Zavrieť

Porady

Usporiadat
Téma je uzavretá.
uno81 uno81

uno81 je offline (nepripojený) uno81

brat môj,ved nebudem kácať celý les
0 0
alabut alabut

alabut je offline (nepripojený) alabut

Kym odidem do prirody: :-)
Radiator - vhodny je vyssi vykon, ktory sa prejavi pri rozkureni z nizsej teploty. U nas ludia vymenili radiatory za panelove, ale tie maju oproti klasickym cca o polovicu nizsi vykon. Ja som si z dovodu vyssieho vykonu ponechal klasicke clankove. Ked v studenom byte zapnem vsetky radiatory o 15 az 30 minut mam teplucko. Pri presne vypocitanom som sa stretol aj s trojdnovym nabehom na beznu teplotu. Na rozkurenie sa podla smernic a noriem pocitalo s 10% navysenim vykonu, pri chatach a chalupach 20%. Vyhodnejsie je viac, aspon v miestnostiach, kde sa zdrzuju ludia, sice su vyssie investicne naklady, ale vykon zabezpeci dostatok tepla aj pri nizsej dlhotrvajucej vonkajsej teplote ako je vypoctova. Teplotu ustrazi termoregulacna hlavica. Dobre je mat na radiatoroch dva ventily, aby sa dal ventil pod termohlavicou vycistit a premazat, aby chodil lahucko a nebol zadrety od vodneho kamena.
Vetranie - Vetrat s naplno otvorenym oknom aspon 10 minut. V tuhych mrazoch dat pozor na kvety. Ucelom plneho vetrania je znizit obsah vodnych par v miestnosti a posunut rosny bod smerom von. Na vymenu kyslika staci kratkodobe vetranie. Pred tym, nez otvorime okno, je potrebne zavriet ventily na radiatoroch, pockat , kym radiator vychaldne, aby PMT zbytocne nemeral, po vychladnuti otvorit okno a dokladne vyvetrat. Zavriet okno, pockat, kym sa vyrovna teplota v miestnosti od zohriatych murov a potom zapnut radiator.
Slnko - Akonahle sa ukaze slnko, vypinam radiatory na juznej strane a odhrniem zaclony. Aj v treskucom mraze chodim v trenirkach. Vhodne je mat tmave zariadenie izieb, teplo sa lepsie absorbuje. Cez den mam vsetky dvere otvorene, aby teplo prestupovalo z do izieb. V podstate celodenne kurim len na severnej strane v jednej izbe naplno, tam kde sa tvori najvyssia vlhkost, u mna je to spalna, ktoru som prevexloval z juznej strany. Na juznej strane je vhodne vypinat radiatory v predstihu, to znamena pri odchode do prace. Po prichode z prace, ak nahodou slnko nesvieti sa prejavi vyhoda vyssieho vykonu radiatora v rychlom rozkureni.
Kuchyna - vacsinou sa nekuri, pretoze kuchynu obycajne staci vykurit sporak. Platnicka ma zhruba 1800W vykon, aj ked ide prerusovane, doda dostatocny tepelny vykon, ktory sa vyziari do okolia. Cize staci temperovat v noci a cez den pride teplo z pootvaranych dveri ostatnych izieb, ak sa vari vypnut radiator. Ak citime zimu, znovu je vyhodou rychle rozkurenie vykonnym radiatorom. Nezabudajme, ze aj ludia maju tepelny vykon na urovni okolo 100W.

Pozdravujem PASKOVA a utekam si uzit zimy. :-)
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
alabut, isto konáš správne, šetríš energiu.
Ked v studenom byte zapnem vsetky radiatory o 15 az 30 minut mam teplucko.
predpoklad vychladnutia bytu je vypnuté radiátory, v čase keď ich máš vypnuté kradneš teplo, či si to pripustíš alebo nie.
Pred tym, nez otvorime okno, je potrebne zavriet ventily na radiatoroch, pockat , kym radiator vychaldne, aby PMT zbytocne nemeral, po vychladnuti otvorit okno a dokladne vyvetrat. Zavriet okno, pockat, kym sa vyrovna teplota v miestnosti od zohriatych murov a potom zapnut radiator
toto je ďaľšie kradnutie, respektíve "ojeb" na tých čo to tak nerobia. Účelom merania na radiátoroch má byť objektívne zmeranie odobraného tepla, nie namerať čo najmenšiu hodnotu. počkať kým sa vyrovná teplota v miestnosti, zabudol si dodať že z tepla stien podlahy a stopu, ktorých minimálne polovoicu zaplatia susedia.
V podstate celodenne kurim len na severnej strane v jednej izbe naplno, tam kde sa tvori najvyssia vlhkos
ďalšia finta na spoluplatiteľov, radiátor v miestnosti z nevýhodnou polohou má koeficient 0,9, ale vyhrieva celý byt za zvýhodnenú cenu.
Keby si mal byt ako soliter ako dom, alebo keby nikto iný v dome nekúril pochopil by si že kradneš, lenže si myslím že to dobre vieš , rozdiel medzi tebou e sitom je ten, že sito si myslí že je to ináč a kradnú obete, ale ty vieš že na svojom správaní profituješ ty.
0 0
alabut alabut

alabut je offline (nepripojený) alabut

Trepes ako poctivy Slovak. Vetra kazdy. Ak si pozries strukturu panelu, tak v strede je polystyren 10cm, cize ochladzujem iba svoje akumulacne jadro aj to iba na 10 minut. Po dalsie, byvam na najvyssom podlazi. Dalej, v rozumnych rozvodoch je kazda stupacka vykorovana inac. Na juznej strane je podstatne nizsia teplota, alebo sa nevykuruje vobec. A na koniec ... chod do pici. :-)
0 0
Gapo Gapo

Gapo je offline (nepripojený) Gapo

Ja? Muž.
Priatelia, trochu tuhé výrazy sa tu začínajú používať.
Uvedomte si, že pravda je niekde inde. Z týchto debát by si mal každý kto tomu vôbec nerozumie, zobrať nejaké ponaučenie a nie čítať vulgarizmy.
Ibaže v tom zápale boja sa akosi pozabudlo, teda ja nie, na zmenu tepelného spádu resp. zníženie teploty vyhrievacieho média. Neviem či je to tak všade, predpokladám že v novších domoch po zmene zákonov o vykurovaní, to už je projektované tak, aby to stačilo. Čo myslíte keď bez zmeny výkonu radiátorov znížim tepelný spád z 90/70, na 70/50, bude to stačiť na vyhriatie objektu bez predchádzajúcich úprav? Asi ťažko. Takže v nezateplených bytovkách sa môžete roztrhať, tepelnú pohodu bez kúrenia nedosiahneme, nepomôže žiadne vyregulovanie. Takže konštruktívny prístup kolegovia poraďáci, by som ja aj mnohí, iba čítajúci ocenili.
0 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
v nej je aspoň teplo, pôjdem.
kym sa vyrovna teplota v miestnosti od zohriatych murov a potom zapnut radiator.
Ak ti teplo dodáva iba tvoj radiátor, tak potom je zbytočné čakať pokiaľ sa teplota vyrovná. Samozrejme ak nekradneš teplo od susedov. Základná chyba je tá že ľudia si predstavujú teplo ako teplý vzduch. Teplo je energia ktorú teleso príjme, alebo odovzdá pri tepelnej výmene inému telesu, pričom musia mať teplotu rozdielnu. Teplo je miera energie, ktorú pri tepelnej výmene odovzdá teplejšie teleso chladnejšiemu. Prenos energie vo forme tepla vedením, prúdením alebo žiarením z teplejšieho na chladnejšie miesto trvá dovtedy, pokiaľ nedosiahne stav nazývaný tepelná rovnováha.
Ak si pozries strukturu panelu, tak v strede je polystyren 10cm

ak je v panely susediacim s vonkajším prostredím polyestyrén podľa teba to znamená že vonkajšie prostredie neodoberá z vnútorného prostredia teplo? Presne tak ako ty keď znížiš teplotu voči susedom, ale v pomernej časti.
Za predpokladu, že celková tepelná kapacita tvojej tepelne odizolovanej časti panelov ako i vnútorného vybavenia bytu je dostatočne veľká, tak aby pokryla tepelné straty voči vonkajšiemu prostrediu počas vypnutia radiátorov a vnútorná teplota bytu by sa udržala podobnej susediacim bytom, bolo by to bolo v poriadku.


1 0
nunenko nunenko

nunenko je offline (nepripojený) nunenko

prďous, táraj, gágaj
zhrnutie:
Vonkajšie teploty dosahujú počas pokusu úctihodné mínusové hodnoty. Dennostupne sú aj 35. Spotreba tepla za tieto dni dosahuje maximum aký cez býva. Ja som ale nespotreboval ani len trochu meranej energie, je zo susediacich bytov aminimum moje "odpadové teplo" a slnečná energia. je to však zanedbateľné množstvo (ohriate o dva stupne na 6 hodin keď bolo slnečno, teda 2 a pol dňa, odhadujem že je to cca 1-2% spotreby tepla).

1.2.2012 13:30 vypol som všetky radiátory v byte
2.2.2012 bola teplota okolo 22 a viac stupňov
3.2.2012 bola teplota okolo 21 a viac stupňov
4.2.2012 7:10 Nastala nepatrná, najnižšia teplota v byte poklesla na 20,9.
Teplota vonku (podľa SHMÚ sa pre mesto kde je meraný byt sa pohybovala prvých šesť hodin vypnutia bola od 1.2. 14:00 -7 večer -10)
od 2.2. doteraz od -13 do -18,
5.2.2012 8:40 Nastala zmena, najnižšia teplota v byte poklesla na 20,1.
Odmeral som teplotu okna (vnútorného skla) je 12 až 15 stupňov, tak isto som odmeral teplotu susedovej steny je 22,5 stupňov, odmeral som teplotu podlahy 20,1 stupňov, odmeral so stenu spoločnú s vykurovanou chodbou a schodiskom 19,5 stupňov, odmeral som teplotu na tej chodbe 18,5 stupňov, odmeral som teplotu v jadre respektíve v stupačke vody teplota 19,8 stupňa, stenu od druhého suseda 20,9 stupňa, stena susediaca exteriérom 17,4 stupňa na inom mieste 14,6 stupňa, strop 20,2 stupňa, vnutorné steny (nosná priečka) 21,4.
Je mi jasné všetko čo má vyššiu teplotu ako je teplota vzduchu v byte ma vykuruje, čo nižšiu odoberá teplo, no teraz nie mnou platené(ak nepočítame zvyšky tepla naakumulovaného pred piatimi dňami, ak také ešte sú.
Stála si myslíte, že "meranie tepla" v bytoch bytového domu na účel rozpočítania celkových nákladov je správné?
1 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať