Zavrieť

Porady

energeticky certifikat budovy

Poradte kolko asi stoji energeticky certifikat budovy a kto ho robi, potrebujem ho ku kolaudacii rodinneho domu
Usporiadat
janfasanga janfasanga

janfasanga je offline (nepripojený) janfasanga

Ján Fašanga, autor. Ing.
lutec Pozri príspevok
Ale pre tých ostatných: Počítať tepelné odpory stavebných konštrukcií a tepelné straty objektov vie každý absolvent stavebnej fakulty, aspoň by mal. Rozdiel je iba v tom, že nie každý sa s tým živý, môže to robiť dennodenne ako rutinu pri projektovaní a nemusí mať tú guľatú pečiatku, ktorú si ECB vyžaduje. To neznamená, že je v tom diletant.
Diletanti sú ľudia, čo si myslia, že ak niekto má na to "papier", zákonite to musí robiť poctivo.
V podstate je v tomto príspevku veľký kus pravdy, ale ako väčšinou, aj vtomto prípade je pravda niekte uprostred :-) Ako sa už písalo, ECB na panelový bytový dom je ztých jednoduchších úloh, najmä teda ak sa jedná o klasický jednoduchý panelák, kde sú len byty. Kto je šikovný a je vtom zručný, naozaj to vie spraviť rýchlo. Ale aby sme ľudí nezavádzali, treba upresniť, že energetická certifikácia budovy zďaleka nie je len o výpočte tepelného odporu fragmentu obvodovej steny (to si vie spočítať aj laik, online na internete), ale dokonca ani výpočet tepelnej straty budovy obvodovými konštrukciami. Ten kto robí ECB (aj na väčšie budovy) vie, že stavebné konštrukcie je len jedna časť celkového hodnotenia, hodnotia sa aj technické zariadenia, čiže okrem samotného vykurovacieho systému a prípravy teplej vody (pri bytových a rodinných domoch) aj elektroinštalácia (osvetlenie) či vzduchotechnika (nútené vetranie, klimatizácia). Každú túto profesiu rieši odborne spôsobilá osoba, čiže v konečnom dôsledku na vypracovaní ECB sa spolupodieľajú aj štyria inžinieri, s rôznym vzdelaním a oprávnením (= každý má rôznu "okrúhlu pečiatku"). A ja by som si nedovolil tvrdiť, že tieto úlohy spoľahlivo zvládne aj jeden človek, jedine ak by bol v jednej osobe špecialistom pre všetky tieto odbory (ja takého nepoznám :-) ).
(ešte poznámka: pri bytovom dome sa okrem stavebných konštrukcií hodnotí len vykurovanie a príprava teplej vody)
0 0
endo endo

endo je offline (nepripojený) endo

pozrite si DELPHIA.SK ... oni mi robili energeticky certifikat a da sa dohodnut aj cena .... najprv som chcel objednat cez ten link co je vyssie ale prislo mi to takeee neprofesionalne... radsej som sa rozhodol pre DELPHIU mal som dobre referencie
0 0
andiablo andiablo

andiablo je offline (nepripojený) andiablo

dva príspevky tu má a obe sa odkazuju na tu istu firmu. Toto nie je reklamné forum
0 0
jostik jostik

jostik je offline (nepripojený) jostik

Toto usmernenie platilo len na prvý rok 2008 keď bolo ešte málo odborne spôsobilých osôb na výkon Energetickej certifikácie, a znamenalo to povinnosť doložiť ECB príslušnemu stavebnemu úradu do stanoveného termínu.

