Zavrieť

Porady

Zakladne otazky ohladom zivnosti.

Zdravim, chcel by som sa opytat :
1. pri zakladani bankoveho uctu mam zalozil podnikatelsky alebo mi staci osobny ? Nechcem totiz aby tam bolo moje skutocne meno ale meno firmy znie to lepsie...Je mozne tam dat len meno firmy i ked ide len o zivnost ?
2. Ked mam zivnost a nie s.r.o. tak ako na peciatkach a pisomnostiach uvazdame ze ide len o zivnost ???? "moje meno - nazov firmy" alebo v akom tvare ?
3.mam ako student denneho studia narok na nejake vyhody ? asi nie ze...
4. ako sa platia odvody ? prvy rok podnikania musim platit aj do zdravotnej aj do socialnej ??? a kolko do ktorej / od coho to zavisi?
Téma je uzavretá.
Usporiadať podľa času

sroservis je offline (nepripojený) sroservis

sroservis
Dobrý deň, odpovede sú v texte:

1. pri zakladani bankoveho uctu mam zalozil podnikatelsky alebo mi staci osobny ? Nemusíte mať podnikateľský, ale bolo by praktickejšie, keby ste cez ten účet robili len operácie súvisiace s podnikaním.

Nechcem totiz aby tam bolo moje skutocne meno ale meno firmy znie to lepsie...Je mozne tam dat len meno firmy i ked ide len o zivnost ? Ako podnikateľ - živnostník vystupujete pod svojim obchodným menom, ktoré máte zapísané v živnostenskom registri - teda titul (ak ho máte v občianskom), meno, priezvisko a prípadne dovetok (ktorý môže súvisieť s podnikaním, ale môže byť aj fantazijný). V žiadnom právnom vzťahu sa neoznačujete len dovetkom, t.j. na zmluve s bankou by ste mali mať celé svoje obchodné meno.


2. Ked mam zivnost a nie s.r.o. tak ako na peciatkach a pisomnostiach uvazdame ze ide len o zivnost ???? "moje meno - nazov firmy" alebo v akom tvare ?
Platí to isté, mali by ste tam uviesť svoje celého obchodné meno zapísané v živnostenskom registri.

3.mam ako student denneho studia narok na nejake vyhody ? asi nie ze...
4. ako sa platia odvody ? prvy rok podnikania musim platit aj do zdravotnej aj do socialnej ??? a kolko do ktorej / od coho to zavisi? (do zdravotnej by ste si mali platiť preddavky 46,06 EUR, ale kedže ste poistencom štátu, možno Vám v ZP odporučia neplatiť preddavky a následne doplatiť poistenie na základe ročného zúčtovania).

Do SP neplatíte (ak sa nechcete dobrovoľne poistiť) až do 30.6. roka, ktorý nasleduje po roku v ktorom ste začali podnikať (ak ste začali v 2011, prvýkrát budete platiť od 1. 7. 2012 a aj to v závislosti od toho, či zo svojho podnikania budete mať hrubý príjem prekračujúci 12 násobok minimálneho vymeriavacieho základu).
Všetko dobré.

Zakladne otazky ohladom zivnosti.

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.