Zavrieť

Porady

Zdravotna starostlivost v slepej ulicke.

Tak tema "Lekari a co dale"j uz riadne vybublava, ja to samozrejme uz nestiham citat, ale vsimol som si, ze ktosi pisal, ze chce zalozit novu temu o problemoch lekarov.

No lekari maju isto svoje problemy, ja im to napriek vsetkemu, co som na ich adresu popisal v spomenutej teme (za vsetkym si samozrejme stojim) na druhej strane uprimne uznam. No predovsetkym, problem so zadravotnictvom ma nasa spolocnost ako celok, a tento problem sa bude uz iba zhorsovat. Pravdepodobne na to bude mat iba slaby vplyv to, kto so sucasnych stran bude pri moci.

Ja ten problem vidim velmi jasne. Teraz ma nepodozrievajte, ze si robim srandu alebo ze som ironicky prosim, ked napisam, ze hlavnym problemom sme my vsetci. Ano, pocujete dobre, my, ako lud, narod, teda aspon vacsina z nas. Potom nasleduju lekari, farmakologicke firmy poistovne a politici, to uz si netrufam povedat presne v akom poradi.

My mame smolu v tom, ze:

1. sme sa naucili zit nesmierne nezdravym sposobom zivota. Korene to ma uz v davnej historii (stravovacie navyky), potom v nedavnej historii (civilizacne vymozenosti obmedzujuce pohyb), a je to reznute este aj so socialistickymi prezitkami (napr. byty prekurene na 25 stupnov so suchym vzduchom). V niecom mame vylozenu smolu, napriklad, ze nelezime pri stredozemnom mori (strava). Teda nehybeme sa, prejedame sa, mnohi fajcime pijeme, samozrejme stresujeme sa v praci a este aj za volantom.

2. Socik nas naucil naozaj nezdravym navykom. Nebolo si treba ani len cistit zuby, pretoze aj zubar bol uplne zaradmo. Za nic sme nemuseli niest zodpovednost, ani za vlastne zdravie. Propaganda nas ucila totalnym nezmyslom, ze veda tak rychlo napreduje, ze lekari a vedci uz coskoro najdu lieky na vsetky neduhy. Ked nam ucitelka v ZS vravela, ze socializmus uz bude naveky, tak som jej povedal, ze ani slnko tu nebude svietit naveky, a opytal som sa, ako tu chce zabezpecit ten socik, ked tu bude -273 stupnov. Samozrejme odpoved - netreba sa obavat, vedci v Sovietskom zvaze dovtedy pridu na to, ako to vyriesit.

3. Mame tu casto populisticke vlady, ktore jednoducho nemaju odvahu povedat ludom pravdu, ale pokracuju v socialistickej propagande a slubovani nemozneho vo vidine volebneho zisku.

Teda aka je to pravda ktoru sa nam politici boja povedat? No ze bude uz len horsie. Ako podnikatel viem, ze ak neklesnu odvody, (resp. keby nebodaj este stupli), tak sa musime s konkurencieschopnostou Slovenska natrvalo rozlucit. My sme uz zameskali dost, po revolucii zacalo svitat na lepsie casy, no zatial si u nas iba zahranicne firmy spravili vymenou za danove prazdniny montazne haly, ktore sa nebudu rozpakovat kedykolvek demontovat. Vlastny vyvoj takmer ziaden, nasa lacna pracovna sila uz prestava byt lacna. Na svetovom trhu (ale aj na rom domacom) sa nase vyrobky stretavaju s takymi ekonomikami, ako su napr India a Cina. V tychto krajinach su ludia zvyknuti pracovat tvrdo a naozaj lacno. Vydavky na taky "luxus" ako napr. zdravotna starostlivost v podstate nulove, pretoze v tychto krajinach bol historicky kazdy zvyknuty starat sa sam o seba, co si nezabezpecil clovek sam, to nemal. To sa samozrejme dodnes odraza do celkovej ceny prace.

Teda odvody sa nebudu dat zvysovat (budu, ale s negativnym dopadom na ekonomiku a nasledne aj na cely rozpocet). Poistovne sa svojich ziskov nevzdaju. Ak ich aj znarodnime v style 1948, tak zasa zlikvidujeme konkurenciu a ta statna (tie statne) bude (budu) hospodarit sice bez zisku ale o to menej hospodarne.

Farmafirmy urcite neprestanu predavar prasky a pilule s vyrobnou cenou 0,10 EUR za desiatky Eur. Preco by to robili? Strach (aj o zdravie) je na prvej priecke Maslowovej pyramidy ludskych potrieb, za ktore su ludia ochotni minut peniaze. Boli by hlupi, ja by som sa spraval v ich pripade mozno rovnako.

A co lekari? No na tych samozrejme ostane coraz menej penazi. Kedze zijeme nezdravo a sme zvyknuti chodit k lekarovi aj ked sa nam neda 10 minut prdnut, tak ich bude potrebne stale vacsie mnozstvo a budu coraz viac vytazeni. Samozrejme budu frustrovani z toho, ze musia robi za zlomok toho, ako ich kolegovia v zapadnej Europe.

Jeden znamy lekar mi teraz (aktualne po "strajku" lekarov) povedal, ze niektori jeho kolegovia su uz tak prepracovani, ze ked vidia pacienta, pride im fyzicky zle. A to nie iba kvoli tym par dnom strajku ale preto, ze sa dlhodobo porusuje zakonnik prace. No ja sa teda pytam, preco tlacili hlavne na tie platy, pretoze ak niekmu pride fyzicky zle, ak vidi pacienta za 1000 EUR, pride mu zle aj za 1600 EUR. Skor by som pochopil keby tlacili na skoly, aby vychovavali viac lekarov, ci na imigraciu lekarov s tym, ze "radsej sa uskromnime, podelime, ale ptrebujeme znizit pracovnu zataz"... No dobre...

Kazdopadne - z dlane chlp nevytrhneme. Ekonomika na to nema, poistovne si peniazky ulievaju (vzdy budu), farmafirmy sa vzdy budu tvarit, ze na tom este aj prerabaju a lekari budu robit do bezvedomia.

Ako z toho von? No jedine tak, ze prijmeme filozofiu cestarov. Ludia hromzia kazdu zimu na cestarov, ti tvrdia, ze robia co mozu. Jedno je ale iste. Maju pravdu v tom, ze mozu iba "zmiernovat vplyvy zimneho pocasia" a nie zabezpecit, aby kazdy meter cesty bol v zime v kazdom momente suchy ci mokry. Je pravda, ze keby mal kazdy dobre zimne gumy, do hor retaze, hlavne kamiony, tak by to vyzeralo inak. Aj zdravy rozum sa da pouzit, ja ak idem z BA na Liptov a snezi tak idem cez Zilinu a nie cez Donovaly a to ani neriadim kamion. Jednoducho trocha by sme sa mali naucit sami ovplyvnovat svoj zivot a brat za svoje rozhodnutia zodpovednost.

Co moze urobit vlada? Hlavne co by nemala urobit? Uplna katastrofa je pokracovat v tom "cicikani" naroda. Jedine opatrenie, ktore islo spravnym smerom Fico zrusil. To boli tie 20 korunacky u lekara. Odvtedy su cakarne zasa plne starsich ludi, ktoei si chodia pri vsetkej ucte k starsim k lekarovi pokecat. Potom zoberu tie pilule z lekarne, (ktore lekari predpisuju na kila - to by bolo na inu dlhu temu) a bud ich vyhodia do kosa alebo zjedia, cim si vydatne premasiruju zaludok pecen aj oblicky a stanu sa zreli na dalsiu navstevu.

Ked som bol v Japosnku, cudoval som sa ze som nkide nevidel nemocnicu. Ked som sa pytal, povedali mi, ze par nejakych malych tam na tych 120.000.000 ludi je, ale ze lozok je tam vyslovene iba iba zopar. Zato maser na kazdom rohu, ale nie za statne peniaze. Ked som raz musel k lekarovi, so strasnou chripkou (skoro tyzden 40-tky teploty) povedal mi, ze by ma z toho vedel dostat, ale musel by som mat dve hodiny casu. On jednoducho ani nerata s tym, ze niekto bude automaticky schopny uvonit sa z prace na dve hodiny ked ma horucku... Teda dal mi infuziu, odtial som putoval do lekarne z receptom. V lekarni nic, iba 1000 malych suflickov ako v predani so skrutkami. Ziadne spotrebitelske balenia. Vsetko sypane. Lekarnicka vzala paperove sacky a pinzetu, z jedneho dom dostal 2, z druheho 6... Samozrejme su tam aj take komercne lekarne, ktore predavaju tie volnopredajne chemie, mutivitaminy a ofarbene vody v podobnych baleniach ako u nas, ale to neratam.

Teda ja (mozem si to dovolit, neuchadzam sa o hlasy vo volbach) by som dal za kazdu navstevu lekara 5 EUR. Lieky na anginu, sople, zaseknute prdy a podobne nezmysly, ktore si ludia do roku 1950 ani nevsimali iba za vlastne. Ostatne lieky s rozumnym doplatkom ako dnes. Dolezite operacie plus minus ako dnes, teda zadarmo.

Spustil by som program osvety, co robit pre svoje zdravie, ja viem, mnohym by to bolo na smiech, 90% ludi by to odignorovali ale ak by len 5% zmenilo svoj zivot, ekonomicky efekt by nebol zanedbatelny.

Mozte si mysliet co chcte, ale toto je jedina cesta na aku-taku zachranu systemu.
Usporiadat
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

duves Pozri príspevok
Ten tvoj trh by to urobil, jedine pod podmienkou, že dobre, pracovna doba polovična ale za polovične mzdove naklady.
Ak trh zariadi polovičné mzdové náklady, tak súčasne zariadi aj polovičnú kúpyschopnosť a z toho vyplývajúce polovičné ceny.
-------------------
Je to zložité?
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

Pre misomiso k príspevku č.80

Zrejme patríš k tým, čo na všetkom hľadajú, ako sa to nedá.
Lenže sú tu aj ľudia, ktorí stále špekulujú, ako sa to dá urobiť lepšie a ľahšie.
No a tak stále prebieha určitý pokrok a stačí na to len mizivé percento populácie. Možno 5 až 10 %.
Tí ostatní (90 až 95%) sa potrebujú zaradiť do 99% tých odrbávaných.
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
jar88 Pozri príspevok
Ak trh zariadi polovičné mzdové náklady, tak súčasne zariadi aj polovičnú kúpyschopnosť a z toho vyplývajúce polovičné ceny.
-------------------
Je to zložité?
Jardo, tebe sa niečo stalo?

Čo to tvrdiš? Ze ak stoji chlieb napr. 1€ (u nas v jednote Čert tmavy 500 gr krajany asi tolko), tak ak budu polovične mzdy, tak budu polovične ceny?
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

duves Pozri príspevok
Jardo, tebe sa niečo stalo?

Čo to tvrdiš? Ze ak stoji chlieb napr. 1€ (u nas v jednote Čert tmavy 500 gr krajany asi tolko), tak ak budu polovične mzdy, tak budu polovične ceny?
A ty tú otázku myslíš vážne?
Ty o tom pochybuješ?
------------------------------------------------
Veď to je základné pravidlo trhu. (dopyt - ponuka)
------------------------------------------------
To sme si už raz vyjasnili s jablkami na trhu
Trh berie koľko máš, alebo koľko dáš.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

jar88 Pozri príspevok
Pre misomiso k príspevku č.80

Zrejme patríš k tým, čo na všetkom hľadajú, ako sa to nedá.
Lenže sú tu aj ľudia, ktorí stále špekulujú, ako sa to dá urobiť lepšie a ľahšie.
No a tak stále prebieha určitý pokrok a stačí na to len mizivé percento populácie. Možno 5 až 10 %.
Tí ostatní (90 až 95%) sa potrebujú zaradiť do 99% tých odrbávaných.
Ty musis byt velmi nestastny clovek. Skus sa psychicky uvolnit a hned sa ti zacne lepsie darit.
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

misomiso Pozri príspevok
Ty musis byt velmi nestastny clovek. Skus sa psychicky uvolnit a hned sa ti zacne lepsie darit.
Nerozumiem tvojej reakcii.
Sám si predsa napísal, že ak nám zvýšia odvody, stratíme konkurencieschopnosť nadobro. No a stávajúce odvody, myslím ich terajší skutočne odvedený objem nestačí na jeho fungovanie. Tento znížený objem odvodov vznikol v dôsledku znižovania predajnej produkcie a následným úpadkom firiem. Ako viem z dovezeného tovaru sa odvody neplatia, ale rovnako sa predáva za zarobené a odvodnené mzdy, prípadne za peniaze zo sociálneho systému. No a peniaze, ktoré sú v sociálnom systéme, určite nezarobil štát, ale niekto iný.
------------------------------
Chcel som ti napísať viac, ale už to považujem za zbytočné mlátenie....
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
Jardo, čo ty vlastne robíš? Čim sa živíš?
Mišo je podnikatel, čosi vyrabaju a exportuju, aspon čo som si zapamätal. No napriek tomu, že sme v minulosti posekali tu na fore (Mišo mi napísal, že by ma nikdy nezamestnal), tak ti poviem jedno. Ty si taky tarajko. Bez praxe, bez skuseností.
0 0
alabut alabut

alabut je offline (nepripojený) alabut

Celkom mam dojem, ze ludia s praxou doviedli nielen Europsku uniu tam, kde je. :-)
0 0
Pikoška Pikoška

Pikoška je offline (nepripojený) Pikoška

jar88 Pozri príspevok
Pre misomiso k príspevku č.80

Zrejme patríš k tým, čo na všetkom hľadajú, ako sa to nedá.
Lenže sú tu aj ľudia, ktorí stále špekulujú, ako sa to dá urobiť lepšie a ľahšie.
No a tak stále prebieha určitý pokrok a stačí na to len mizivé percento populácie. Možno 5 až 10 %.
Tí ostatní (90 až 95%) sa potrebujú zaradiť do 99% tých odrbávaných.
Jardo, ako vždy aj teraz máš pravdu. Tých zopár ŠPEKULANTOV - teda asi 5%, možno 10% vždy pre seba vymyslí, ako IM bude lepšie a ľahšie. No a tých 99 % nimi odrbá...ých? Tak im treba, keď im to dovolia. Potom je prirodzené, že zdravotníctvo je v slepej uličke, lebo celá spoločnosť je v slepej uličke. Ba keby len. je v čiernom vytunelovanom tuneli, na ktorého konci ešte stále nebliká...
P.S. pekné Vianoce Ti prajem a ošetruj peniaze, lebo vraj príde psota do bánk
1 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Presne, si mi to z úst vzala, lebo tak ako to Jarko napísal, mi logicky vychádza, že ten určitý pokrok znamená zároveň odrbávanie. 5 až 10% špekuluje, ako odrbať ten zvyšok, a to je podľa Jarka určitý pokrok.
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

Kvaka Pozri príspevok
Presne, si mi to z úst vzala, lebo tak ako to Jarko napísal, mi logicky vychádza, že ten určitý pokrok znamená zároveň odrbávanie. 5 až 10% špekuluje, ako odrbať ten zvyšok, a to je podľa Jarka určitý pokrok.
Úplne vedľa, ako vždy.
Ak nevieš čo je pokrok, tak sa opýtaj. Rád ti to objasním.
0 0
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

Pikoška Pozri príspevok
Jardo, ako vždy aj teraz máš pravdu. Tých zopár ŠPEKULANTOV - teda asi 5%, možno 10% vždy pre seba vymyslí, ako IM bude lepšie a ľahšie. No a tých 99 % nimi odrbá...ých? Tak im treba, keď im to dovolia. Potom je prirodzené, že zdravotníctvo je v slepej uličke, lebo celá spoločnosť je v slepej uličke. Ba keby len. je v čiernom vytunelovanom tuneli, na ktorého konci ešte stále nebliká...
P.S. pekné Vianoce Ti prajem a ošetruj peniaze, lebo vraj príde psota do bánk
Ako tak pozerám, tiež si pod pojmom špekulant predstavuješ to isté, ako si predstavovali pod týmto pojmom komunisti.
------------------------
Ale je to trochu inak.
Ak by nebolo na svete špekulantov, to znamená inteligentných ľudí, tak by ten zvyšok (99%) bol ešte dnes pod stromom a len by nadával na opice na stromoch.
-------------------------
Jednoducho to chce rozhľad a kombinančné schopnosti.
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
Ved to! Je to jasne ako facka.
0 0
alabut alabut

alabut je offline (nepripojený) alabut

Mam este jeden navrh, je sice aktualny z dlhodobeho horizontu, alôe pri vhodnej aplikacii posobi okamzite. :-)

Vykaslat sa na Vatikan, zrusit ciernu cirkevnu hodinku na skolach a nahradit ju zdravovedou kombinovanou s alternativou, aby sa vedel absolvent zakladnej skole prevazne liecit sam. Co usetrime na doktoroch, nepridame verejnym cinitelom, ale finacnym sustom umlcime tych, ktrori sa o znizenie nakladov v zdravotnictve postarali - ucitelom. A ked nechceme odobrat zisk ani bankam, ani poistovniam, zdanme cirkev. Aj tak nevedu mladez k bohabojnemu zivotu, pastori sa flakaju po tenisoch, sportovych dobrodruzstvach a venuju sa cestovaniu a milenkam za statne i nezdanene prijmy, v inych rezortoch tomu vravia spinave peniaze. Dalsia moznost je, nech si clenovia roznych stran zivia svoje strany z clenskeho, nie statnym prispevkom. Este vacsou oblastou je zrusenie vsetkych dotacii. Ked uz vyrovnavame trh rovnymi danami, nech sme si rovni pred bohom aj v dotaciach.

Zatial este triezvy zachranca ekonomiky, alabut. :-)
0 0
Letko Letko

Letko je offline (nepripojený) Letko

...letom-svetom...
„Dosiahli sme 7-percentné zvýšenie pre praktických lekárov, detských lekárov a gynekológov,“ povedal prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor.

Som zvedavý, či budem aj naďalej platiť za "P-éčko" u lekára - dosť drahý otlačok pečiatky.
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
Čo je to "P-éčko"? Porno?
0 0
BXLmiami BXLmiami

BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

Čo má P ečko so zdravotnou starostlivosťou?Od roku 1997 nič.Ale ked pozerám na koncoročné faktury,ako dvihli najom,plyn,vodu a všetko,tak 7% je malá suma.
0 0
Letko Letko

Letko je offline (nepripojený) Letko

...letom-svetom...
Mne v práci mzdu nedvihli, takže sa nemám na čo sťažovať.

Pre duvesa - P-éčko - to tak ľudovo vravíme ospravedlnenke od lekára.
Pre BXLmiami - P-éčko by podľa mňa mali brať lekári ako samozrejmosť. Keď neprídem k lekárovi, nedostane od poisťovne (ako sa zvykne hovorievať) almužnu. A či k lekárovi prídem alebo nie, dostáva kapitáciu. Práve preto, keď k lekárovi prídem, zaráža ma poplatok za to P-éčko.
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
Letko Pozri príspevok
Mne v práci mzdu nedvihli, takže sa nemám na čo sťažovať.

Pre duvesa - P-éčko - to tak ľudovo vravíme ospravedlnenke od lekára.
Pre BXLmiami - P-éčko by podľa mňa mali brať lekári ako samozrejmosť. Keď neprídem k lekárovi, nedostane od poisťovne (ako sa zvykne hovorievať) almužnu. A či k lekárovi prídem alebo nie, dostáva kapitáciu. Práve preto, keď k lekárovi prídem, zaráža ma poplatok za to P-éčko.
Kolko je to? ten poplatok? Zruinuje ťa to? Mna nie, ja po lekaroch nebeham, a to budem mať o rok 50-ku. Nevidel som to ani u rodičov. A otec s matkou bežne chodili do zamestnania počas nachladnutia.
Ja som si už za byvaleho režimu všimol, že v ambulancii su stale tí istí ludia. Vtedy to boli ambulancie priamo v závodoch. Marodoval som minimalne. Banalna teplota - doma vyležať, acylpirin, čaj....presne ako rodičia.
Na P-enky nechodim, už vyše 9 rokov som nebol na PN. No zvyklosti niektorých ludí zostali podla hesla - ASPON 1-2x do tyždna k praktickemu lekarovi. Viem čo píšem. Manželka mi robí sestričku v ambulancii praktickeho lekara. No a ak by som predsa len musel na PN, tak ma ten poplatok nezruinuje. Minimalne treba zaviesť take poplatky, aby to odrovnalo večnych hypochondrov od neustalych návštev s p...inami.
0 0
Letko Letko

Letko je offline (nepripojený) Letko

...letom-svetom...
U lekára som bol naposledy v januári na prehliadku. Nejde o to, či ma to zruinuje alebo nie. Ide o to, čo som písal vyššie.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať