Zavrieť

Porady

bolesť kolena a jeho ARTROSKOPIA

cholerický drak s váhavým srdcom alebo váhavý drak s cholerickým srdcom.... ?????? ...viac
Dobrý deň, bol z vás niekto na ASK kolena?ak ano ake to bolo?a prečo vámt o robili?Diky
Usporiadat
Valcake Valcake

Valcake je offline (nepripojený) Valcake

...niečo o artróze...


[hore]ARTRÓZA - NAJČASTEJŠIE OCHORENIE KĹBOV


Vážený pacienti,

Pravdepodobne vám už lekár oznámil vašu diagnózu: osteoartróza. Toto ochorenie patrí do veľkej skupiny ortopedických chorôb, ktoré postihujú kostno-kĺbový aparát. Podstatou sú degeneratívne zmeny kĺbov, a preto sa na rozdiel od zápalových foriem, ako napr. reumatoidná artritída alebo Bechterevova choroba, označujú ako degeneratívne reumatické ochorenia. Spoločným príznakom týchto ochorení sú bolesti kĺbov a postupujúce obmedzenie hybnosti, čo býva spojené s priebehom ochorenia a vám prináša problém s chôdzou, s komunikáciou s okolím a starosti o vašu budúcnosť. Aby ste lepšie pochopili podstatu vašej choroby, jej priebeh a liečbu, prečítajte si pozorne túto stránku. Čím viac budete o chorobe vedieť, o to účinnejšie a aktívnejšie jej môžete čeliť.

... ČO JE TO?
Artróza je chronické ochorenie kĺbov, pri ktorom časom dochádza k rozsiahlym deštruktívnym zmenám na kĺbovej chrupke. Klinickým následkom bývajú bolesti pri pohybe, obmedzenie hybnosti v postihnutom kĺbe a lokálne zápalové reakcie (iritované štádium artrózy). Príčina môže byť neznáma - vtedy hovoríme o primárnej artróze. Ako sekundárnu artrózu označujeme takú, ktorá vznikla na podklade vrodených chýb kĺbu, zápalových kĺbových ochorení, poúrazových stavov a pod. Artróza môže prebiehať dlhodobo nemo, bez bolesti, a diagnostikuje sa často len náhodne pri röntgenologickom vyšetrení pre inú príčinu. Prvým príznakom býva tzv. štartovacia bolesť, ktorá sa objaví napr. po dlhšom sedení a vymizne po krátkom rozchodení. Neskôr sa bolesti objavia po dlhšej chôdzi alebo väčšej záťaži. Prítomná býva aj ranná stuhnutosť. Najzávažnejším prejavom sú nočné, pokojové bolesti, ktoré bývajú vždy príznakom dekompenzácie artrotického procesu spojeného s druhotnou zápalovou reakciou (štádium iritácie). Artróza postihuje najčastejšie malé kĺby prstov (posledné články) ako aj úsek krčnej a bedrovej chrbtice. Najzávažnejšou formou artrózy je postihnutie bedrových a kolenných kĺbov, ktoré označujeme ako váhonosné kĺby. Artróza bedier a kolien narušuje chôdzu a obmedzuje tak celkovú pohyblivosť chorého. Závažnejšie formy môžu viesť až k invalidite.

... AKO VZNIKÁ?
Každý kĺb má svoju základnú stavbu, tvorí ho kĺbová hlavica a kĺbová jamka. Tieto sú pokryté zrkadlovo hladkým elastickým poťahom - kĺbovou chrupkou (obr. č. 1). Chrupka pôsobí ako tlmič nárazov a svojou pružnosťou je schopná zachytiť a stlmiť aj extrémne nárazy, napr. pri skokoch. Zdravý kĺb funguje ako dobre naolejované guľové ložisko bez trenia. Hlavnými zložkami chrupky sú kolagén, proteoglykány a chrupkové bunky. Výživa chrupky sa uskutočňuje prostredníctvom tzv. synoviálnej tekutiny, ktorá prispieva k zníženiu trenia v kĺbe pri pohybe. Hlavnú úlohu pri vzniku artrózy hrá poškodenie chrupky, k čomu môže dôjsť po úrazoch, pri vrodených chybách, pri rôznych reumatických ochoreniach atď. Len kĺb so zdravou chrupkou je schopný plnej funkcie.



... AKO POKRAČUJE?
Prvým príznakom poškodenia chrupky je strata hladkosti jej povrchu, chrupka sa stáva drsnejšou, na niektorých miestach sa objavujú trhliny a v pokročilom štádiu dochádza k jej deštrukcii a k uvoľneniu drobných častíc chrupky do kĺbu. K procesu poškodenia chrupky dochádza následkom nesprávneho postavenia kĺbu, nadmernej záťaže, vplyvom násilia, úrazu alebo zápalu.

... ZO ZDRAVÉHO KĹBU SA STÁVA ARTROTICKÝ KĹB
Odlúčené časti poškodenej chrupky pôsobia v kĺbe ako „piesok v ložisku", čo sa prejaví bolesťami pri pohybe, neskôr aj v pokoji. Na okrajových častiach kosti dochádza k tvorbe kostných výrastkov, ktoré spôsobujú ďalšie obmedzenie rozsahu pohybu. V prípade rozvinutej artrózy ostávajú z chrupky len malé ostrovčeky, ktoré úplne stratili pružnosť. Stálym dráždením sa stav artrotického kĺbu zhoršuje a môže sa pridružiť i reaktívny zápal, ktorý sa prejaví opuchom, zvýšenou bolesťou a zateplením kĺbu. V tomto štádiu treba vyhľadať lekára, aby začal cielenú protizápalovú a protibolestivú liečbu.

... ČO VÁM ODPORUČIL LEKÁR?
Liečba artrózy je dlhodobá, preto lieky treba pravidelne a niekedy aj dlhodobo užívať aby pôsobili protizápalovo a regeneračné na artrózou postihnuté kĺby. Je dôležitý aby rady presne a dlhodobo dodržiavali.

... K ÚSPEŠNEJ LIEČBE TREBA VIAC!
V krátkosti povedané, aby liečba bola úspešná, je potrebné, aby pacient bol poučený o svojej chorobe, jej priebehu a nutnosti svedomite dodržiavať liečebný režim. Predpokladáme, že aj vy sa stanete takýmto pacientom, aby ste ešte dlho mohli žiť bez bolesti, v pohode a plnej vitalite (obr. č. 2). Popri pravidelnej liečbe liekmi, nájdete na ďalších stránkach veľa dobrých rád, ktoré prispejú k vašej úspešnej liečbe.

...MUSÍM SCHUDNÚŤ
Dočítali ste sa, že artróza postihuje najmä váhonosné kĺby (bedrá a kolená). Neostáva nič iné, len dôsledne dodržiavať zdravú životosprávu a schudnúť na telesnú hmotnosť podľa priloženej tabuľky, čo je jeden z predpokladov dlhodobej vitality. Ak vaša hmotnosť nezodpovedá odporúčaným hodnotám, spýtajte sa vášho lekára pri ďalšej návšteve na odporúčanú redukčnú diétu.

... POHYB JE POTREBNÝ
Musí však byť primeraný. Bolestivý kĺb musíme šetriť, platí však zásada, kĺb zaťažovať, ale nepreťažovať. Nadmerné šetrenie kĺbu vedie k obmedzeniu pohyblivosti a v konečnom štádiu k stuhnutosti kĺbu. Svoju hybnosť si musíte udržať čo najdlhšie, a preto je nutné pravidelne a v rámci možností cvičiť.

... AJ ŠPORT JE DOVOLENÝ!
Samozrejme, závisí od stupňa postihnutia vášho kĺbu. Šport má spôsobiť radosť a nie bolesť. Možno povedať, že futbal, tenis, volejbal a squash nie sú vhodné pre vaše kĺby. Naproti tomu bicyklovanie, plávanie a napr. golf sú ideálnymi športmi, ktoré môžu spôsobiť radosť a neškodia. Dôležité je, aby ste sa vždy teplejšie obliekali, vyvarovali sa chladu, prievanu a vlhkosti.

... TEPLO ALEBO CHLAD?
Určite ste si všimli blahodárny účinok teplého kúpeľa, ktorý zlepšuje prekrvenie a uvoľňuje napätie svalov. Kúpeľná liečba a pravidelná liečebná rehabilitácia sú vhodným doplnkom v dlhodobej liečbe artrózy, najmä v pokojovom období. V prípade zápalovej reakcie sa odporúča šetriaci režim (2 - 3 dni na lôžku) a aplikácia studených lokálnych zábalov podľa rady lekára.

... POHYB BEZ STATICKEJ ZÁŤAŽE!
Na možnosť zbytočnej statickej záťaže treba vždy myslieť a snažiť sa jej vyhnúť. V ďalšej časti brožúrky sa dozviete o cvikoch, ktoré by sa mali vykonávať každý deň. Od cvičenia očakávame zlepšenie krvného obehu, urýchlenie látkovej premeny a uvoľnenie stuhnutosti kĺbov a svalov. Okrem toho by mal každý pacient pravidelne absolvovať liečebnú rehabilitáciu vedenú skúseným fyzioterapeutom na odporúčanie svojho lekára. A čo je ešte dôležité? Rekreačný šport by sa mal stať pravidelnou súčasťou vášho voľného času. Lebo len tak si môžete zachovať zdravie a optimálny rozsah pohybu v kĺboch.

... AKO ZAČAŤ?
Už ste si položili niekedy tieto otázky?

Čo dokážem?
Čo môžem?
Čo chcem?


Našli ste na ne aj uspokojivé odpovede? Ak nie, pomôžeme vám. A čo tak začať sebatestovaním?

... SPOZNÁVAM SEBA
Každý z vás si môže sám skontrolovať rozsah pohybu kĺbov dolných končatín, prípadne zhodnotiť funkciu a silu svalov dolných končatín. Objektívne hodnotenie svojho merania dosiahnete porovnaním pohyblivosti kĺbov pravej a ľavej dolnej končatiny. To isté meranie si zopakujte po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch a porovnajte s predchádzajúcimi nameranými hodnotami. Iste to dokážete. Potom už nebude pre vás problém zvoliť si správny pohybový program.

...CIEĽ CVIČENIA
Nezabudnite, že aj keď máte artrózu bedra alebo kolena, je to práve pohybová liečba, ktorá vám pomôže udržať rozsah pohybu v postihnutom kĺbe a silu v svaloch, ktoré kĺbom pohybujú alebo ho istia. Preto má pohybová liečba rozhodujúci význam nielen pri prevencii choroby, ale najmä pri liečení funkčných porúch a ich následkov. Končatina s postihnutým kĺbom sa musí rozcvičovať sústavne. Treba však voliť také cviky, ktorými sa predovšetkým posilujú svaly a nezaťažujú kĺby. Pravidelným cvičením zlepšíte svoju pohyblivosť a celkovú telesnú kondíciu. Cvičenie v nemalej miere prispeje k vašej nielen k fyzickej, ale aj psychickej pohode. Aby ste splnili všetky ciele cvičenia, mali dobrý pocit a radosť z pohybu, cvičte podľa tejto metódy.
... AKO MÔŽEM CVIČIŤ?
Zvoľte si pomalšie tempo cvičenia, preciťujte a uvedomujte si každý pohyb. Vybrané cvičenie vykonajte vždy do krajných polôh možného rozsahu, po hranicu bolesti, pokiaľ možno s rovnakým rozsahom pravou aj ľavou dolnou končatinou. Venujte pozornosť precvičovaniu jednotlivých kĺbov dolnej končatiny a na to si zvoľte správnu východiskovú polohu tela a dolnej končatiny. Vyberajte si cvičenia najmä v ľahu, sede alebo polohách s oporou o ruky. Necvičte v kľaku, drepe a dlhšie trvajúcom stoji. Dôležité je postupné zaťažovanie dolnej končatiny a celého tela. Trpezlivosťou, poctivosťou v cvičení, vytrvalosťou, postupným zvyšovaním zaťažovania dosiahnete lepší účinok než pri nesystematickom cvičení, nesprávne zvolenej intenzite a neprimeranej dĺžke trvania cvičenia.

... AKÉ POHYBY SÚ VHODNÉ?
Začnite rozcvičovať najskôr jeden kĺb, potom rozšírte cvičenie na dva a viac kĺbov naraz. Cvičte spočiatku s odľahčenou dolnou končatinou s vylúčením jej hmotnosti (napr. sunutím po podložke alebo v závese). Keď sa zlepší svalová sila, možno pridať cviky, pri ktorých sa prekonáva hmotnosť končatiny (napr. v prednožení robiť kruh dolnou končatinou). Postupne si pridajte väčšiu záťaž v podobe pieskového vrecka alebo gumového popruhu alebo schodíka, neskôr, pri získaní potrebnej funkčnej zdatnosti, aj chôdzu do kopca. Aké pohyby sú pre končatiny vhodné? Sú to všetky typy vystretia a prikrčenia kĺbov dolných končatín (napr. vykonáte tieto pohyby buď v odľahčení alebo proti váhe končatiny alebo proti odporu). Ďalej vtáčanie a vytáčanie v jednotlivých kĺboch, krúženie a otáčanie v kĺbe až napokon drobné kmitanie dolnej končatiny a vytriasanie patrí tiež do cvičebnej jednotky. Kontrolujte pohyb zrakom, či ste ho správne vykonali. Preciťujte cvičenie svalmi aj kĺbmi. Na precízne vykonanie cviku je potrebné pomalé tempo cvičenia. Pohyby vykonávajte skôr ťahom a s krátkou výdržou v konečnej fáze cviku.

... ČO JE NEVHODNÉ?
Aby cvičenie bolo účinné, vystríhajte sa akýchkoľvek násilných pohybov s ťažkým náčiním (napr. odporové cviky vo fitnescentrách). Nevhodné sú aj švihové pohyby, ako aj neprimerane dlho trvajúca chôdza po náročnom teréne. Ak sa po skončení cvičenia po dvoch hodinách dostaví bolesť, je to signál, že cvičenie bolo prináročné a trvalo príliš dlho. Každý sám, individuálne si musí zvoliť svoju mieru zaťaženia. Každý sám sa musí na učiť vybrať si správny druh pohybu a jeho vykonanie.

... NEZABUDNITE!
Vaše ochorenie je artróza - degeneratívne ochorenie kĺbov. Iné kĺbové ochorenie je artritída (najčastejšie reumatoidná), ktorá má celkový zápalový charakter, ťažší priebeh s bolestivými obdobiami, keď sa pohybová liečba musí silne obmedziť. Iné ochorenie kostného aparátu je osteoporóza, pri ktorej dochádza k úbytku kostného tkaniva.
6 0
Valcake Valcake

Valcake je offline (nepripojený) Valcake

dadulecka, áno je to iný druh vyšetrenia. Pri denzitometrickom vyšetrení sa zisťuje čisto husto- rednutie kostí /teda celého skeletu/. Presne tak ako to písala Abeata.
0 0
Valcake Valcake

Valcake je offline (nepripojený) Valcake

...kúpila som sina kĺby liek.../neviem či sa môže napísať názov/či to nie je reklama
...mala som už všeličo iné

Vlastnosti a účinky:

- aktívna starostlivosť o kĺby, chrupavku a kĺbové púzdro
- obmedzuje prejavy opotrebovania kĺbov
- podporuje viskózno-elastické funkcie kĺbovej synoviálnej tekutiny
- obnovuje štruktúru chrupavky a pôsobí proti jej opotrebeniu
- ideálna päťkombinácia účinných zložiek/vhodná na podporu liečby artrózy III. a IV. stupňa, na odstránenie stuhnutostí a opuchu kĺbov po úrazoch a športových zraneniach.

...dúfam, že pomôže / keď len trošku aj to je niečo/
0 0
klasika1 klasika1

klasika1 je offline (nepripojený) klasika1

áno som
Valčake Pozri príspevok
...niečo o artróze...


[hore]ARTRÓZA - NAJČASTEJŠIE OCHORENIE KĹBOV


Vážený pacienti,

Pravdepodobne vám už lekár oznámil vašu diagnózu: osteoartróza. Toto ochorenie patrí do veľkej skupiny o

.

... AKO MÔŽEM CVIČIŤ?
Zvoľte si pomalšie tempo cvičenia, preciťujte a uvedomujte si každý pohyb. Vybrané cvičenie vykonajte vždy do krajných polôh možného rozsahu, po hranicu bolesti, pokiaľ možno s rovnakým rozsahom pravou aj ľavou dolnou končatinou. Venujte pozornosť precvičovaniu jednotlivých kĺbov dolnej končatiny a na to si zvoľte správnu východiskovú polohu tela a dolnej končatiny. Vyberajte si cvičenia najmä v ľahu, sede alebo polohách s oporou o ruky. Necvičte v kľaku, drepe a dlhšie trvajúcom stoji. Dôležité je postupné zaťažovanie dolnej končatiny a celého tela. Trpezlivosťou, poctivosťou v cvičení, vytrvalosťou, postupným zvyšovaním zaťažovania dosiahnete lepší účinok než pri nesystematickom cvičení, nesprávne zvolenej intenzite a neprimeranej dĺžke trvania cvičenia.

... AKÉ POHYBY SÚ VHODNÉ?
Začnite rozcvičovať najskôr jeden kĺb, potom rozšírte cvičenie na dva a viac kĺbov naraz. Cvičte spočiatku s odľahčenou dolnou končatinou s vylúčením jej hmotnosti (napr. sunutím po podložke alebo v závese). Keď sa zlepší svalová sila, možno pridať cviky, pri ktorých sa prekonáva hmotnosť končatiny (napr. v prednožení robiť kruh dolnou končatinou). Postupne si pridajte väčšiu záťaž v podobe pieskového vrecka alebo gumového popruhu alebo schodíka, neskôr, pri získaní potrebnej funkčnej zdatnosti, aj chôdzu do kopca. Aké pohyby sú pre končatiny vhodné? Sú to všetky typy vystretia a prikrčenia kĺbov dolných končatín (napr. vykonáte tieto pohyby buď v odľahčení alebo proti váhe končatiny alebo proti odporu). Ďalej vtáčanie a vytáčanie v jednotlivých kĺboch, krúženie a otáčanie v kĺbe až napokon drobné kmitanie dolnej končatiny a vytriasanie patrí tiež do cvičebnej jednotky. Kontrolujte pohyb zrakom, či ste ho správne vykonali. Preciťujte cvičenie svalmi aj kĺbmi. Na precízne vykonanie cviku je potrebné pomalé tempo cvičenia. Pohyby vykonávajte skôr ťahom a s krátkou výdržou v konečnej fáze cviku.

... ČO JE NEVHODNÉ?
Aby cvičenie bolo účinné, vystríhajte sa akýchkoľvek násilných pohybov s ťažkým náčiním (napr. odporové cviky vo fitnescentrách). Nevhodné sú aj švihové pohyby, ako aj neprimerane dlho trvajúca chôdza po náročnom teréne. Ak sa po skončení cvičenia po dvoch hodinách dostaví bolesť, je to signál, že cvičenie bolo prináročné a trvalo príliš dlho. Každý sám, individuálne si musí zvoliť svoju mieru zaťaženia. Každý sám sa musí na učiť vybrať si správny druh pohybu a jeho vykonanie.

... NEZABUDNITE!
Vaše ochorenie je artróza - degeneratívne ochorenie kĺbov. Iné kĺbové ochorenie je artritída (najčastejšie reumatoidná), ktorá má celkový zápalový charakter, ťažší priebeh s bolestivými obdobiami, keď sa pohybová liečba musí silne obmedziť. Iné ochorenie kostného aparátu je osteoporóza, pri ktorej dochádza k úbytku kostného tkaniva.
Skvelý článok. ďakujeme..Dlhodobé problémy mňa prinútili k jemnejšiemu cvičeniu. Učíme sa vnímať signály ubolenej časti tela. Za posledný rok "mám viac času". Škoda, nemôžem dať bod užitočné :-( takže pomyslene ho klikám.
0 0
Abeata Abeata

Abeata je offline (nepripojený) Abeata

[QUOTE=klasika1;1524697][QUOTE=Abeata;1524592]
klasika1 Pozri príspevok

No, ja mám na dotykovej časti stehennej kosti a píšťaly arth.lV, čiže tam tiež chrupavka viacmenej nie je, a zbytok kľbu arth.lll, takže aspon niečo. Dnes idem na kontrolu a tak sa dozviem, čo ďalej. No viem, že bude treba cvičiť do zbláznenia, pretože za posledný rok som si vypracovala tak patologický spôsob chôdze (ľavá noha prikrčená, napádanie na stranu...nešlo to vystrieť, tak som chodila, ako sa dalo ), že sa asi aj chodiť budem musieť učiť.[/QUOTE

Dúfam, že správa od lekára bola pozitívna. S tou chôdzou som mala obdobné problémy ešte po prvej operácii, medzi týmto obdobím som mala poškodený silno stlačený nerv (ochrnutie) následkom úrazu. Nulová citlivosť, prepadanie nohy pri chôdzi. Nehybnosť palca (dokonca to malo už nábech na hallux) ale aj to sa upravuje. Ale toto je už mimo tejto témy. I keď po ASK to bolo o to ťažšie pri chôdzi.
Treba si všímať nohu pri sedení, automaticky v podvedomí si ju dáš tak ako Ti vyhovuje, ale odsleduj si to. Ja som v práci radšej stála pokiaľ sa dalo a pri sedavej som sa pristihla, že dlhodobé vytočenie a myslení si, že mi je fajn, som mala problém vstať a vyrovnať nohu.
Ahoj, teda dievča, máš toho za sebou dosť...Držím palce, aby sa to iba zlepšovalo. Moja kontrola dopadla fajn, žiadny výpotok, ani krv, jáj, ako som sa tešila. Postupne mám posilňovať steh.sval, a vystierať nohu, o týždeň vybrať stehy a zase uvidíme.A ďakujem za rady. Skutočne si musím dávať pozor, najmä keď sedím, pretože rada ubieha, kde sa len dá...
0 0
klasika1 klasika1

klasika1 je offline (nepripojený) klasika1

áno som
[QUOTE=Abeata;1526340][QUOTE=klasika1;1524697]
Abeata Pozri príspevok

Ahoj, teda dievča, máš toho za sebou dosť...Držím palce, aby sa to iba zlepšovalo. Moja kontrola dopadla fajn, žiadny výpotok, ani krv, jáj, ako som sa tešila. Postupne mám posilňovať steh.sval, a vystierať nohu, o týždeň vybrať stehy a zase uvidíme.A ďakujem za rady. Skutočne si musím dávať pozor, najmä keď sedím, pretože rada ubieha, kde sa len dá...
Ďakujem .Tak to som rada, že je to bez pooperačných problémov, pozitívna správa je balzam na psychiku..Ten stehenný sval som rozcvičovala hneď na druhý deň po operácii. Až máš možnosť zohnať si materiál na strečingové cviky bolo by to fajn. Ja som si zostavila cvičenie z pár cvikov, ktoré mi vyhovovali. A ešte som teraz za posledné mesiace zmenila trochu stravu.
Držím palce, bude to dobré :-)
Naposledy upravil klasika1 : 06.10.10 at 09:58
0 0
pasuliatko pasuliatko

pasuliatko je offline (nepripojený) pasuliatko

cholerický drak s váhavým srdcom alebo váhavý drak s cholerickým srdcom.... ?????? ...viac
no kamošky pred chvílou som prišla od reumatologičky, stanovila mi dg Hypermobilita klbov, údajne bedrových....
idú mi robiť rôzne vyšetrenia a RTG a potom na kontrolu...
0 0
Valcake Valcake

Valcake je offline (nepripojený) Valcake

...aj mne to povedala reumatologička, no bolo to dosť dávno. Že vraj to nie je dobré, že som príliš ohybná. Brala som nejaké lieky, nič nepomohlo, takže som prestala k nej chodiť.
0 0
klasika1 klasika1

klasika1 je offline (nepripojený) klasika1

áno som
Valčake Pozri príspevok
...aj mne to povedala reumatologička, no bolo to dosť dávno. Že vraj to nie je dobré, že som príliš ohybná. Brala som nejaké lieky, nič nepomohlo, takže som prestala k nej chodiť.
Tak si zmenila lekárku?
0 0
Valcake Valcake

Valcake je offline (nepripojený) Valcake

klasika1 Pozri príspevok
Tak si zmenila lekárku?
...nie, len nechodím viac k reumatologičke. Nevidím dôvod.
0 0
pasuliatko pasuliatko

pasuliatko je offline (nepripojený) pasuliatko

cholerický drak s váhavým srdcom alebo váhavý drak s cholerickým srdcom.... ?????? ...viac
Valčake Pozri príspevok
...aj mne to povedala reumatologička, no bolo to dosť dávno. Že vraj to nie je dobré, že som príliš ohybná. Brala som nejaké lieky, nič nepomohlo, takže som prestala k nej chodiť.
to je nebezpečné a nie dobré!! sa ti môže stať úraz bars kedy
0 0
Abeata Abeata

Abeata je offline (nepripojený) Abeata

...viete že presne to isté povedala reumatologička pred 23 rokmi aj mne ? No nič sa s tým nerobilo. Ešte aj teraz, napriek tomu, že som športové poleno ,s vystretými nohami sa takmer predlaktiami dotknem zeme...
...ktovie...možno práve v hypermobilite pramenia naše problémy s kĺbami. Proste sa vyhrkali...
0 0
promont maja promont maja

promont maja je offline (nepripojený) promont maja

Pripájam sa aj ja ... zaujímal by ma Váš názor: ... asi pred dobrými 20-imi rokmi ( ešte za socializmu) som vystupovala po schodíkoch z trolejbusu a ... vtedy mi tak chruplo v kolene, že som mala až slzičky v očiach od bolesti. Bola som u lekára a ten mi povedal, že mám zlomený vnútorný meniskus a hrozí mi operácia ... ja som mu nato povedala, že si to ešte rozmyslím a on, že sa mám potom pripraviť nato, že mi to koleno bude vyskakovať ako divé ( doslovne ...). No celých tých x-rokov mi nebolo vôbec nič ... len som nabrala na váhe ... a zhruba pred tromi mesiacmi som utekala za autobusom, ktorý mi napokon aj tak ušiel .. pretože som asi nejako zle stúpila a to zachrapčanie som zažila znovu ... kúpila som si ortézku, doma posilňujem svalstvo na stacionárnom bycikli, snažím sa všetko robiť ( ak sa dá ..) posediačky ( aj vysávanie ...) ale kolienko ma stále pobolieva ... neviem sa rozhodnúť, ... ísť za tým lekárom, či nie. Má niekto z Vás takéto problémy ... v noci môžem s kolienkom hýbať ako chcem a vôbec ma nebolí ... bolí iba ráno a keď si ho rozchodím, tak je to celkom fajn.

P.S.: Už by ma len zaujímalo, ako sa vy všetci doma kúpete? Alebo sa iba sprchujete ... či? Neviem prísť nato, ako by som s tým vybabrala a konečne si polebedila vo vani ... s príjemnou vôňou atď.
Naposledy upravil promont maja : 07.10.10 at 13:53
0 0
aisha2110 aisha2110

aisha2110 je offline (nepripojený) aisha2110

No ja mám problém s ľavým kolenom už 7 rokov a to budem mať len 22 rokov. Dlho mi nevedeli zistiť prečo ma to koleno bolí a mne sa to len zhoršovalo. Brala som 3 mesiace ibalgin 600 ráno,na obed a večer vôbec mi to nepomáhalo a tak som sa rozhodla zmeniť lekára. Nový lekár neveriacky krútil hlavou a nasadil mi hneď 3 injekcie a zakázal mi namáhať koleno žiadne skákanie,behanie.Diagnóza bola chondropatia no bohužiaľ injekcie mi nepomohli a tak ma poslal na MRI a nakoniec bola nutná Artroskopia. Po operácií som bola v nemocnici ešte 5 dní a pustili ma domov koleno som doma cvičením ktoré mi ukázali rehabilitačné sestry na izbe pekne rozhýbala. No naďalej sa liečim. Od Artroskopie sú to už 4 roky a striedavo beriem 3 mesiace condrosulf potom 3 mesiace nič potom 3 injekcie Sinovial a zas 3 mesiace nič. No žeby to pomáhalo povedať nemôžem ale zatiaľ sa to nezhoršuje teraz som dostala ortézu a uvidíme čo bude ďalej. Zaujímalo by ma či sa to vôbec dá vyliečiť alebo je to na celý život.
0 0
Abeata Abeata

Abeata je offline (nepripojený) Abeata

promont maja Pozri príspevok
Pripájam sa aj ja ... zaujímal by ma Váš názor: ... asi pred dobrými 20-imi rokmi ( ešte za socializmu) som vystupovala po schodíkoch z trolejbusu a ... vtedy mi tak chruplo v kolene, že som mala až slzičky v očiach od bolesti. Bola som u lekára a ten mi povedal, že mám zlomený vnútorný meniskus a hrozí mi operácia ... ja som mu nato povedala, že si to ešte rozmyslím a on, že sa mám potom pripraviť nato, že mi to koleno bude vyskakovať ako divé ( doslovne ...). No celých tých x-rokov mi nebolo vôbec nič ... len som nabrala na váhe ... a zhruba pred tromi mesiacmi som utekala za autobusom, ktorý mi napokon aj tak ušiel .. pretože som asi nejako zle stúpila a to zachrapčanie som zažila znovu ... kúpila som si ortézku, doma posilňujem svalstvo na stacionárnom bycikli, snažím sa všetko robiť ( ak sa dá ..) posediačky ( aj vysávanie ...) ale kolienko ma stále pobolieva ... neviem sa rozhodnúť, ... ísť za tým lekárom, či nie. Má niekto z Vás takéto problémy ... v noci môžem s kolienkom hýbať ako chcem a vôbec ma nebolí ... bolí iba ráno a keď si ho rozchodím, tak je to celkom fajn.


P.S.: Už by ma len zaujímalo, ako sa vy všetci doma kúpete? Alebo sa iba sprchujete ... či? Neviem prísť nato, ako by som s tým vybabrala a konečne si polebedila vo vani ... s príjemnou vôňou atď.
Majka, myslím, že by si nemala odkladať návštevu ortopéda (ale ORTOPÉDA ! Nie niekoho, kto sa na neho iba hrá... ) a vydupkala si MR. Tá by mala odhaliť aspon zčasti, čo sa v kolene deje. Nemá zmysel odkladať to, pretože ak tam máš poškodený meniskus, alebo chrupavku, úlomky, či vychlípeniny Ti budú to koleno poškodzovať stále viac a viac, až sa tomu kolenu nebude dať pomôcť.
Tiež som dlhé roky pchala do seba pilulky od bolesti...teraz som po ASK a len dúfam, že sa mi podarí dostať do takého stavu, že dokážem aspon bežné činnosti vykonávať bez príšernej bolesti (len pre porovnanie - v deň po ASK som nemala o nič väčšie bolesti, s akými som žila posledný rok )
1 0
Abeata Abeata

Abeata je offline (nepripojený) Abeata

aisha2110 Pozri príspevok
No ja mám problém s ľavým kolenom už 7 rokov a to budem mať len 22 rokov. Dlho mi nevedeli zistiť prečo ma to koleno bolí a mne sa to len zhoršovalo. Brala som 3 mesiace ibalgin 600 ráno,na obed a večer vôbec mi to nepomáhalo a tak som sa rozhodla zmeniť lekára. Nový lekár neveriacky krútil hlavou a nasadil mi hneď 3 injekcie a zakázal mi namáhať koleno žiadne skákanie,behanie.Diagnóza bola chondropatia no bohužiaľ injekcie mi nepomohli a tak ma poslal na MRI a nakoniec bola nutná Artroskopia. Po operácií som bola v nemocnici ešte 5 dní a pustili ma domov koleno som doma cvičením ktoré mi ukázali rehabilitačné sestry na izbe pekne rozhýbala. No naďalej sa liečim. Od Artroskopie sú to už 4 roky a striedavo beriem 3 mesiace condrosulf potom 3 mesiace nič potom 3 injekcie Sinovial a zas 3 mesiace nič. No žeby to pomáhalo povedať nemôžem ale zatiaľ sa to nezhoršuje teraz som dostala ortézu a uvidíme čo bude ďalej. Zaujímalo by ma či sa to vôbec dá vyliečiť alebo je to na celý život.
...tak na toto som sa aj ja pýtala lekára pred ASK a ten mi povedal,že chondropatia (znehodnocovanie chrupavky ) ako aj artróza je vraj ochorenie na celý život, no dá sa spomaliť progresia choroby, či už aplikáciou podporných prostriedkov priamo do kĺbu (to, čo pichajú Tebe a podobné vecičky ), alebo výž.doplnkami, poprípade liečba ORTHOKIN (liečba vlast.krvou ),pri ASK sa poškodené časti stimulujú kadejakým spôsobom, teplom, elektrostimul.,mechanicky. No a potom sa už vraj dá chrupavka aj transplantovať....No a potom aloplastika a výmena kĺbu...
1 0
Valcake Valcake

Valcake je offline (nepripojený) Valcake

pasuliatko Pozri príspevok
to je nebezpečné a nie dobré!! sa ti môže stať úraz bars kedy
Veď som to napísala v to zmysle /nie je to dobré/ no a úraz sa mi aj stal. Len som sa pošmykla v kuchyni. Urobili ASK, ktorá sa podarila, len pacientka skoro zomrela. Bohužiaľ dostala som na sále infekciu. Nebudem sa rozpisovať, už ste o tom mohli čítať v predošlých príspevkoch.
0 0
klasika1 klasika1

klasika1 je offline (nepripojený) klasika1

áno som
Hmm čo sa týka vyskakovania kolien, tak to som nemala...skôr ma štve prístup lekárov, ešte v úplnom začiatku. Reumatologické vyšetr.som neabsolvovala..

Čítala som článok: Operácia s kultiváciou, rozmnožením buniek a prenesením vlastnej chrupavky sa využíva najmä u mladých ľudí, ktorí majú dobrú regeneračnú schopnosť. Nedá sa aplikovať u pacientov, ktorí trpia na viacročné degeneratívne zmeny a neodporúča sa u obéznych pacientov. Túto metódu nemožno použiť ani pri starších úrazoch, na ktorých badať degeneratívne zmeny. Pri takýchto prípadoch je zatiaľ jediným riešením kĺbová protéza.
Naposledy upravil klasika1 : 07.10.10 at 20:16 Dôvod: úprava textu
1 0
pasuliatko pasuliatko

pasuliatko je offline (nepripojený) pasuliatko

cholerický drak s váhavým srdcom alebo váhavý drak s cholerickým srdcom.... ?????? ...viac
aisha2110 Pozri príspevok
No ja mám problém s ľavým kolenom už 7 rokov a to budem mať len 22 rokov. Dlho mi nevedeli zistiť prečo ma to koleno bolí a mne sa to len zhoršovalo. Brala som 3 mesiace ibalgin 600 ráno,na obed a večer vôbec mi to nepomáhalo a tak som sa rozhodla zmeniť lekára. Nový lekár neveriacky krútil hlavou a nasadil mi hneď 3 injekcie a zakázal mi namáhať koleno žiadne skákanie,behanie.Diagnóza bola chondropatia no bohužiaľ injekcie mi nepomohli a tak ma poslal na MRI a nakoniec bola nutná Artroskopia. Po operácií som bola v nemocnici ešte 5 dní a pustili ma domov koleno som doma cvičením ktoré mi ukázali rehabilitačné sestry na izbe pekne rozhýbala. No naďalej sa liečim. Od Artroskopie sú to už 4 roky a striedavo beriem 3 mesiace condrosulf potom 3 mesiace nič potom 3 injekcie Sinovial a zas 3 mesiace nič. No žeby to pomáhalo povedať nemôžem ale zatiaľ sa to nezhoršuje teraz som dostala ortézu a uvidíme čo bude ďalej. Zaujímalo by ma či sa to vôbec dá vyliečiť alebo je to na celý život.
chondromalácia sa nedá liečiť... iba v prípade,že tým nemáš postihnuté celé koleno ....keby nie dá sa chrupavka transpalantovať ale to iba na malé úseky tzv mozaiková plastika. inak ti nepomôže nič... ani modlenie
0 0
pasuliatko pasuliatko

pasuliatko je offline (nepripojený) pasuliatko

cholerický drak s váhavým srdcom alebo váhavý drak s cholerickým srdcom.... ?????? ...viac
Abeata Pozri príspevok
Majka, myslím, že by si nemala odkladať návštevu ortopéda (ale ORTOPÉDA ! Nie niekoho, kto sa na neho iba hrá... ) a vydupkala si MR. Tá by mala odhaliť aspon zčasti, čo sa v kolene deje. Nemá zmysel odkladať to, pretože ak tam máš poškodený meniskus, alebo chrupavku, úlomky, či vychlípeniny Ti budú to koleno poškodzovať stále viac a viac, až sa tomu kolenu nebude dať pomôcť.
Tiež som dlhé roky pchala do seba pilulky od bolesti...teraz som po ASK a len dúfam, že sa mi podarí dostať do takého stavu, že dokážem aspon bežné činnosti vykonávať bez príšernej bolesti (len pre porovnanie - v deň po ASK som nemala o nič väčšie bolesti, s akými som žila posledný rok )
MRi nie je 100% ale asi iba 40% z toho čo sa tam ukáže je pravda.
mne sa ukázalo,že mám zdravú chrupavku a poškodený meniskus... meniskus bol len veľmi málo poškodený a chrupavka úplne...
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať