certik Ahojte, účtujem reštauráciu. Majú vlastnú skladovú evidenciu. Nahadzujú si nákupy podľa dokladov bez DPH. Čiže nákup u mna v účtovníctve by mal sedieť s ich príjmom na sklad (za predpokladu, že správne nahadzujú). Ale problém mi robí výdaj zo skladu. Ich pokladňa má receptúru na každé jedlo, čiže koľko mäsa, soli, rajčín, bazalky....atď. Takže pri každom predaji odpíše aj materiál zo skladu. Výdaj zo skladu navrhujem robiť priemernou cenou, pretože zakaždým bazalku alebo čokoľvek nakúpia v inej cene. Zákonite však budú vznikať inventarizačné rozdiely či už z dôvodu nepresností v receptúre alebo z dôvodu pokazenia ovocia. Tiež napr. príjmu na sklad rohlíky ale z tých urobia strúhanku. V sklade je rohlík ale chýba strúhanka, ktorú program použil v receptúre. Skrátka nebudem sa ďalej rozpisovať, neviem čo s výdajom a s rozdielmi ako to účtovať aby sme sa napasovali na rovnaký zostatok na sklade. Môžno má niekto skúsenosti. Ďakujem
Ak to naozaj robíš tak poctivo a chceš to mať dobre, tak Ti doporučujem účtovať nie o elementárnom vydaji surovín pri každom predaji hotového jedla, ale o výrobe. Ráno prevádzkár vydá pokyn na prípravu napr. 100 porcií bravčového na bazalke. Kuchár má recept /kusovník/ na prípravu pre 4 osoby. Ingrediencie z receptu prepočíta krát 25 a výsledné množstvo nafasuje zo skladu. Odúčtuješ do výdaja a príjmeš 100 porcií bravčového na bazalke, 100 porcií prílohovej ryže na cibuľke a hrášku, atď, ktoré sú v kotloch. Tie potom predáva cez erp a zo skladu už neodpisuje bravčové stehno, soľ, papriku, korenie, olej a bazalku ... ale jednu komplet porciu hotového bravčového na bazalke ako vlastný výrobok, aj porciu prílohovej ryže. Rožky a strúhanka ? Tak isto .... vydáš do výroby 15 stvrdnutých rožkov a príjmeš pol kg strúhanky, ktorú najprv skladuješ ocenenú v cene spotrebovaných rožkov, potom vydáš pri výrobe obaľovaných rezňov do spotreby. Skrátka, sortiment nemusí pochádzať iba z nákupu, ale aj z vlastnej výroby jedál. A spotreba nemusí ísť iba na predaj, ale aj do vlastnej výroby. Pre sklad oceníš hotové jedlá aj strúhanku nasčítaním vydaných položiek a predelením počtom porcií, predáva sa samozrejme za predajnú cenu, nie skladovú. Predáva sa výrobok /601, ale stačí aj 602/ aj tovar v nezmenenom množstve, napr. žuvačky, cigarety, atď , /tie už 604/.