Strana 1 z 2 12 PoslednáPosledná
Vykurovanie zo zásobníka PB Flaga

Máme na Slovensku dobré firmy?
www.referencie.sk
Ak áno, pridajte referenciu
  1. 16.09.08 Vykurovanie zo zásobníka PB Flaga
    20:20
    joro2 je offline (nepripojený)
    Junior Member
    Členom od: 16.09.08
    Miesto:
    pochváliť
    Dobrý večer poraďáci. Chcem vás poprosiť o nejaké informácie ohľadom vykurovania PB z nádrže. V našej lokalite nieje a ani nebude ZP.
    Máme RD cca 110 m2. Neviem sa nejako dopátrať priemernej ročnej spotrebe PB v m3. Máme už 2500L nádrž no ešte nieje sprevádzkovaná. Ak niekto máte, alebo poznáte niekoho čo vykuruje plynom z takejto nádrže ozvije sa. Ďakujem
    moderátor avatar
    Členom od
    16.01.05
    Miesto
    Reca (malá dedinka, pri SC)
    Súhlasov:
    17,042
    Články v Blogu
    20

Re: Vykurovanie zo zásobníka PB Flaga

Citát Pôvodca textu príspevku: joro2 Pozri príspevok
    Dobrý večer poraďáci. Chcem vás poprosiť o nejaké informácie ohľadom vykurovania PB z nádrže. V našej lokalite nieje a ani nebude ZP.
    Máme RD cca 110 m2. Neviem sa nejako dopátrať priemernej ročnej spotrebe PB v m3. Máme už 2500L nádrž no ešte nieje sprevádzkovaná. Ak niekto máte, alebo poznáte niekoho čo vykuruje plynom z takejto nádrže ozvije sa. Ďakujem
    Ja mám rovnaké riešenie. A minulú zimu sme už prežili takýmto kúrením. Ak máš konkrétne otázky sem s nimi. Ak budem vedieť rád odpoviem.

Junior Member
    Členom od
    16.09.08
    Súhlasov:
    0

Ďakujem za odpoveď. Konkrétne by ma zaujímala ročná spotreba PB. Koľko litrov PB spotrebuješ?

moderátor avatar
    Členom od
    16.01.05
    Miesto
    Súhlasov:
    17,042
    Články v Blogu
    20

Ďakujem za odpoveď. Konkrétne by ma zaujímala ročná spotreba PB. Koľko litrov PB spotrebuješ?
    Minulý rok som začal kúriť s PB 12.11. Dom nebol zateplený a do konca apríla som spálil 1410 litrov.

Mám 2100 litrovú nádrž, a prízemný bungalov o rozlohe 117,0 m2.

Toto leto sme zateplili, tak uvidím čo to spraví so spotrebou.

Junior Member
    Členom od
    16.09.08
    Súhlasov:
    0

To máš asi novostavbu?My máme starší dom 40cm pálená tehla, plastové okná, stropy zatiaľ pôvodné ešte som nestihol zatepletiť.
    Môj plán: PB budem kúriť keď nebudeme doma potom keď prídeme domov zakúrim v 9kw krbových kachliach ktorými vykúrim tri najväčšie zo siedmych miestností. V týchto miestnostiach termohlavice uzavrú radiátory a kotol by mal kúriť iba v ostatných. Znášame skôr teplotu okolo 19°C ako vyššie. Myslíš, že by som mohol dosiahnuť podobnú spotrebu samozrejme ak by bola taká istá zima ako minulý rok?

moderátor avatar
    Členom od
    16.01.05
    Miesto
    Súhlasov:
    17,042
    Články v Blogu
    20

To máš asi novostavbu?My máme starší dom 40cm pálená tehla, plastové okná, stropy zatiaľ pôvodné ešte som nestihol zatepletiť.
    Môj plán: PB budem kúriť keď nebudeme doma potom keď prídeme domov zakúrim v 9kw krbových kachliach ktorými vykúrim tri najväčšie zo siedmych miestností. V týchto miestnostiach termohlavice uzavrú radiátory a kotol by mal kúriť iba v ostatných. Znášame skôr teplotu okolo 19°C ako vyššie. Myslíš, že by som mohol dosiahnuť podobnú spotrebu samozrejme ak by bola taká istá zima ako minulý rok?
    No táto otázka pre mňa, ako laika, je nezodpovedateľná.

Mám novostavbu, s podľahovým teplovodným vykurovaním, kde stačí 35-45 stupňová voda. Kým do radiátorov potrebuješ minimálne 70-75 stupňovú. Takže spotrebu asi budeš mať väčšiu.

Termostat je nastavený na 21 stupňov cez deň, a v noci 19. Minulú zimu, kotol denne kúril asi tak 4-5 hodín.

Inak samotná nádrž sa nikdy nenaplňa na 100% (kvôli tlakovej bezpečnosti), ale iba na 85%. A Flaga uvažuje konečne nad mesačnými zálohovými platbami, tak ako je u SPP.

Senior Member
    Členom od
    17.12.07
    Súhlasov:
    163

Citát Pôvodca textu príspevku: smith Pozri príspevok

Mám novostavbu, s podľahovým teplovodným vykurovaním, kde stačí 35-45 stupňová voda. Kým do radiátorov potrebuješ minimálne 70-75 stupňovú. Takže spotrebu asi budeš mať väčšiu.
    Nie som nejaky fyzik - ale teplota vody vo vykurovacej sustave nema vplyv na spotrebu
    (tak isto ako mnozstvo vody - cim sa tiez niektori ohanaju )

Je jednoducho vstupna energia tepla (plyn) a strata ( to jest celeho objektu) ani na jednu z tychto veci nema vplyv teplota vody - Ked viac energie vlozis do vody - ta jej viac odovzda do miestnosti.

Miestnost s radiatormy (alebo inymi vykurovacimi telesamy) ma logicky vzdy trochu vyssiu teplotu pri samotnom radiatore. A kedze nechceme aby nam na opacnom konci bolo zima - tak pri radiatore musi byt vacsinou teplejsie ako by sme potrebovali

Ale uspora pri podlahovke je - hlavne tym ze teplo sala zo zeme a v celej miestnosti - tym padom moze byt v miestnosti nastavena nizsia teplota aj o par stupnov.
    Kedze spotreba stupa cca 6% / 1st.C tak by to malo byt poznat.

moderátor avatar
    Členom od
    16.01.05
    Miesto
    Súhlasov:
    17,042
    Články v Blogu
    20

Citát Pôvodca textu príspevku: jojkoz Pozri príspevok
    Nie som nejaky fyzik - ale teplota vody vo vykurovacej sustave nema vplyv na spotrebu
    (tak isto ako mnozstvo vody - cim sa tiez niektori ohanaju )

Je jednoducho vstupna energia tepla (plyn) a strata ( to jest celeho objektu) ani na jednu z tychto veci nema vplyv teplota vody

Laicky povedane vyssou teplotou sa skor vykuri studeny dom.
    Miestnost s radiatormy (alebo inymi vykurovacimi telesamy) ma logicky vzdy trochu vyssiu teplotu pri samotnom radiatore. A kedze nechceme aby nam na opacnom konci bolo zima - tak pri radiatore musi byt vacsinou teplejsie ako by sme potrebovali

Ale uspora pri podlahovke je - hlavne tym ze teplo sala zo zeme a v celej miestnosti - tym padom moze byt v miestnosti nastavena nizsia teplota aj o par stupnov.
    Kedze spotreba stupa cca 6% / 1st.C tak by to malo byt poznat.
    Koľko energie (spáleného plynu) je potrebné na zohriatie vody na 45 stupňov a koľko na 75 stupňov? Aj tu vzniká rozdiel.

Senior Member
    Členom od
    17.12.07
    Súhlasov:
    163

Citát Pôvodca textu príspevku: smith Pozri príspevok
    Koľko energie (spáleného plynu) je potrebné na zohriatie vody na 45 stupňov a koľko na 75 stupňov? Aj tu vzniká rozdiel.
    Kolko energie spalis - vlozis do vody - tolko energie ta voda odovzda (samozrejme nic nieje so 100% ucinnostou - to je uz ale na inu debatu)

75st. voda ma viac tepelnej energie ktoru moze odovzdat.
    45st. vodu by si musel nahrievat dlhsie (kolovat) aby odovzdala to iste teplo ako 75 st. za kratsi cas.

moderátor avatar
    Členom od
    16.01.05
    Miesto
    Súhlasov:
    17,042
    Články v Blogu
    20

Citát Pôvodca textu príspevku: jojkoz Pozri príspevok
    Kolko energie spalis - vlozis do vody - tolko energie ta voda odovzda (samozrejme nic nieje so 100% ucinnostou - to je uz ale na inu debatu)

75st. voda ma viac tepelnej energie ktoru moze odovzdat.
    45st. vodu by si musel nahrievat dlhsie (kolovat) aby odovzdala to iste teplo ako 75 st. za kratsi cas.
    Len otázkou ostáva, ako dlho treba tú vodu zohrievať, aby sa dosiahla rovnaká tepelná pohoda pri radiátoroch a pri podlahovom kúrení.

+ Odpovedať na tému
Strana 1 z 2 12 PoslednáPosledná