Zavrieť

Porady

Vyplatenie súrodenca z rodinneho domu

Poprosila by som o radu, rodinný dom je po otcovej smrti napísaný na mamu, mňa a sestru. Ja by som chcela ostať v RD a začať si ho prerábať, no chcela by som vedieť, ako to spraviť čo najlepšie, či dohodnúť sa so sestrou a podpísať nejakú dohodu o vyrovnaní podielu dedičstva na základe znaleckého posudku resp. po dohode s ňou alebo to riešiť až vrámci dedičského konania neskôr, lenže to mám obavy, lebo dom už bude po rekonštrukcii, tým pádom navýšená cena RD, do ktorého som investovala ja. Poraďte mi prosím ako to spraviť čo najlepšie. Ďakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Erzebeth je offline (nepripojený) Erzebeth

    Erzebeth
    Investovať do domu, ktorý nie je celý tvoj, je riskantné aj v prípade, že uzatvoríš dohodu či nejakú zmluvu o povolení prerábania domu. Žiadnu dohodu o budúcom dedičstve po matke nie je potrebné robiť, aj tak by bola neplatná. Odkúp aspoň podiel svojej sestry. Skús sa dohodnúť s matkou, aby ti predala časť svojho podielu. Matke by mohla zostať napr. 1/4. Takto by si vlastnila 3/4 domu, raz, po smrti matky by si vyplatila sestru z 1/8. Samozrejme odhad domu, fotodokumentáciu a súhlas matky pred začatím prerábania domu.

    Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

    Mária27
    Investície spoluvlastníka sa vyporiadavajú až pri zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva. Započítali by sa ti aj súčasné investície, ale mohlo by ťa to stáť nemalé dokazovanie.
    Keby ti boli ochotné svoje podiely predať, matka by vám mohla niečo aj teraz vyplatiť ...

    pepsikova je offline (nepripojený) pepsikova

    ...originál... pepsikova
    ...so sestrou sa môžeš dohodnúť, že dáš dom odhadnúť teraz a v takom staave, v akom je a vyplatíš ju teraz, alebo po smrti matky,ale z tejto odhadovej ceny, pretože ty investuješ do domu a ona nie...sestra však bude dediť ako dedič po matke, takže toto si daj ošetriť právnikom, lebo matka môže potom mať vyššiu čiastku, ak v dome býva s tebou, ale neinvestuje do prerábky.....ak chceš, aby matka žila s tebou v dome, zisti, či nie je vecné bremeno,(po nebohom manželovi) teda či nemá v dome právo dožitia, ťažšie by sa ti vybavoval úver na prerábku v banke..

    Vyplatenie súrodenca z rodinneho domu

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.