Zavrieť

Porady

Výpoveď z nájmu bytu

shi shi

shi je offline (nepripojený) shi

Chcel by som poprosiť o radu niekoho kto sa vyzná v práve. Mám uzatvorenú nájomnú zmluvu na byt a nájomca by mi ju chcel vypovedať. V zmluve je uvedená výpovedná lehota 3 mesiace a hneď ďalšia veta znie: "Pre výpoveď z nájmu podľa tejto zmluvy sa nepoužije ustanovenie § 685 zákona č. 40/1964 Z.z. v aktuálnom znení."
Nájomca tvrdí, že na základe tejto vety v zmluve má právo kedykoľvek a bez akejkoľvek výpovednej lehoty ma vysťahovať. Je to pravda? A ak áno, mám také isté právo aj ja?
Vopred ďakujem za odpoveď.
Usporiadat
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

A čo je v tom paragrafe o možnosti výpovedi nájomcu? Nič.
Prenajímateľ môže vypovedať nájom len z určitých dôvodov (§ 711). Nájomca môže dať výpoveď v 3-mesačnej lehote (§ 710), musí to urobiť písomne, inak musí platiť nájomné, aj keď tam nebude bývať.

Nie si náhodou nájomcom ty?

§ 685
(1) Nájom bytu vzniká nájomnou zmluvou, ktorou prenajímateľ prenecháva nájomcovi za nájomné byt do užívania, a to buď na dobu určitú, alebo bez určenia doby užívania; nájomná zmluva spravidla obsahuje aj opis príslušenstva a opis stavu bytu. Nájom bytu je chránený; ak nedôjde k dohode, možno ho vypovedať len z dôvodov ustanovených v zákone.
(2) Nájomnú zmluvu o nájme družstevného bytu možno uzavrieť za podmienok upravených v stanovách bytového družstva.
(3) Zákony národných rád ustanovia, čo sa rozumie služobným bytom, bytom osobitného určenia a bytom v domoch osobitného určenia a za akých podmienok možno uzavrieť nájomnú zmluvu o nájme služobného bytu, o nájme bytu osobitného určenia a o nájme bytu v domoch osobitného určenia.
5 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
shi shi

shi je offline (nepripojený) shi

Ano, nájomca som ja, ospravedlňujem sa, bol to omyl z mojej strany. Čiže prenajímateľ mi povedal, že z bytu prenajatom takouto zmluvou ma môže kedykoľvek vysťahovať na základe tej jednej vety. Mne sa to tiež nezdalo, že v tom paragrafe nič také nieje, ale vraj mu tú zmluvu práve za týmto účelom urobil nejaký právnik. Takže je povinný mi dať písomnú výpoveď s 3 mesačnou lehotou?
0 0
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Na základe ktorej vety? Táto veta chráni nájomcu, nie prenajímateľa:
"Nájom bytu je chránený; ak nedôjde k dohode, možno ho vypovedať len z dôvodov ustanovených v zákone."
4 0
shi shi

shi je offline (nepripojený) shi

Myslím na základe vety v zmluve: "Pre výpoveď z nájmu podľa tejto zmluvy sa nepoužije ustanovenie § 685 zákona č. 40/1964 Z.z. v aktuálnom znení."
Má prenajímateľ právo bez vypovedania zmluvy v lehote 3 mesiace okamžite ma vysťahovať? To tvrdí on.
0 0
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Veď ten paragraf je dobrý. Zdôrazni mu, že nájom bytu je chránený a on ti môže dať výpoveď len z dôvodov uvedených v § 711. Ak sa odvoláš, nemôže ťa vysťahovať skôr, ako rozhodne súd. Inak ti zodpovedá za celú škodu (napr. drahé ubytovanie).
Výpovedná doba je trojmesačná.

§ 711

(1) Prenajímateľ môže vypovedať nájom bytu, ak

a) prenajímateľ potrebuje byt pre seba, manžela, pre svoje deti, vnukov, zaťa alebo nevestu, svojich rodičov alebo súrodencov,
b) nájomca prestal vykonávať prácu, na ktorú je nájom služobného bytu viazaný, c) nájomca alebo ten, kto je členom jeho domácnosti, hrubo poškodzuje prenajatý byt, jeho príslušenstvo, spoločné priestory alebo spoločné zariadenia v dome alebo sústavne narušuje pokojné bývanie ostatných nájomcov alebo vlastníkov bytov, ohrozuje bezpečnosť alebo porušuje dobré mravy v dome,
d) nájomca hrubo porušuje svoje povinnosti vyplývajúce z nájmu bytu najmä tým, že nezaplatil nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu za dlhší čas ako tri mesiace, alebo tým, že prenechal byt alebo jeho časť inému do podnájmu bez písomného súhlasu prenajímateľa,
e) je potrebné z dôvodu verejného záujmu s bytom alebo s domom naložiť tak, že byt nemožno užívať, alebo ak byt alebo dom vyžaduje opravy, pri ktorých vykonávaní nemožno byt alebo dom najmenej počas šiestich mesiacov užívať,
f) nájomca prestal spĺňať predpoklady užívania bytu osobitného určenia5c) alebo predpoklady užívania bytu vyplývajúce z osobitného určenia domu, 5d)g) nájomca využíva byt bez súhlasu prenajímateľa na iné účely ako na bývanie.
6 0
shi shi

shi je offline (nepripojený) shi

Ale problém môže byť v tom, že: "Pre výpoveď z nájmu podľa tejto zmluvy sa nepoužije ustanovenie § 685 zákona č. 40/1964 Z.z. v aktuálnom znení."
Či nie? Ja už tomu vôbec nerozumiem, v skratke prenajímateľ si údajne dal sformulovať právnikovi zmluvu tak aby obišiel 3mesačnú výpovednú lehotu a to práve tým, že pre výpoveď sa nepoužije § 685 ... Podľa mňa to, že sa tento paragraf nepoužije nič nevylučuje ani neruší... Takže môžem teda kľudne spať?
Inak ďakujem za rady a čas Marika...
0 0
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

§ 685 je kogentné ustanovenie, nedáva možnosť zmeniť ho dohodou - to by ste zrušili celý občiansky zákonník. Sú v ňom základné ustanovenia, ktoré sú rozvedené v iných paragrafoch. Tak použiješ tie ostatné paragrafy.
Môžeš dôvodiť napr. aj tým, že tá veta odporuje zákonu, že je nejasná, a preto sa na ňu neprihliada.

V § 711 máš aj uvedené:
(2) Dôvod výpovede sa musí vo výpovedi skutkovo vymedziť tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, inak je výpoveď neplatná. Dôvod výpovede nemožno dodatočne meniť.
(6) Neplatnosť výpovede môže nájomca uplatniť na súde do troch mesiacov odo dňa doručenia výpovede. Účinky výpovede nastanú až po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia súdu, ktorým sa zamietne návrh na určenie neplatnosti výpovede nájmu bytu.
7 0
mareko mareko

mareko je offline (nepripojený) mareko

Dobrý večer poraďáci. Poraďte mi prosím, ako vysťahovať podnájomníkov ktorí zásadne porušili bod nájomnej zmluvy, ktorého porušenie je v nej definované ako dôvod pre okamžité zrušenie nájomnej zmluvy. Vidím, že to bude problém. Je možné požiadať políciu o asistenciu alebo to bude potrebné urobiť "na silu". Aj tak mi po nich zostane nedoplatok za energie, rozbité sklo na dverách a ešte neviem čo. Podcenila som mladý párik, takže nemám od nich ani celú kauciu za jeden mesiac (ani nie štvrtinu)lebo ma uprosili, že ju splatia na 2 krát ani to nedodržali. Všetky veci ktoré porušili sú ošetrené v zmluve, ale aj tak mám obavy, že bude problém ich vysťahovať a dostať sa k nedoplatkom a úhrade škody. Ďakujem všetkým za "trefné" odpovede. Ešte doplňujúcu otázku. Keďže predpokladám, že nebudú chcieť podpísať prevzatie výpovede (minimálne ich hneď tak nezastihnem)postačí ako výpoveď SMS-ka, ktorú som dnes poslala cez portál operátora?
Naposledy upravil mareko : 23.05.11 at 18:09 Dôvod: doplnenie
0 0
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Výpoveď určite pošli doporučene s doručenkou. List si nemusí prevziať, pretože podľa § 710 ods. 3 občianskeho zákonníka "Na doručovanie písomnej výpovede nájmu bytu sa primerane použijú ustanovenia osobitného predpisu.5a)", teda to čo platí o doručovaní súdnych zásielok: ak sa vráti nedoručená, ten deň sa považuje za doručenú.

Ak dávaš výpoveď pre poškodzovanie bytu (§ 711 ods. 1 písm. c), nemajú nárok na bytovú náhradu (§ 712a ods. 2).
Naposledy upravil Mária27 : 23.05.11 at 18:38
5 0
mareko mareko

mareko je offline (nepripojený) mareko

Mária ďakujem za radu, ja dávam ale predovšetkým výpoveď za nezaplatenie nájmu a zábezpeky v termíne podľa zmluvy.
0 0
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Pri neplatení nájomného si daj pozor na hmotnú núdzu, prípadne malé dieťa ... radšej spomeň aj to poškodzovanie bytu.

§ 710
(4) Ak bola daná výpoveď z dôvodu podľa § 711 ods. 1 písm. d), že nájomca nezaplatil nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu, a preukáže, že ku dňu doručenia výpovede bol v hmotnej núdzi z objektívnych dôvodov, 5b) výpovedná lehota sa predlžuje o ochrannú lehotu, ktorá trvá šesť mesiacov.

§ 711
(1) Prenajímateľ môže vypovedať nájom bytu, ak
c) nájomca alebo ten, kto je členom jeho domácnosti, hrubo poškodzuje prenajatý byt, jeho príslušenstvo, spoločné priestory alebo spoločné zariadenia v dome alebo sústavne narušuje pokojné bývanie ostatných nájomcov alebo vlastníkov bytov, ohrozuje bezpečnosť alebo porušuje dobré mravy v dome,
d) nájomca hrubo porušuje svoje povinnosti vyplývajúce z nájmu bytu najmä tým, že nezaplatil nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu za dlhší čas ako tri mesiace, alebo tým, že prenechal byt alebo jeho časť inému do podnájmu bez písomného súhlasu prenajímateľa,
(5) Ak nájomca, ktorý je v hmotnej núdzi z objektívnych dôvodov, pred uplynutím ochrannej lehoty (§ 710 ods. 4) zaplatí prenajímateľovi dlžné nájomné alebo sa písomne dohodne s prenajímateľom o spôsobe jeho úhrady, rozumie sa tým, že dôvod výpovede nájmu bytu zanikol.

§ 712a
(2) Ak sa nájomný pomer skončil z dôvodu podľa § 711 ods. 1 písm. c), nájomca nemá právo na bytovú náhradu. Ak sa nájomný pomer skončil z dôvodu podľa § 711 ods. 1 písm. c) a ide o dôvod hodný osobitného zreteľa, má nájomca právo na prístrešie.
(3) Ak sa nájomný pomer skončil z dôvodu podľa § 711 ods. 1 písm. d) nájomcovi, ktorý preukáže, že je v hmotnej núdzi z objektívnych dôvodov, nájomca má právo len na náhradné ubytovanie. V iných prípadoch skončenia nájomného pomeru z dôvodu podľa § 711 ods. 1 písm. d) nájomca nemá právo na bytovú náhradu; ak ide o dôvod hodný osobitného zreteľa, má nájomca právo na prístrešie.
(4) Ak sa nájomný pomer skončil z dôvodov uvedených v odseku 3 nájomcovi, ktorý sa stará o maloleté dieťa alebo o bezvládnu osobu, ktorí sú členmi jeho domácnosti, a ak to pomery prenajímateľa umožňujú, poskytne sa mu namiesto náhradného ubytovania náhradný byt. Náhradný byt môže mať horšiu kvalitu a menšiu obytnú plochu, ako má byt, ktorý má nájomca vypratať. Náhradný byt mu možno poskytnúť aj mimo obce, v ktorej sa nachádza ním vypratávaný byt. Vzdialenosť náhradného bytu musí však umožniť dennú dochádzku do práce.
(5) Ak sa nájomný pomer skončil opätovne z dôvodu podľa § 711 ods. 1 písm. d) nájomcovi, ktorý preukáže, že je v hmotnej núdzi z objektívnych dôvodov, poskytne sa nájomcovi namiesto náhradného bytu alebo náhradného ubytovania iba prístrešie
.
5 0
mareko mareko

mareko je offline (nepripojený) mareko

Našťastie sú obaja zamestnaní a nemajú deti. Ak mám v zmluve klauzulku, že pri nezaplatení nájmu v termíne podľa zmluvy a v zákone sú uvedené 3 mesiace tak by to súdnou cestou zrejme neobstálo. Výpoveď budem musieť poslať obidvom, majú rôzne trvalé bydliská a nie sú manželia, však? Len stále ešte neviem, aký je regulérny spôsob vysťahovania ak budú robiť problémy. Veľa vecí nemajú, len zo 3 kusy nábytku a telku. Ďakujem.
0 0
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Výpoved z nájmu sa vždy posiela obom manželom. Všeobecne pri nájme platí, že sa môžu dohodnúť iné podmienky výpovede, pri výpovedi z nájmu bytu v osobitnej časti to nie je. Neviem, či súd okamžitú výpoveď uzná. Ale ked dáš trojmesačnú, dlžné nájomné môžeš vymáhať. Aj z ľudského hľadiska je lepšie, aby o výpovedi vedeli skôr, nie zo dňa na deň.

Ak sa nevysťahujú dobrovolne, malo by sa zase žiadať súd o vypratanie bytu. Ak sa rozhodneš bez súdu, vždy je potrebné asitované vypratanie - súpis vecí, najlepšie súdnym úradníkom. Ak nemajú nárok na žiadnu bytovú náhradu, vysťahovať ich môžeš aj do hotela, na ubytvoňu, do skladu ... na ich náklady.

Predpokladám, že keď im dáš termín, vysťahujú sa sami. O takýchto prípadoch sme tu dosť diskutovali, ale neviem, ako dopadlo násilné vysťahovanie v praxi.

§ 677
(2) Ak osobitný zákon neustanovuje inak, nájomnú zmluvu možno vypovedať pri nájmoch nehnuteľností v trojmesačnej lehote a pri nájmoch hnuteľných vecí v jednomesačnej lehote.

§ 678
Ustanovenia o výpovednej dobe, vyprataní a odovzdaní platia iba vtedy, ak zmluva alebo osobitné predpisy neustanovujú inak.
5 0
mareko mareko

mareko je offline (nepripojený) mareko

Mária, ďakujem Ti veľmi pekne, vďaka za takýchto ľudí ako si Ty :-). Ešte skúsim počkať do zajtra (vraj mi poslali peniaze aj keď tomu neverím)a uvidím či to pôjde dobrovoľne alebo súdnou cestou atď.
0 0
mareko mareko

mareko je offline (nepripojený) mareko

Majka, pozri sa prosím na tento protokol. To je jediné, čo sa mi podarilo dosiahnuť písomnou formou. Byt je už odovzdaný (sklenená výplň nie je opravená aj keď som do protokolu uviedla že áno a tá vyhodená a na x miestach zničená podlahová krytina, tak to je moje cenovo nadštandardné školenie a poučenie :-( ). Vyšla som im niekoľkokrát v ústrety (nenárokovala som si ani vzniknuté škody)lebo neboli schopní či ochotní zaplatiť ani zábezpeku vo výške jedného nájmu. No dôležité je, že je byt voľný, lebo každým ďalším dňom by ho iba devastovali a zvyšovali nedoplatky. Vzhľadom na vyhrážky z jeho strany by som sa chcela pripraviť na to, čo môže prísť. Viem, že výpoveď, či ukončenie zmluvného vzťahu a odovzdanie bytu iba jedným nájomcom asi nebude právne úplne v poriadku, tak poprosím o vysvetlenie. Ďakujem veľmi pekne. Prikladám odovzdávací protokol
Naposledy upravil mareko : 28.05.11 at 07:47
vybielený – Preberací protokol.jpg  
0 0
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Myslím, že si urobila, čo sa dalo. Predpokladám tiež, že sa nebudete chcieť už ani jedna strana doťahovať a k žiadnemu súdu nepríde. Veľa šťastia!
PS: Pri protokoloch a pod. by sa malo presne popísať o čo ide, ktorý byt, aká nájomná zmluva, zmluvné strany ... No možno to máš ako prílohu...
2 0
Katy a R Katy a R

Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

Len pre istotu sa opýtam - či je to takto
Ak je nájomná zmluva uzavretá na dobu určitú .. netreba dávať výpoveď - ak teda stačí ten termín, ktorý je uvedený v zmluve.
(je do konca augusta, tak je to už jedno)
0 0
mareko mareko

mareko je offline (nepripojený) mareko

Majka, v tej prílohe čo som pripla som vybielila adresu, mená a tak ak by to náhodou niekto z ich okolia čítal. Lebo kadejakých vyhrážok že dá na mňa trestné oznámenie som si už vypočula dosť. Uvidíme, snáď už bude pokoj. Ďakujem, želám pekný víkend.
0 0
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Katy a R Pozri príspevok
Len pre istotu sa opýtam - či je to takto
Ak je nájomná zmluva uzavretá na dobu určitú .. netreba dávať výpoveď - ak teda stačí ten termín, ktorý je uvedený v zmluve.
(je do konca augusta, tak je to už jedno)
Netreba dávať výpoveď, len sa s ním dohodni na termíne a riadnom prevzatí bytu. Nájom sa mu automaticky (§ 676) neobnoví. Ak by si si našla ďalšieho nájomcu, môžeš mu byt až 3 mesiace vopred ukázať. Ak by sa starý nájomca včas nevysťahoval, okrem nájomného by ti musel uhradiť aj prípadnú škodu (napr. rozdiel v nájomnom, výdavky nového nájomcu ...).

§ 710
(2) Ak bol nájom bytu dohodnutý na určitý čas, zanikne tiež uplynutím tohto času. Ustanovenie § 676 ods. 2 neplatí pre zánik nájmu bytu.

§ 681
Po podanej výpovedi alebo tri mesiace pred skončením nájmu a odovzdaním veci je nájomca nehnuteľnej veci povinný, ak sa nedohodlo inak, umožniť záujemcovi o prenajatie jej prehliadku v prítomnosti prenajímateľa alebo jeho zástupcu. Nájomca nesmie byť prehliadkou zbytočne obťažovaný.

5 0
Katy a R Katy a R

Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

K tomu §681 .. Ak teda bežia tri mesice pred skončením nájmu .. môže majiteľ prísť na prehliadku bytu napr aj trikrát ... ak má viacerých záujemcov, resp prvý odmietne, tak môže doviesť ďalšieho.
Samozrejme za prítomnosti nájomníka - a tak, by ho zbytočne neobťažoval.
1 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať