Zavrieť

Porady

Šípky

Nevite čo so šípkami okrem toho, že sa sušia na čaj a robí sa z nich džem? Aké ešte použitie by mohli mať?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    sonka1 je offline (nepripojený) sonka1

    sonka1
    Evaman
    Nevite čo so šípkami okrem toho, že sa sušia na čaj a robí sa z nich džem? Aké ešte použitie by mohli mať?

    trocha , ale napadlo ma, že ako deti sme si v pionierskom tábore robili záves zo šušiek, tak aj zo šípok by sa mi celkom páčil

    Simonab je offline (nepripojený) Simonab

    Simonab
    Niečo som našla.
    Šípkové víno:
    Na l,5 litra šípkov počítame 3 litre vody a l,5 kg cukru. Umyté šípky dáme do uhorkovej fľaše a zalejeme sirupom z 3 l vody a l,5 kg cukru. Fľašu zaviažeme ridkou handričkou, neskoršie papierom a necháme 3 - 4 mesiace kvasiť. Keď šípky klesnú na dno, víno je už hotové. Potom ho precedíme cez hadričku do fliaš a dobre zazátkujeme.Zo šípkov, ktoré zostali, môžeme urobiť ešte raz víno, ale bude značne slabšie.

    Šípkový likér

    na 1 liter 96 percentného liehu počítame 3 - 4 kg roztlačených šípkov / ktoré už chytil mráz/., Necháme ich 14 dní na teplom mieste a občas potrasieme. Uvaríme sirup z 30 dkg ckuru a 1/4 litra vody, prilejeme do liehu a necháme ešte dva týždne stáť, potom prefiltrujeme do fliaš.

    Našla som to na tejto stránke http://forum.bleskovky.zoznam.sk/?mo...964&forumID=12

    Dobrý článok je aj tu:http://www.celostnimedicina.cz/sipky.htm
    Naposledy upravil Simonab : 17.10.06 at 12:28

    sonka1 je offline (nepripojený) sonka1

    sonka1
    Tak teda vážnejšie:

    Omáčka zo šípok

    100 g sušených šípok | voda | klinčeky | citróna | 50 g masla | 60 g hladkej múky | 1/2 l hovädzieho vývaru | soľ | 1/2 dcl červeného vína | cukor podľa potreby
    Príprava:
    Sušené šípky umyjeme a namočíme vo vode asi na 20 minút a potom v tej istej vode spolu s klinčekom a citrónovou kôrou ich uvaríme. Zvlášť pripravíme svetlú zápražku z masla a múky, zalejeme ju hovädzím vývarom, podľa potreby osolíme a necháme zovrieť. Do pripravenej zápražky prelisujeme uvarené šípky, pridáme červené víno, dochutíme citrónovou šťavou a cukrom. Omáčku podávame ku zverine alebo ku hovädziemu mäsu.


    Šípková limonáda horúca


    1 l vody | 4 lyžice sušených rozdrvených šípok | 12 cl karamelového cukrového sirupu
    Príprava:
    Vodu uvedieme do varu, pridáme opláchnuté šípky a asi 10 minút povaríme. Odvar precedíme do nahriateho pohára, osladíme karamelovým sirupom a na vrch horúcej limonády môžeme dať koliesko citróna alebo pomaranča.

    Simonab je offline (nepripojený) Simonab

    Simonab
    Šípkový kysel
    Na 5 porcí (1 litr):
    sušené šípky 40 g
    cukr 160 g
    škrob 50 g
    kyselina citronová 1-2 g
    voda 1 l

    Šípky operte, zalijte polovinou horké vody a vařte 10 - 15 minut. Odvar slijte, šípky pomelte, zalijte zbytkem horké vody a ještě povařte. Odvar sceďte, smíchejte s první polovinou, přidejte cukr, kyselinu citronovou, uveďte do varu. Rozmíchejte škrob v malém množství vody, vmíchejte do šípkového odvaru a za stálého míchání nechte zhoustnout. Horký kysel rozlijte do hrnků a nechte vychladnout.

    sysula je offline (nepripojený) sysula

    sysula
    Šípková marmeláda

    Na 1 kg očistených šípok treba 250 - 300 g cukru. Prekrojené, očistené umyjeme a rozvaríme s trochou vody.Ked šípky zmäknú, prepasírujeme ich, potom znova povaríme, pridáme cukor a dovárame ako iné marmelády. Nalejeme do fliaš a uzatvárame až druhý deň.


    Nápoj zo sušených šípok

    Sušené šípky umyjeme, potom ich dáme povariť do mäkka s cukrom, vínou a vodou, do ktorej sme pridali postrúhanú citrónovú kôru a škoricu. Podávame ho čerstvo varený a ochladený.


    Šípkový kompót

    Tvrdé šípky rozkrájame, vyškriabeme z nich semená a chĺpky. Vyčistené polovičky umyjeme vo vlažnej a potom studenej vode. Do jedného litra vody a 750 g cukru si pripravíme roztok a vlejeme ho do nádoby, do ktorej dáme také množstvo šípok, aby v roztoku plávali. Takto ich ponecháme do druhého dňa, potom ich povaríme. Ďaľší deň toto preváranie zopakujeme. Varením v cukrovom roztoku šípky zmäknú. Potom ich poukladáme do menších pohárov. Cukrový roztok varením ešte zahustíme a šípky ním zalejeme. Kompót sterilizujeme asi 20 minút, v pare ho necháme 10 minút. Používame ho najmä na ozdobu múčnikov a k jedlám z diviny.

    Evaman je offline (nepripojený) Evaman

    Evaman
    Júj, dievčence, ďakujem veľmô pekne . Určite vyskúšam, aj to vínko vyzerá byť zaujímavé, my sme niekedy robievali aj z dreniek len si už postup nepamatám.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.