Niečo som našla.
Šípkové víno:
Na l,5 litra šípkov počítame 3 litre vody a l,5 kg cukru. Umyté šípky dáme do uhorkovej fľaše a zalejeme sirupom z 3 l vody a l,5 kg cukru. Fľašu zaviažeme ridkou handričkou, neskoršie papierom a necháme 3 - 4 mesiace kvasiť. Keď šípky klesnú na dno, víno je už hotové. Potom ho precedíme cez hadričku do fliaš a dobre zazátkujeme.Zo šípkov, ktoré zostali, môžeme urobiť ešte raz víno, ale bude značne slabšie.
Šípkový likér
na 1 liter 96 percentného liehu počítame 3 - 4 kg roztlačených šípkov / ktoré už chytil mráz/., Necháme ich 14 dní na teplom mieste a občas potrasieme. Uvaríme sirup z 30 dkg ckuru a 1/4 litra vody, prilejeme do liehu a necháme ešte dva týždne stáť, potom prefiltrujeme do fliaš.
Našla som to na tejto stránke
http://forum.bleskovky.zoznam.sk/?mo...964&forumID=12
Dobrý článok je aj tu:
http://www.celostnimedicina.cz/sipky.htm