Zavrieť

Porady

Obnova dedičského konania

Koľko ma bude stáť obnovenie dedičského konania po mame. Od dedičského konania uplynulo 12 rokov a teraz sme objavili účet s akciami (pozostatok z kupónovej privatizácie). Momentálne sa nevieme dopátrať k hodnote tých akcii (lebo to dokáže zistiť len majiteľ akcii – v tomto prípade už zomrelá osoba), ale predpokladáme, že sú bezcenne. Ide nám len o zrušenie účtu a kvôli tomu sa musí obnoviť dedičské konanie, aby bolo vôbec možne zrušiť tento účet. Chceme to dať do poriadku aby sa nám to nevypomstilo po x rokoch v rámci poplatkov za vedenie účtu + pripadne sankčných poplatkov. Riešil niekto takúto situáciu?
Usporiadat
great.zv great.zv

great.zv je offline (nepripojený) great.zv

súdny poplatok... aj notár si dá zaplatiť... kto nám tieto výdavky vráti?... FNM?
0 0
permon27 permon27

permon27 je offline (nepripojený) permon27

zistoval niekto ako to s "povinnostou" obnovenia dedicskeho konania je? kedze o novoobjaveny majetok v podobe bezcennych cennych papierov nemam zaujem tak nemam dovod podavat ziadost na sud na obnovenie dedicskeho konania! a kde v zakone sa pise ze je to moja povinnost podat navrh!

Občiansky súdny poriadok - Zákon č. 99/1963 Zb.
§ 175x
(1) Ak sa objaví po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa konanie o dedičstve skončilo, alebo po vydaní osvedčenia o dedičstve (§ 175zca) nejaký poručiteľov majetok, prípadne aj dlh, súd na návrh (§ 42 ods. 3 a § 79 ods. 1 a 2) vykoná o tomto majetku konanie o dedičstve. Ak sa objaví iba dlh poručiteľa, konanie o dedičstve sa nevykoná.
(2) V odôvodnených prípadoch, najmä na podnet súdu, notára, štátneho orgánu alebo orgánu územnej samosprávy, môže súd o majetku uvedenom v odseku 1 začať konanie aj bez návrhu.

co sa tyka poplatkov za vedenie uctu popripade urokov z omeskania za ich neplatenie su dlh na ktory sa podla horeuvedeneho zakona konanie o dedicstve nevykona!!!

a este jedna vec:
dedic zodpoveda do vysky ceny nadobudnuteho dedicstva - na dedica prechadzaju len tie dlhy, ktore vznikli za porucitelovho zivota...
1 1
siso siso

siso je offline (nepripojený) siso

Ja som sa práve pýtala zatiaľ len jednej notárky na moju povinnosť ako jedinej zákonnej dedičky predediť tieto bezcenné papiere. Bolo mi povedané, že buď ako dedič zo zákona ( som sama , brat i otec zomreli) prededím všetkom alebo všetko odmietnem. Tak neviem, asi sa musím obrátiť na právnika, ktorý sa zaoberá rodinným právom alebo na koho vlastne. Bola som v tom, že notár je v týchto veciach dostatočne odborne zdatný.
A taktiež veta:... ak sa objaví iba dlh, konanie sa nevykoná. - bezcenný CP je vo FNM vedený v nominálnej hodnote aj keď trhová je nula. Ale ani nula nie je dlh, tým sú len prípadné nezaplatené poplatky a sankcie. Tak čo vlastne s tým robiť?
Viete poradiť?
Inak ma vrcholne rozčuľuje, že takáto vec, ktorá sa týka veľkej skupiny občanov nebola riešená právnikmi tohto štátu. Alebo vlastne toto je riešenie ako zhodnotiť nulu????? Lebo ak chcem mať pokoj a nemínať energiu na skúmanie veci, peniaze zo mňa dostatnú tak či tak. Skrátka geniálne!!
0 0
watchdog watchdog

watchdog je offline (nepripojený) watchdog

Popis situacie: Manzelka zdedila po zomrelom bezcenne cenne papiere (BCP). Ma pravoplatne osvedcenie o dedicstve kde je urcena ako dedic BCP. Ma vypis uctu z CDCP zaslany zomrelemu. Nema ucet v CDCP. Napiste mi prosim Vas polopatisticky postup ako postupovat.
Prestudoval som uz vsetko ale nikde to nie popisane tak aby som tomu porozumel.
Zaujimama ma najma postup ako vytvorit ucet v CDCP? Da sa to len osobne v Bratislave alebo sa to da aj prostrednictvom clenov CDCP (teda vacsiny bank).

Dakujem pekne za radu
0 0
permon27 permon27

permon27 je offline (nepripojený) permon27

Vsetko vam povedia na poste... Najskor s pravoplatnym rozhodnutim o dedicstve na postu , odtial k obchodnikovy s cennymi papiermy (su to napr.banky, v mojom pripade som bol vo VUB kde uz vedeli co a ako). Tam mi museli vytvorit majetkovy ucet na obchodovanie s CP (mali podmienku ze som si musel vytvorit aj bezny ucet, za jeho vytvorenie, zrusenie mi poplatky nebudu vratene). V banke vybavili nasledne prevod, a potom zrusenie majetkoveho uctu (3 navstevy banky, trvanie cca 1mesiac). Z banky mi poslali potvrdenia o zaplateni poplatkov za prevod a s tymito potom znova na postu kde spisali ziadost na FNM o vratenie poplatkov. Poplatky cca 30 eur mi budu vratene az v 1 polovici roku 2013!!!
2 0
permon27 permon27

permon27 je offline (nepripojený) permon27

O tom ze v tychto pripadoch nieje obnovenie dedicskych konani potrebne rada pravnika v odvysielanych Televíznych Novinach TV Markiza - 07.02.2012 19:00 cca od 18minuty.
archiv:
http://voyo.markiza.sk/produkt/sprav...-02-2012-19-00
0 0
dolce dolce

dolce je offline (nepripojený) dolce

Zoznam spoločností a bánk, ktoré sú členom CDCP, t.z. uskutočníte cez nich všetky úkony ako zriadenie účtu majiteľa cp, prevod, prechod cp atď: http://www.cdcp.sk/general/cinnost.php

Ak ste zdedili akcie ktoré hodnotu majú a je ich vyšší počet ks, stále vám výpisy chodia na zomretú osobu, pritom máte účet v CDCP, odporúčam realizovať si prechod cez tlačivo F15, overiť podpis, priložiť overené ded.rozhodnutie, zaslať na adresu CDCP a akcie budú vaše. Poplatky sú pár eurové záležitosti. Oslovte potom akciovú spoločnosť ktorej akcie patria, že máte záujem predať ich za trhovú cenu.

V prípade prevodu na FNM tu toho bolo popísané dosť - je to možné len cez Sl.poštu alebo RMS-Market.
0 0
dolce dolce

dolce je offline (nepripojený) dolce

tlačivá CDCP s popisom: http://www.cdcp.sk/general/sluzby.php

a pokiaľ akcie neboli zahrnuté do dedičského konania a sú bezcenné, tak nepreberať poštu, faktúru neplatiť, nie ste povinný ded.konanie obnoviť len preto, že prišiel nejaký list, ktorý vlastne neprišiel vám...ak sa mýlim, tak mi to vyvráťte...
0 0
tienik tienik

tienik je offline (nepripojený) tienik

pravnik pto povedal jasne, dlhy vzniknute PO smrti osoby nespadaju do dedistva. Oni v principe ani vzniknut nemozu, lebo komu poslali tu fakturu? Uz nejestvujucej osobe. Tam proste zanikla jedna zmluvna strana a mozu tak maximalne na usiach stojku robit, ani to im nepomoze. A sa mi pacilo to zdovodnenie - ze o smrti nevedia, lebo nie su prepojeny - to povie v roku 2012 riaditel nejakej firmy? Ked aj moj vysavac je pomaly prepojeny z hriankovacom a nie to este statne organy.

Veru ludia, nebojte sa konca sveta v 2012, dojdite len pekne na slovensko, tu sme 100 rokov pozadu, takze kludne dozijete.
0 0
tienik tienik

tienik je offline (nepripojený) tienik

A sa tesim ked za to zacnu chodit doporucene, alebo do vlastnych ruk upomienky, to budu pred cintorinmi take zapchy z postarskych aut ze ani 1.11. sa nechyta
0 0
luja5 luja5

luja5 je offline (nepripojený) luja5

Asi , ale vo svojej podstate mi to asociuje (aj keď možno nie práve najporovnateľnejšie z hľadiska platnej legislatívy pre jednotlivé prípady) prípady neprededenej pôdy, napríklad evidovanej ako pozemky nezistených vlastníkov. Máme to v rodine po babke, ktorá je preukázateľne zapísaná na viacerých LV s titulom "nezistený vlastník" rovnako, ako bola zapísaná na iných LV s prededenými pozemkami a neviem si predstaviť, ako by sa mali-museli dediči po babke (z ktorých už viacerí tiež nežijú a žijúci dediči sú z ďalších pokolení) zaoberať neprededenými pozemkami napríklad v súvislosti s daňovou povinnosťou ...
A tak rozmýšľam - po mnohých rokoch sa neprededené pozostatky z kupónovej privatizácie stanú pozostatkami "nezistených" vlastníkov - majiteľov účtov ...... či ako ... ?? Niektorí dediči ani nemusia vedieť, že ich predkom niečo z CDCP prišlo, ak na adrese predkov už roky bývajú cudzí ľudia ...
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať