orientmonkey ja ti poradim porozpravat sa s niekym kto to robi tak 10 rokov alebo aj menej
a dobre si premysli ci sa ti to oplati, amb. predaj nie je taky business ako si mnoho ludi mysli a videl som mnohych, ktori prisli o peniaze, o dost vela penazi...
O jarmokoch by som mohla rozprávať nekonečný príbeh, pred 5timi rokmi sme sa tomu prestali úplne venovať po 10tich rokoch driny.
Mali sme stánky s občerstvením a orieškami.
Za seba môžem povedať, že občerstvenie nikdy nebolo stratové o sušených jadrách s ovocím sa to už nedá povedať.
Mali sme vyselektované akcie, kde bol jasný zárobok a na niektoré mestské trhy bol naozaj problém sa dostať.
Pri takejto práci si však treba uvedomiť, že neexistuje voľno. Od piatka do nedele v teréne a počas týždňa zásobovanie, vybavovanie predajného miesta, hygiena, elektrické prípojky.
V lete sa pražíš spotený, v zime máš omrzliny.
Každý jarmok - nálet kontrôl od hygieny, cez šojku po daňovákov.
Nemáš ociachovanú váhu, šojka zavrie stánok a mäsku sa potešia hafani od susedov
A udržať hygienu na ulici hraničí občas s nadľudskými silami. Keď niekomu pri príprave požívatín hygiena nič nehovorí, nech sa do toho vôbec nepúšťa, pretože to je základ všetkého - alfa a omega, zákon !
Pri takomto doslova kočovnom podnikanií treba rátať s fluktuáciou brigádnikov s množstvom nepredvídaných situácií....
Ráno rozbaliť, večer zbaliť, v noci makať, pripravovať mäsko na ďaľší deň.
Do toho občas vletí škrupinkár, alebo majster v presviedčaní, že si mu zle vydal, že Ti dal väčšiu bankovku, než tú, ktorú práve držíš v rukách...presne ten istý sa o polroka objaví najarmoku na opačnom konci Slovenska.
Tesne pred vybalením stánku už nervózne nedočkavo dvojica chce kupovať oriešky a dáva si navážiť oriešky po 5 deka, ani registračná pokladnica ešte nie je spojená s adaptérom /a my dobre vieme, že je to šojka
/...
...a tak...
Ale dalo sa zarobiť, bola iná kúpna sila obyvateľstva. Teraz by som si už netrúfla, možno 4 akcie za rok, viac nie...