Zavrieť

Porady

Štrúdľa

Uff...
Neviem,ako sa to mohlo stať, ale štrúdľu som považovala za nehodnú môjho záujmu. Dodnes - kým sme náhodne nenatrafili na istú cukráreň v Bratislave. Jablkovo-maková, ale veľmi, veľmi chutná. Prosím, nenašiel by sa u Vás zaručený (podrobný) recept, ako sa dá takáto dobrota upiecť doma? V záujme rodinného šťastia vopred ďakujem.
Naposledy upravil maturantka : 09.11.05 at 12:38
Usporiadat
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Dobra strudla sa da spravit aj z kupeneho listkoveho cesta, ked sa vyvalka na tenko.
Z jedneho balicka sa daju urobit 3 kusky strudle tak, aby sa nemuseli na plechu kadejako vykrucat. Dobra je aj tvarohova s hrozienkami. Ja to robim tak, ze na vyvalkane cesto nakvapkam rozpustene maslo, posypem (trosku) struhankou, na to dam (asi do 2/3 plochy cesta) tvarohovu plnku, (do tvarohu pridam 1-2 zltka, praskovy cukor a hrozienka). Zrolujem a dam piect na vymasteny plech.
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
UFO.ar UFO.ar

UFO.ar je offline (nepripojený) UFO.ar

Ja som tiež vždy robila štrúdľu z lístkového cesta. Bola rýchla, chutná a praktická.

Nedávno mi mama dala recept na vaľkanú štrúdľu. Odvtedy robím len domácu štrúdľu .Je tiež veľmi dobrá a príprava je celkom jednoduchá.



VAĽKANÁ ŠTRÚDLA

30 dkg hladkej múky špeciál + 1 vajce + 11/2 lyž. oleja + 1 lyž. octu + 11/2 dcl vody = na doske vypracujeme hladké cesto, rozdelíme na dve polovice, (z čoho vyplýva, že z uvedeného množstva máme dve dlhé štrúdle, ktoré sa zmestia na jeden plech).

Cesto vyvaľkáme, natrieme olejom, posypeme strúhankou a pridáme náplň podľa chuti - ďalší postup presne rovnaký , ako už vyššie uvádza durisovad.
náplň – nastrúhané jablká, vanilkový, škoricový cukor, hrozienka, (mak,...)
Alena
0 0
alternativa alternativa

alternativa je offline (nepripojený) alternativa

Valkana strudla s malou upravou predchadzajucej:
30 dkg hladka muka
mala lyzica praskoveho cukru
stipka soli
1 zltok
olej 2-3 lyzice
zarobit tuhsie cesto s mliekom - hustotu dostanes "do ruky", aby sa dalo na tenko rozvalkat.
Pri pouziti akehokolvek receptu odporucam potriet strudlu pred vlozenim do rury rozslahanym vajcom alebo aspon v tomto recepte nepouzitym bielkom. Bude mat upecena zlatisty chrumkavy vrch.
LISTKOVE CESTO - zachranca uponahlanej zeny, ktora chce na stol polozit strudlu
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Cesto:
15 Dg múky hladkej a 15 Dg polohrubej
20 Dg masla
1a a štvrť dcl mlieka
trošku cukru a soli
Spracované cesto rozdelíme na 4 časti a strčíme povinne do chladničky aspoň kým nachystáme jablká! Tie len umyté prekrojíme na polovice, či väčšie na štvrťky, okrúhlym vykrajovatkom vydlabeme jaderníky a v mixéri len také fukoty a už sú na plátky. Cestá vyvaľkáme hranaté, že neviete ako? No teda! Šup šup do kríža čiže pre nechápajúce kolmo na seba a potom uhlopiečky a zase kolmo a máme štvorec či obdlžník. Prostriedok sypeme strúhankou podľa šťavnatosti jabĺk - pedantnejšie ju môžu aj upražiť, jablkami, hrozienkami, sekanými orechami, cukrom, škoricou, alebo inou plnkou. Tvaroh, slivky, čerešne....
Pracujeme rýchlo kým je cesto studené aby sme ho dokázali preniesť na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom, pečieme dobre do červena v horúcej rúre.
0 0
maturantka maturantka

maturantka je offline (nepripojený) maturantka

Uff...
Ďa-ku-jem! Čoskoro to vyskúšam.
0 0
Zuzka Zuzka

Zuzka je offline (nepripojený) Zuzka

Pridávam tiež jednoduchý recept na štrúdľové cesto:

1 šľahačková smotana
30 dkg hladkej múky špeciál
štripka soli
1 lyžica octu
Spracovať cesto, vyváľkať, naplniť plnkou, vrch potrieť žĺtkom.
0 0
bepo bepo

bepo je offline (nepripojený) bepo

Štrúdle čo som jedol sú z 2 typov cesta-ťahané a lístkové.Do ťahaného sa používajú višnovo-makové,jablkovo-makové,ananásovo-makové, makové, jablkovo-orechové, tvarohové plnky.Do lístkového sa dáva náplň podobná tej ktorú predáva jeden americký fast-food v jablkovej ovocnej taštičke.Je to jablkovo-škoricovo-plnkový maglajz ale chutí vynikajúco a používa sa v klasickej rakúskej Apfelstrudel.
0 0
Jana77 Jana77

Jana77 je offline (nepripojený) Jana77

prosim o radu! Da sa tahane strudlove cesto kupit hotove? Viem, ze sa listkove da ale chcem to prave tahane, tie "tanke plachty". Ak ano tak kde by som ho nasla? a este ak by ste vedeli kde v Prahe :-) ale odpoved v slovenskych obchodoch je postacujuca. Dakujem!
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

žena, manželka, mama, babina ...viac
Jana77
prosim o radu! Da sa tahane strudlove cesto kupit hotove? Viem, ze sa listkove da ale chcem to prave tahane, tie "tanke plachty". Ak ano tak kde by som ho nasla? a este ak by ste vedeli kde v Prahe :-) ale odpoved v slovenskych obchodoch je postacujuca. Dakujem!
Určite ho majú v Carrefoure.
0 0
Jana77 Jana77

Jana77 je offline (nepripojený) Jana77

Dakujem za rychlu odpoved tweety!
Nevedel by niekto este poradit z vlastnej skusenosti znacku alebo nazov podla vas najlepsieho kupovaneho tahaneho strudloveho cesta? Lebo som trochu zufala tu v Prahe, skutocne ho neviem zohnat. A tak som si myslela, ze tahane cesto sa mozno hotove neda kupit. Mozno to inak volaju? Lebo ked im poviem, ze chcem na strudl tak mi odporucia klasicke listkove cesto... Ak ho zozeniem na Slovensku budem si ho sem nosit :-)
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

žena, manželka, mama, babina ...viac
Jana77
Dakujem za rychlu odpoved tweety!
Nevedel by niekto este poradit z vlastnej skusenosti znacku alebo nazov podla vas najlepsieho kupovaneho tahaneho strudloveho cesta? Lebo som trochu zufala tu v Prahe, skutocne ho neviem zohnat. A tak som si myslela, ze tahane cesto sa mozno hotove neda kupit. Mozno to inak volaju? Lebo ked im poviem, ze chcem na strudl tak mi odporucia klasicke listkove cesto... Ak ho zozeniem na Slovensku budem si ho sem nosit :-)
Už som zabudla aký názov bol na výrobku, len viem, že bolo zahraničné( asi Rakúske) a bolo poskladané do úzkeho obdlžníka a obal bol taký krabicový biely s tmavočervenými obrazcami, ale už neviem čo tam bolo. Stálo okolo 40,-Sk.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Na www.Labužník.com v diskusnom fóre je rubrika " Kde koupit či sehnat", skús sa zaregristrovať a napísať, určite ti niekto odpovie.
0 0
ilona ilona

ilona je offline (nepripojený) ilona

Cesto na ťahanú štrúdľu je strašne jednoduché,len neviem presný pomer z pamäti,lebo som to dosť dávno nerobila.Dúfam,že to nezabudnem a pozriem sa doma na to.Podľa mňa, pravá a tá najlepšia štrúdľa je ťahaná.Z lístkového cesta a aj vaľkané sú len napodobeniny,ktoré sa nikdy nevyrovnajú ťahanej.
0 0
elenka elenka

elenka je offline (nepripojený) elenka

ilona
Cesto na ťahanú štrúdľu je strašne jednoduché,len neviem presný pomer z pamäti,lebo som to dosť dávno nerobila.Dúfam,že to nezabudnem a pozriem sa doma na to.Podľa mňa, pravá a tá najlepšia štrúdľa je ťahaná.Z lístkového cesta a aj vaľkané sú len napodobeniny,ktoré sa nikdy nevyrovnajú ťahanej.
Tak daj recept a hlavne podrobný postup - aj na ťahanie.
Ďakujem.
0 0
bepo bepo

bepo je offline (nepripojený) bepo

ilona
Cesto na ťahanú štrúdľu je strašne jednoduché,len neviem presný pomer z pamäti,lebo som to dosť dávno nerobila.Dúfam,že to nezabudnem a pozriem sa doma na to.Podľa mňa, pravá a tá najlepšia štrúdľa je ťahaná.Z lístkového cesta a aj vaľkané sú len napodobeniny,ktoré sa nikdy nevyrovnajú ťahanej.
Práveže dobré ťahané cesto je problém urobiť a asi si nikdy nejedla klasický Apfelstrudel
0 0
Evanka Evanka

Evanka je offline (nepripojený) Evanka

Jana77
prosim o radu! Da sa tahane strudlove cesto kupit hotove? Viem, ze sa listkove da ale chcem to prave tahane, tie "tanke plachty". Ak ano tak kde by som ho nasla? a este ak by ste vedeli kde v Prahe :-) ale odpoved v slovenskych obchodoch je postacujuca. Dakujem!
Áno, dá. Sú tam štyri pláty, treba dať ale na jednu štrúdľu dva. V Žiline býva aj v bežných potravinách, ale tiež v Carrefoure a v Tescu.
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

bepo
Práveže dobré ťahané cesto je problém urobiť a asi si nikdy nejedla klasický Apfelstrudel
Bepo, nestraš. Ťahané cesto nie je vôbec problém urobiť. Robím ho často, rada a každý je štrúdľou nadšený.
Všetky uvedené recepty píšete ako recepty na štrúdle. Prepáčte, ale to sú všetko záviny. Za štrúdľu sa považuje len ťahané cesto.
Prezradím vám recept s podmienkou, že ho vyskúšate.
Klasická štrúdľa
200 g hladkej múky, 1 KL oleja, 1 KL octu a 1 bielok spracujeme na pracovnej doske. Konzistenciu upravíme pridaním vlažnej vody. Cesto má byť vláčne cca ako plastelína. Cesto prikryjeme nahriatym(t.z. teplým, nie horúcim) kastrólikom alebo miskou na cca 15- 20 minút. Ja to robím tak(keďže mi kastrólik chladne), že kým je cesto prikryté, dám ďalší kastrólik na chvíľku na plyn a striedam ich.
Na stôl položím obrus, alebo plachtu, pomúčim, na ruky rozotriem trochu(zdôrazňujem, že trochu) oleja, aby sa mi cesto nelepilo a začnem cesto od stredu vyťahovať. Nebojte sa toho, uvidíte ako mu ani nemusíte veľmi pomáhať a ide si samo za svojim cieľom. Musíte ho vytiahnuť úplne do pavučiny. Ak sa vám náhodou niekde roztrhne(o čom pochybujem), nič si z toho nerobte, pretože pri stáčaní bude prekryté viacerými vrstvami. Keď ho už máte vytiahnuté, okraje obstrihajte nožnicami, pretože ostanú hrubšie a tie sa vám nepodarí vytiahnuť do pavučiny.
Cesto v dvoch tretinách posypeme vychladnutou popraženou strúhankou, posypeme pomletými orechami, práškovým cukrom, postrúhanými jablkami(tie môžete rovno strúhať na cesto), posypeme hrozienkami a škoricou, pridáme pomletý mak a zase práškový cukor. Jednotlivé vrstvy kvapkáme rozpusteným maslom. Môžete z toho niečo aj vynechať. Základ je, že najprv musíme dávať suchšie náplne(strúhanka,orechy,...) aby cesto veľmi nenavlhlo. Čo sa týka náplní variácií je mnoho.
a./ Postrúhané jablká môžeme najprv zmiešať s marhuľovým džemom a rumom. Môžu byť pokrájané na veľmi jemné plátky alebo na strúhadle na väčších okách.
b./ strúhanka, tvaroh, višne
Fantázii sa medze nekladú.
Pomocou obrusa cesto zvinieme. Začíname stáčať od tej časti cesta, kde máme náplň. Cesto trošku zahneme na náplň, chytíme obrus do rúk a dvíhaním obrusa do výšky sa nám cesto zatáča do rolády. Neponáhľajte sa, aby nevznikli vzduchové medzery. Preto dávame náplň len do 2/3-tín, aby sme zvonku na roláde mali viac vrstiev suchého cesta. Preložíme na vymastený pekáč. Musia ho preložiť dvaja, lebo roláda je veľká a keďže sa nezmestí na pekáč po dĺžke, stočíme ju do podkovy. Potrieme žĺtkom a vo vyhriatej rúre na 180˚C upečieme.
Pri podávaní posypeme práškovým cukrom. Doporučujem podávať teplý a môžeme pridať kopček zmrzliny a šľahačky a tekutej čokolády(Topping). Vychladnutý ľahko môžeme zohriať v mikrovlnej rúre.
Nebojte sa a skúste! Prekvapíte nielen seba, ale i okolie. Časom ich budete piecť aj tri naraz, lebo to stojí zato.
P.S.: Napíšte, ako to dopadlo.
Naposledy upravil Marína : 08.11.05 at 22:11
7 0
bepo bepo

bepo je offline (nepripojený) bepo

Marína-s ťahaným cestom to máš ako s kávou-každý uvarí nejakú ale ak bude robiť 10 ľudí s rovnakou kávou vznikne 10 rozdielnych káv.
Jana77-nákup by som odporúčal v Maďarsku,nie je to ďaleko od BA a hľadaj Rétestészta
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Trošku optimizmu. To ešte neznamená, že tých 10 káv nie je dobrých. Môže byť len každá inej chuti. Napísaním tohto receptu som sledovalo to, že každý ak si sám niečo urobí a ak sa mu to podarí, má z toho väčšie potešenie ako keď si to urobí z polotovaru. Sú samozrejme rôzne pohľady na vec.
Pekný deň.
0 0
ilona ilona

ilona je offline (nepripojený) ilona

Ja pokiaľ som sa pribrala napísať ten recept predbehla ma Marína,je to fakt jednoduché.Moje cesto na štrudľu je:25dkg polohrubej múky,1 vajce,1 lyžička octu,30g masla,soľ,vlažná voda.Je to skoro to isté,ako napísala Marína,postup rovnaký,len by som ešte dodala,že plnku kropievam roztopeným maslom a tak zviniem.Určite skúste.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať




Pridať pochvalu