Ahoj Jove.
Dovoľ, aby som upresnila informácie, ktoré chceš vedieť. Pýtaš sa na odbornú spôsobilosť zodpovedného vedúceho, resp. prevádzkovateľa v pohostinstve, bare, alebo pube, to je v podstate jedno ako si to pomenuješ. Spoločným znakom je, že Vyhláška MZ SR č. 533/2007 Z.z. takéto prevádzky označuje ako zariadenia spoločného stravovania bez toho, že tam pripravuješ alebo podávaš nejaké jedlá. To znamená, že tvoje prevádzka bude musieť dispozične priestorovo spĺňať minimálne stavebno-technické požiadavky podľa tejto Vyhlášky. Ďalej ako legálny prevádzkovateľ musíš mať oprávnenie k činnosti, ktoré Ti vydáva príslušný živnostenský úrad, alebo keď budeš ako s.r.o. tak Výpis z obchodné registra. Živnostenský úrad si automaticky vyžaduje predložiť doklad o spôsobilosti Tvoje, resp. zodpovednej osoby, ktorý bude uvedený na živnosti alebo vo výpise. Nie som si istá, či nenastala zmena a odborná spôsobilosť (výučný list alebo maturitné vysvedčenie) sa požaduje aj pri pohostinskej činnosti alebo iba pri príprave jedál. To si musíš overiť na príslušnom Živnostenskom úrade. Ak to budeš mať vybavené, potom nasleduje ďalšie. Ty ak sa budeš pohybovať v prevádzke + tvoji zamestnanci musia byť podľa zákona č. 355/2007 Z.z. pri výkone epidemiologicky rizikovej činnosti (predaj občerstvenia i nápojov) zdravotne i odborne spôsoboilí, nakoľko dochádza k manipulácii s potravinárskym tovarom. Zdravotnú spôsobilosť nadobudneš aj Ty aj zamestnanci u všeobecného lekára tým, že Ti po absolvovaní vyšetrenia a zaplatení poplatku vystaví platný zdravotný preukaz. Odbornú spôsobilosť (ak nie si vyučený v odbore, príp. inom odbore, ktorý s považuje za spôsobilosť na výkon epid. závažných činností) nadobudneš na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva, kde Ti po úspešnom preskúšaní vydajú osvedčenie na výkon epidemiologicky závažných činností s platnosťou 5 rokov. Potom je potrebné si ho obnoviť. Dúfam, že je to pochopiteľné a jasné. Stačí ?