lenkak

Lenka
Počkáme si na nový predpis a podľa toho sa potom bude riadiť.
0 0
LenkaZ LenkaZ

LenkaZ je offline (nepripojený) LenkaZ

Ďakujem lenkak a ian belian za prevádzkový poriadok. Ten náš nám hygiena neschválila, takže ho musím prerobiť. Tie vaše príspevky mi pri tom dosť pomožu.
ďakujem
0 0
pivko pivko

pivko je offline (nepripojený) pivko

Farang
ermon Pozri príspevok
Ja mám prevádzkových poriadkov cca 15-20 v PC... Každý má od 35-45 strán... Väčšinou krčmy a kaviarne.
Zdravím , prevádzkový poriadok na skladovanie piva by sa tam nenašiel?
Naposledy upravil pivko : 04.11.07 at 12:44
0 0
pivko pivko

pivko je offline (nepripojený) pivko

Farang
pivko Pozri príspevok
Zdravím , prevádzkový poriadok na skladovanie piva by sa tam nenašiel?
asi nie čo?
0 0
Blahusiakova Blahusiakova

Blahusiakova je offline (nepripojený) Blahusiakova

Aj ja tu hľadám prev.poriadok pre reštiku.Dúfam že sa mi niečo podarý zosmoliť.
0 0
Melnick Melnick

Melnick je offline (nepripojený) Melnick

človek čo opustil Poradu.
Skúste sa inšpirovať.

http://www.porada.sk/200663-post6.html
1 0
majka10 majka10

majka10 je offline (nepripojený) majka10

Predvčerom som mala kontrolu z RÚVZ. Zaoberáme sa predajom ND na nákladné autá.Pýtali o.i.aj prevádzkový poriadok pre prácu s chem.faktormi podľa NV SR č.355/2006 Z.z.Predávame aj autochémiu a autokozmetiku, ale len v spotrebiteľskom balení. Vysvetlili mi, že prev.poriadok musí byť preto, ak sa náhodou rozbije alebo rozrhne obal, absah vytečie, prípadne zasiahne pracovníka (do úst, oka a pod.) aby vedel ako postupovať a ako ekologicky a správne zlikvidovať rozliatu chémiu. Ale inak boli to veľmi príjemné ženy.
0 0
14b4 14b4

14b4 je offline (nepripojený) 14b4

ermon Pozri príspevok
Ja mám prevádzkových poriadkov cca 15-20 v PC... Každý má od 35-45 strán... Väčšinou krčmy a kaviarne.
Ja by som potreboval nejaký prevádzkový poriadok pre krčmu prosím upnite niekde na free server ak môžete
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať