Odpaľované cesto:
1/4 l vody, štipka soli, 8 dkg masla, 14 dkg hrubej múky, 4-5 vajec podľa veľkosti.
Vodu, soľ a maslo nechať zovrieť a naraz vsypať múku, odstaviť, prepracovať do hladka, opäť nechať prepariť a vpracovať celé vajcia. Na plech robíme venčeky, alebo poliev.lyžicou robíme kôpky. Pečieme vo vo veľmi teplej rúre asi 7-10 min.,za tento čas rúru neotvárať, lebo klesnú. Ďalších 20 min. miernejšie dopekať.
Krém:
3/4 l mlieka, 3 1/2 lyžice hladkej múky, 1 zlatý klas, 6 žĺtok,2 vanil.cukry.
Najskôr ušľahať zo 6 bielok a 25 dkg cukru tuhý sneh a až potom začať pripravovať krém.
3/4 l mlieka a 2 vanil.cukry uvariť a do vriaceho mlieka vliať rozšľahané žĺtka, múku a zlatý klas. Uvariť puding (najlepšie ručným mixérom miešať, aby bol puding hladký). Do horúceho pudingu zašľahať pripravený sneh.
Venčeky rozkrojiť, naplniť krémom, na krém dať šľahačku, prikryť rozkrojeným vrškom a posypať práškovým cukrom, alebo karamelovou polevou. Prípadne už šľahačka môže byť karamelová. Upáliť 10 dkg kryš.cukru zaliať šľahačkou, rozpustiť a nechať do druhého dňa v chladničke, potom vyšľahať.
Z mojich skúseností množstvo krému je na 1 a 1/2 dávky cesta, takže väčšinou to robím zo 6 vajec a úmerne pridám 1/2 ostatných prísad.
Dúfam, že to je dosť podrobné. Dobrú chuť!