Sledovať
Syndróm vyhorenia
Ahojte poraďáci, chcem sa s vami podeliť o dnešnú skúsenosť. Bola som u neurologičky, lebo mi už od júla tŕpne chrbát a po týchto DPH-čkach som mala pocit, že už tŕpnem celá a predstavte si, moja diagnóza je ževraj syndróm vyhorenia. Ak niekto nevie čo to je, tak prikadám aj niečo o tom, lebo ani ja som to ešte nepočula.Chcem sa vás opýtať, či už niekto také skúsenosti má. Predpísala mi dokonca nejaký Rivotril a že ho budem brať asi dva roky a bojím sa, či nie je návykový, lebo na internete sa názory rôznia. Celé ma na tom štve, že sa snažím aj vypnúť a poznám ľudí, ktorí žijú v strese každý deň a takéto niečo nemajú. Tak by som poprosila aj vaše názory. Veď sú tu účtovníci, ktorí účtujú podstatne veľa firiem a takéto problémy nemajú? To mám zmeniť povolanie?
Ak tu už taká téma je, tak sa ospravedlňujem.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Syndr%C3%B3m_vyhorenia
Zuzka prepáč , vzhľadom k tomu ,že Ťa poznám , mne to na Teba vôbec nesedí . To nie je možné , doktorka odflákla vyšetrenie ohľadom Tvojej chrbtice .
syndróm vyhorenia sa týka najmä ľudí, ktorí sú v práci citovo zainteresovaní, ktorí sa nedokážu emocionálne odpojiť od pracovných povinností ani v čase voľna - /poznám osobne- práca v útulku / s týmto syndrómom úzko súvisia sekundárne prejavy - pocity úzkosti, strachu ap.
avšak akosi mi to nejde dohromady s prácou účtovníka - chyba mi tu citová proporcia
preto by som skúsila ešte jedného odborného lekára
avšak akosi mi to nejde dohromady s prácou účtovníka - chyba mi tu citová proporcia
preto by som skúsila ešte jedného odborného lekára
Ďakujem za všetky povzbudzujúce odpovede, takže mi to vychádza, že keď aj človek navštívil lekára s chrbticou, tak z neho urobia psychicky narušeného človeka a ani mu v dnešnom storočí nespravia obyčajné RTG. Tak asi budem musieť ísť k ďalšiemu.
Syndróm vyhorenia hovorí sa mu burn - out- syndróm, môžeš sa otestovať na stránke http://www.gezeitenhaus.de/burn-out-test.html
bohužial v SJ som nič nenašla pre nehovoriacich NJ aspoň prekladám otázky:
1. Máte pocit, že vám je všetkého priveľa?
2. Ste podráždenejšia ako v minulosti?
3. Robí vám práca radosť?
4. Ste stále deprimovaná, skľúčená?
5. Cítite sa unavená pre voľnočasové aktivity?
6. hromadia sa u vás v poslednom čase fyzické symptómy?
7. Vo zvýšenej miere vyhýbate sa stretnutiam s priateľmi?
8. Siahate častejšie ako predtým k alkoholu?
9. Dúfate, že sa môžete trocha zmeniť?
10. máte nové plány?
11. spíte dobre?
12. Máte čas na partnera?
13. Vypínate preto, alebo v inej dôležitej situácii mobil?
14. Cítite sa vnútorne prázdny (a)?
15. Vyskytujú sa u vás pocity strachu, ktoré ste predtým nepoznal(a)?
16. Zdá sa vám všetko zbytočné, nezmyselné?
17. Cítite sa stále pod tlakom?
18. Pociťujete podporu u partnera, u priateľov?
19. Máte pocit, že pauzy sú pre vás premárneným časom?
20. Beriete tabletky na spanie, alebo ukľudňujúce prostriedky?
odpovede postupujú: nie, skôr nie, skôr áno, áno
bohužial v SJ som nič nenašla pre nehovoriacich NJ aspoň prekladám otázky:
1. Máte pocit, že vám je všetkého priveľa?
2. Ste podráždenejšia ako v minulosti?
3. Robí vám práca radosť?
4. Ste stále deprimovaná, skľúčená?
5. Cítite sa unavená pre voľnočasové aktivity?
6. hromadia sa u vás v poslednom čase fyzické symptómy?
7. Vo zvýšenej miere vyhýbate sa stretnutiam s priateľmi?
8. Siahate častejšie ako predtým k alkoholu?
9. Dúfate, že sa môžete trocha zmeniť?
10. máte nové plány?
11. spíte dobre?
12. Máte čas na partnera?
13. Vypínate preto, alebo v inej dôležitej situácii mobil?
14. Cítite sa vnútorne prázdny (a)?
15. Vyskytujú sa u vás pocity strachu, ktoré ste predtým nepoznal(a)?
16. Zdá sa vám všetko zbytočné, nezmyselné?
17. Cítite sa stále pod tlakom?
18. Pociťujete podporu u partnera, u priateľov?
19. Máte pocit, že pauzy sú pre vás premárneným časom?
20. Beriete tabletky na spanie, alebo ukľudňujúce prostriedky?
odpovede postupujú: nie, skôr nie, skôr áno, áno
...sama sebou... :o)
Pochváliť
...dokonca nemám ani potrebu hájiť lekára za tento výrok...
... Z priloženého linku mi však (prepáč) po Tvojom poznaní (ak sa rozpamätáš prečo si pre mňa ľahko čitateľná) vychádza, že by si sa mohla zamyslieť nad sebou v súvislostiach, ktoré som odtiaľ vytiahla... a možno uznáš, že sa čo-to z toho podpisuje na Tvojich problémoch...
Ide o psychický stav vyčerpanosti
- Vyskytuje sa obzvlášť pri profesiách obsahujúcich prácu s ľuďmi alebo aspoň kontakt s ľuďmi a závislosť na ich hodnotení
- Tvorí ho rad symptómov predovšetkým v oblasti psychickej, čiastočne aj fyzickej a sociálnej
- Kľúčovou zložkou syndrómu je emočná vyčerpanosť, kognitívne vyčerpanie a "opotrebovanosť" a často aj celková únava
- Všetky hlavné zložky burnout syndrómu vychádzajú z chronického stresu.
- Najdôležitejším znakom je spomínaný chronický stres vychádzajúci z pracovnej činnosti, ktorý môže byť sprevádzaný ďalšou záťažou z osobného života, sociálneho i fyzikálneho okolia atď. Profesia je charakteristická vysokými nárokmi na výkon, bez možnosti oddychu a závažnými následkami v prípade omylu. Výkon takejto práce býva spojený s veľkou zodpovednosťou a nasadením, niekedy s pociťovaním "poslania" profesie. Burnout je teda dôsledok nerovnováhy medzi profesným očakávaním a profesnou realitou, medzi ideálmi a skutočnosťou.
S úsmevom a v pohode (s nami
)... nebooj...