Uvádzam čiastočný text materiálu zverejneného na stránke uvzsr.sk - link na dokument v pdf formáte je dole Základné legislatívne požiadavky vzťahujúce sa na prevádzkovateľov potravinárskych podnikov realizujúcich predaj potravín, ktoré sú podľa zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách v platnom znení v kompetencii orgánov verejného zdravotníctva, prostredníctvom internetu Špecifické požiadavky na potraviny, ktoré sú podľa zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách v platnom znení v kompetencii orgánov verejného zdravotníctva, pred ich prvým umiestnením na trhu v Slovenskej republike Uvedené povinnosti pred umiestnením potravín na trh sa vzťahujú aj na ich umiestňovanie prostredníctvom zásielkového a internetového predaja.
I. Výživové doplnky
(text v linku dole)
II. Potraviny na osobitné výživové účely
(text v linku dole)
III. Minerálne vody
(text v linku dole)
IV. Nové potraviny a nové zložky potravín
(text v linku dole) Všeobecné požiadavky na potravinárske prevádzky pred ich uvedením do prevádzky
Uvedené povinnosti sa vzťahujú aj na potravinárske prevádzky umiestňujúce potraviny na trh prostredníctvom zásielkového a internetového predaja.
V súvislosti s vyššie uvedeným vyplýva
povinnosť fyzických a právnických osôb
požiadať miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v územnom obvode sídla budúcej prevádzky
o vydanie rozhodnutia na uvedenie priestorov do prevádzky podľa § 13 ods. 4, písm. a) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej "zákon č. 355/2007 Z. z.").
Zároveň Vás upozorňujeme na povinnosti pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov dodržiavať požiadavky ustanovené v zákone č. 355/2007 Z. z. a v zákone č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov , výnose MP SR a MZ SR z 12. apríla 2006 č. 28167/2007-OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca všeobecné požiadavky na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarní a niektoré osobitné požiadavky na výrobu a predaj tradičných potravín a na priame dodávanie malého množstva potravín, ako aj dodržiavať nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 z 29. apríla 2004 o hygiene potravín.
Úrad verejného zdravotníctva SR zverejňuje na internetovej stránke
www.uvzsr.sk v časti "Legislatíva" platné právne predpisy, kde sú uvedené aj predpisy týkajúce sa hygieny a manipulácie s potravinami.
V prípade záujmu o bližšie usmernenie a informácie ohľadom ďalších Vašich povinností (odborná, zdravotná spôsobilosť) sa obráťte na miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, kde bude sídlo Vašej prevádzky.
Ďalej podľa § 6 ods. 1 zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách v platnom znení má aj prevádzkovateľ zásielkového a internetového predaja potravín povinnosť
oznámiť príslušnému orgánu úradnej kontroly každú potravinovú prevádzkareň podliehajúcu jeho kontrole, ktorá vykonáva činnosť na akomkoľvek stupni výroby, spracúvania a distribúcie potravín na účely registrácie (napr. distribučný sklad, baliareň, atď.).
V súvislosti s problematikou
odbornej spôsobilosti uvádzame, že v prípade
vykonávania epidemiologicky závažnej činnosti, ktorou podľa § 15 ods. 2 písm. c) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej „zákon č. 355/2007 Z. z.“) sú aj činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov, osobitnou podmienkou na vykonávanie takýchto činností podľa § 15 ods. 2 zákona č. 355/2007 Z. z. je odborná spôsobilosť, ktorá sa preukazuje
a) osvedčením o odbornej spôsobilosti alebo
b) dokladom o absolvovaní príslušného odborného vzdelania alebo dokladom o uznaní dokladu o vzdelaní podľa osobitných predpisov.
Podľa § 22 ods. 4 vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 585/2008 z 10. decembra 2008, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení (ďalej len „vyhláška č. 585/2008 Z. z.“), sa odborná spôsobilosť preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností diplomom, vysvedčením
vzdelávacích inštitúcií, ktoré sú uvedené v prílohe č. 6 tejto vyhlášky, alebo osvedčením o odbornej spôsobilosti vykonávať epidemiologicky závažnú činnosť.
Podľa § 16 ods. 11 zákona č. 355/2007 Z. z. na vykonávanie činností uvedených v § 15 ods. 2 sa požaduje úspešne vykonaná skúška pred komisiou na preskúšanie odbornej spôsobilosti; to neplatí, ak sa fyzická osoba preukáže dokladom o absolvovaní príslušného odborného vzdelania alebo dokladom o uznaní dokladu o vzdelaní podľa osobitných predpisov.
Podmienkou úspešného vykonania skúšky odbornej spôsobilosti pred komisiou je úspešné zvládnutie písomnej a ústnej časti skúšky v rozsahu vedomostí legislatívnych požiadaviek a povinností pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov, a to zákona č. 355/2007 Z. z., zákona č. 152/1995 Z. z., požiadaviek ustanovených Potravinovým kódexom Slovenskej republiky so zameraním sa na príslušné komodity podľa charakteru predmetu prevádzkovania Vašej činnosti, ako aj požiadaviek nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín.
Podrobnejšie informácie ohľadom skúšky odbornej spôsobilosti môžete získať na odbore/oddelení hygieny výživy miestne príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v územnom obvode sídla budúcej prevádzky.
Zdroj:
Základné legislatívne požiadavky vzťahujúce sa na prevádzkovateľov potravinárskych podnikov realizujúcich predaj potravín, ktoré sú podľa zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách v platnom znení v kompetencii orgánov verejného zdravotníctva, prostredníctvom internetu (.pdf)