Kto, komu a za čo môže ukladať pokuty?
Štátny dozor vykonáva Štátna energetická inšpekcia (ŠEI).
Pokuty môžu byť udelené vlastníkom, ako aj osobám vykonávajúcim certifikáciu.
Pokuty
vlastníkom
Inšpekcia uloží podľa § 11 pokutu:
a) právnickej osobe, ktorá je vlastníkom veľkej budovy, v ktorej sídli orgán verejnej moci alebo právnická osoba poskytujúca služby veľkému počtu ľudí, pre ktoré ju ľudia často navštevujú, ak neumiestni energetický štítok na nápadnom, zreteľne viditeľnom mieste, prístupnom ľuďom, ktorí ju navštevujú,
b) alebo fyzickej osobe, ktorá je vlastníkom bytového domu, inej budovy na bývanie alebo nebytovej budovy a prenajíma v nej byty, miestnosti alebo nebytové priestory, ak
1. neobstará energetický certifikát, hoci je na to podľa zákona povinná,
2. neuschová energetický certifikát po celý čas jeho platnosti,
3. neodovzdá platný energetický certifikát novému vlastníkovi pri predaji budovy,
4. neodovzdá osvedčenú kópiu energetického certifikátu nájomcovi pri prenájme budovy,
5. neumiestni energetický štítok v priestore na mieste prístupnom nájomcom bytov, ubytovaným osobám alebo zamestnancom.
odborne spôsobilým osobám vykonávajúcim certifikáciu
Inšpekcia uloží podľa § 11 pokutu odborne spôsobilej osobe na energetickú certifikáciu budov, ktorá vykonala energetickú certifikáciu v rozpore s ustanoveniami zákona a technickými normami upravujúcimi výpočet, minimálne požiadavky alebo obsah a formu energetického certifikátu.
Pri určovaní výšky pokuty sa prihliada na závažnosť konania a na trvanie protiprávneho stavu. Konanie o uložení pokuty možno začať do jedného roka odo dňa, keď sa inšpekcia dozvedela o konaní podľa § 11 odseku 1, najneskôr do troch rokov odo dňa, keď k takému konaniu došlo. Výnos pokút je príjmom štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Na priestupky a ich prejednávanie sa vzťahuje všeobecný predpis o priestupkoch.
0 0
cervig01 cervig01

cervig01 je offline (nepripojený) cervig01

do 200 € kludne ti ho spracujem
0 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
zaplatila som za ECB k bungalovu 210 EUR
0 0
Wlady Wlady

Wlady je offline (nepripojený) Wlady

Zdravim, toto este plati? Dakujem.


CIMOM Pozri príspevok
Ešte dopĺňam.
na linku :

http://www.build.gov.sk/mvrrsr/index...d=1302&lang=sk

je : Usmernenie MVRR SR (zo dňa 20. 3. 2008), odboru stavebníctva a odboru štátnej stavebnej správy a územného plánovania k uplatneniu § 14 zákona č. 555/2005 Z. z. o energetickej hospodárnosti budov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 17/2007 Z. z. + príloha

Podľa tohoto usmernenia netreba mať hneď pri kolaudácii certifikát.
CIMOM
0 0
pivko pivko

pivko je offline (nepripojený) pivko

Farang
Ja som v decembri kolaudoval a musel som mať.
0 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
ja som síce mala, ale nemusela som mať - stačila by objednávka, alebo zmluva, že ECB vybavujem. Lenže som to do kolaudácie stihla vybaviť.
0 0
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

vladimir89
Dobrý deň, ja ponúkam tepelno technické posudky alebo Energetické certifikáty na RD za 96€ ak máte záujem volajte ***************************. Taktiež viem za výhodne ceny vybaviť aj administratívne budovy obchodné centra atď.


Zákaz REKLAMY!!!!!!!!!

http://www.porada.sk/t216110-etiketa-porady.html

"Zákaz reklamy


  1. V odpovediach, komentároch a príspevkoch v debatách neuvádzam odkazy na produkty, služby a firmy s cieľom robiť takto reklamu.
  2. Odkazovanie na môj obsah s cieľom linkbuidlingu je na Porade zakázané a považované za spam.
  3. Odporúčanie produktov, služieb, firiem, stránok, textov na ktoré mám presonálne prepojenie (či už sú moje vlastné alebo zámerne podporujem niekoho) je zakázané a považované za spam."

SPAMy a SPAMeri sa vylučujú z Porady.

vladimír89 bude vylúčený!
0 0
vicktor vicktor

vicktor je offline (nepripojený) vicktor

ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac
Vsak pri kolaudacii by to malo byt ako stanovil projekt pri schvalovani SP.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať