Zavrieť

Porady

Čo si myslíte o zákaze telesných trestov pre deti?

Anketa: Čo si myslíte o zákaze telesných trestov pre deti?

Počet hlasujúcich
56. Na účasť v tejto ankete nemáte prístupové práva.
  • Som za úplný zákaz akýchkoľvek telesných trestov.

    13 23.21%
  • Nie som za úplný zákaz telesných trestov: niekedy je výchovná facka na mieste.

    41 73.21%
  • Som proti: Dospelí majú právo si zvoliť spôsob výchovy

    2 3.57%
Čo si myslíte o zákaze telesných trestov pre deti?

zdroj: www.radaeuropy.sk
Z návrhu novely zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele obsahuje úpravu výslovného zákazu používania telesných trestov


Čl. I
Zákon č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 330/2007 Z. z. a zákona č. 643/2007 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:

1. Doterajší text § 7 sa označuje ako odsek 1 a dopĺňa sa odsekmi 2 a 3, ktoré znejú:
„(2) Pri vykonávaní opatrení podľa tohto zákona je zakázané používanie všetkých foriem telesných trestov na dieťati a iných hrubých alebo ponižujúcich foriem zaobchádzania a trestania dieťaťa, ktoré mu spôsobujú alebo môžu spôsobiť fyzickú ujmu alebo psychickú ujmu.
(3) Ak je orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately upozornený na použitie telesných trestov na dieťati a iných hrubých alebo ponižujúcich foriem zaobchádzania a foriem trestania dieťaťa alebo ak pri výkone opatrení podľa tohto zákona zistí ich použitie rodičom alebo osobou, ktorá sa osobne stará o dieťa, je povinný v závislosti od povahy a závažnosti formy trestu uplatniť opatrenie podľa tohto zákona.".


Z návrhu materiálu: Národný akčný plán pre deti na roky 2008-2012

V európskom kontexte je osobitne významným program Rady Európy „Budujme Európu pre deti a s deťmi“. Cieľom tohto programu je odstrániť všetky formy násilia páchaného na deťoch prostredníctvom ochrany detí, odstránenia násilia, stíhania jeho páchateľov a participáciou detí. Program venuje osobitnú pozornosť obzvlášť zraniteľným deťom – deťom so zdravotným postihnutím, deťom žijúcim v chudobe a deťom, ktoré vyrastajú bez rodičov.
Kampaň „Budovanie Európy pre deti a s deťmi“ chce pomôcť štátom upevniť alebo rozvinúť národné stratégie na ochranu práv detí. Pomôže štátom vypracovať aj komplexné obsažné a dostupné právne rámce. Navrhne modely účinných inštitucionálnych rámcov a podporí spustenie participačných procesov s cieľom navrhnúť a aplikovať národné postupy.
Program vystupuje proti všetkým formám násilia páchaného na deťoch, bude sa snažiť najmä o zvýšenie informovanosti, vzdelávanie, školenie a budovanie kapacít na podporu kultúry bez násilia a o dosiahnutie nulovej hranice jeho tolerovania.
Má napomôcť krajinám vypracovať stratégie na zabránenie násilia voči deťom. Pomôže zlepšiť systémy, ktoré umožňujú nahlasovanie prípadov prostredníctvom detských liniek, podporu rodín a rýchlu identifikáciu a dokumentáciu prípadov. Umožní aj verejným orgánom a odborníkom rýchlo a primerane reagovať na oznámené násilie. Osobitné úsilie sa vyvinie na odstránenie sexuálneho zneužívania a vykorisťovania detí.
Chce aktivovať všetky časti spoločnosti, pripomenúť im ich osobitnú zodpovednosť a posilniť ich kapacity na predchádzanie násiliu a na ochranu detí. Kampaň zlepší prístup detí k informáciám a vypracuje metódy a nástroje na dosiahnutie zmysluplnej participácie detí na všetkých úrovniach − miestnej, regionálnej a národnej, využije čo najviac medzinárodnú spoluprácu. Spojí dôležité nástroje, ako vypracovávanie noriem, monitorovanie, rozvoj postupov, technickú pomoc a informovanosť, a dá ich k dispozícii, aby slúžili detským právam.


Zdroj:https://lt.justice.gov.sk/

Budeme diskutovať?
Usporiadat
Monika Kováčová Monika Kováčová

Monika Kováčová je offline (nepripojený) Monika Kováčová

Bastian, tiež som za úplný zákaz fyzického trestania na školách, ako som už písala, je to u nás v školskom zákone.
Ale v zadaní témy, ktorú som otvorila je úryvok z
Návrhu novely zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele obsahuje úpravu výslovného zákazu používania telesných trestov


Čl. I
(3) Ak je orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately upozornený na použitie telesných trestov na dieťati a iných hrubých alebo ponižujúcich foriem zaobchádzania a foriem trestania dieťaťa alebo ak pri výkone opatrení podľa tohto zákona zistí ich použitie rodičom alebo osobou, ktorá sa osobne stará o dieťa, je povinný v závislosti od povahy a závažnosti formy trestu uplatniť opatrenie podľa tohto zákona.".

Myslím si, že psychické týranie môže mať ďalekosiahlejšie následky ako "výchovná zaucho" resp. na zadok od rodiča.
Naposledy upravil Monika Kováčová : 25.10.08 at 16:52
0 0
Monika Kováčová Monika Kováčová

Monika Kováčová je offline (nepripojený) Monika Kováčová

no anketa sa vyrovnáva: 50:50 skoro.

prečo ma napadlo otvoriť otázku fyzických trestov?

Sama neviem, či bol tento návrh novely zákona o sociálnoprávnej ochrane detí už schválený...
Používam fyzické tresty - áno, stane sa mi, že ma moje deti "dožerú". Je mi to veľmi ľúto a hanbím sa za to.

Avšak čítala som kampaň Rady Európy k telesným trestom:

Nič nemôže oprávniť telesné tresty na deťoch
Vo väčšine dnešnej Európy spoločnosť toleruje a dokonca schvaľuje opakujúce sa formy násilia na deťoch, osobitne tie, ktoré deti postihujú v domácom prostredí.
Žiadna náboženská, hospodárska situácia alebo „výchovná“ metóda nemôže oprávniť udretie, bitku, fackovanie, hrubé nadávky, ponižovanie alebo iné praktiky, ktoré porušujú dôstojnosť dieťaťa. Medzinárodné normy ľudských práv priznávajú deťom právo na ochranu pred všetkými formami násilia, vrátane telesných trestov, kdekoľvek − doma, v škole, v penitenciárnom systéme, v zariadeniach starostlivosti o deti. Všade tam, kde sa deti nachádzajú.
Jedna tretina členských štátov Rady Európy postavila telesné tresty mimo zákon a ďalšie sa zaviazali, že uskutočnia zmeny v zákonoch. Napriek tomuto pozitívnemu vývoju, telesné tresty vo väčšine krajín nie sú protizákonné. Legálnosť telesných trestov je tiež v rozpore s právom detí na rovnakú zákonnú ochranu.
Ich zakázanie je výzvou na zmeny v zákonoch a nové stratégie, aby sa zabezpečilo ich zavedenie do praxe a usmernenie pre všetkých tých, ktorí s deťmi pracujú a pre rodiny. Vyžaduje to aj zvýšenie informovanosti, aby bola verejnosť oboznámená s ľudskými právami detí.


Preto ma napadla myšlienka: Som zlá matka? Som hlúpa násilníčka? Neviem, nezvládam výchovu svojich detí?
0 0
Bastian Bastian

Bastian je offline (nepripojený) Bastian

Vlado.s Pozri príspevok
Pri tomto ma napadlo, ze asi skutocne by sa mala aj v skolach zaviest STRIKTNA prax 3x a dost. Totizto ked si spominam, tak ja som sa v skole obaval (ani nie tak ja ako moji rodicia, mna to az tak netrapilo) znizenej znamky zo spravania, pripadne z vyhadzova, lebo by sa to so mnou tiahlo po cely zivot. A tak pri nejakom probleme ma davali do laty rodicia a nemusela skola. Dnes na problemovych ziakov kaslu vlastni rodicia, vychovu nechavaju na skolu, ale skole zviazu ruky tym, ze ak k niecomu dojde tak je na vine skola, ucitel, riaditel... nikdy nie syn alebo dcera. Podla mna telesne tresty v skolach urcite nie je treba, ale co je treba tak to je STRIKTNE dodrziavanie pravidiel. Spravis nieco raz, pokarhanie, 2. znizena znamka, 3. letis zo skoly. No u nas sa to tak striktne neberie, len sa vacsinou dohovara (je to pre skolu mensie zlo ako mat problem z rodicom ktory je presvedceny ze za vyrusovanie ziaka ... je zodpovedny ucitel, lebo si s nim 'nevie' poradit) a potom si ziaci robia co chcu. Preco ma skola riesit problem neschopnych rodicov. Toleruju azda rodicia neschopneho ucitela? Nie. Tak preco ma skola tolerovat ziaka neschopneho sa slusne spravat (dosledok neschopnosti rodicov vychovavat dieta).

Ocakavam aj reakciu typu: Som zvedavy ako sa k tomu postavis ty ked ti pojde o vlastneho syna?

Tak ak k tomu dojde, co dufam ze nie, tak v prvom rade to bude moja chyba, nie ucitelova alebo synova. A odtialto to budem riesit, ale urcite nebudem nic zazlievat skole, nech sa rozhodne akokolvek.
Mám hyperaktívne dieťa a naozaj s ním máme čo robiť . Už v škôlke sme sa stretli s tým o čom je táto téma. Napriek jeho temperamentnému správaniu ho zvládali učiteľky veľmi dobre. No prišla nová učiteľka a tá s ním mala veľké problémy už od začiatku. Stalo sa dokonca, že mu dala po riti... no vyvrcholením bolo, keď ma raz syn v škôlke privítal s plačom, že ho učiteľka škrtila (nakoniec to našťastie nebolo až tak vážne). Pritom ako som ho obliekal som si všimol, že má natrhnutú kapucňu na vetrovke. Priznal sa mi, že neposlúchol učiteľku, keď mu povedala aby nebehal na dvore. Učiteľka ho zdrapla za kapucňu keď utekal a potiahla ho k sebe. Je dobre, že sa poškodila iba vetrovka... Našťastie to bola škôlka, kde bola riaditeľka veľmi fajn osoba. Bola z jej správania tiež prekvapená, ale priznala, že už prišlo na ňu viac sťažností. Smola bola, že mali málo záujemkýň o tú prácu, tak ju tam trpeli. Porozprával som sa aj s tou učiteľkou... bolo od nej úbohé, že sa zmohla iba na výhovorku, že (citujem): „pod to sa podpísala kvalita vetrovky“.

Som si istý, že keby ju mal ako triednu učiteľku v škole (nie v škôlke), tak by to asi dopadlo s ním tak ako so mnou...
Takže som proti tomu 3x a dosť. Bohužiaľ prácu učiteľky robia aj osoby, ktoré by som ja nedal ani za pás v nejakej fabrike... A také učiteľky by vedeli riadne pokaziť niektorým (pre ňu výnimočným) deťom štart do života. Je to tak ako píšeš Vlado, také označkovanie sa potom s dieťaťom vlečie ďalej. Učitelia majú sklon (tak ako všetci) pozerať sa druhých podľa toho, čo o nich počujú od druhých... a potom sa k nemu aj podľa toho správajú. Pravdaže si potom svojim správaním a prístupom k nemu (svojim spôsobom) objednávajú také správanie od neho. Keď sa budeme sústavne a dlhodobo správať k niekomu ako k zlému a budeme ho podozrievať za všetko, tak potom niet divu, že sa tak nakoniec aj začne správať.
0 0
JM1968 JM1968

JM1968 je offline (nepripojený) JM1968

Preto ma napadla myšlienka: Som zlá matka? Som hlúpa násilníčka? Neviem, nezvládam výchovu svojich detí?[/quote]

zdravím,
tieto otázky si zvyknem klásť aj ja...Ale skúsenosti mi zatiaľ hovoria, že nič nie je len čierno-biele. Jeden výbuch zlosti z bezmocnosti nezmaže to dobré vo vzťahu s deťmi, hlavne ak si to decká aj uvedomia, že prestrelili. Tie potvorky sú síce malé, ale nie hlúpe...a ak je im mama 100-x oporou,ten 1-x világoš prežijú...
0 0
Monika Kováčová Monika Kováčová

Monika Kováčová je offline (nepripojený) Monika Kováčová

JM1968 Pozri príspevok
zdravím,
tieto otázky si zvyknem klásť aj ja...Ale skúsenosti mi zatiaľ hovoria, že nič nie je len čierno-biele. Jeden výbuch zlosti z bezmocnosti nezmaže to dobré vo vzťahu s deťmi, hlavne ak si to decká aj uvedomia, že prestrelili. Tie potvorky sú síce malé, ale nie hlúpe...a ak je im mama 100-x oporou,ten 1-x világoš prežijú...
ďakujem...

ale nemôže ma ten világoš dostať do konfrontácie napr. so sociálnymi kurátormi?
0 0
Bastian Bastian

Bastian je offline (nepripojený) Bastian

kukučka Pozri príspevok
a teraz si predstav, že dostaneš na starosť cca 20 detí a medzi nimi zo dve také, aké tu popisuješ...
Keby sme to mali riešiť tak, ako to tu ty obhajuješ, tak by sa to riešilo veľmi rýchlo.

18 by sme normálne učili a tých dvoch by sme sem tam prefackali aby nás pritom nerušili.
0 0
Kazu Kazu

Kazu je offline (nepripojený) Kazu

ermon Pozri príspevok
no anketa sa vyrovnáva: 50:50 skoro.

prečo ma napadlo otvoriť otázku fyzických trestov?

Sama neviem, či bol tento návrh novely zákona o sociálnoprávnej ochrane detí už schválený...
Používam fyzické tresty - áno, stane sa mi, že ma moje deti "dožerú". Je mi to veľmi ľúto a hanbím sa za to.

Avšak čítala som kampaň Rady Európy k telesným trestom:

Nič nemôže oprávniť telesné tresty na deťoch
Vo väčšine dnešnej Európy spoločnosť toleruje a dokonca schvaľuje opakujúce sa formy násilia na deťoch, osobitne tie, ktoré deti postihujú v domácom prostredí.
Žiadna náboženská, hospodárska situácia alebo „výchovná“ metóda nemôže oprávniť udretie, bitku, fackovanie, hrubé nadávky, ponižovanie alebo iné praktiky, ktoré porušujú dôstojnosť dieťaťa. Medzinárodné normy ľudských práv priznávajú deťom právo na ochranu pred všetkými formami násilia, vrátane telesných trestov, kdekoľvek − doma, v škole, v penitenciárnom systéme, v zariadeniach starostlivosti o deti. Všade tam, kde sa deti nachádzajú.
Jedna tretina členských štátov Rady Európy postavila telesné tresty mimo zákon a ďalšie sa zaviazali, že uskutočnia zmeny v zákonoch. Napriek tomuto pozitívnemu vývoju, telesné tresty vo väčšine krajín nie sú protizákonné. Legálnosť telesných trestov je tiež v rozpore s právom detí na rovnakú zákonnú ochranu.
Ich zakázanie je výzvou na zmeny v zákonoch a nové stratégie, aby sa zabezpečilo ich zavedenie do praxe a usmernenie pre všetkých tých, ktorí s deťmi pracujú a pre rodiny. Vyžaduje to aj zvýšenie informovanosti, aby bola verejnosť oboznámená s ľudskými právami detí.


Preto ma napadla myšlienka: Som zlá matka? Som hlúpa násilníčka? Neviem, nezvládam výchovu svojich detí?
Neboj, nie si ani zlá, ani hlúpa a výchovu zvládaš úplne štandartne Ani ja som svoje deti neudrela bez príčiny, ale keď dostali pár po zadku tak vedeli za čo a ja som vedela, že si to zaslúžili. Tak som to brala ako prišlo a zbytočne som sa nezaťažovala rozpitvávaním. Som pomerne kľudná povaha a trvá dosť dlho kým ma niekto nas...e ale moje deti mali času dosť a myslím, že u vás je to taky tak.
0 0
Bastian Bastian

Bastian je offline (nepripojený) Bastian

...úspešnosť celkom dobrá. Ale takýmto spôsobom škola vychová dobrých pár čiernych oviec.
0 0
janomila janomila

janomila je offline (nepripojený) janomila

Milá ermon, asi by nás - tých násilníčok - bolo viac. Tiež sa znížim k telesnému trestu iba v krajných prípadoch. Ale nech si páni zákonodárci myslia o mne čo chcú, aj keď som rodič, som tiež len človek a niekedy mi jednoducho prasknú nervy. A nemyslím si, že taký primeraný rodičovský výprask je týranie dieťaťa. Dnešné deti sú iné, ako sme boli my. Keby som si ja dovolila to, čo vidím robiť deti okolo seba, týždeň by som si nesadla bez bolesti. A veru by som si dobre rozmyslela, či sa o niečo podobné v dohľadnej dobe pokúsim. Už len samotný strach z výprasku mal výchovný účinok. Ale všetko musí mať určitú rozumnú a únosnú hranicu. Ak vytnem mojej dcére dve po zadku, keď sa so mnou začne rozprávať ako s nejakým krčmovým kumpánom alebo nevie, kedy je tma a ona má prísť domov, myslím, že to nikomu neublíži. Hlavne keď som si už na upozorňovaní a dohováraní mohla aj jazyk zodrať.Dolámať dieťaťu ruku pretože mi nepodá dosť rýchlo pivo z chladničky, to je už extrém a ja by som s radosťou takýto trest vyskúšala aj na dotyčnom rodičovi. A samozrejme, je tu otázka telesných trestov v škole a ako úplný extrém postoj k výchove detí u našich snedých spoluobčanov a otázka sexuálnych deliktov na deťoch. Ale k tomu sa asi ešte dostaneme.
0 0
Monika Kováčová Monika Kováčová

Monika Kováčová je offline (nepripojený) Monika Kováčová

a čo toto?

Trestanie učí deti klamať
Telesné tresty dieťa ponižujú a naučia ho pretvárke, tvrdí DOROTA KOPASOVÁ z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie v Bratislave, kde vedie aj psychologickú poradňu.

Aký je váš názor na telesné tresty detí?

Som zásadne proti. Neuznávam fyzické tresty ani psychické týranie, ani vyhrážanie ako „počkaj, veď uvidíš!". Mala by byť len dôsledná výchova podporená trpezlivosťou.

Akú výchovu odporúčate?

Dieťa sa dá vychovať aj pochvalami a pozitívnou motiváciou. Poviem mu napríklad: „Toto si spravil dobre. Toto nie je ešte tak, ako si predstavujem, ale verím, že to dokážeš." Mnohí rodičia i učitelia majú tendenciu dieťa presvedčiť, že je neschopné. Skôr ho podceňujú, ako oceňujú. Chváliť nie je v našej spoločnosti zvykom. Skôr opak - pohaniť. Ale pochvalou človek rastie. To je veľmi dôležité.
Deti tiež treba učiť rozhodovať o sebe samých. Odmala ich viesť: „Mohol by si to urobiť tak a tak. Ja by som to spravil takto, ale ty si iný. Rozhodni sa." Tak sa naučí rozhodovať sa, pričom rodič ani učiteľ nie sú tí zlí, čo mu to nadiktovali a on ich musí poslúchať. Samozrejme, že mu rodič ponúka také možnosti, ktoré sú z jeho pohľadu správne, takže dieťa usmerňuje.


Niekedy dieťa veľmi rozčúli aj rodiča, ktorý ho nechce biť, len sa neovládne. Čo potom?

Rodič by sa mal ospravedlniť a vysvetliť, čo sa stalo. V očiach dieťaťa tým stúpne, lebo si dokázal priznať chybu. Nemyslite si, že mňa moje deti nikdy nevytočili. Ale vždy som si povedala: „Si dospelá a múdrejšia ako ony. Musíš to zvládnuť rozumom!"

Sú aj deti, ktoré sa nevedia vpratať do kože. Neposlušné, bezočivé, agresívne, nikto si s nimi nevie poradiť. Na ne už dobré slovo nezaberie.

Pred asi štyrmi-piatimi rokmi som vypracovala a overila na populácii našich detí program rozvoja prosociálneho správania detí predškolského veku, žiakov základných a stredných škôl. Niektoré školy ho využívajú. Ide o to, aby sa deti naučili prosociálnemu správaniu - byť k druhým ústretoví, vedieť pozdraviť, pomôcť, pochopiť sa... Toto v rodine často chýba.

Čo taký výprask u dieťaťa vlastne vyvolá? Aké pocity?

Dieťa to ponižuje. Učí ho to klamstvu a pretvárke, ničomu dobrému. A násilie vyvoláva ďalšie násilie. Napríklad smerom k niekomu slabšiemu.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Bastian Pozri príspevok
Keby sme to mali riešiť tak, ako to tu ty obhajuješ, tak by sa to riešilo veľmi rýchlo.

18 by sme normálne učili a tých dvoch by sme sem tam prefackali aby nás pritom nerušili.
Niekedy a u niekoho jedna po zadku je účinnejšia ako desať dohovorov.

A ty čo by si robil? Obskakoval toho svojho a hladkal druhého a kto by dozeral na tých osemnástich? Ten tvoj ešte po zadku nedostal?
Naposledy upravil kukučka : 25.10.08 at 17:38
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Bastian Pozri príspevok
...úspešnosť celkom dobrá. Ale takýmto spôsobom škola vychová dobrých pár čiernych oviec.
na rodičov si zabudol?
0 0
Bastian Bastian

Bastian je offline (nepripojený) Bastian

kukučka Pozri príspevok
Niekedy a u niekoho jedna po zadku je účinnejšia ako desať dohovorov.

A ty čo by si robil? Obskakoval toho svojho a hladkal druhého a kto by dozerasl na tých osemnástich? Ten tvoj ešte po zadku nedostal?
Pravdaže dostal. Čo si ale myslím o fyz. trestoch v škole som písal v príspevku č.19. Pre istotu ti to dám aj sem:

Učiteľ je (alebo by mal byť) podľa mňa najväčší vzor pre deti. Čím iným ak nie vlastným správaním by mal deťom ukazovať čo a ako robiť?
Každý učiteľ by si mal uvedomiť, že je okolo neho počas 6-8 hod. 20-30 špongií, ktoré "nasávajú". Každým slovom a činom pôsobia naraz na veľkú skupinu detí. Málo ľudí má (alebo môže mať) taký vplyv na toľko ľudí naraz.
Učitelia dosť veľkou mierou formujú myslenie a správanie ľudí a preto by sa to malo brať vážne. Už sme tu o tom v jednej téme hovorili...
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

ermon Pozri príspevok
ďakujem...

ale nemôže ma ten világoš dostať do konfrontácie napr. so sociálnymi kurátormi?
Monika nepreháňaš to? Nečítaš aj ty priveľa "múdrych" knižiek?Ty asi nie si bátorička? Možno by si svojim deťom mala dať viac práce a zodpovednosti, ale to naozaj len v rovine "možno"

Sociálni kurátori sa pre nedostatok prostriedkov a bohužiaľ aj pre našu vysokú nevšímavosť nestačia postarať o týrané deti a zrejme tam smeruje návrh zákona, ktorý spomínaš.
0 0
Monika Kováčová Monika Kováčová

Monika Kováčová je offline (nepripojený) Monika Kováčová

kukučka Pozri príspevok
Monika nepreháňaš to? Nečítaš aj ty priveľa "múdrych" knižiek?Ty asi nie si bátorička? Možno by si svojim deťom mala dať viac práce a zodpovednosti, ale to naozaj len v rovine "možno"

Sociálni kurátori sa pre nedostatok prostriedkov a bohužiaľ aj pre našu vysokú nevšímavosť nestačia postarať o týrané deti a zrejme tam smeruje návrh zákona, ktorý spomínaš.
možno máš pravdu...
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

kukučka Pozri príspevok
Niekedy a u niekoho jedna po zadku je účinnejšia ako desať dohovorov.

A ty čo by si robil? Obskakoval toho svojho a hladkal druhého a kto by dozeral na tých osemnástich? Ten tvoj ešte po zadku nedostal?
Bastian Pozri príspevok
Pravdaže dostal. Čo si ale myslím o fyz. trestoch v škole som písal v príspevku č.19. Pre istotu ti to dám aj sem:

Učiteľ je (alebo by mal byť) podľa mňa najväčší vzor pre deti. Čím iným ak nie vlastným správaním by mal deťom ukazovať čo a ako robiť?
Každý učiteľ by si mal uvedomiť, že je okolo neho počas 6-8 hod. 20-30 špongií, ktoré "nasávajú". Každým slovom a činom pôsobia naraz na veľkú skupinu detí. Málo ľudí má (alebo môže mať) taký vplyv na toľko ľudí naraz.
Učitelia dosť veľkou mierou formujú myslenie a správanie ľudí a preto by sa to malo brať vážne. Už sme tu o tom v jednej téme hovorili...
Nemusíš sa opakovať, ja ti zase zopakujem otázku a odpovedz priamo, čo by si ty robil? /na mieste učiteľa/

Nesúhlasím s tebou, podľa mňa by tým vzorom mali byť rodičia.

Väčšina z nás dala tomu svojmu po zadku, a to máme na starosti len tie svoje. Samozrejme je to zlyhanie a mrzí nás to, ale prečo potom upierame túto možnosť aj učiteľovi? Nie je to farizejstvo?
0 0
Bastian Bastian

Bastian je offline (nepripojený) Bastian

kukučka Pozri príspevok
Nemusíš sa opakovať, ja ti zase zopakujem otázku a odpovedz priamo, čo by si ty robil? /na mieste učiteľa/

Nesúhlasím s tebou, podľa mňa by tým vzorom mali byť rodičia.

Väčšina z nás dala tomu svojmu po zadku, a to máme na starosti len tie svoje. Samozrejme je to zlyhanie a mrzí nás to, ale prečo potom upierame túto možnosť aj učiteľovi? Nie je to farizejstvo?
Nesúhlasím s tebou. Vzorom by mali byť rodičia ale určite aj učitelia. Vieš, často sú rodičia dosť zlým vzorom... Pre ten prípad je dobré ak môže ako vzor poslúžiť učiteľ, vychovávateľ...

A to fakt nevieš čo robiť v takom prípade? To je veľmi smutné...
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Bastian Pozri príspevok
Pravdaže dostal.
Učiteľ je (alebo by mal byť) podľa mňa najväčší vzor pre deti.


kukučka Pozri príspevok
ja ti zase zopakujem otázku a odpovedz priamo, čo by si ty robil? /na mieste učiteľa/

Nesúhlasím s tebou, podľa mňa by tým vzorom mali byť rodičia.

Väčšina z nás dala tomu svojmu po zadku, a to máme na starosti len tie svoje. Samozrejme je to zlyhanie a mrzí nás to, ale prečo potom upierame túto možnosť aj učiteľovi? Nie je to farizejstvo?
Bastian Pozri príspevok
Nesúhlasím s tebou. Vzorom by mali byť rodičia ale určite aj učitelia. Vieš, často sú rodičia dosť zlým vzorom... Pre ten prípad je dobré ak môže ako vzor poslúžiť učiteľ, vychovávateľ...

A to fakt nevieš čo robiť v takom prípade? To je veľmi smutné...
Nepotrebujem to vedieť, nie som učiteľka, ale to už som tu písala.

Ak nechceš, neodpovedaj.

Smutné je, že zase prekrúcaš a namiesto odpovede znevažuješ toho, kto sa pýta.
0 0
Bastian Bastian

Bastian je offline (nepripojený) Bastian

kukučka Pozri príspevok
Nepotrebujem to vedieť, nie som učiteľka, ale to už som tu písala.

Ak nechceš, neodpovedaj.

Smutné je, že zase prekrúcaš a namiesto odpovede znevažuješ toho, kto sa pýta.
Usmievam sa keď čítam tvoje slová o prekrúcaní a znevažovaní - asi vieš prečo.

Kukučka ty sa tu postupne pekne vyfarbuješ... Pravdaže odpoviem iba vtedy, kedy budem chcieť. A keď nebudem chcieť, tak neodpoviem vôbec.

Je veľmi zaujímavé, že práve ty tu ideš písať takéto... Skús sa obzrieť späť, na koľko otázok si ty neodpovedala. A pritom mrkni aj na tvoje provokačné príspevky.

Len dodám, že odkedy necítiť za tebou podporu múdrej Danili, tak tvoje argumenty často končia iba provokáciou. Budeš jej musieť asi napísať...
0 0
Monika Kováčová Monika Kováčová

Monika Kováčová je offline (nepripojený) Monika Kováčová

zase ste v sebe?!
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať