Zavrieť

Porady

Aloe vera (pravá) - rastlinka - Kde zohnať ?

Ahojte,

Chcem sa spýtať, či by ste mi nevedeli poradiť - kde zohnať rastlinku Aloe Vera (pravá) -> liečivý druh rastlinky. Prosto Aloe Vera, videl som iba sadenicu grow it ale stála niečo cez 500 korún v prepočte na SKK čo sa mi zdá veľa za nejasný výsledok.

Preto sa chcem spýtať, kde na nete alebo v BA by sa dali kúpiť semienka resp. už narastená rastlinka (nejaké to kvetinárstvo alebo kde .. ?)

Na internete neviem nič iné nájsť ako kozmetiku a nápoje Aloe, preto sa chcem spýtať niekoho kompetentného, keď sa už pýtam ako je to s rozmnožovaním - nemalo by sa Aloe rozmožovať pomocou listov ?

Ďakujem za rady. Olihope
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    účtovník 007 je offline (nepripojený) účtovník 007

    To by som aj ja chcela občas vedieť. ...viac účtovník 007
    npríklad http://www.i-bazar.sk/predam-sadenic...era-a-ine-609/

    Mne ju dala suseda a dodnes ju mám v črepníku. Dcéra to používa na ličbu akné(odtrhne list, potrie vriedky, dá so sáčika a vloží do chladničky), ja pri poraneniach kože a pri bolesti ucha kvapnm krvopotnr vytlačenú kvapku do ucha. Ale do ucha je lepšia šťava zo skalnej ruže. mám vyskúšané.
    Naposledy upravil účtovník 007 : 16.11.10 at 23:28

    Flinstone je offline (nepripojený) Flinstone

    Flinstone
    ja som natrafil na rastlinku medzi kaktusmi čo predávali v Tescu.

    ivantt je offline (nepripojený) ivantt

    obyčajný človek ivantt
    Ja si doma pestujem viac druhov aloe, kazde je dobre na nieco ine. Za prave aloe som dal v 600 sk a to pred 5-timi reokmi. Ak chces semienka, tak tu je adresa kde si môzes objednat : http://www.rastliny-semena.sk/
    Ale nezabudaj, ked su kupis sadenicku, ta uz ma nejaky rok ale ked si zadadis, trva to dost dlho. A led chces aloe pouzit tak musi mat minimalne 3 roky, inak nema dostacujuce liecive ucinky.
    Takze na tej adrese co som sem dal najdes nie len aloe ale aj ine rastlinky, ja si od tial objednavam. Ak si objednas tak do troch dni by to malo prist.

    Psycholog je offline (nepripojený) Psycholog

    obyčejný člověk s tituly PhDr., PaedDr., M.D. - čínská medicína, bylinkář, mistr REIKY, CSc. ...viac Psycholog
    Aloe vera se řadí mezi sukulenty a přestože se podobá spíše kaktusu, patří do rodiny liliovitých, kam řadíme např. cibuli, česnek či chřest. Rostlina dozrává po 4 letech, kdy se dá začít se sklizní obsahu jejich listů (směs vnitřního gelu a šťávy) za účelem produkce různých léčebných přípravků. Existuje více než 400 druhů aloe, ale pouze 3 až 4 z nich mají léčivé účinky. Za tu nejúčinnější je označována Aloe Vera (pravá viz obr. dole) a Aloe Barbadensis ( též A. B. Miller).
    Moderní věda prokázala, že tajemství blahodárných účinků aloe vera spočívá v unikátním složení, které je souborem různých vitaminů, minerálů, enzymů, protizánětlivých látek atd.
    Kvalitní aloe vera obsahuje více než 200 účinných látek, mezi které patří:
    * enzymy (oxydáza, kataláza, amyláza, bradikináza, celuláza, lipáza, allináza, alkalická fosfatáza, kreatin-fosfokináza, superoxid dismutáza a další)
    * vitaminy (vitamin C, E, A, vitaminy skupiny B - B1, B2, B6 a cholin, dále provitamin A neboli beta karoten)
    * minerály a stopové prvky (vápník, draslík, hořčík, železo, zinek, mangan a další)
    * mono a polysacharidy (glukóza, manóza, galaktóza, xylóza, arabinóza, aldopeptóza, polysacharid acemannan a další)
    * esenciální a neesenciální aminokyseliny
    * lignin
    * beta-sitosterol
    * kyseliny (kyselina jantarová a salicylová - nikoli aspirin!)
    * steroidní látky
    * antrachinony ve stopovém množství (aloin, barbaloin a další)
    Nejdůležitější složkou aloe vera jsou však jednoznačně mukopolysacharidy, neboť ovlivňují biologickou aktivitu ostatních látek v extraktu této rostliny.
    Aloe vera je jedním z nejúžasnějších darů přírody, který co do léčivých vlastností nemá obdoby. Rostlina, která vypadá spíše jako kaktus si vysloužila obdiv u mnoha odborníků. Vděčí za to svým širokospektrálním účinkům. Mezi ty nejzákladnější se uvádějí její protizánětlivé, antiseptické, antidiabetické, antioxidační a chemopreventivní protirakovinové účinky, avšak tím jejich výčet zdaleka neskončil. Tato rostlina prokázala výjimečné účinky například při léčbě cukrovky, snižování cholesterolu anebo při zánětlivých onemocněních střev.
    Proč je aloe tak vzácná?
    Bohatství aloe vera se nachází v dužinatých listech obsahujících lepkavý gel, který je z 96 % tvořen vodou, přičemž zbylá, pouhá 4 % jsou zdrojem více než 200 účinných látek vykazujících farmakologické účinky. Je vůbec možné, aby aloe měla tak blahodárné účinky na organismus? Unikátní složení aloe je souborem celého spektra důležitých látek: vitaminů (C, E, vitaminy skupiny B - B1, B2, B6, cholin, beta karoten), minerálů a stopových prvků (vápník, draslík, hořčík, železo, zinek, mangan a další), enzymů, protizánětlivých látek, mono- a polysacharidů, esenciálních a neesenciálních aminokyselin, ligninu, steroidních látek, kyseliny salicylové a jantarové a mnoho dalších.
    Je aloe vera opravdu tak účinná?
    *„V posledních několika letech bylo provedeno několik výzkumů, které potvrzují, že se jedná spíše o medicínsky nedoceněný „diamant“ než o legendu. Klinické studie uskutečněné v USA pod záštitou společnosti Aloecorp prokázaly výjimečné vlastnosti této rostliny – konkrétně např. u onemocnění diabetes, při zvýšeném cholesterolu v krvi anebi pří zánětlivých onemocněních gastrointestinálního traktu".
    Užívání extraktu z biologicky aktivní aloe vera nejenže pomáhá chránit buňky slinivky břišní, ale taktéž bylo prokázáno, že u pacientů, kteří aloe vera užívali, došlo ke snížení hladiny cukru v krvi zhruba o 44%. Podobně výzkum u pacientů s vysokým cholesterolem uvádí pozitivní přínos užívání aloe. Pacientům, kteří nereagovali na dietní opatření, poklesla hladina celkového cholesterolu zhruba o 15,4 - 15,5%. Ještě významnější roli hraje užívání aloe vera u onemocnění zažívacího ústrojí (GIT gastrointestinální trakt). Odborníci zkloumali užívání aloe vera gelu u pacientů se syndromem dráždivého tračníku. Kontinuální užívání aloe vedlo ke snížení bolestivých příznaků především u pacientů s průjmovou charakteristikou. Podobné výsledky působení aloe vera byly prokázáne u gastritidy a dalších zánětlivých onemocnění.
    Jak se aloe vera správně užívá?
    Informace o užití jsou různé u každého výrobku, je proto nutné pečlivě číst příbalový leták. Za nejúčinnější se považují koncentrované gely z aloe vera, které se při užití ředí vodou. Množství gelu aloe se pak pohybuje zhruba 10 ml - 50 ml na 2 dcl vody. Jiná situace nastává u minerálních vod či levných nápojů, které nemají téměř žádný obsah účinné aloe vera a proto je není třeba ředit.
    Semena rostliny i z návodem na pěstování lze koupit na http://www.rastlinky.sk/inshop/scripts/shop.aspx i na výše uvedné adrese: http://www.rastliny-semena.sk/cz/alo...ckych-rostlin/
    Petr
    Naposledy upravil Psycholog : 19.11.10 at 12:44 Dôvod: vležení fotek AV - právé a léčivé
    Aloe Vera.jpg  
    Aloe Vera2.jpg  
    1/1

    a_je_to je offline (nepripojený) a_je_to

    a_je_to
    olihope Pozri príspevok
    ...preto sa chcem spýtať niekoho kompetentného, keď sa už pýtam ako je to s rozmnožovaním - nemalo by sa Aloe rozmožovať pomocou listov ?
    Ďakujem za rady. Olihope
    Väčšia a dobre ošetrovaná rastlina zvykne vytvoriť drobnú rastlinku z koreňa, ktorý rastie pod povrchom pôdy v kvetináči. Tú stačí oddeliť, aj s kúskom materského koreňa a jednoducho zasadiť do črepníka, určite sa chytí. U nás na dedine sa všeobecne tvrdí ... že najlepšie sa ujímajú ukradnuté výhonky, nie darované, ani kúpené. Treba si vyhliadnuť niekde vo vestibule stanice, školy, nemocnice ... a keď sa nik nepozerá ... tak vopred v duchu poprosiť o odpustenie a s citom vybrať. Nie je to žiadny veľký prečin, rastlina vytvorí ďalší.
    Menší druh Aloe mám aj ja doma, iba na okrasu, ale tá veľká je náročná na priestor a svetlo zo všetkých strán.

    ivantt je offline (nepripojený) ivantt

    obyčajný človek ivantt
    Flinstone Pozri príspevok
    ja som natrafil na rastlinku medzi kaktusmi čo predávali v Tescu.
    A si presvedceny ze je to prave aloe ??? v TT aj v BA v tesku predavali okrasne aloe... ale netvrdim ze to tvoje je tiez okrasne...

    kilala je offline (nepripojený) kilala

    kilala
    V prípade že chceš kúpiť rastlinu ozvi sa na tel. č.
    0903 638 820 moj manžel pestuje a predáva
    pomerne veľké rastliny
    Banská Štiavnica

    osky je offline (nepripojený) osky

    osky
    ja som si kupila v OBI-v Rakusku,mali jednu jedinu.tiez som si nebola ista ci je prava,ale vyzera tak a predavacka tvrdila ze hej.
    ale funguje-stava sa neda nazvat stavou,je to skor taky sliz,ale moj muz mal spalene dlane a este k tomu i reznu ranu a ked som mu to tym potierala, vysledky boli ocividne .

    ivantt je offline (nepripojený) ivantt

    obyčajný človek ivantt
    Aby som upresnil, kazda aloe ma sliz a kazdy je liecivy... ale okrasna nie. Zo stromcekoveho aloe si robievam nápoj a ten pôsobí vnútorne. Ked sa priklada na povrchove vredy tak ich lieci. Potm dalsie aloe, podoba sa tej pravej ale je mensie pouzívam na hojenie rán a ked sa ním potierajú uazvy, aj staré tak tie miznú. No a z pravého aloe, to je uz dost velke, jeho listy su tak okolo pol metra, z toho si robím tinkturu, a pouzívam na vsetko mozne. Dokonca pridávam do šalátu. Niekedy si len tak odkrojím a zjeml má to chut skoro ako surový uharok ale je to trosku viac horké. Potom je este jedno, podobá sa pravemu aloe ale nemá žiadne ucinky. Ludia to pestuju len na okrasu v domoch a casto sa to mýli s pravym aloe.

    Flinstone je offline (nepripojený) Flinstone

    Flinstone
    ivantt Pozri príspevok
    A si presvedceny ze je to prave aloe ??? v TT aj v BA v tesku predavali okrasne aloe... ale netvrdim ze to tvoje je tiez okrasne...
    Nebolo to ani ve jednom z menovaných miest a keď som porovnal fotky pravej aloe tak to vyzerá, že by mohla byť pravá... ibaže by bola okrasná na nerozoznanie od pravej

    ivantt je offline (nepripojený) ivantt

    obyčajný človek ivantt
    Flinstone Pozri príspevok
    Nebolo to ani ve jednom z menovaných miest a keď som porovnal fotky pravej aloe tak to vyzerá, že by mohla byť pravá... ibaže by bola okrasná na nerozoznanie od pravej
    Prava a okrasna sa nepodobaju nejak zvlast ale v kvetinarstvach ich casto zamienaju za prave.. jednoducho ich dostanu a ani nevedia co... to vtedy ked pracovnici kvetinarstva su len pracovnici bez zaujmu, aj to sa stava ale vo vacsine predajni si to nezamenia, vyznaju sa. dnes uz nie ale zajtra sem hodim foto...

    ivantt je offline (nepripojený) ivantt

    obyčajný človek ivantt
    toto je prave alole.... ono je trosku vysoke ale to preto ze z neho pouzávam listy tak nerastie do ruzice ale vyhana mu trosku kmen, preto je podoprety. Z neho si robím tinktury alebo pouzívam priamo urezany list...

    Klikni a zobrazí sa väčšia verzia obrázku.

Názov:  DSCN5651a.jpg
Zobrazení: 18
Veľkosť:  36.6 KB

    ivantt je offline (nepripojený) ivantt

    obyčajný človek ivantt
    toto je dalsie, z ktorého si robím prípravok na vnútorné použitie. Taktiez listky prikladam na podkozne vredy. Este sa da spravit tinktúra, ktorá je dobrá na akne.
    DSCN5654a.jpg  

    ivantt je offline (nepripojený) ivantt

    obyčajný človek ivantt
    no a do tretice... toto pouzívam na hojenie rán... o polovicku rychlejsie sa zahojí rana a neostava takmer ziadna jazva. prípadne sa potieraju aj starsie jazvy a tie sa pekne dokazu vyhladit. Tiez je dobre na akne...
    DSCN5653a.jpg  

    Flinstone je offline (nepripojený) Flinstone

    Flinstone
    nemám možnosť ju odfotiť, ale veľmi sa podobá na túto, len pravda oveľa menšia
    200px-Starr_011104-0040_Aloe_vera.jpg  

    ivantt je offline (nepripojený) ivantt

    obyčajný človek ivantt
    Flinstone Pozri príspevok
    nemám možnosť ju odfotiť, ale veľmi sa podobá na túto, len pravda oveľa menšia
    Tak este pozri ci ma skvrny... listy by nemali byt uplne tmavozelene ale skôr bledsie a malo by to mat blede škvrny po celych listoch. To co si sem dal sa podoba na prave aloe. Inak co som daval link niekde na zaciatku tak tam je odfotene aj prava aloa...

    Flinstone je offline (nepripojený) Flinstone

    Flinstone
    ivantt Pozri príspevok
    Tak este pozri ci ma skvrny... listy by nemali byt uplne tmavozelene ale skôr bledsie a malo by to mat blede škvrny po celych listoch. To co si sem dal sa podoba na prave aloe. Inak co som daval link niekde na zaciatku tak tam je odfotene aj prava aloa...
    nemá škvrny, listy sú široké a hrubé ako u tej na obrázku a majú ten odtieň ako tá na obrázku

    ivantt je offline (nepripojený) ivantt

    obyčajný človek ivantt
    Flinstone Pozri príspevok
    nemá škvrny, listy sú široké a hrubé ako u tej na obrázku a majú ten odtieň ako tá na obrázku
    tie skvrny tam maju byt... ak nie tak zial, pravdepopdobne sa nejedna o prave aloe... ked si das vyguglit aloe vera tak ti najde vela fotiek a kazda aloe ma skvrny..

    Flinstone je offline (nepripojený) Flinstone

    Flinstone
    ivantt Pozri príspevok
    tie skvrny tam maju byt... ak nie tak zial, pravdepopdobne sa nejedna o prave aloe... ked si das vyguglit aloe vera tak ti najde vela fotiek a kazda aloe ma skvrny..
    ani tá na tom obrázku čo som dal, nemá škvrny... ale nevadí... ja som to kúpil ako okrasu medzi iné kaktusy... mal som kedysi niekoľkoročnú, ale mojej ex stále zavadzala a toľko ju prekladala, až to nakoniec nerozchodila...

    mimochodom... nevieš či prežije aj výsadbu vonku, resp. od akého veku?

    ivantt je offline (nepripojený) ivantt

    obyčajný človek ivantt
    Flinstone Pozri príspevok
    ani tá na tom obrázku čo som dal, nemá škvrny... ale nevadí... ja som to kúpil ako okrasu medzi iné kaktusy... mal som kedysi niekoľkoročnú, ale mojej ex stále zavadzala a toľko ju prekladala, až to nakoniec nerozchodila...

    mimochodom... nevieš či prežije aj výsadbu vonku, resp. od akého veku?
    Myslim ze prava aloe vonku mraz neprezije ale nie som si isty, ja to mam dnu, von to nedavam, hlavne nie na slnko, to mi vzdy uplne ohnedne a ja to stale pouzivam. Nez to rastlinka rozchodi tak to trva nejaku dobu tak pre istotu ju nejak extremom nevystavujem. A liecive ucinky zacne mavat po troch rokoch no kolko musi mat aby prezila vonku to ja neviem.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.